Φροντίδα African grey που δαγκώνει

Αυτή η ερώτηση δίνει την αίσθηση της δημοσκόπησης. Όχι ότι είναι πρόβλημα αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι θα σε βοηθήσει πραγματικά στο να βγάλεις ένα ασφαλές συμπέρασμα που να χαρακτηρίζει ένα ολόκληρο είδος. Κάποια πουλιά δαγκώνουν πιο εύκολα, κάποια υπό συνθήκες πίεσης και κάποια λιγότερο. Θα ήταν ίσως ασφαλέστερο να γνωρίσεις και να χειριστείς το πουλί που πρόκειται να αγοράσεις. Εν μέσω πανδημίας βέβαια δεν ξέρω πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Δεν έφτασα στο κομμάτι της αγοράς, θα ανοίξω νέο θέμα ίσως αύριο. Προφανώς κάποιος "κομήτης", θα ενθουσιαστεί, θα αγοράσει ζάκο, αν πάει κάτι στραβά θα τον "πετάξει" και θα συνεχίσει τη ζωή του, μόνο εδώ δεν θα ποστάρει. Οπότε και προφανώς δεν θα πάρω "στατιστική" απάντηση.

Από την άλλη όμως, καταλαβαίνω ότι υπάρχουν μέλη εδώ που, και έχουν χρόνια ζακό, και έχουν γνωστούς και φίλους και παραδείγματα, περισσότερο αυτούς ρωτάω.

Πχ, έχω ακούσει ιστορία ιδιοκτήτη που έδωσε 1500 ευρώ για ζακό, σε μια βδομάδα του πέθανε. Δεν είναι ο κανόνας. Η προβληματική συμπεριφορά όμως; Μήπως είναι το ποσοστό υψηλό και απλά προβάλλονται μόνο τα "καλά" παραδείγματα; Γι αυτό ρωτάω και περιμένω απάντηση περισσότερο από φίλους που ασχολούνται χρόνια με παπαγάλους.

Ο φίλος @Kahraman τελικά αγόρασε που πόσταρε με τον ίδιο προβληματισμό εδώ πριν ένα μήνα;

Και ο φίλος @Ouroboros που τελικά άνοιξε το θέμα, ποια ήταν η κατάληξη, ξέρει κάποιος;
 
Γεια σου φίλε mocha. Χαίρομαι που βλέπω έναν άνθρωπο εδώ με τον ίδιο προβληματισμό. Από θέμα συμπαράστασης το λέω καθαρά.
Ακόμα δεν έχω πάρει παπαγάλο. Είμαι ακριβώς στην ίδια φάση με σένα. Σκεπτικός πολύ. Αλλά στο τέλος τράβηξα μια γραμμή και είπα: Αν δεν τον πάρω τώρα δε θα τον πάρω ποτέ. Όπως ακριβώς λες και εσύ.
Όποτε πάμε με βάρκα την ελπίδα, την προσπαθεια, την ενημέρωση και βλέπουμε.
Σίγουρα έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του κάθε πουλιού, και τη συμπεριφορά τη δική μας. Αυτό που σίγουρα δε μπορεί να αλλάξει είναι το τι ζούσε το πουλί μέχρι να το πάρεις. Μιλάω καθαρά για τη γέννα, τον τρόπο μεγαλώματος κλπ. Εδώ οι απόψεις είναι πολλές.
Πρέπει να διαλέξεις αυτόν που πιστεύεις για σωστό και μετά έρχονται και τα αποτελέσματα της εκλογής σου.

Αναφορικά με τον Ouroboros, είχα και εγώ το ενδιαφέρον να μάθω τι συνέβη. Λογικά δε νομίζω να κατέληξε όμορφα η ιστορία. Αλλιώς με θριαμβευτικές δηλώσεις θα μαθαίνουμε ποιος είναι ο τρόπος που τα κατάφερε.

Βέβαια το πρόβλημα που είχε εκείνος δεν είχε να κάνει με το δέσιμο με τον άνθρωπο γιατί τους δάγκωνε όλους. Ανάθεμα βέβαια τι μπορεί να έπαιξε ρόλο. Πάντως ένα αγρίμι που σε ματώνει και έχεις και μικρά παιδιά στο σπίτι... όντως η λύση καναρίνι είναι αναγκαστική μετά από αρκετό καιρό υπομονής. Δυστυχώς.
 
Καλησπέρα. Πολλή ευλογα τα ερωτήματα, και οι απαντήσεις των μελών για αξιολόγηση. Επίσης πολλή θετική η σκέψη για ενημερωση. Θα σας πω την αποψη μου, λίγο βιάστηκα δυστυχώς για σήμερα. Το μεγαλητερο κεφαλαιο για την κατανόηση της συμπεριφοράς ενός παπαγάλου, ειναι η ουσιαστική ασχολία, και η κατανόηση οτι ειναι ένα πανέξυπνο μωρο, που μπορεί να μάθει. ένα μωρο αφρικαν γκρευ θα χρησιμοποιηση ράμφος και νυχια για να γατζωθη να εξερεύνηση να αμηνθη ποιο σπάνια αυτό. Τι κάνουμε λοιπόν σε τέτοιες καταστάσεις. Ζυγουρά δεν απλωνουμε το χέρι μας και του λέμε έλα. Χρησιμοποιούμε εναλακτικες λύσεις όπως π.χ μια πατηθρα, και το χέρι για να του δώσουμε μια λυχουδια ένα χάδι όταν ειναι έτοιμο. Όταν θα αρχίσει να ασχολούνται με τα δάχτυλά μας, και αρχίζουν και χρησιμοποιούν ένταση στην επαφή, κάνουνε χαμηλωφονα επιφωνήματα π.χ ααααα για να καταλάβουν οτι αυτό δεν μας αρέσει, θα το καταλάβουν ειναι πανεξυπνα, το θέμα ειναι οτι αυτό το εκμεταλευονται κιόλας. Πάντα πρέπει να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας, να τα μαθενουμε και να μαθενουμε. Η αποτυχία στην σχέση μας μαζί τους ειναι διότι απλα δεν ασχολούμαστε. Ειναι σχέσεις αλληλεπίδρασης και συγουρα όχι μονοπλευρες. Ένας αφρικαν γκρευ κλεισμένος σε ένα κλουβί και η μετάλλαξη του σε καναρίνι ειναι θέμα μοίρας για τον παπαγάλο, διότι έπεσε στα χέρια φροντιστή που δεν έπρεπε να είχε κάνει αγορά παπαγάλου. Δεν θα μπορούσα ποτέ να δώσω μια απάντηση στο ερώτημα να πάρω έναν παπαγάλο; θα μπορούσα όμως να κάνω την ερώτηση. Έχεις μελετηση έχεις την διάθεση και τον χρόνο να έχεις κατοικηδιο ένα παπαγάλο;
 
@ektoras 500, Απλά θυμάμαι πως ο Ouroboros φάνηκε ένας ιδιοκτήτης που ψάχτηκε, διάβασε, και κάποια πράγματα που έλεγε ότι δοκίμαζε τουλάχιστον στη θεωρία ακουγόντουσαν σωστά ως μορφή εκπαίδευσης. Δε ξέρω αν σου τύχει μια τόσο κακή συμπεριφορά παπαγάλου, αν μπορείς ποτέ να τη διορθώσεις. Φάνηκε ότι είχαν υπομονή πάντως.
 
@Kahraman καλημέρα. Πιστεύω οτι δεν υπάρχουν κακές συμπεριφορές, όταν μάλιστα μιλάμε για ένα μικρό μωρο αφρικαν γκρευ. Νομίζω τις περισσότερες φορές ειναι λάθος προσεγκησης καταστάσεων από τον φροντηστη. Θέλω δηλαδή να τονίσω οτι τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ανθρώπινα λάθη. Δεν είμαι υπέρ του αυστηρου προγραματος ρουτινας στην καθημερινότητα του παπαγάλου μας, αλλα μερικές φορές επιβαλεται, και τι θέλω να σας πω. Δεν είμαι υπέρ οτι πρέπει να βρίσκεται όλη μέρα εκτός κλουβιου. Θα συνηθηση σε αυτό τον τρόπο ζωής και όταν κάτι αλλάξει στο δικό μας προγραμμα και θα πρέπει να μπενει ποιο συχνά στο κλουβί θα αντιδραση, όχι την πρώτη φορά ούτε την δεύτερη την τρίτη ίσως ναι γιατί εκεί ξέρει οτι μπενει στο κλουβί. Αναφερθηκατε οτι ο αρχικος διαχειρηστης του θέματος ασχολήθηκε πραγματικα, ρωτησε έψαξε. Ειναι προς τιμήν του και συγουρα δεν αμφησβητειται, το θέμα εδώ ειναι τι πληροφορειες έλαβε. Και για να μην κουράζω κατάληγο σε αυτό που θεωρώ την μεγαλητερη παγίδα σε έναν αρχάριο φροντηστη που δεν ειναι τίποτε άλλο από την πληροφορια. ειναι ευλογο οτι θα ψαξουμε θα ρωτησουμε θα δουμε εικονες και θα ακολουθήσουμε συμβουλές, εδώ ειναι όμως και το πρόβλημα, τι δυνατότητα έχει ο αρχάριος φροντηστης να την αξιολόγηση. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Σε πόλη γνωστή ομάδα που ασχολείται με τους αφρικαν γκρευ στο faseboock, μετα απο εικονες μικρων μωρων 2,5 μηνων να τα πετανε στον αερα για φωτο και πολλες αλλες εικονες, παρεμβηκε ο μεγαλητερος εκτροφεας στην ελλαδα και τονισε οτι το μικρο σε αυτη την ηληκια εχει αναγκη μονο την σωστη συτιση και την ασφαλεια της φολιας. προσωπικα πιστευω οτι ολες οι κακες συμπεριφορες ειναι και μονο λαθη δικα μας.
 
Back
Top