Φροντίδα Budgies σε κλούβα σε εξωτερικό χώρο

passenger

PB Member
Εγγραφή
21 Οκτ 2014
Μηνύματα
440
Πόλη
Ζάκυνθος
Αρχικά καλησπέρα και συγχαρητήρια τόσο για την εντυπωσιακή οργάνωση του forum (καθώς και την έμπνευση του δημιουργού), όσο και για την χαρά που προσφέρετε επιλέγοντας να μοιράζεστε με άλλους τις γνώσεις και τις εμπειρίες σας για τους φτερωτούς μας φίλους. Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω αν υπάρχει δυνατότητα να μπορούμε να αναρτήσουμε μεγαλύτερες σε μέγεθος φωτογραφίες. Προσπάθησα να ανεβάσω φωτογραφίες που η κάθε μια είναι λίγο λιγότερο από 5 MB, αλλά δεν μου επετράπη λόγο μεγέθους. Έχω αρκετές από την κλούβα μου που έχω ο ίδιος φτιάξει και η οποία παρουσιάζει πολλές καινοτομίες -και μυστικά- που θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας.

Επί του θέματος τώρα! Ερώτηση.. Έχω σε εξωτερικό χώρο, σε πολύ μεγάλη κλούβα, παπαγαλάκια budgie. Είναι δύο ζευγάρια. το καθένα σε ξεχωριστή κλούβα. Και οι 2 κλούβες είναι πολύ μεγάλες. Καλυμμένες εξωτερικά (τον χειμώνα) με διαφανές νάιλον για τη προστασία των πουλιών. Τα 3 απ τα 4 πουλιά είναι εκεί από τον Ιούνιο. Το 4ο από τον Αύγουστο. Θέλω να ρωτήσω αν είναι μπορούν να ξεχειμωνιάσουν εκεί; Στις ίδιες κλούβες για πολλά χρόνια ξεχειμώνιαζαν παραδείσια χωρίς κανένα πρόβλημα (και είχαν και μικρά). Να σας πω ότι μιλάμε για νότιο Ελλάδα...Ζάκυνθο. Να ρωτήσω επίσης ΑΝ μπορούν ΕΚΕΊ και όχι σε κλουβί μέσα στο σπίτι να αναπαραχθούν; και ποιους μήνες γίνεται αυτό; αυτά για αρχή 😛
 
Γεια σου, λοιπόν να πάρουμε ένα ένα τα θέματα. Για τις φωτογραφίες διάβασε εδώ petbirds.gr/community/threads/Πως-να-επισυνάψω-ένα-αρχείο-στο-μήνυμά-μου.9996/ και αν πάλι έχεις θέμα, το ξαναβλέπουμε.
Αν τα καταφέρεις, άνοιξε θέμα για να δούμε και να συζητήσουμε για τις κλούβες σου εδώ Ιδιοκατασκευές, Παρουσιάσεις Εκτροφείων | PetBirds .
Να σου ζήσουν τα ζευγάρια από τα παπαγαλάκια σου!
Γενικά αποφεύγουμε να τα διατηρούμε σε εξωτερικό χώρο μια και οι θερμοκρασίες της χώρας μας απέχουν αρκετά κατά τους χειμερινούς μήνες από τις συνθήκες διαβίωσής τους στον τόπο καταγωγής τους.
Τα καταφέρνουν κάποια χρόνια αλλά η προσπάθεια ν' αντέξουν την χαμηλή θερμοκρασία, αδυνατίζει τον οργανισμό τους και μειώνει το όριο ζωής τους.
Ωστόσο αν οι συνθήκες στην περιοχή σου είναι ήπιες και η κατασκευή προσφέρει επαρκή κάλυψη για τα πουλάκια ίσως παρακάμψεις αυτήν την δυσκολία. Γι΄αυτό να δούμε την κατασκευή και το συζητάμε εκτενώς.
Σε συνθήκες εντός σπιτιού και από την ηλικία μετά τους 10 μήνες, μπορούν να αναπαραχθούν τις περισσότερες εποχές του χρόνου, εκτός φυσικά από τους πολύ ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, στο τέλος του οποίου περνάνε και την πτερόρροια και δεν βάζουμε φωλιές για αναπαραγωγή.
Η αρχή γίνεται από τώρα με την άνοδο της υγρασίας και συνεχίζεται άνετα μέχρι το τέλος της άνοιξης.
Δεν βάζουμε για αναπαραγωγή το ίδιο ζευγάρι πάνω από δύο φορές τον χρόνο για να μην εξοντώσουμε οργανικά το ζευγάρι και ιδίως το θηλυκό.
Ακολουθούμε καθ' όλη την διάρκεια του έτους μια ποικίλη διατροφή ώστε να έχουμε υγιή και δυνατά πουλιά ικανά προς αναπαραγωγή Η Διατροφή των πουλιών και η συμβολή της στην καλή υγεία τους | PetBirds και πάντα έχουμε σουπιοκόκκαλο διαθέσιμο στο θηλυκό για προσληψη ασβεστίου.
Ό,τι άλλο θέλεις να ρωτήσεις ελεύθερα, περιμένουμε να δούμε τα έργα σου και τα φιλαράκια σου και συμπλήρωσε το όνομά σου στο προφίλ σου για να ξέρουμε πως να σε αποκαλούμε :)
 
Ήδη βρίσκονται σε πτερόρροια και τα δύο ζευγάρια. Ο χαλινός της μιας θηλυκής από καφέ έχει γίνει λευκός. Νομίζω ότι αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής. Το άλλο θηλυκό είναι μικρότερο ηλικιακά και ίσως ανώριμο. Όταν το αγόρασα είχε τον μισό χαλινό (τμήμα κοντά στα ρουθούνια) μπλε (αλλά όχι βαθύ σαν των αρσενικών) και στο άλλο μισό ένα πράγμα σαν, σφουγγάρι; Το οποίο το έβγαλα (αναίμακτα). Τώρα έχει αποκατασταθεί (ξαναγίνει) αλλά σε πολύ πιο ήπιο βαθμό. Δεν νομίζω ότι είναι ασθένεια. Τό ένστικτο μου και μόνο μου λέει ότι είναι η μετάβαση από την ανωριμότητα στην αναπαραγωγική ωριμότητα. Είναι υγιέστατη (ή έτσι μοιάζει) αλλά μόνο απ τη συμπεριφορά της καταλαβαίνω ότι είναι θηλυκή, ο χαλινός με μπερδεύει ακόμα.
Συμπεριφορά = την έβαλα για 10 λεπτά στη κλούβα του άλλου ζευγαριού. Ο αρσενικός ούτε καν την πλησίασε. Το άλλο θηλυκό όμως ήταν πολύ επιθετικό μαζί της!

Έχω ακόμα θέμα με τις φωτογραφίες. Όταν τις μετατρέπω σε 100 KB, τις δέχεται το forum να τις ανεβάσω αλλά γίνονται τόσο υπερβολικά μικρές που δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Τι μπορώ να κάνω; Το φυσικό τους μέγεθος είναι 4,5MB αλλά μέχρι τα 400 KB μπορεί κανείς να τις δει άνετα. Με μεγαλύτερη σμίκρυνση...χάνονται..

006-srn.webp 008-srn.webp 011-srn.webp 009-srn.webp
 
Οι φωτογραφίες ανέβηκαν.
 
Πολύ ευρύχωρες κλούβες ομολογουμένως.
Έχω απορίες και δευκρινίσεις που θέλω να ρωτήσω για να σου πω γνώμη, περιμένοντας και άλλους βέβαια :)
Στο πάτωμα έχεις βάλει μεταλλικό πλέγμα;
Η όλη κατασκευή πως έχει σταθεροποιηθεί στο έδαφος; Έχεις προβλέψει ένα πιθανό πολύ ισχυρό άνεμο; Έχουμε προ ετών περιστατικό μέλους μας που σήκωσε ο αέρας όλη την κλούβα με αποτέλεσμα την απώλεια πάνω από 15 πουλιών αν θυμάμαι καλά.
Τόσο εκτεθειμένη στον αέρα και την βροχή κλούβα δεν μπορεί να φιλοξενήσει ούτε καναρίνια τον χειμώνα. Είναι απαραίτητο να κάνεις κάποιου είδους επένδυση στην στέγη και του μεγαλύτερου μέρους των πλαϊνών, αφήνοντας μία μόνο πλευρά με κινητή κάλυψη (όχι εντελώς ανοικτή).
Οι φωλιά που φαίνεται είναι καναρινιών, δεν κάνει για παπαγαλάκια, έχεις προβλέψει κάτι άλλο που δεν βλέπω ίσως;
Έχεις κάποια σχέδια κατά νου για τα παραπάνω στην περίπτωση που θ' αποφασίσεις να διαμείνουν εκεί τον χειμώνα τα πουλάκια;
 
Σταύρο ευχαριστώ!

Θα πω μερικά πράγματα που ελπίζω να βοηθήσουν όσους ασχολούνται με παρόμοιες κατασκευές. Αυτή είναι η μία από τις δύο κλούβες μου, και είναι σταθερή και μη μετακινούμενη. Ή άλλη είναι μετακινούμενη και σε σχήμα κυλίνδρου (δυστυχώς δεν έχω φωτογραφίες από αυτή, θα ανεβάσω όμως κάποια στιγμή. Τη διακρίνουμε όμως στο βάθος της 3ης και 4ης φωτογραφίας).
Τη συγκεκριμένη την έφτιαξα το 2010. Μπορώ να πω ότι η διαδικασία μιας τέτοιας κατασκευής με γεμίζει πολύ περισσότερο από το να παρακολουθώ τους ίδιους τους... Κατοίκους της! Είναι το χόμπι μου και συχνά φτιάχνω ανάλογες κατασκευές (απλά κλουβιά τοίχου κλπ) για φίλους και γνωστούς.
Έχει ύψος 2,10m , μήκος 2,00m και πλάτος 1,00m. Η όλη κατασκευή στηρίζεται σε 4 μεταλλικές κολώνες σαν αυτές των σημάτων οδικής κυκλοφορίας που συναντάμε στους δρόμους. Οι πάσσαλοι αυτοί έχουν μήκος 2,50m. Τα 40 εκατοστά είναι μέσα στη γη καλυμμένα με τσιμέντο. Το πλέγμα που έχω χρησιμοποιήσει είναι τύπου σίτας. Είναι όντως το ακριβότερο, αυτό είναι ένα θέμα. Κοστίζει 5 ευρώ το μέτρο και πραγματικά πολύ ακριβή τιμή για κατασκευές τέτοιου τύπου και μεγέθους. Ωστόσο είναι, για μένα, η καλύτερη δυνατή ποιότητα. Σαν... Αντοχή στη φθορά του χρόνου, στατική ευλυγισία (μέσου επιπέδου. Δηλαδή να μην είναι ιδιαίτερα χαλαρή αλλά να μπορεί να δοθεί εύκολα και το σχήμα που θέλουμε), καλαισθησία. Άλλη επιλογή (σαφώς φτηνότερη) θα ήταν το λεγόμενο (στο χωριό μου) κοτετσόσυρμα. Δηλαδή το κοινό σύρμα που φτιάχνουμε τα κοτέτσια. Όμως εκεί θα είχαμε γνωστά ελαττώματα που δεν αξίζει να τα αναλύσω τώρα.

Θέση της κλούβας και προστασία

Η κλούβα είναι κατασκευασμένη σε σημείο που προστατεύεται (όσο γίνεται) από τις καιρικές συνθήκες. Στη τέταρτη φωτογραφία μπορούμε να διακρίνουμε κάποια φύλλα πάνω δεξιά. Η μισή κλούβα είναι φτιαγμένη στη σκιά δύο δέντρων, μιας συκιάς και μιας Cercis siliquastrum (Στα Ελληνικά Κερκίδα ή δέντρο του Ιούδα ή κουτσουπιά ή μαμουκαλιά... Ανάλογα από πιο μέρος της Ελλάδας είστε 😛 ). Σημειώστε ότι και τα δύο αυτά δέντρα είναι φυλλοβόλα. Άρα τον χειμώνα δεν έχουν φύλλα, άρα δε προστατεύουν από ανέμους βροχές κλπ. Το καλοκαίρι τα δύο δέντρα προσφέρουν ''αμέτρητη'' δροσιά στα πουλιά της κλούβας (ενώ η άλλη μισή είναι κάτω απ' τον ήλιο για να επιλέγουν σκιά ή φως οι θαμώνες μου). Από πάνω, στην οροφή, τοποθετώ το καλοκαίρι φύλλα φοίνικα για σκιά. Προσδίδουν μια... Εξωτική ομορφιά! Φαίνονται και στις φωτογραφίες. Τον χειμώνα τα αντικαθιστώ (ή τα σκεπάζω) με φύλλο λαμαρίνας οροφής. Είναι ουσιαστικά ένα φύλλο λαμαρίνας κόκκινου χρώματος, με εγκοπές. Από μακριά μοιάζει σαν σκεπή σπιτιού με κεραμίδια. Με το φύλλο αυτό δεν έχω κανένα πρόβλημα με το νερό. Οι τροφές μέσα παραμένουν εντελώς στεγνές. Φυσικά και τα πουλιά. Εννοείται ότι όλη η κλούβα περιφερειακά καλύπτεται τον χειμώνα με διαφανές νάιλον (προστασία από αέρα) το οποίο όμως έχει κάποιες τρύπες για τον αερισμό των πουλιών. Με τον τρόπο αυτό ξεχειμώνιασαν παραδείσια για 2 ή 3 χρόνια γεννώντας μάλιστα μέσα στο καταχείμωνο!

Σκεύη τροφής και νερού, βέργες στήριξης και άλλα αξεσουάρ

Από την εμπειρία μου τόσα χρόνια με τα πουλιά, αλλά και λόγω της αγάπης μου στη παράδοση αλλά και τη φύση, έχω καταλήξει σει κάποια συμπεράσματα. Θεωρώ ότι οι καλύτερες ποτίστρες και ταΐστρες πουλιών είναι τα πήλινα σκεύη σαν αυτά που αγοράζουμε απ τα σούπερ μάρκετ το παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι! Θα εξηγήσω γιατί (εκτός ότι σαν υλικό είναι κοντά στη φύση και την παράδοση). Είναι εύκολο στον καθαρισμό και η ποιότητα του δεν υποβαθμίζεται με τα χρόνια όπως το πλαστικό. Επίσης από άποψη μεγέθους διευκολύνει να τρώνε πολλά πουλιά μαζί. Είναι επίσης η χαρά της μπανιέρας το καλοκαίρι! Θα μου πείτε αν πίνουν απ το νερό που κάνουν και μπάνιο τότε θα μολυνθούν. Σωστό. Αυτό το αντιμετωπίζω με συχνή αλλαγή του νερού. Το καλοκαίρι είναι καθημερινή η αλλαγή και τον Αύγουστο (ανάλογα και με τον αριθμό των πουλιών) πολλές φορές και 2 φορές την ημέρα.
Σαν βέργες χρησιμοποιώ κανονικές βέργες μουριάς και όχι ξεράδια (πχ ένα ξερό κλαδί δέντρου με τις διακλαδώσεις τους) γιατί έτσι τα πουλιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χώρο για πτήσεις.
Χρησιμοποιώ επίσης σαν υλικό φωλιάς ΜΌΝΟ ξερές πευκοβελόνες. Το πεύκο έχει ενώσεις με αντιμικροβιακές και βακτηριοστατικές ιδιότητες που βοηθούν να μην μολυνθούν από τα περιττώματα της φωλιάς οι νεοσσοί. Επίσης σαν υλικό είναι πολύ εύκαμπτο και σχετικά υδρόφοβο (αποβάλει εύκολα την υγρασία).

Πόρτα

Η πόρτα έχει τέτοιες διαστάσεις ώστε αν σκύψω χωράω άνετα να μπω μέσα και να κάνω όποια δουλειά θέλω. Είναι περίπου 70 εκατοστά ύψος και 60 πλάτος. Φυσικά το ύψος της κλούβας μου επιτρέπει άνετα να είμαι όρθιος μέσα.

Καινοτομία 1: Το δάπεδο της κλούβας

Με μια πρώτοι ματιά όλοι θα είπατε ''τον χαζό... Καλά δε σκέφτηκε ότι ένα ποντίκι, μια γάτα, ένα σκυλί θα σκάψει και θα μπει μέσα;''
χα! Τα φαινόμενα απατούν! Η κλούβα έχει πλέγμα ΚΑΙ από κάτω (που είναι ενιαίο και συνέχεια του υπόλοιπου πλέγματος της κλούβας) και σκεπάζεται από πάνω από έδαφος (για να απορροφά και διασπά τις κουτσουλιές). Στα 4 χρόνια που έχω τη κλούβα...άπειρες γάτες, αρκετοί σκύλοι και εκατομμύρια ποντίκια προσπάθησαν να μπουν μέσα. Πότε κανένα δε τα κατάφερα! Τα πρωινά βρίσκω τρύπες από ποντίκια που ''τράκαραν'' στο πλέγμα ενώ έσκαβαν από κάτω και γελάω! Επίσης έχει απίστευτη πλάκα το καλοκαίρι να βλέπεται τις γάτες να κάνουν επιθέσεις, στο πλέγμα! Σε τέτοιο βαθμό που κάποια στιγμή τα παραδείσια είχαν συνηθίσει και δεν αντιδρούσαν όταν έβλεπαν γάτα!

Καινοτομία 2: Άμμος θαλάσσης και αλάτι

Πολλοί επίσης θα σκεφτούν...''μα καλά, δε θα φυτρώνουν αγριόχορτα ή σπόροι της τροφής μέσα και γύρω απ τη κλούβα με αποτέλεσμα να δείχνει άσχημη;''
Για όλα υπάρχει λύση! Δύο φορές τον χρόνο ρίχνω μέσα αλλά και γύρω απ' την κλούβα άμμο θαλάσσης. Το ιώδιο αλλά κυρίως το αλάτι είναι 1) εξαιρετικά απολυμαντικά για τις κουτσουλιές 2) ιδιαίτερα τοξικά για τη μεγάλη πλειοψηφία των σπόρων των φυτών.
Για όσους είναι μακριά από θάλασσα υπάρχει η λύση του κοινού αλατιού. Το ίδιο αξιόπιστη με την άμμο θαλάσσης. Απλώς σκορπίζουμε 200-300 γραμμάρια κοινό αλάτι και καλύπτουμε με κοινή άμμο. Η ακόμα το αφήνουμε έτσι να διαλυθεί (δε το βάζουν στο στόμα τους τα πουλιά). Επίσης να σας πω ότι ειδικά τα παραδείσια λατρεύουν την άμμο! τους αρέσει πολύ να παίζουν με αυτή, να φτιάχνουν μικρές λακκούβες που φυσικά τους προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι. Επίσης, η άμμος ανάμεσα στα πούπουλα τους (λόγω ιωδίου και αλατιού) θανατώνει πολλά παράσιτα.

Νιώθω τύψεις, ξέρω ότι σας κούρασα!

Μαρία η φωλιά που βλέπει είναι για καναρίνια αλλά τη χρησιμοποιούσα για παραδείσια τότε (μαζί με τις κοινές ψάθινες). Σαυτή τη φωλιά έβγαλα τουλάχιστον 10 πουλιά. Κάποια στιγμή στη κλούβα με τα παραδείσια έβαλα 2 καναρίνια. Τα οποία και ξεχειμώνιασαν και μάλιστα ζευγάρωσαν και έκαναν φωλιά. Από δικό μου όμως λάθος έπαθα πολύ μεγάλη ζημιά. Ήταν Απρίλης, εποχή μεταβατική εδώ. Ξεσκέπασα το νάιλον (η θηλύκια καθόταν περίπου 1 βδομάδα στα αυγά, με τα παραδείσια να την ενοχλούν ελάχιστα και τον αρσενικό να τη προστατεύει) για να έχουν περισσότερο ήλιο. Έλειπα όμως απ το σπίτι και ήρθε μια ξαφνική μπόρα. Βράχηκε η φωλιά και τα αυγά και η θηλυκή τα παράτησε. Τότε έγινε κάτι απίστευτο: ενώ το αρσενικό ήταν μια χαρά, υγιέστατο, κελαηδούσε κανονικά και είχε φυσιολογική συμπεριφορά γενικά... Μόλις είδε τη θηλυκή να παρατά τα αυγά μέσα σε 2 ώρες έκατσε στον πάτο της κλούβας και ψόφησε εντελώς ξαφνικά. Ήταν μεγάλο σοκ για μένα, μέχρι σήμερα η λογική μου δε μπορώ να πιστέψω ότι πέθανε από...ψυχολογικά αίτια; δε ξέρω τι να πω
 
Δεν μας κούρασες αφού είμαστε "κολλημένοι" με το θέμα όλοι εδώ αλλά πες τα μας από την αρχή μην σε ρωτάμε :)
Ωραία πολύ μελετημένα όλα καθώς βλέπω. Τενχικώς απ' όσα οι λίγες γνώσεις μου μου επιτρέπουν δεν έχω κάτι να σου πω. Πάντως θα έλεγα τα παπαγαλάκια μην τα βάλεις έξω τον χειμώνα.

Ίσως το καναρίνι να είχε βραχεί κι αυτό και να μην ήταν ψυχολογική η αιτία ☹
 
Δεν είχε βραχεί πάντως. Δε θα μάθω ποτέ τι έγινε ☹ Από τότε πάντως τα καναρίνια μου είναι μόνιμα μέσα τον χειμώνα. Το καλοκαίρι τα έχω έξω ακόμα και το βράδυ αλλά σε κλουβιά. Φέτος είχαμε θέμα με ευλογιά στα γαλόπουλα. Η οποία μεταδόθηκε και στα καναρίνια μου, τα οποία γέμισαν με εξογκώματα γύρω από τα μάτια. Δυστυχώς κανένας κτηνίατρος εδώ δεν ξέρει πολλά από καναρίνια. Πήρα τη τύχη στα χέρια μου. Παρότι το στέλεχος που προσβάλει τα γαλόπουλα είναι διαφορετικό από το στέλεχος της ευλογιάς των καναρινιών, απελπισμένος αποφάσισα να εμβολιάσω τα καναρίνια με το εμβόλιο που είχα για τα γαλόπουλα (δε μπόρεσα πουθενά να βρω εμβόλιο για τα καναρίνια). Επίσης έκανα μια συνδυαστική θεραπεία με BOGENA ASTRICYCLINE και TABERNIL DOXICICLINA. Προφανώς μεγάλο ρίσκο. Η ουσία είναι ότι σήμερα τα καναρίνια μου είναι υγιέστατα. Ξεπέρασαν την ασθένεια
 
Back
Top