Διατροφή Χύμα ή συσκευασμένη τροφή για το πουλάκι μας;

Η απόφαση για τον τύπο του μείγματος σπόρων των πουλιών μας αφορά όλους τους ιδιοκτήτες πτηνών. Χύμα ή συσκευασμένους σπόρους; Το δίλημμα γίνεται εντονότερο στις μέρες μας που τα οικονομικά προβλήματα έχουν πλήξει το εισόδημα των περισσότερων.

Χύμα ή συσκευασμένους σπόρους;​

seed mixture.jpg

Από τις συζητήσεις μας, διαπιστώνεται πως μεγάλος αριθμός μελών μας χρησιμοποιεί τις χύμα τροφές. Είναι φυσικό όταν περικόπτουμε τις δαπάνες ακόμα και για τα παιδιά μας, να κάνουμε το ίδιο και για τα κατοικίδιά μας. Καταφεύγουμε λοιπόν στις χύμα τροφές οι οποίες είναι εμφανώς φθηνότερες από τις συσκευασμένες.

Δυστυχώς όμως έτσι παίρνουμε ένα σημαντικό ρίσκο για την υγεία των πτηνών μας που θα το εξαργυρώσουμε τις περισσότερες φορές πολύ ακριβά σε επισκέψεις γιατρών, αγορά φαρμάκων κτλ με όχι πάντα επιτυχή κατάληξη.

Κίνδυνοι από τις χύμα τροφές​

Γιατί όμως η χύμα τροφή μπορεί να είναι μία "βόμβα" στην ταΐστρα μας ακόμα και όταν την προμηθευόμαστε από ένα πεντακάθαρο εμφανισιακά κατάστημα της εμπιστοσύνης μας;

Συνθήκες περιβάλλοντος​

Η σωστή διατήρηση κάθε είδους σπόρων είτε αφορούν την ανθρώπινη ή την ζωική κατανάλωση, απαιτεί συνθήκες σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας και ξηρής ατμόσφαιρας χωρίς υγρασία. Ένα κατάστημα για να είναι βιώσιμο για τους εργαζόμενους και τους πελάτες του, οπωσδήποτε λειτουργεί κατά τους χειμερινούς μήνες με θέρμανση, σε συνθήκες άνω των 21 τουλάχιστον βαθμών.

Εκτός από τη θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, όχι μόνο λόγω των βροχών αλλά και του ίδιου του χώρου αφού πολλά από αυτά τα καταστήματα έχουν επίσης ενυδρεία με ψάρια.

Μια μικρή παρένθεση εδώ. Πόσοι υπάλληλοι ενώ την μια στιγμή μεταφέρουν ένα ψαράκι σε σακούλα πώλησης, την αμέσως επόμενη στιγμή σερβίρουν χύμα τροφή χωρίς να έχουν στο ενδιάμεσο πλύνει τα χέρια τους, με κίνδυνο, έστω και μικρό, τα υγρά χέρια τους να είναι φορείς σαλμονέλας;

Σκόνη, έντομα, τρωκτικά​

Στην προσπάθεια καταπολέμησης των ανεπιθύμητων επισκεπτών όπως κατσαρίδες, μύγες, ψείρες, κουνούπια, λιβελούλες, σκόρου τροφίμων και ποντικιών, οπωσδήποτε γίνεται χρήση εντομοκτόνων και άλλων δηλητηριωδών ουσιών, ώστε να μπορούμε να βλέπουμε ένα καθαρό και περιποιημένο κατάστημα.

Να επισημανθεί ότι η επίσκεψη ενός ποντικιού σε ένα ισόγειο κατάστημα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κατάστημα είναι βρώμικο. Οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοικτά και ο χώρος γεμάτος ενδιαφέροντα τρόφιμα. Είναι εύκολο να μπει και πολύ δύσκολο να εντοπισθεί ένας τέτοιος επισκέπτης και όσοι εργάζονται σε καταστήματα το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

Τέλος να αναφερθούν τα ευκόλως ευνοούμενα:
  1. Πως ξέρουμε τη μάρκα και την ποιότητα της χύμα τροφής; Οι περισσότερες είναι γεμάτες με τα χρωματιστά άχρηστα μπισκοτάκια.
  2. Πως ξέρουμε πόσον καιρό είναι ανοιγμένο το σακί, πόση σκόνη από τον περιβάλλον χώρο έχει καταλήξει μέσα του και αν είναι φρέσκοι αυτοί οι σπόροι;
  3. Πως ξέρουμε ότι η αξιέπαινη κατά τα άλλα φιλοζωία των εργαζόμενων δεν επέτρεψε σε κάποιο περιστέρι ή σπουργίτι να κολατσίσει από το τσουβάλι γεμίζοντάς το τουλάχιστον ψείρες και ποιος ξέρει τι άλλο;
  4. Πως γνωρίζουμε ότι ένα παιδάκι που πήγε να "χαζέψει" με τους γονείς του τα ζωάκια δεν έριξε οτιδήποτε μέσα στο σακί;
Έτσι παρουσιάζονται ξαφνικές ασθένειες (κυρίως προερχόμενες από προσβολή ακάρεων), χωρίς εμφανείς λόγους που να προκύπτουν από τα άλλα δεδομένα φροντίδας του πτηνού μας και μας βάζουν στην γνωστή περιπέτεια που δυστυχώς δεν έχει πάντα ευτυχή κατάληξη για το πουλάκι μας.

Χιλιάδες σκέψεις και υποθέσεις μπορούν να γίνουν για την επικινδυνότητα και άρα την ακαταλληλότητα της χύμα διατροφής, η οποία το μόνο αντίβαρο που προσφέρει είναι η χαμηλή τιμή της.

Συσκευασμένα μείγματα σπόρων​

Για όσους φιλοξενούν ένα μόνο πουλάκι η επιλογή μιας καλής μάρκας σε συσκευασία κιλού, η διαφορά τιμής δεν διαταράσσει την οικιακή οικονομία. Αν παρόλα αυτά το ένα κιλό σπόρων διαρκεί για μεγάλο διάστημα, καλό είναι ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, να προσθέτουμε κάποια φύλλα ξηρής δάφνης, για την αποφυγή ανάπτυξης σκόρων τροφίμων.

Για όσους έχουμε περισσότερα πουλάκια, υπάρχει τρόπος να επέμβουμε στην μείωση του κόστους, διασφαλίζοντας με την προσωπική μας φροντίδα την καταλληλότητα των σπόρων μας. Όλες οι εταιρείες εκτός της συσκευασίας του κιλού, διαθέτουν επίσης στην αγορά και μεγάλες συσκευασίες 15 ή 20 κιλών ανάλογα με τα πτηνά που απευθύνονται.

Αγοράζοντας μία μεγάλη συσκευασία, το κόστος κιλού είναι οικονομικότερο πλέον και από της χύμα τροφής (π.χ. 20 κιλά για Budgies κοστίζουν 25 ευρώ, δηλαδή 1,25 ευρώ ανά κιλό, ενώ για μεσαίους 20 κιλά στοιχίζει 35-40 ευρώ, δηλαδή πάνω-κάτω 2 ευρώ το κιλό κοκ).

Αποθήκευση των σπόρων​

Για να διασφαλίσουμε την σωστή φύλαξη από μέρους μας, εννοείται δεν ανοίγουμε απλά το σακί κάνοντας ότι και το μαγαζί.

Πάγια παγκοσμίως για την φύλαξη σπόρων επί μακρό χρονικό διάστημα, κατασκευάζονται ειδικά τσουβάλια-σακιά συνήθως από λινάτσα, ύφανσης ανάλογης με τους σπόρους. Θα μπορούσαμε και εμείς να χρησιμοποιήσουμε κάτι ανάλογο.

Πάντως μέχρι στιγμής καλύτερος τρόπος φύλαξης και προτεινόμενος από τις παραγωγές εταιρείες σπόρων, έχει προκριθεί, η διατήρησή τους στο τσουβάλι αγοράς τους.

Πρέπει να διαλέξουμε ένα σημείο μακριά από παράθυρο και θερμαντικό σώμα, όσο το δυνατόν σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας (γύρω στους 18-20 c είναι το καλύτερο), χαμηλού φωτισμού και άριστου αερισμού του χώρου.

Επίσης καλό είναι το τσουβάλι συσκευασίας με τους σπόρους μας, να τοποθετηθεί σε υπερυψωμένο σημείο και όχι στο έδαφος, για να αποφύγουμε την πρόσβαση ερπόντων ζωυφίων, μυρμηγκιών κτλ. Αν ωστόσο αυτό είναι αδύνατον, μπορούμε να διαγράψουμε πέριξ έναν παχύ κύκλο με μαθητική κιμωλία, που θα τα εμποδίσει να πλησιάσουν.

Στο ανοιγμένο τσουβάλι ρίχνουμε αρκετά φύλλα ξηρής δάφνης, που είναι άριστο απωθητικό και φροντίζουμε μετά κάθε άνοιγμά του να κλείνεται καλά. Βοηθητικά στο κλείσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθούν απλά μανταλάκια ή κλιπς γραφείου.

Αυτή η τακτική μας δίνει μια οικονομικότερη λύση και διασφαλίζει την υγεία των πτηνών μας από ένα μεγάλο ενδεχόμενο προσβολής τους από απρόβλεπτους παράγοντες.

Αν παρόλα αυτά ευκαιριακοί ή πάγιοι αντικειμενικοί λόγοι πρόσβασης σε αγορά συσκευασμένων σπόρων μας υποχρεώνει στην αγορά χύμα τροφής (αν και πλέον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εξυπηρετούν όλες τις περιοχές), μπορούμε ως έσχατη αναγκαστική λύση και να κλείσουμε καλά το προϊόν μας (για την αποφυγή εισόδου υγρασίας), να το τοποθετήσουμε στην κατάψυξη του ψυγείου μας (βαθμοί -18c) για τουλάχιστον 3 ολόκληρες ημέρες πριν την χρήση του. Αυτό θα μας καλύψει σε μεγάλο ποσοστό από τον κίνδυνο προσβολής από ακάρεα ή και εκκόλαψης αυγών ζωυφίων που θα μολύνουν την τροφή και το πουλάκι μας.

Αφού τους βγάλουμε από την κατάψυξη και ξεπαγώσουν, συντηρούμε σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.

Σημείωση: Ποτέ δεν τοποθετούμε σπόρους στην ψύξη του ψυγείου μας έστω και σε καλά κλειστό δοχείο, διότι θα υγρανθούν, πιθανότατα θα αναπτύξουν μύκητες και θα είναι μαλακοί με αποτέλεσμα τα πουλιά δεν θα μπορούν να τους σπάσουν.

Σχετικό περιεχόμενο​

Οι σπόροι και η θρεπτική τους αξία
Η διατροφική αξία των σπόρων
Μείγματα σπόρων
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Σήμερα πέρασα από ένα pet shop να πάρω σουπιοκόκκαλα. Πολλά πουλιά, πολλά κλουβιά, όλα φουσκωμένα, πολλά καθισμένα στον πάτο, μάτια γλαρά, τόση αρρώστια μαζεμένη είχα καιρό να δω.

Και παραδίπλα τα σακκιά με το χύμα. Πόσοι χωρίς να το σκεφτούν θα ψωνίσουν;
 
Μαρία, συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σου κι έχεις απόλυτο δίκιο! Εγώ όποτε πηγαίνω στην Αθήνα κέντρο πάντα πηγαίνω στα πετ-σοπ να ρίξω έτσι μια ματιά. Και στο ένα μαγαζί έχει την πόρτα ανοιχτή διάπλατα, δίπλα στην πόρτα έχει τα σακιά με τις τροφές. Το αποτέλεσμα; Πάνε ένα σωρό περιστέρια και καταβροχθίζουν τους σπόρους.

Άρα τα πουλάκια που ύστερα θα καναταναλώσουν την τροφή αυτή θα πάρουν πολλά βλαβερά μικρόβια. Αυτό που μου κίνησε την προσοχή είναι ότι ο μαγαζάτορας δεν πάει να διώξει τα πουλιά και κάθεται αμέριμνος στο τραπεζάκι του. Τι να πω;
 
Σε εμάς εδώ έχει ένα μαγαζί που πουλάει βότανα ξηρούς καρπούς και έχει και χύμα σε μεγάλο σακκιά. Εννοώ τροφή για πουλιά. Εγώ παίρνω από εκεί γιατί είναι φίλος ξέρω ότι το σακί του τελειώνει σχετικά γρήγορα και το μαγαζί δεν έχει καμιά σχέση με petsop.
 
Αν γνωρίζεις πως ο φίλος σου έχει τρωφη που αξιζει να τρωει το πουλακι σου εγω μαζι σου.συνιθως καταφευγουμε στις συσκευασμενες γιατι ειναι φρεσκες αλλα και εχουν τις απαρετητες τρωφες και στη σωστη αναλογια που χριαζετε καθε πουλακι. Εγω θα σε βαλω σε σκεψη να του παρεις μια φωρα σφραγησμενη τρωφη να δεις πως θα τη φαει.:)
 
Καλησπέρα κι από εμένα. Μαρία το πλαστικό που προτείνεις δεν κάνει καλό ιδιαίτερα το καλοκαίρι γιατί την ανάβει την τροφή. Για το πόσο καιρό μπορεί να είναι ανοιχτό το σακί αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε έχεις δίκιο. Εγώ προτιμώ τις συσκευασμένες τροφές αλλά λόγο οικονομίας αγοράζω από γνωστό ο οποίος κάθε εβδομάδα ανοίγει καινούριο σακί. Καλό είναι να γνωρίζουμε αυτόν που πουλάει.
 
Ναι για το πλαστικό μετά από συζητήσεις κι εγώ έχω αναθεωρήσει την άποψή μου. Είναι προτιμότερο να μένει στο σακί αλλά πολύ καλά κλειστό και να αφαιρείται κατά διαστήματα μικρή ποσότητα για τις περιοδικές ανάγκες.

Όμως αφού οι ίδιοι ανησυχούμε και παρακολουθούμε την κατάσταση των σπόρων μας στα δικά μας σπίτια συνεχώς για τυχόν σκόρους ή ψείρες πως θα εμπιστευθώ το χύμα του οποιουδήποτε καταστήματος;

Όχι από έλλειψη εμπιστοσύνης στην αγαθή πρόθεση του καταστηματάρχη αλλά από τις αντικειμενικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κατάστημα και δεν τις ξαναναλύω εδώ, τις ανέφερα πιο πάνω.

Επικουρικά να αναφέρω το εξής περιστατικό. Πρόσφατα σε σακί που πήρα για τις γάτες μου, υπήρχε μέσα μικρό μικρό άσπρο σκουλικάκι. Σε κλειστό σακί. Δεν φταίει το μαγαζί φυσικά. Οι τροφές θέλουν μεγάλη προσοχή γιατί αν μια γάτα μπορεί να πάθει διάρροια, ένα πουλί μπορεί να "φύγει" εντός μιας μέρας.
 
Πολλά παίζουν ρόλο... Ουσιαστικά με πιθανότητες παίζεις. Δεν έχω πάρει ποτέ χύμα τροφή, αλλά θεωρώ ότι το επιφανειακό μόνο στρώμα σε ένα σακί έχει πιθανές μολύνσεις. Τα κατώτερα είναι ασφαλή γιατί τα παθογόνα δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης πάνω στη τροφή, Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ρίσκο.
 
θεωρώ ότι το επιφανειακό μόνο στρώμα σε ένα σακί έχει πιθανές μολύνσεις. Τα κατώτερα είναι ασφαλή γιατί τα παθογόνα δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης πάνω στη τροφή...
Και πως θα μπει η σέσουλα να πάρει το κάτω Νίκο χωρίς να ανακατευθεί με το πάνω; :)
 
Εγώ μόλις αγοράσω συσκευασμένη τροφή την αδειάζω σε κάποιο τάπερ και τη φυλάω σε ένα ντουλάπι μετά. Έτσι θεωρώ ότι διατηρείται καλύτερα η τροφή, επίσης αν υπάρχει κάτι ''ύποπτο'' μέσα στη συσκευασία είναι πολύ πιθανό να το δω με αυτόν τον τρόπο.
 
Συμφωνώ μαζί σου Νίκο.

Μαρία αν βρεις σκουλήκια στην τροφή την επιστρέφεις όπως την πήρες για να την παραδώσει στον προμηθευτή.
 
Παιδιά, είναι σαφέστατα πιο ασφαλές να αγοράζουμε συσκευασμένη τροφή, από γνωστές εταιρείες και να τη διατηρούμε στο ψυγείο. Έτσι είναι πιο απίθανη η επιμόλυνση και η διασπορά (πολλαπλασιασμός) των μικροβίων. Εννοείται ότι δεν βάζουμε μέσα στην τροφή π.χ. ταΐστρες για να τις γεμίσουμε και λοιπά χρησιμοποιημένα σκεύη, αλλά αδειάζουμε την τροφή σε αυτά.
 
Εγώ αγοράζω χύμα τροφή για το καναρίνι μου εδώ και έξι χρόνια αλλά δεν είχαμε κανένα πρόβλημα και στον κτηνίατρο που το πηγαίναμε δεν μας είχε πει τίποτα για πρόβλημα αλλά έχω πέσει σε καλό πετ σοπ την τροφή την έχουν όπως λέει το άρθρο σε δοχείο λαδιού και δεν την βαζουνε ποτέ με τα χέρια την βαζουνε με την σπάτουλα.
 
Εγώ αγοράζω χύμα τροφή για το καναρίνι μου εδώ και έξι χρόνια αλλά δεν είχαμε κανένα πρόβλημα
Αφού δε σε έπεισε το παραπάνω ωραιότατο άρθρο και αφού τσιγγουνεύεσαι τα 2-3 ευρώ παραπάνω που θα δώσεις για μια συσκευασμένη τροφή και για να προσφέρεις ό,τι καλύτερο μπορείς για τα καναρίνια σου, συνέχισε να δίνεις την "ποιοτική" κι "θρεπτική" χύμα τροφή! 👍
 
αλλά έχω πέσει σε καλό πετ σοπ την τροφή την έχουν όπως λέει το άρθρο σε δοχείο λαδιού και δεν την βαζουνε ποτέ με τα χέρια την βαζουνε με την σπάτουλα
Πρωταρχική μου ένσταση αφορά στη χύμα κατάσταση της τροφής μια και είναι το μέσο που αρχικά προδιαθέτει να μπουν ακατάλληλα για την υγεία των πτηνών, βακτήρια, μικρόβια ή ξενιστές και ασφαλώς όχι τα γάντια, η σέσουλα ή η συσκευασία μεταπώλησης από το κατάστημα.

Το δεύτερο κομμάτι της ένστασής μου, αφορά την ποιότητα και την φρεσκάδα των σπόρων, που έστω και λίγη υγρασία είναι αρκετή για να ξεκινήσουν διεργασίες στους σπόρους που δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τις επιπτώσεις στον οργανισμό των φτερωτών, φίλων μας. (φύτρωμα, σάπισμα κλπ).

Το τρίτο και ασφαλώς σοβαρότερο ενστατικό μου σημείο στοχεύει αποκλειστικά στη νοοτροπία μας και δε μιλώ για τη δική σου... αλλά όλων μας. Παλιών και νέων. Κανείς δεν τα ξέρει όλα, κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα αυτιά στο νέο, κανείς δεν πρέπει να σταματά τη γνώμη των άλλων... ακόμη και αν διαφωνεί ριζικά. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η αξία του γνώστη. Και την επιβεβαίωση της αξίας του δεν την εκμαιεύει ετσιθελικά... αλλά του παραχωρείται.

Οι εκφράσεις "εγώ το κάνω τόσα χρόνια και δεν..." ειλικρινά βρίσκω πως είναι άγονες, οξύμωρες και περιορίζουν τη νοημοσύνη όλων. Το να δοκιμάσεις κάτι και να πεις είναι καλό ή κακό, προϋποθέτει πάρα πολλά χρόνια, τεράστια δείγματα πτηνών, όπως και διαφορετικές εκτροφικές φάσεις και καταστάσεις και ασφαλώς καταγραφή σε μετρήσιμα σημεία.

Δεν αντιλέγω πως η χύμα τροφή που προσφέρεις, πιθανόν να μην έδωσε κακά αποτελέσματα και πιθανόν να μη δώσει ποτέ. Αυτό όμως δεν αποτελεί δείγμα καλής ποιότητας, ούτε καν αποδεκτής.

Όσοι συνιστούν κλειστές, επώνυμες και συσκευασμένες τροφές - μείγματα, δεν έχουν διαφημιστικά συμβόλαια με κανέναν αλλά στηρίζονται όσο γίνεται στο όνομα της εταιρείας που (ευελπιστούμε) πως θα προστατέψει τα πτηνά μας και ασφαλώς και το όνομά της.

Αν εξακολουθούμε να αγοράζουμε αμφιβόλου ποιότητας τροφές προκρίνουμε το κακό εμπόριο, το κακό κέρδος και ασφαλώς την κακή ποιότητα.
 
Η συσκευασμένη τροφή πόσο πάει γιατί σήμερα που πήγα μου είπε 25€ είναι φυσιολογικό η μήπως την πουλάει πιο ακριβά για να βγάζει λεφτά και μήπως αν μπορεί να μου πει κάποιος πόσο κυμαίνεται η τιμή της γιατί τόσο καιρό δεν τσιγκουνευομουν απλά δεν ήξερα ότι υπήρχε συσκευασμένη αλλιώς θα την έπαιρνα συνεχώς για την υγειά των φτερωτών κολλητών μου.
 
Οι τροφές που είναι συσκευασμένες δεν περνάνε από ανθρώπινο χέρι που μπορεί να είναι και αυτός βρωμιάρης ή το μηχάνημα που τις συσκευάζει.

Τα πουλάκια αν ταΐζονται καλά με την εμπειρία που έχετε δεν έχουν ανοσοποιητικό σύστημα καλύτερο για να αποφεύγονται μερικά προβλήματα.
 
Φαντάζομαι όλα αυτά που ισχύουν στην χύμα τροφή ισχύουν και στα σακουλάκια με νάιλον, που έχουν απλά μια ετικέτα ότι είναι από την τάδε εταιρία; Σήμερα που έφτιαξα δικό μου μείγμα με μεμονωμένους σπόρους βρήκα στα 300 γρ, βρώμης, 2 καλαμπόκια και 1 σαν άσπρο ηλιόσπορο.

Τους σπόρους τους έχω σε γυάλινα βαζάκια τύπου μαρμελάδας, τους έχω πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας, δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το φως και γενικά το σπίτι είναι δροσερό. Κάνω καλά ή πρέπει να τα έχω στο σκοτάδι;
 
Back
Top