Γενικά Tι ρατσα ειναι; (καρδερινοκαναρο)

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης toykaki
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
οταν λετε οτι ειναι βαμμενο αυτο το συγκεκριμενο, πως δηλαδη τα αλλαζεις χρωμα... Το βαφουν; Γιατι αν ειναι μεσο τροφης λογικα εαν σταματησει να χορηγειται η τροφη θα αλλαξει και χρωμα το πουλι...
Το χρώμα το παίρνει στην πτερόροια και το διατηρεί ως την επόμενη.
 
Υπάρχουν δύο βασικές χρωστικές. Η καταξανθίνη και η καροφύλλη. Αυτές (συνήθως συνδυασμός τους). Βάφουν τα καναρίνια κόκκινου παράγοντα.Αν σταματήσεις τη χορήγηση, δεν θα ''ξεβάψει'' το χρώμα που έχει πάρει το κάθε πουλί, παρά μόνο στην πτερόροια που αλλάζει φτέρωμα και το νέο θα βγει φυσικό (πορτοκαλί η μάσκα και κίτρινα τα φτερά).
Πολλοί εκτροφείς καναρινιών κόκκινου παράγοντα, ισχυρίζονται ότι οι χρωστικές (με σωστή χρήση) δεν επιβαρύνουν το συκώτι. Αυτοί ξέρουν σίγουρα περισσότερα, αλλά προσωπικά φοβάμαι τα χημικά και γι αυτό σου έγραψα για αποτοξινωτικά και ηπατοπροστατευτικά. Αφού εσύ δεν θα δίνεις φυσικά χρωστική, ότι πήρε πήρε.
Νομίζω πάντως το κάνουν για να είναι πιο ''εντυπωσιακά'' τα πουλιά και να τα πουλάνε ακριβότερα.

Χορήγηση χρωστικών ουσιών στα καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα
 
Το καλύτερο υβρίδιο (μετά το λουγαροκάναρο). Βέβαια έχει αξία εάν το "λέει" σαν καρδερίνα. Εδώ στη Χίο τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει και ταϊζουμε (με αρκετή επιτυχία) τα άγρια και τους μούλους με φίραμα νεωσών Νο 1 (για νεοσσούς μεγάλων πτηνών), δοκίμασε το.
 
Στάμο, δε λέει τίποτα ιδιαίτερο το λουγαροκάναρο... Να πεις για καρδερινοφάνετο, να το καταλάβω..
 
Θα αλλάξει μεν, αλλά όχι στο 100% και όχι άμεσα.. Εγώ είχα πάρει αρχικά ένα αρσενικό πολύ κοκκινωπό, το οποίο όταν άλλαξε 2 φορές πτέρωμα, έγινε τελικά... Πορτοκαλί! 😀! Δεν τον είχα αγοράσει για το χρώμα βέβαια, αλλά για τη φωνάρα του! Ήταν φοβερό πουλί, δεν φοβόταν και κελαηδούσε φοβερά! Τώρα έχω το γιό του, ο οποίος είναι ίδιος ο πατέρας του.. Πάντως, αν είναι αρσενικό και προσαρμοστεί στο νέο χώρο, θα κελαηδήσει και μάλιστα τα περισσότερα εχουν φοβερές φωνές..
 
Ναι Σταύρο, όχι για καρδερινοκάναρο... Απλά όταν το πήρα, ήταν έντονα κοκκινωπό, αλλά ήταν... Μούφα! Στην πορεία βέβαια, άλλαξε στο φυσιολογικό του!
Η φωτό (avatar) είναι ο γιός (και είναι ίδιος ο πατέρας του).
 
Τα καρδερινοκαναρα δεν μπορούν να κάνουν απογόνους μάλλον καναρινι ειναι
Τώρα το είδα ΣΥΓΝΩΜΗ νόμιζα Οτι είπες οτι ειναι καρδερινοκαναρο
 
Εγώ είχα πάρει αρχικά ένα αρσενικό πολύ κοκκινωπό, το οποίο όταν άλλαξε 2 φορές πτέρωμα, έγινε τελικά... Πορτοκαλί! 😀!
Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα καναρίνια κόκκινου παράγοντα χρειάζονται χρωστικές ουσίες (φυσικές ή τεχνητές) για να διατηρήσουν το χρώμα τους. Χωρίς αυτές παίρνουν το καφεκόκκινο της σκουριάς. Τα καρδερινοκάναρα δεν χρειάζονται χρωστική. Είναι άσχημη η εικόνα ενός πουλιού με κοκκινισμένο το κίτρινο στις φτερούγες.
 
Δηλαδη μπορουμε να κανουμε διασταυρωση καναρινιου με καρδερινα;
 
Η πιο εύκολη διασταύρωση στους υβριδισμούς, όταν ο πατέρας είναι καρδερίνα..
 
Αν και το προσπάθησα 1 φορά στο παρελθόν, δεν κατάφερα κάτι Νίκο.. Τότε βέβαια, είμουν πολύ αρχάριος και ακούγοντας απλά και μόνο για τη διαδικασία και το πόσο ωραία πουλιά θα γεννιούνταν, νόμιζα ότι θα γινόταν στο πιτς φυτίλι! Αλλά απαιτείται διαδικασία, την οποία κάποιος πρέπει να σου υποδείξει (φαντάζομαι) και να σου πει ένα-δύο πράγματα για το πότε και πως! Του χρόνου, ας είμαστε καλά, θα το προσπαθήσω μάλλον. Έπειτα από 9 καναρινάκια που απέκτησα πρόσφατα, κάποιο θηλυκό θα βρω να ζευγαρώσω (ελπίζω). Θυμάμαι χαρακτηρηστικά ότι, όταν γέννησε τα (άσπορα) αυγά η κανάρα μου, η καρδερίνα έριξε τέτοιο κελάηδημα, δυνατό και μελωδικό, που προσέλκυσε 1 άλλη καρδερίνα, η οποία είχε ανέβει πάνω στο κλουβί και όταν βγήκαμε να δούμε τι γινόταν, πάθαμε πλάκα, νομίζοντας ότι άνοιξε το κλουβί και βγήκε έξω η δικιά μας! Η αποκορύφωση ήταν όταν είδαμε 1 μέσα και 1 έξω από το κλουβί! 😀 Σαν χθες το θυμάμαι! Ωραίες στιγμές...
 
Για όλα τα πράγματα υπάρχει η 1η φορά και κάθε αρχή φαίνεται δύσκολη...Αν πάντως είναι πυρωμένη η καρδερίνα, είναι εύκολη η διασταύρωση.. Σκέψου ότι μπορείς την ίδια καρδερίνα να τη χρησιμοποιήσεις και με διαφορετικές κανάρες και να πάρεις περισσότερες γέννες.. Το πρόβλημα όμως είναι άλλο. Τι θα κάνεις τα θηλυκά καρδερινοκάναρα.
 
Αυτό είναι κάτι που δεν είχε πάει ποτέ το μυαλό μου! Τότε που ξεκίνησα με τα πουλιά, μόνο αυτο δεν πέρασε από το μυαλό μου! 😀
Πάντως, ακόμη κι αν μου συμβεί στο μέλλον, να είσαι σίγουρος ότι θα το κρατήσω για ομορφιά και μόνο και όσο πάει! Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα το κάνω κάτι άλλο, πέραν από το να το μεγαλώσω και να το φροντίσω όπως και τα υπόλοιπα πουλιά μου! Εκτός κι αν εννοείς κάτι άλλο; Π.χ. ότι μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα /θέμα υγείας /δυσπλασία;
 
Όχι απλά το θηλυκό δεν είναι ''χρήσιμο'' γιατί δεν κελαηδάει και φυσικά δεν μπορεί να αναπαραχθεί γιατί δεν είναι γόνιμο.. Στο μόνο πράγμα που μπορεί να χρησιμέψει είναι σαν παραμάνα, αλλά αν έχεις κυρίως καναρίνια, μάλλον δεν θα χρειαστεί.. Οπότε;
Αυτό είναι το κακό με τα στείρα υβρίδια. Δημιουργούμε ζωές που στην ουσία τους στερούμε το δικαίωμα της αναπαραγωγής...Ζωές που πολλές φορές καταλήγουν στα ''αζήτητα'' η στη φύση για να γίνουν τροφή αρπακτικών.
 
Μεγάλη κουβέντα θα πω, αλλά όχι εγώ (εμείς) Νίκο! Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να το αφήσω ελεύθερο για να γίνει βορά των άλλων πουλιών, αφού ΔΕΝ μου φταίει σε τίποτα και όπως πολύ ορθά ανέφερες, ΕΓΩ θα είμαι αυτός που έβαλα το χέρι μου σε όλο αυτό! Όταν επεμβαίνεις στη φύση, αυτά δημιουργούνται! Απλά, όταν είσαι ανίδεος και πρωτάρης, η χαρά της δημιουργίας ενός τέτοιου υβριδίου, σε γεμίζει με τόση φαντασία και προσμονή, που δεν διαβάζεις το παρακάτω... Αν το επιχειρήσω του χρόνου, είναι γιατί ΔΕΝ μπορώ να βρω (και δεν θέλω..) θηλυκιά καρδερίνα και θα ήθελα κάποτε να τον δω να ζευγαρώνει! Μόνο τρώει, κελαηδάει και, αλλάζει φτερά ο καψερός, εδώ και κάποια χρόνια! Ε, να μην του βρούμε κι ένα κορίτσι; 😀
 
Τα θηλυκά καρδερινοκάναρα είναι αξιόλογες παρταμάνες. Δύο μυστικά για καρδερινοκάναρα είναι να επιτύχεις να πυρώσουν ταυτοχρόνως η καρδερίνα(αρσενική) με την κανάρα. Επίσης καλοί πατεράδες για μούλους λένε ότι είναι τα Οκτωβριανά (ως μήνα σύλληψης εννοούν) γιαβριά καρδερίνας.
 
Βάλτο ρε Χρήστο.. Διάλεξε μια θηλυκιά κανάρα και βάλτο τώρα... Εδώ είμαστε για ότι χρειαστείς. Σου εύχομαι (γιατί θα βγάλει πουλιά) να είναι όλα αρσενικά. Αν δεν είναι, βάλε μια αγγελία για χάρισμα των θηλυκών. Όλο και κάποιος θα τα θέλει για παραμάνες. Στάμο, άσε τα πιασμένα και τα Οκτωβριανά. Αυτά που κοροϊδεύουμε και κατακρίνουμε δεν θα τα κάνουμε εδώ.. Αρκετά πιασμένα κυκλοφορούν και αρκετά θάβονται κάθε χρόνο.
 
Αν δεν κάνω λάθος, οι καρδερίνες έχουν συγκεκριμένη εποχή, σωστά; Ή δεν είναι έτσι; Τώρα βέβαια, έχει αρχίσει η πτερόροια, οπότε δεν το σκέφτομαι καν. Ίσως όταν τελειώσει με το καλό, δεν ξέρω. Θα ανοίξω μάλλον κάποιο νέο ποστ, όπου θα ζητήσω τη βοήθειά σας. Πάντως, όποια βοήθεια, ευπρόσδεκτη από τώρα!
:D
 
Η πτερόροια δεν είναι τώρα. Αν συμβαίνει τώρα, κάτι φταίει..
Από δω και πέρα αρχίζει να πυρώνει η καρδερίνα.
 
Back
Top