Ασθένειες Dr. Peter Coutteel σχετικά με τα ακάρεα της τραχείας στα πτηνά

misalouris

PB Supporter
Εγγραφή
22 Οκτ 2011
Μηνύματα
19.254
Πόλη
Ν. Ιωνία Μαγνησίας
Η αλληλογραφία μου με τον dr. Peter Coutteel σχετικά με τα ακάρεα της τραχείας στα πτηνά.

Dr. Peter Coutteel,

My name is Giannis Misalouris. I’m a staff member of a forum (PetBirds ) with a common goal of information and assistance on issues related to birds and also a canary breeder since 1983.

I attended your seminar held by ASEK (ASKE) and Culpret Company in Athens on November 30 2013 and some issues mentioned then by you are still being discussed even today. If I remember correctly (I apologies if I’m wrong) you had mentioned about an historic of 8,000 necropsies you have done to pet birds and that only few of them suffered from tracheal mites.
  1. Can you verify if that is correct?
  2. In Greece there is a widespread view that the tracheal mite is an extremely common phenomenon in our birds ... We would be grateful if you told us your opinion about that argument.
Μετάφραση

Dr. PeterCoutteel,

Είμαι staff member μιας κοινότητας (PetBirds) με κοινό στόχο την ενημέρωση και τη βοήθεια σε θέματα σχετικά με τα πτηνά και εκτροφέας καναρινιών από το 1983.

Παρακολούθησα το σεμινάριο που έγινε από τον ΑΣΕΚ (ΑΣΚΕ) και την εταιρεία Culpret στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου 2013 και κάποια από αυτά που τότε αναφέρατε συζητούνται ακόμη και σήμερα. Αν θυμάμαι καλά (συγχωρήστε μου πιθανό λάθος) μιλήσατε για ιστορικό με 8.000 νεκροψίες που έχετε κάνει σε πτηνά συντροφιάς και πως ελάχιστα από αυτά έπασχαν από ακάρεα της τραχείας.
  1. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε αν αυτό είναι σωστό;
  2. Στην Ελλάδα είναι διάχυτη η άποψη πως τα ακάρεα της τραχείας είναι εξαιρετικά συνηθισμένο φαινόμενο στα καναρίνια μας. Θα ήμαστε ευγνώμονες αν μας μεταφέρετε την άποψή σας σχετικά με το θέμα.
Απάντηση

Dear Giannis,

I can confirm that you have listened well.

Although many canary birds are showing respiratory symptoms, very seldom tracheal mites are found. I did thousands of necropsies and only in a few sternostoma tracheocolum is found, at least in my country.

Probably, on the internet and in many books there is explained that birds with tracheal mites are producing some sound; you have to know that birds with mites in airsacs and trachea are initially no sicks birds, only clicking noises are observed. Ivermectine is used to treat this problem. They will cuff it out.

On the other hand, we see nowadays that a whole population of canaries are positive for atoxoplasmose. This is a bloodparasite active in the intestines but also in liver and spleen AND in the airsacs where it gives clicking noises, especially when you take the bird in your hand.

The treatment for this is rather the use of medication against coccidiosis fi BAYCOX and SULFONAMIDES long term.

All the best.

Dr. Peter Coutteel, DVM
Dorsel 40, B-2560 Nijlen

Μετάφραση

Αγαπητέ Γιάννη,

Μπορώ να σου επιβεβαιώσω ότι έχεις καταλάβει καλά.

Παρόλο που πολλά καναρίνια παρουσιάζουν συμπτώματα αναπνευστικού προβλήματος, ήταν ελάχιστα αυτά που βρέθηκαν με ακάρεα της τραχείας. Πραγματοποίησα χιλιάδες νεκροψίες και μόνο σε λίγα βρέθηκαν https://wikipedia.org/wiki/Sternostoma_tracheacolum, τουλάχιστον στην χώρα μου.

Πιθανόν στο internet και σε πολλά βιβλία αναφέρεται ότι τα πουλιά με ακάρεα της τραχείας, παράγουν κάποιους ήχους.
Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι πουλιά με ακάρεα στους αερόσακους και την τραχεία, δεν είναι κατ' αρχήν ασθενή πουλιά, μόνο παράγουν κάποιους ήχους. Η ivermectin χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει αυτό το πρόβλημα. Θα τα απελευθερώσει.

Αφετέρου, διαπιστώνουμε στις ημέρες μας, έναν μεγάλο πληθυσμό καναρινιών θετικό σε atoxoplasmose.
Πρόκειται για παράσιτα αίματος, που δραστηριοποιούνται στα έντερα αλλά επίσης το συκώτι και τον σπλήνα και τους αερόσακους, όπου παράγουν ήχους σαν «κλικ», ιδιαίτερα όταν κρατάτε το πουλί στα χέρια σας.

Η θεραπεία γι' αυτό γίνεται κατά το μάλλον με χρήση φαρμάκων κατά των κοκκιδίων όπως το Baycox και μακροπρόθεσμα με sulfonamides.

Εύχομαι τα καλύτερα.

Δρ Peter Coutteel, Κτηνίατρος
Dorsel 40, B-2560 Nijlen

Σχετικό περιεχόμενο​

Ακάρεα της τραχείας των πτηνών
Pulmosan - Beaphar
Απάντηση της Beaphar σχετικά με τη συχνότητα χορήγησης του Pulmosan
 
Τί εννοεί όταν λέει όμως ότι πουλιά με ακάρεα δεν είναι ασθενή πουλιά, μόνο παράγουν κάποιους ήχους;
Ευχαριστούμε πάντως κ. Γιάννη ενδιαφέρον και να είστε καλά που ρωτήσατε εκ νέου.
 
Ισως εννοει οτι ο πληθυσμος των ακαρεων που εχουν τα πουλια δεν ειναι αρκετος ωστε να τα καθιστα αρρωστα. Εχουν ακαρεα αλλα σκεψου το σαν φορεις.
 
Δεν το είπε για τα ακάρεα αυτό νομίζω
Λάμπρο όλη η συζήτηση στο μήνυμα προσπαθεί να ξεκαθαρίσει παρεξηγήσεις και τα συμπτώματα γύρω από αυτά...ή καλύτερα από αυτά που μας μπερδεύουν.
 
Ναι απλά εγώ ρώτησα το πουλί απαλάσεται τελικά με ivermectin?
Το baycox το είπε για το atoxoplasmose.Αυτό είναι άλλο πράγμα από ότι κατάλαβα.Ή όχι; :)
 
Ναι απλά εγώ ρώτησα το πουλί απαλάσεται τελικά με ivermectin?
Το baycox το είπε για το atoxoplasmose.Αυτό είναι άλλο πράγμα από ότι κατάλαβα.Ή όχι; :)
Σωστά κατάλαβες σε όλα.

Απλά αυτό που μπορεί να περάσει με περισσότερο ασφάλεια είναι πως σύμφωνα με τον γιατρό τα συμπτώματα από πολλές ασθένειες μοιάζουν με αυτά από τα ακάρεα της τραχείας... και προφανώς κακώς υπερχρησιμοποιούμε τα σχετικά γι αυτά φάρμακα.
 
Μπράβο Γιάννη, πολύ καλή δουλειά έκανες, σ' ευχαριστούμε!
Μια απορία που προκύπτει βέβαια είναι εφόσον μιλάμε για ζωντανά πουλιά που θέλουμε να θεραπεύσουμε, πως μπορεί να γίνει η διάγνωση; Κυρίως για να αποκλειστεί η δεύτερη εκδοχή δηλαδή, αφού ακάρεα μπορεί να ανιχνευθούν αλλά να μην είναι η αιτία των προβλημάτων του πουλιού μας αλλά να πάσχει από atoxoplasmose; Πως διαγιγνώσκεται αυτή η ασθένεια; Με τι είδους εξέταση;
 
Δυστυχώς δεν ρώτησα.
Υποθέτω οπτικά.
Απλά αυτό που καταλαβαίνω από αυτά που έγραψε, είναι πως αρχικά κάνουμε θεραπεία για τα ακάρεα χρησιμοποιώντας φάρμακα με ivermectin και σε περίπτωση συνέχισης των συμπτωμάτων (ήχος κλπ) ακολουθούμε τις θεραπείες για atoxoplasmose.
Αν κάνω λάθος ή κάποιος αντιλαμβάνεται κάπως διαφορετικά τα θέματα της απάντησης, το συζητάμε.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπράβο Γιάννη!
Εν κατακλείδι (όπως εγώ καταλαβαίνω), αδίκως χρησιμοποιούμε ιβερμεκτίνη κάθε φορά που ακούμε ''ήχους''.
Μάλλον η αντίστροφη διαδικασία χορήγησης φαρμάκων (από αυτή που περιγράφεις ), θα πρέπει να ακολουθείται.
 
Μπράβο Γιάννη!
Εν κατακλείδι (όπως εγώ καταλαβαίνω), αδίκως χρησιμοποιούμε ιβερμεκτίνη κάθε φορά που ακούμε ''ήχους''.
Μάλλον η αντίστροφη διαδικασία χορήγησης φαρμάκων (από αυτή που περιγράφεις ), θα πρέπει να ακολουθείται.
Δεκτό κι αυτό...
 
Κι εγώ συμφωνώ με τον Νίκο, μάλλον πρέπει να προχωρούμε πρώτα σε διαγνωστική εξέταση και μετά στην οποιαδήποτε θεραπεία. Για την διάγνωση όμως αμφιβάλλω ότι θα φθάνει η οπτική εξέταση του γιατρού.
 
Εγώ κατάλαβα ότι όταν υπάρχουν ακάρεα χορηγούμε ιβερμεκτίνη.Απλά όταν ακούμε κλικ δεν σημαίνει ότι έχει πάντα ακάρεα. Μπορεί να έχει άλλα πράγματα.
Εύλογο το ερώτημα της Μαρίας. Πρέπει να μας πει κάποιος φίλος αν έχει δει ακάρεα με το τρόπο που πολλοί λένε με λάμπα στο δέρμα του λαιμού ή με άλλον τρόπο. Ο γιατρός είπε ότι δεν έχει δει πολλά.
 
Ναι Λαμπρο, οταν το ζωο νοσει κανουμε τη θεραπεια. Αν εχει απλα πολυ μικρο αριθμο ακαρεων ανικανο να του προκαλεσει προβλημα δεν χορηγουμε το δηλητηριο.
 
Συμφωνώ. Το θέμα είναι πόσοι κτηνίατροι εδώ στην Ελλάδα μπορούν να μας τα διαγνώσουν εργαστηριακά τα ακάρεα;
 
Πρέπει να μας πει κάποιος φίλος αν έχει δει ακάρεα με το τρόπο που πολλοί λένε με λάμπα στο δέρμα του λαιμού ή με άλλον τρόπο.
Θεωρητικά θα μπορούσε κάποιος που ξέρει τι ψάχνει να τα δει.
Πρακτικά είναι αδύνατο τουλάχιστο για τα δικά μου μέτρα...
Ψάχνουμε να δούμε με το φακό... ίχνη από μαύρη σκόνη (το μέγεθός τους είναι 0,2-0,3mm) μέσα από το δέρμα ενός πουλιού...
Εγώ παραιτούμαι κι από την προσπάθεια...
Συμφωνώ. Το θέμα είναι πόσοι κτηνίατροι εδώ στην Ελλάδα μπορούν να μας τα διαγνώσουν εργαστηριακά τα ακάρεα;
Εδώ είναι ένα σοβαρό θέμα συζήτησης... και γίνεται σοβαρότερο στην πατρίδα μας.
Συνήθως εδώ οι εκτροφείς "τα ξέρουν όλα" και δε χρειάζεται ο γιατρός...
 
Back
Top