Διατροφή Χύμα ή συσκευασμένη τροφή για το πουλάκι μας;

Η απόφαση για τον τύπο του μείγματος σπόρων των πουλιών μας αφορά όλους τους ιδιοκτήτες πτηνών. Χύμα ή συσκευασμένους σπόρους; Το δίλημμα γίνεται εντονότερο στις μέρες μας που τα οικονομικά προβλήματα έχουν πλήξει το εισόδημα των περισσότερων.

Χύμα ή συσκευασμένους σπόρους;​

seed mixture.jpg

Από τις συζητήσεις μας, διαπιστώνεται πως μεγάλος αριθμός μελών μας χρησιμοποιεί τις χύμα τροφές. Είναι φυσικό όταν περικόπτουμε τις δαπάνες ακόμα και για τα παιδιά μας, να κάνουμε το ίδιο και για τα κατοικίδιά μας. Καταφεύγουμε λοιπόν στις χύμα τροφές οι οποίες είναι εμφανώς φθηνότερες από τις συσκευασμένες.

Δυστυχώς όμως έτσι παίρνουμε ένα σημαντικό ρίσκο για την υγεία των πτηνών μας που θα το εξαργυρώσουμε τις περισσότερες φορές πολύ ακριβά σε επισκέψεις γιατρών, αγορά φαρμάκων κτλ με όχι πάντα επιτυχή κατάληξη.

Κίνδυνοι από τις χύμα τροφές​

Γιατί όμως η χύμα τροφή μπορεί να είναι μία "βόμβα" στην ταΐστρα μας ακόμα και όταν την προμηθευόμαστε από ένα πεντακάθαρο εμφανισιακά κατάστημα της εμπιστοσύνης μας;

Συνθήκες περιβάλλοντος​

Η σωστή διατήρηση κάθε είδους σπόρων είτε αφορούν την ανθρώπινη ή την ζωική κατανάλωση, απαιτεί συνθήκες σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας και ξηρής ατμόσφαιρας χωρίς υγρασία. Ένα κατάστημα για να είναι βιώσιμο για τους εργαζόμενους και τους πελάτες του, οπωσδήποτε λειτουργεί κατά τους χειμερινούς μήνες με θέρμανση, σε συνθήκες άνω των 21 τουλάχιστον βαθμών.

Εκτός από τη θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, όχι μόνο λόγω των βροχών αλλά και του ίδιου του χώρου αφού πολλά από αυτά τα καταστήματα έχουν επίσης ενυδρεία με ψάρια.

Μια μικρή παρένθεση εδώ. Πόσοι υπάλληλοι ενώ την μια στιγμή μεταφέρουν ένα ψαράκι σε σακούλα πώλησης, την αμέσως επόμενη στιγμή σερβίρουν χύμα τροφή χωρίς να έχουν στο ενδιάμεσο πλύνει τα χέρια τους, με κίνδυνο, έστω και μικρό, τα υγρά χέρια τους να είναι φορείς σαλμονέλας;

Σκόνη, έντομα, τρωκτικά​

Στην προσπάθεια καταπολέμησης των ανεπιθύμητων επισκεπτών όπως κατσαρίδες, μύγες, ψείρες, κουνούπια, λιβελούλες, σκόρου τροφίμων και ποντικιών, οπωσδήποτε γίνεται χρήση εντομοκτόνων και άλλων δηλητηριωδών ουσιών, ώστε να μπορούμε να βλέπουμε ένα καθαρό και περιποιημένο κατάστημα.

Να επισημανθεί ότι η επίσκεψη ενός ποντικιού σε ένα ισόγειο κατάστημα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κατάστημα είναι βρώμικο. Οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοικτά και ο χώρος γεμάτος ενδιαφέροντα τρόφιμα. Είναι εύκολο να μπει και πολύ δύσκολο να εντοπισθεί ένας τέτοιος επισκέπτης και όσοι εργάζονται σε καταστήματα το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

Τέλος να αναφερθούν τα ευκόλως ευνοούμενα:
  1. Πως ξέρουμε τη μάρκα και την ποιότητα της χύμα τροφής; Οι περισσότερες είναι γεμάτες με τα χρωματιστά άχρηστα μπισκοτάκια.
  2. Πως ξέρουμε πόσον καιρό είναι ανοιγμένο το σακί, πόση σκόνη από τον περιβάλλον χώρο έχει καταλήξει μέσα του και αν είναι φρέσκοι αυτοί οι σπόροι;
  3. Πως ξέρουμε ότι η αξιέπαινη κατά τα άλλα φιλοζωία των εργαζόμενων δεν επέτρεψε σε κάποιο περιστέρι ή σπουργίτι να κολατσίσει από το τσουβάλι γεμίζοντάς το τουλάχιστον ψείρες και ποιος ξέρει τι άλλο;
  4. Πως γνωρίζουμε ότι ένα παιδάκι που πήγε να "χαζέψει" με τους γονείς του τα ζωάκια δεν έριξε οτιδήποτε μέσα στο σακί;
Έτσι παρουσιάζονται ξαφνικές ασθένειες (κυρίως προερχόμενες από προσβολή ακάρεων), χωρίς εμφανείς λόγους που να προκύπτουν από τα άλλα δεδομένα φροντίδας του πτηνού μας και μας βάζουν στην γνωστή περιπέτεια που δυστυχώς δεν έχει πάντα ευτυχή κατάληξη για το πουλάκι μας.

Χιλιάδες σκέψεις και υποθέσεις μπορούν να γίνουν για την επικινδυνότητα και άρα την ακαταλληλότητα της χύμα διατροφής, η οποία το μόνο αντίβαρο που προσφέρει είναι η χαμηλή τιμή της.

Συσκευασμένα μείγματα σπόρων​

Για όσους φιλοξενούν ένα μόνο πουλάκι η επιλογή μιας καλής μάρκας σε συσκευασία κιλού, η διαφορά τιμής δεν διαταράσσει την οικιακή οικονομία. Αν παρόλα αυτά το ένα κιλό σπόρων διαρκεί για μεγάλο διάστημα, καλό είναι ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, να προσθέτουμε κάποια φύλλα ξηρής δάφνης, για την αποφυγή ανάπτυξης σκόρων τροφίμων.

Για όσους έχουμε περισσότερα πουλάκια, υπάρχει τρόπος να επέμβουμε στην μείωση του κόστους, διασφαλίζοντας με την προσωπική μας φροντίδα την καταλληλότητα των σπόρων μας. Όλες οι εταιρείες εκτός της συσκευασίας του κιλού, διαθέτουν επίσης στην αγορά και μεγάλες συσκευασίες 15 ή 20 κιλών ανάλογα με τα πτηνά που απευθύνονται.

Αγοράζοντας μία μεγάλη συσκευασία, το κόστος κιλού είναι οικονομικότερο πλέον και από της χύμα τροφής (π.χ. 20 κιλά για Budgies κοστίζουν 25 ευρώ, δηλαδή 1,25 ευρώ ανά κιλό, ενώ για μεσαίους 20 κιλά στοιχίζει 35-40 ευρώ, δηλαδή πάνω-κάτω 2 ευρώ το κιλό κοκ).

Αποθήκευση των σπόρων​

Για να διασφαλίσουμε την σωστή φύλαξη από μέρους μας, εννοείται δεν ανοίγουμε απλά το σακί κάνοντας ότι και το μαγαζί.

Πάγια παγκοσμίως για την φύλαξη σπόρων επί μακρό χρονικό διάστημα, κατασκευάζονται ειδικά τσουβάλια-σακιά συνήθως από λινάτσα, ύφανσης ανάλογης με τους σπόρους. Θα μπορούσαμε και εμείς να χρησιμοποιήσουμε κάτι ανάλογο.

Πάντως μέχρι στιγμής καλύτερος τρόπος φύλαξης και προτεινόμενος από τις παραγωγές εταιρείες σπόρων, έχει προκριθεί, η διατήρησή τους στο τσουβάλι αγοράς τους.

Πρέπει να διαλέξουμε ένα σημείο μακριά από παράθυρο και θερμαντικό σώμα, όσο το δυνατόν σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας (γύρω στους 18-20 c είναι το καλύτερο), χαμηλού φωτισμού και άριστου αερισμού του χώρου.

Επίσης καλό είναι το τσουβάλι συσκευασίας με τους σπόρους μας, να τοποθετηθεί σε υπερυψωμένο σημείο και όχι στο έδαφος, για να αποφύγουμε την πρόσβαση ερπόντων ζωυφίων, μυρμηγκιών κτλ. Αν ωστόσο αυτό είναι αδύνατον, μπορούμε να διαγράψουμε πέριξ έναν παχύ κύκλο με μαθητική κιμωλία, που θα τα εμποδίσει να πλησιάσουν.

Στο ανοιγμένο τσουβάλι ρίχνουμε αρκετά φύλλα ξηρής δάφνης, που είναι άριστο απωθητικό και φροντίζουμε μετά κάθε άνοιγμά του να κλείνεται καλά. Βοηθητικά στο κλείσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθούν απλά μανταλάκια ή κλιπς γραφείου.

Αυτή η τακτική μας δίνει μια οικονομικότερη λύση και διασφαλίζει την υγεία των πτηνών μας από ένα μεγάλο ενδεχόμενο προσβολής τους από απρόβλεπτους παράγοντες.

Αν παρόλα αυτά ευκαιριακοί ή πάγιοι αντικειμενικοί λόγοι πρόσβασης σε αγορά συσκευασμένων σπόρων μας υποχρεώνει στην αγορά χύμα τροφής (αν και πλέον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εξυπηρετούν όλες τις περιοχές), μπορούμε ως έσχατη αναγκαστική λύση και να κλείσουμε καλά το προϊόν μας (για την αποφυγή εισόδου υγρασίας), να το τοποθετήσουμε στην κατάψυξη του ψυγείου μας (βαθμοί -18c) για τουλάχιστον 3 ολόκληρες ημέρες πριν την χρήση του. Αυτό θα μας καλύψει σε μεγάλο ποσοστό από τον κίνδυνο προσβολής από ακάρεα ή και εκκόλαψης αυγών ζωυφίων που θα μολύνουν την τροφή και το πουλάκι μας.

Αφού τους βγάλουμε από την κατάψυξη και ξεπαγώσουν, συντηρούμε σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.

Σημείωση: Ποτέ δεν τοποθετούμε σπόρους στην ψύξη του ψυγείου μας έστω και σε καλά κλειστό δοχείο, διότι θα υγρανθούν, πιθανότατα θα αναπτύξουν μύκητες και θα είναι μαλακοί με αποτέλεσμα τα πουλιά δεν θα μπορούν να τους σπάσουν.

Σχετικό περιεχόμενο​

Οι σπόροι και η θρεπτική τους αξία
Η διατροφική αξία των σπόρων
Μείγματα σπόρων
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εγώ πάντως ο,τι έχω, το κρατάω στο ψυγείο και δε νομίζω ότι παθαίνει τίποτα.
 
Γεια σας, εγώ δίνω στα δικά μου πουλια κεχρί και δειχνουν να τους αρέσει.
Νομίζω πως ειναι καλό επειδη το αγοράζω απο καποιο super marketπου το εχει
προοισμενο για ανθρωπινη κατανάλωση οπότε αποκλίεται να περιέχει
οτιδιποτε βλαβερό.
 
Και χυμα αλλα θα αλλα το αλλαξω σε septuna
Κατα τα αλλα κανει το κεχρι;
 
Και χυμα αλλα θα αλλα το αλλαξω σε septuna
Κατα τα αλλα κανει το κεχρι;
Η ερώτηση του @Stavros υποθέτω πως έχει να κάνει με τον αν δίνεις μόνο κεχρί ή και κάποιους άλλους σπόρους...
Δίνεις άλλους σπόρους εκτός από το κεχρί;
 
Ναι αλλα σου ειπα μπρος το παρον δινω χυμα.
Επισεις δεν εχω ιδεα τι ιδους σποροι ειναι
 
Τι πουλιά έχεις; Ανάλογα με το είδος, υπάρχουν συσκευασμένες τροφές που έχουν μία ποικιλία σπόρων κατάλληλη για το καθένα.
Άλλες μάρκες είναι καλύτερες άλλες πιο δεύτερες. Αλλά όλες είναι καλύτερες από το χύμα.
 
Όχι βέβαια δεν αποκλείεται αλλά γιατί δεν το θέλουμε, έχει αναλυθεί να μην τα επαναλάβω.
 
παντος εγω παιρνω χυμα απο ενα πετ σοπ που την εχει την τροφη μεσα σε ξηλυνα κουτια με καπακι που κληνει αεροστεγος (οπος αυτα που εχουν τα μαναβηκα μεσα τον αρακα)(στην θεσσαλονικη)για εξω δεν ξερω
 
παντος εγω παιρνω χυμα απο ενα πετ σοπ
Επιλογή σου να αγοράσεις ότι θέλεις...
Αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι και το σωστό...
Κάνω λάθος;
 
Επιλογή σου να αγοράσεις ότι θέλεις...
Αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι και το σωστό...
Κάνω λάθος;
βεβαιος και δεεν κανεις λαθος αλλα εγω σου λεω οτι αυτο ειναι το μονο πετ σοπ που εμπιστευομαι ετσει. αλλα για να ξερεται εγω που μενω θεσσαλονικη η συσκευασμενη τροφη ειναι φτηνει 2,50 ευρο το 1,5 κιλο!
 
παντος εγω παιρνω χυμα απο ενα πετ σοπ που την εχει την τροφη μεσα σε ξηλυνα κουτια με καπακι που κληνει αεροστεγος (οπος αυτα που εχουν τα μαναβηκα μεσα τον αρακα)(στην θεσσαλονικη)για εξω δεν ξερω
Διάβασε αυτό: https://community.petbirds.gr/threads/Χύμα-ή-συσκευασμένη-τροφή-για-το-πουλάκι-μας.19008/ και ίσως να αλλάξεις γνώμη!
 
παντος εγω παιρνω χυμα απο ενα πετ σοπ που την εχει την τροφη μεσα σε ξηλυνα κουτια με καπακι που κληνει αεροστεγος (οπος αυτα που εχουν τα μαναβηκα μεσα τον αρακα)(στην θεσσαλονικη)για εξω δεν ξερω
διαβασε το κατω και δες και το πανω, μετα βγαλε ένα συμπερασμα
Η σωστή διατήρηση κάθε είδους σπόρων είτε αφορούν την ανθρώπινη ή την ζωική κατανάλωση, απαιτεί συνθήκες σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας και ξηρής ατμόσφαιρας χωρίς υγρασία
 
διαβασε το κατω και δες και το πανω, μετα βγαλε ένα συμπερασμα
Η σωστή διατήρηση κάθε είδους σπόρων είτε αφορούν την ανθρώπινη ή την ζωική κατανάλωση, απαιτεί συνθήκες σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας και ξηρής ατμόσφαιρας χωρίς υγρασία
Σωστά...όπως και καλή συσκευασία...
 
Ενημέρωση Άρθρου.

Το άρθρο παραχωρείται από τον @maria p στην Κοινότητα του PetBirds (PBCP). Το περιεχόμενό ή τμήμα του περιεχομένου του διατίθεται στα μέλη μας για την περεταίρω ανάπτυξη και ενημέρωσή του με νέες, επικαιροποιημένες πληροφορίες.

Σχετικά
PetBirds Community Project
 
Καλησπερα σε ολους!Αυτο που εζησα με την χυμα τροφη για τα καναρινακια μου, που πηρε ο νονος μου πριν λιγο καιρο, δεν θελω να το ξαναζησω!Δεν το κρυβω αλλα και εγω παλια, χυμα τροφη εβαζα στα καναρινακια μου,μεχρι που αρχισα να παιρνω συσκευασμενη (τσουβαλι)!Πριν λιγο καιρο, ο νονος μου, πηρε τροφη για τα καναρινακια μου απο αλλο καταστημα, οχι απο αυτο που αγοραζω συνεχεια (τα καναρινακια μου τα συντηρουσε εκεινος για καποιο καιρο και συνεχιζει να το κανει ακομα)!Καποια στιγμη επρεπε να παρει τροφη, ομως εκεινη την ημερα τσουβαλι δεν μπορουσε να παρει και αναγκαστηκε στην χυμα τροφη!Επειδη ομως ειμαι περιεργη του λεω βγαλε μου βιντεο την τροφη να την δω!Εκει που εβλεπα το βιντεο,ειδα κατι και σαλευε!Λεω δεν μπορει να συμβαινει αυτο!Το ξανακοιταζω μηπως εκανα λαθος αλλα δυστυχως κατι σαλευε!Λεω το καναβουρι εβγαλε ποδια και περπαταει🤣!Ολοι οι σποροι ηταν χαλια!Περα ομως απο την πλακα δεν ηταν μονο ενα, ηταν και η οικογενεια του παρεα και στους μισανοιχτους σπορους εβγαιναν και πιο μικρα πλασματακια μαλλον ειχαν γεννησει και ειχαν γινει ολοκληρη οικογενεια!Με μια γρηγορη αναζητηση στο internet βρηκα οτι ηταν Sitophilus granarius (σιταροψειρα)!Η τροφη γυριστηκε πισω (για αποδειξη οτι υπαρχει ζωη μεσα στην τροφη) με καποια λογακια παραπανω (καταλαβαινετε τι εννοω) και αγοραστηκε τσουβαλι απο το καταστημα που αγοραζω συνεχεια!Βαζω και μια φωτογραφια, δεν ειναι βεβαια καλη στην αναλυση αλλα το σωμα και τα ποδαρακια φαινονται!

Γι αυτο παιδια μονο συσκευασμενη τροφη!Υπαρχουν κινδυνοι στην χυμα τροφη, αλλες φορες φαινονται αλλες ομως οχι!Οσο και "καλη συντηρηση" να υπαρχει στην χυμα τροφη παντα υπαρχει κινδυνος να βλαψουμε τον φτερωτο μας φιλο! Και ενα καναρινακι ή παπαγαλακι να εχετε, παντα συσκευασμενη τροφη!Και του κιλου η συσκευασμενη τροφη μπορει να συντηρηθει!Γιατι να ρισκαρουμε με την χυμα τροφη την υγεια των φτερωτων μας φιλων;

Screenshot_2021-08-04-00-39-26-606_com.miui.videoplayer.webp
 
Back
Top