Διατροφή SOS Βοηθεια με χρωστική για ΜΩΣΑΙΚΟ απο Οrnitalia

Kαλησπερα παιδια,
Εχω ενα μωσαικο κοκκινο ενηλικο αρσενικο εναμιση ετους. Το εχω στην κατοχη μου τρεις μηνες σε 60 αρα ζευγαρωσταρ και περναει ζαχαρη σε ανετο κλουβακι με ολα τα απαραιτητα, τροφες βιταμινες λαχανικα, φυσικο ξυλο πατηθρεσ κτλπ. Προσφατα προμηθευτηκα την χρωστική της Ornitalia premix red mosaico. Eχει μεσα καροφυλλη, ασταξανθινη, και β καροτενη, (και τα τρια συστατικα σε αναλογιεσ ςστε αν επιτυχεισ ενα καλο αποτελεσμα στισ περιοχεσ κοκκινου χρωματος. Συνδυαζε και το εντονο κοκκινο και φωτεινιο χρωμα και βαθος. Δεν εχω ξαναδωσει χρωστική και ειπα να το δοκιμασω για πρωτη φορά στην επερχομενη πτερορροια τους επομενουε μηνες. Σημερα το παρελαβα και γραφει απεξω 1 γρ στο 1 κιλό αυγοτροφης. Στο ελληνικο site που το παρηγγειλα γραφει 8-10 γρ στο 1 κιλο αυτγοτροφης. Σε αλλη συσκευασια του ιδιου σκευασματος online μπορω να διαβασω στα ιταλικα " δωστε καθημερινα 8-10 γρ Ornitalia premix red mosaico .... και μετα δεν φαινεται το υπολοιπο κειμενο (υποθετω πως εννοει 8-10 γρ καθημερινα του μειγματος της αυγοτροφης με το Ornitalia premix red mosaico.

Ερωτησεις:
1) Ειναι σωστο να δωσω 1 γρ / κιλο ή μηπως αυτο αναφερεται σε καθημερινη δόση συντηρησης και όχι για την περιοδο πτεροροιας.
2) αν δωσω 8-10 γρ /1 κιλο ειναι σωστο όπωσ λενε τα περισσοτερα σκευασματα καροφύλλης και το site το ελληνικο ισως γραφει εκ παραδρομης 8-10 γρ επειδη οι περισσοτερεσ συσκεθασιεσ καροφυλλης γραφουν 8-10 γρ ?
3) Τα 8-10 gr που γραφει το site ειναι μπερδεμα απο την αλλη συσκευασια που γραφει 8-10 γρ καθημερινησ χρησης (αλλα μάλλον αναφερεατι στο μειγμα με την αυγοτροφη)?
4) ΤΙ ΘΑ ΚΆΝΑΤΕ ΣΤΗ ΘΈΣΗ ΜΟΥ ? Να δωσω 4-5 γρ μαζι με ηπατοπροστατευτικό ?
5) Δεν σκοπευω να κατεβσω το πουλι σε διαγωνισμο. Θελω να το κανω χομπιστικα για πρωτη φορα να δω πωσ παει και πωσ πανω απο ολα δεν ειναι βλαβερο γαι το πουλι και να δω αν αξιζει το αποτελεσμα.
6) Μήπωσ να εδιαν απλή καροφύλλη που ειναι και πιο φθηνό και δοκιμασμενο απο πολλους ? Το συγκεκριμενο το αγορασα 49 ευρω 100 γρ.

@mgerom περιμένω τα φωτα σου !!! αλλά και όλων των χρηστων βεβαιως.

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι η χρήση χρωστικών επιβαρύνει το ήπαρ. Επομένως ίσως και να μην υπάρχει σημαντικός λόγος, να χορηγούνται χρωστικές, αν κανείς δεν κατεβάζει πουλιά σε εκθέσεις.
Όσον αφορά στο ερώτημα που θέτεις, σχετικά με τη δοσολογία, ίσως θα μπορούσες να μιλήσεις στο τηλέφωνο με τον αντιπρόσωπο της Ορνιτάλια στην Ελλάδα ή / και να στείλεις ένα email στην Ιταλία, εξηγώντας ποιο σκεύασμα έχεις και ζητώντας την ακριβή δοσολογία σε κάθε φάση του ετήσιου κύκλου του καναρινιού, δλδ, δόση συντήρησης, δόση κατά την πτερόρροια κλπ.

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι η χρήση χρωστικών επιβαρύνει το ήπαρ. Επομένως ίσως και να μην υπάρχει σημαντικός λόγος, να χορηγούνται χρωστικές, αν κανείς δεν κατεβάζει πουλιά σε εκθέσεις.
Όσον αφορά στο ερώτημα που θέτεις, σχετικά με τη δοσολογία, ίσως θα μπορούσες να μιλήσεις στο τηλέφωνο με τον αντιπρόσωπο της Ορνιτάλια στην Ελλάδα ή / και να στείλεις ένα email στην Ιταλία, εξηγώντας ποιο σκεύασμα έχεις και ζητώντας την ακριβή δοσολογία σε κάθε φάση του ετήσιου κύκλου του καναρινιού, δλδ, δόση συντήρησης, δόση κατά την πτερόρροια κλπ.
H απαντηση ηρθε επισημα απο την Οrnitalia. To 1gr /kg τους υποχρεώνει η Ευρωπαικη νομοθεσία να το γραφουν απεξω. Παρολα αυατα μου ειπαν πωσ αν θεσ να διατηρησει το χρωμα και να εχει σωστο χρωμα χρησιμοποιεις 8-10 gr/kg. To αναφερω για όσους μπορει να εχουν το αντιστοιχο ερωτημα στο μέλλον.

• Like
Αντιδράσεις: ianos
@g_stam για να τους υποχρεώνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε 1 gr/kg, δεν σημαίνει ότι εάν χορηγείται μεγαλύτερη ποσότητα αυτό μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις στην υγεία του πτηνού;

• Like
Αντιδράσεις: ianos
@MARY58 Πιστεύω πως όχι. Είναι καθαρα αυτηροποιημενα κριτηρια που θελουν να πανε by the book. Tόσα χρόνια το πουλούσαν με οδηγία 8-10 gr. Nα φανταστείς η Ιταλίδα που μιλησα στην Ornitalia μόλις αρχισα να τησ μιλαώ με διεκοψε και μου ειπε μόνη τησ " τηλεφωνειτε για να ρωτησετε γιατι γραφει 1 γρ και εαν ειναι σωστο ??? " Που εμ κανει να καταλαβω πω εχουν δεχτει την ερωτηση πάρα πολλές φορες. Είναι πολύ αυστηροποιημενη κριτηρια πού όντως μπορει να ειναι λιγότερο επιβλαβες (χωρίς ωστόσο τα 8-10 γρ να ειναι πάρα πολύ επιβλαβη σε σημειο που θα προκαλέσουν σοβαρό προβλημα στο πουλί). Για να δ΄σω ενα πολύ εξαπλουστευμενο παραδειγμα μπορει να είναι καλυτερο και λιγότερο επιβλαβές να τρώμε μια φορά τον μήνα κρεας. Αλλά δεν θα παθουμε καποια σοβαρό πρόβλημα αν φαμε για 3 μήνες 8-10 φορες το μήνα κρέας. Σημείωση. Τα παραπάνω που λέω τα λεω με βάση πωσ στο παρελθόν εχουν χρησιμοποιηθει αυτές οι ποσότητες και δεν εχουν αναφερθει πρόβλήματα. Δεν θα εφγερνα τέτοιο παράδειγμα εαν δεν ηξερα πωσ αυτες οι ποσότητες εχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν χωρίσ π΄ροβλημα στα πουλιά. Θα ήταν μια εξαπλουστευμένη βλακεια αυτο που λέω διφορετικά

@g_stam δεν έχω γνώση του θέματος πέραν του δεν βλέπω το νόημα χορήγησης χρωστικών τη στιγμή που όλα (ακόμα κ οι βιταμίνες) καταλήγουν στο συκώτι, όταν δεν κατεβάζεις το πουλάκι σε διαγωνισμούς. Για την ποσότητα θα σου πουν τα μέλη που χρησιμοποιούν αυτές τις χρωστικές.
Να το χαίρεσαι το καναρινάκι σου.

(χωρίς ωστόσο τα 8-10 γρ να ειναι πάρα πολύ επιβλαβη σε σημειο που θα προκαλέσουν σοβαρό προβλημα στο πουλί)
το πολύ επιβλαβές ή το λιγότερο είναι σχετικοί όροι
Τα παραπάνω που λέω τα λεω με βάση πωσ στο παρελθόν εχουν χρησιμοποιηθει αυτές οι ποσότητες και δεν εχουν αναφερθει πρόβλήματα. Δεν θα εφγερνα τέτοιο παράδειγμα εαν δεν ηξερα πωσ αυτες οι ποσότητες εχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν χωρίσ π΄ροβλημα στα πουλιά
πώς το ξέρεις ότι δεν υπήρξαν προβλήματα στα πουλιά; φαντάζομαι δεν έχεις στοιχεία σχετικά με το προσδόκιμο της ζωής τους. Στο παρελθόν έχει ας πούμε χρησιμοποιηθεί ο αμίαντος σαν υλικό, επί δεκαετίες που είναι φοβερά επιβλαβής για την υγεία.
Με τις παραπάνω απαντήσεις μου προσπαθώ να σου πω ότι η επιστήμη προχωρά, νέα στοιχεία ανακύπτουν, π.χ. τα πρόσθετα στα τρόφιμα αλλάζουν με τα έτη κατηγορίες καθώς αναφαίνεται ότι κάποια εξ αυτών οδηγούν σε σοβαρά ζητήματα στην υγεία.
Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα και σίγουρα πιο ασφαλές να μην δώσεις στο πουλάκι αυτές τις χρωστικές. Αν θέλεις, μπορείς να ψάξεις για φυτικά τρόφιμα με φυσική κόκκινη ή κίτρινη (λουτεΐνη) χρωστική και να του δίνεις, που φυσικά δεν θα οδηγήσει στις ίδιες αποχρώσεις του λιποχρώματος ή στην ίδια ένταση αυτού, αλλά θα βοηθήσει λίγο στην εμφάνισή του.

• Συμφωνώ
Αντιδράσεις: MARY58
Back