Αναπαραγωγή 23 ερωταπαντήσεις για την αναπαραγωγή των budgie

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης PBCP
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Λίστα με ερωταπαντήσεων για την αναπαραγωγή των budgie. Ένας οδηγός βοήθεια για όσους θέλουν να αναπαράγουν παπαγαλάκια budgerigar.

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για την αναπαραγωγή των Budgie​

παπαγαλάκια_ζευγαρώνουν.webp

1. Πως ξεχωρίζουμε το φύλο των Μπάτζι;​

Προσέχουμε τον χαλινό (ρουθούνια) που βρίσκεται πάνω από το ράμφος του πουλιού. Του αρσενικού είναι μπλε, ενώ του θηλυκού μπεζ-καφέ. Σε κάποιες μεταλλάξεις και υβρίδια, ο χαλινός του θηλυκού μπορεί να είναι ανοικτό ροζ, όπως π.χ. σε πουλιά με ολόλευκο πτέρωμα.

Δείτε: Διάκριση φύλου στα παπαγαλάκια Budgie

2. Σε ποια ηλικία ο χαλινός παίρνει το τελειωτικό του χρώμα;​

Σε ηλικία 6-7 μηνών. Σε μικρότερες ηλικίες, δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι για το φύλο του πουλιού

3. Ποια η κατάλληλη ηλικία των πουλιών για αναπαραγωγή;​

Να είναι τουλάχιστον 10 μηνών και κατά προτίμηση ενός έτους και άνω, διαφορετικά τα πουλιά, θα ταλαιπωρηθούν αδίκως σε κάποια πιθανή προσπάθειά τους για αναπαραγωγή.

4. Πότε είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε την αναπαραγωγή;​

Το Φθινόπωρο (από μήνα Σεπτέμβριο) και την Άνοιξη (από μήνα Μάρτιο). Τότε θα έχει πλέον τελειώσει και η περίοδος της πτερόρροιάς των. Θα πρέπει το ζευγάρι να είναι τουλάχιστον 3 εβδομάδες μαζί στο ίδιο κλουβί, ώστε να έχουν ήδη "γνωριστεί" μεταξύ τους και να έχουν συνηθίσει το ένα το άλλο, καθώς και το κλουβί τους.

5. Πως καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμα;​

  • Ο μπλε χαλινός πάνω από το ράμφος του αρσενικού, γίνεται πιο φωτεινός, ενώ ο μπεζ-καφέ χαλινός του θηλυκού γίνεται καφέ σκούρος.
  • Το σχίσιμο από τα πουλιά, του χαρτιού που υπάρχει στον πάτο του κλουβιού τους.
  • Το αρσενικό "χτυπάει" ρυθμικά με το ράμφος του το ράμφος του θηλυκού, ή τις κούρνιες-πατήθρες.
  • Το αμοιβαίο τάισμα.
  • Το ότι τα πουλιά έχουν γίνει περισσότερο ενεργά σε φτερουγίσματα και τιτιβίσματα.

6. Πότε ξεκινά η διατροφική τους προετοιμασία;​

Ένας μήνας πριν είναι αρκετός, όταν γίνεται σωστά. Από τις 20 Αυγούστου περίπου, προκειμένου να έχουμε αναπαραγωγή τον Σεπτέμβριο και από 20 Φεβρουαρίου περίπου, προκειμένου να έχουμε αναπαραγωγή τον Μάρτιο.

7. Τι περιλαμβάνει η διατροφική τους προετοιμασία;​

Άφθονη από την συνηθισμένη τους τροφή, απαραίτητα αυγοτροφή, ή αυγό, ασβέστιο που θα μπορούν να πάρουν από το γκρίτ (σπασμένα όστρακα ειδικά για πουλιά) και το κόκαλο σουπιάς, πολυβιταμίνες.

Αν αγνοούν το σουπιοκόκαλο, ανακατέψτε λίγο από αυτό τριμμένο, σε ένα μείγμα από τριμμένα αμύγδαλα, αυγό με το τσόφλι και λίγη αποξηραμένη ρίγανη

Αν δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά, είναι ευκαιρία να τους τα βάζετε καθημερινώς. Πιθανόν και να τα συνηθίσουν. Όμως, από τη στιγμή που θα εκκολαφθούν οι νεοσσοί, καλύτερα να διακόψουμε για λίγες ημέρες τη χορήγησή τους, έως ότου και ο τελευταίος νεοσσός γίνει 5-6 ημερών. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, μία καλή τροφή είναι και τα φύτρα, οι βλαστημένοι σπόροι.

Αν δίνετε βρασμένο αυγό, δώστε το καλύτερα με το τσόφλι. Δείτε: Γιατί να βάζουμε το αυγό με το τσόφλι;

Η ποσότητα αυτής της έξτρα διατροφής πρέπει να είναι άφθονη, αλλά δεν πρέπει να μένει για πολύ χρόνο μέσα στο κλουβί, διότι αποσυντίθεται γρήγορα, ειδικά όταν πρόκειται για αυγοτροφή ταΐσματος νεοσσών η οποία συνιστάται να δίνεται σε ελαφρώς υγρή μορφή. Ίσως χρειάζεται αλλαγή και δύο φορές την ημέρα. Πριν την γέννηση των αυγών, χορηγήστε τους την έξτρα διατροφή καθημερινά, ενώ κατά το τάισμα των νεοσσών ανά δύο ημέρες.

8. Πως γίνεται το ζευγάρωμα και πόσο διαρκεί;​

Το αρσενικό σηκώνει το ένα του πόδι και προσπαθεί να το εναποθέσει στην ράχη του θηλυκού. Όταν αυτό αισθανθεί έτοιμο, παίρνει την κατάλληλη θέση, στην κούρνια, με το κεφάλι εμπρός και κάτω και την ουρά του σηκωμένη, επιτρέποντας έτσι στο αρσενικό να ανέβει στην ράχη του και να προσπαθήσει να φέρει σε επαφή τα γεννητικά τους όργανα.

Η διαδικασία αυτή διαρκεί δευτερόλεπτα ή λεπτά και επαναλαμβάνεται για κάποιες φορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Συνήθως γίνεται νωρίς το πρωί.

9. Μπορούμε να έχουμε δύο ζευγάρια στο ίδιο κλουβί με 2 φωλιές;​

Τα Μπάτζι στον φυσικό τους χώρο στην Αυστραλία, ζούνε σε μεγάλα σμήνη μαζί. Όμως σαν ζευγάρι προτιμούν την ιδιωτική ζωή και τον ιδιωτικό τους χώρο και φωλιά για αναπαραγωγή. Ως εκ τούτου το καλύτερο είναι να έχουμε ένα και μόνο ζευγάρι στο κλουβί.

Παρόλα αυτά, για να φτάσουν σε ζευγάρωμα και αναπαραγωγή, χρειάζονται "ενθάρρυνση" από τα άλλα πουλιά του σμήνους και αυτό επιτυγχάνεται όταν γύρω τους ακούνε τις φωνές των άλλων πουλιών. Επομένως, μπορούμε να έχουμε 2 ζευγάρια σε 2 χωριστά κλουβιά και στον ίδιο χώρο.

10. Να χρησιμοποιούμε "τονωτικά" της επιθυμίας για ζευγάρωμα;​

Τα τονωτικά σε αυτή την περίπτωση είναι προαιρετικά η δε χρήση τους δεν εξασφαλίζει σίγουρη επιτυχία. Για να πετύχουμε το ζευγάρωμα πρέπει να έχουμε πουλιά σε κατάλληλη ηλικία, σε καλή φυσική κατάσταση, με κατάλληλη διατροφή και σε κατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος.

11. Πότε πρέπει να τους βάλουμε φωλιά;​

Παράλληλα με την έναρξη της διατροφικής τους προετοιμασίας, μπορούμε να βάλουμε και τη φωλιά. Άλλωστε θα χρειαστούν αρκετές ημέρες έως ότου το θηλυκό να μπει μέσα. Στην αρχή θα την περιεργάζεται εξωτερικά, κοιτάζοντάς την με τις ώρες. Κατόπιν θα αρχίσει να περιεργάζεται το εσωτερικό της βάζοντας το κεφάλι του μέσα στην τρύπα. Ίσως χρειαστεί να ροκανίσει την τρύπα, ως ότου θεωρήσει ότι όλα είναι της αρεσκείας του, οπότε και θα αρχίσει να μπαίνει στην φωλιά και να περνάει αρκετό χρόνο μέσα της.

Σε όλο αυτό το διάστημα, το αρσενικό θα προσπαθεί να παροτρύνει το θηλυκό να πάρει την απόφασή του, σπρώχνοντάς το μαλακά προς το εσωτερικό της φωλιάς.

12. Τι φωλιά τι υλικό χρειάζονται;​

Φωλιές για Μπάτζι διατίθενται έτοιμες στα pet-shop. Συνήθως είναι από MDF με διαστάσεις 20x15x15, άνοιγμα τρύπας εισόδου 4-5 εκ. με ένα κοίλωμα στον πάτο, για να μην διασκορπίζονται τα αυγά και ένα καπάκι στο επάνω μέρος της για το έλεγχο αυγών και νεοσσών.

Τα Μπάτζι δεν χρειάζονται κάποιο υλικό στη φωλιά τους και αν βάλετε ροκανίδια, το πιθανότερο είναι να τα βγάλουν έξω. Για να παραμένει κάπως καθαρή η φωλιά εσωτερικά, ίσως να βοηθούσε σε αυτό λίγη άμμος υγιεινής.

Δείτε: Φωλιές παπαγάλων και υλικά επίστρωσης

Συνήθως η φωλιά τοποθετείται εξωτερικά του κλουβιού και στο ψηλότερο σημείο του με το άνοιγμά της προς το εσωτερικό του κλουβιού. Πριν την τοποθετήσουμε καλό θα ήταν να την ψεκάσουμε 3 ημέρες πριν με το ειδικό σπρέι για τις ψείρες, ακόμη και αν είναι καινούργια.

13. Αναπαραγωγή σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο;​

Αν έχουμε το κλουβί τους σε εξωτερικό χώρο και είναι προστατευμένο από ρεύματα αέρος, βροχή και αρπακτικά -γάτες αγριοπούλια- μπορούμε να το αφήσουμε εκεί ή να το μετακινήσουμε σε εσωτερικό χώρο (δεδομένου και του ότι έξω υπάρχουν διάφοροι θόρυβοι, ενώ αντίθετα μέσα σκοτεινιάζει πολύ νωρίτερα). Εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Υψηλές θερμοκρασίες, ή θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου, είναι ακατάλληλες για αναπαραγωγή. Αν χρειασθεί να τα βάλουμε σε εσωτερικό χώρο, θα πρέπει να τους παρέχουμε επαρκή φωτισμό για τουλάχιστον 13 ώρες ημερησίως.

Όσοι έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποιούν το αυτόματο σύστημα Ανατολής-Δύσης που είναι αρκετά ακριβό. Διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4-5 χρονοδιακόπτες με τους ανάλογης έντασης φωτός, λαμπτήρες. Κατά την διάρκεια της νύχτας πρέπει να υπάρχει ένας λαμπτήρας χαμηλής έντασης φωτός, για να μην χάνουν τον προσανατολισμό τους.

Δείτε: Φωτισμός εκτροφείου πτηνών

Αν το κλουβί τους είναι μεγάλο, πχ 90x60x60 και οι ταΐστρες-ποτίστρες βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της φωλιάς, πρέπει να τις μετακινήσουμε ή όχι σε κοντινότερη της φωλιάς απόσταση.
Είναι προτιμότερο -όχι απαραίτητο- να μετακινηθούν οι ταΐστρες και οι ποτίστρες σε κοντινή της φωλιάς απόσταση, καθότι η όλη διαδικασία του ταΐσματος των νεοσσών που είναι πράγματι σκληρή διαδικασία, τα αποδυναμώνει.

14. Μπορούμε να καθαρίζουμε το κλουβί κατά τη διάρκεια της επώασης;​

Καλύτερα να καθαρίζουμε το κλουβί μία φορά την εβδομάδα για να μην τα ενοχλούμε πολύ, καθώς επίσης θα ήταν καλό να έχουμε μία συγκεκριμένη ώρα κατά την διάρκεια της ημέρας, για να τους χορηγούμε την τροφή και το νερό τους.

15. Πόσα αυγά γεννούν συνήθως και ανά πόσες ημέρες;​

Γεννούν συνήθως 4 έως 5 αυγά ανά δύο μέρες, μπορεί όμως και περισσότερα, 7-12.

16. Κλωσά μόνο το θηλυκό;​

Όχι, ενίοτε κλωσάει και το αρσενικό. Η βασική του όμως μέριμνα είναι να φυλάει την είσοδο της φωλιάς και να ταΐζει το θηλυκό

17. Πόσες ημέρες μετά τη γέννηση του πρώτου αυγού, εκκολάπτεται ο πρώτος νεοσσός;​

Μετά από 18 ημέρες περίπου και ανά 2 ημέρες οι υπόλοιποι νεοσσοί, με την σειρά που γεννήθηκαν τα αυγά.

Δείτε: Διάρκεια επώασης διαφόρων ειδών πτηνών

Οι νεογέννητοι νεοσσοί είναι εντελώς τυφλοί και ανήμποροι. Μπορούν να κρατάνε το κεφάλι τους και να στέκονται δειλά στα ποδαράκια τους, όταν είναι πλέον 2 εβδομάδων. Σε αυτό το στάδιο σχηματίζουν σωρό το ένα πάνω στο άλλο για να υποστηριχθούν σωματικά και να έχουν ζεστασιά.

Ξεκινήστε από αυτό το στάδιο να χαϊδεύετε για περίπου 5 λεπτά απαλά τους νεοσσούς, έχοντας τα χέρια σας καθαρά και ζεστά. Βάλτε τους στην παλάμη σας, έναν την κάθε φορά. Με αυτόν τον τρόπο θα συνηθίσουν την ανθρώπινη επαφή και δεν θα σας φοβούνται όταν βγούνε από την φωλιά τους.

18. Πρέπει ή όχι να ελέγχουμε τη φωλιά κι ναι, πώς;​

Ναι, μετά την γέννηση και του δεύτερου αυγού ελέγχουμε μια φορά την ημέρα το εσωτερικό της φωλιάς για την απομάκρυνση τυχόν σπασμένων αυγών ή νεκρών νεοσσών. Ενδείκνυται και η ωοσκόπηση με ειδικές λυχνίες ή στο δυνατό φως κοινών λαμπτήρων για να δούμε αν τα αυγά είναι άσπορα, (για όσους πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν, χωρίς να σπάσουν τα αυγά), πάντα όμως φορώντας γάντια μιας χρήσεως επειδή τα ανθρώπινα χέρια μπορούν να μεταδώσουν επικίνδυνα και μοιραία για την ζωή των πουλιών μικρόβια.

Δείτε: Εμβρυϊκή νέκρωση στα πτηνά

Επίσης, αν έχουμε περισσότερα των 5 αυγών στη φωλιά και συγχρόνως έχουμε ένα άλλο ζευγάρι Μπάτζι σε φάση αναπαραγωγής που όμως έχει λίγα αυγά, καλό είναι να μετακινήσουμε τα περισσευούμενα αυγά στη φωλιά του άλλου ζευγαριού, που ευχαρίστως θα τα υιοθετήσουν. Έτσι θα μειώσουμε τον κίνδυνο κάποιοι νεοσσοί να λιμοκτονήσουν από το μη επαρκές τάϊσμά τους από τους γονείς.

Η όλη διαδικασία, πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και καλύτερα όταν οι γονείς βρίσκονται εκτός της φωλιάς και φορώντας πάντα γάντια μιας χρήσεως. Υπάρχει βεβαίως και η λύση του ταΐσματος των νεαρότερων, άρα και πιο αδύνατων νεοσσών με την σύριγγα και την ειδική τροφή για νεοσσούς, (κρέμα-χυλός), αλλά αυτή προϋποθέτει γνώσεις και επιδεξιότητα. Δεν συνιστάται στους μη έχοντες πρότερη εμπειρία.

19. Πως καταλαβαίνουμε ότι έχει ταϊστεί επαρκώς ένας νεοσσός;​

Ελέγχοντας τον πρόλοβό του, τον σάκο που βρίσκεται κάτω από το ράμφος του πουλιού και είναι αρκετά ευδιάκριτος στους νεοσσούς. Πρόλοβος γεμάτος σημαίνει επαρκής ποσότητα τροφής.

20. Πότε βγαίνουν τα πουλάκια από τη φωλιά και πότε ανεξαρτητοποιούνται;​

Οι νεοσσοί θα είναι έτοιμοι να βγούνε από την φωλιά, κοντά στους γονείς τους από την ηλικία των 3 ½ έως και 4 εβδομάδων.

Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 6 εβδομάδες για να ανεξαρτητοποιηθούν από τους γονείς τους, αλλά και τότε θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι μπορούν να τραφούν μόνοι τους. Όταν τους χωρίσετε από τους γονείς, θα πρέπει να τους παρακολουθείτε στενά, έως ότου βεβαιωθείτε ότι μπορούν να βρουν το νερό, μόνοι τους.

Ταΐστρες και ποτίστρες θα πρέπει να τους είναι προσιτές και οι κούρνιες να βρίσκονται χαμηλά μέσα στο κλουβί. Ένα μικρό σχετικά κλουβί θα ήταν ιδανικό για την περίπτωση αυτή. Αργότερα μπορείτε να τους βάλετε σε μεγαλύτερο κλουβί.

Δείτε: Κλουβιά για Παπαγάλους

21. Σε πόσες γέννες μπορούμε να υποβάλλουμε το ζευγάρι μας;​

Το ανώτερο 3 γέννες τον χρόνο. Πουλιά που υποβάλλονται σε περισσότερες γέννες εξασθενεί ο οργανισμός τους και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Σε 2 συνεχόμενες γέννες, θα πρέπει ή βάζουμε καινούργια φωλιά ή να έχουμε καθαρίσει και απολυμάνει επιμελώς την προηγούμενη.

22. Επιτρέπεται το ζευγάρωμα πουλιών που έχουν συγγένεια μεταξύ τους​

Όχι. Πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο διότι κρύβει αρκετούς κινδύνους. Οι απόγονοι των αιμομιξιών μπορεί να είναι ασθενικοί, παραμορφωμένοι το δε προσδόκιμο όριο της ζωής τους είναι μικρότερο του συνηθισμένου.

23. Μπορούμε να προβλέψουμε το χρώμα των νεοσσών από το χρώμα των γονέων;​

Όχι με σιγουριά, επειδή κάθε πουλί (γονέας) έχει αποκτήσει τον χρωματισμό του και από τους δύο δικούς του γονείς και που και εκείνοι με την σειρά τους απέκτησαν τον δικό τους χρωματισμό και από τους δύο δικούς τους γονείς και ούτω καθ’ εξής. Άρα υπάρχει περίπτωση στους τωρινούς απογόνους να εμφανιστούν χρώματα και από τους προ-προ-προγόνους του.

Σχετικό περιεχόμενο
 

Συνημμένα

  • budgies-breading.webp
    budgies-breading.webp
    74 KB · Προβολές: 1
Κατατοπιστικό, κατανοητό ακόμα και για τον νέο ιδιοκτήτη - εκτροφέα. Μπράβο!

Δύο παρατηρήσεις όσων αφορά την παράγραφο:
Άρθρο είπε:
Επιτρέπεται το ζευγάρωμα πουλιών που έχουν συγγένεια μεταξύ τους
Κατά την γνώμη μου, ναι επιτρέπεται το ζευγάρωμα πουλιών που έχουν συγγένεια μεταξύ τους, όταν αυτό γίνεται με γνώση και σύνεση. (Inline breeding) με σκοπό την καλυτέρευση χαρακτηριστικών.
και:
Άρθρο είπε:
Μπορούμε να προβλέψουμε το χρώμα των νεοσσών από το χρώμα των γονέων;
Ναι μπορούμε να προβλέψουμε το χρώμα αλλά και το φύλο των νεοσσών, όταν ξέρουμε επακριβώς το backround των γονέων (μεταλλάξεις, φορείς μεταλλάξεων).
 
Πότε ξεκινάμε να μετράμε τις 2 βδομάδες που χρειάζεται για να γεννήσει τα αυγά όταν τα παπαγαλάκια ζευγαρώνουν για 2-3 μέρες;
 
Back
Top