Ασθένειες Έφυγε ένα κομμάτι ξεραμένο πύον από το budgie μου

@Vasia24 Πλέον δεν έχει αίμα φρέσκο αλλά η κύστη παραμένει μεγάλη με πύον. Είναι κακόκεφο, επειδή το ταλαιπωρώ. Δεν θέλει να με βλέπει και πλέον μου αγριεύει. Αύριο τελειώνει η θεραπεία αλλά εγώ θα συνεχίσω με το αντισηπτικό. Την Παρασκευή έκλεισα ραντεβού με κτηνιατρική κλινική (δεν γνωρίζουν από πτηνά αλλά εκεί του είχανε κόψει το ράμφος και μου είχανε δώσει τις πρώτες πληροφορίες για φάρμακα όταν το είχε πάθει) για να δούνε άμα μολύνθηκε (επούλωση της πληγής κτλ) και αναλόγως τι θα μου πούνε να τα μεταφέρω σωστά στην Κομοτηνή. Από Δευτέρα (ίσως να στείλω και κόπρανα - θα δούμε), θα επικοινωνήσω με Κομοτηνή.
Επειδή το μικρό το έχω πετύχει να ξύνει την περιοχή και δεν επουλώνεται, υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να μην καλλωπίζεται? πχ πως βάζουν στα σκυλιά κάτι χωνιά στο κεφάλι για να μην ξύνουν τις πληγές τους.
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@Antiateira υπάρχει κολάρο ναι, έχει και στα πετ σοπ , η @Sissy είχε φτιάξει μόνη της αλλά δυστυχώς οι φωτογραφίες στο θέμα της δεν υπάρχουν .
Σίσσυ μου θα χρειαστούμε τα φώτα σου !!
 
Το μικρότερο μέγεθος δεν πρέπει να πάρω;
Σίγουρα θα μπορεί να φάει και να πιεί νερό; Η ταιστρα του είναι η αυγοθηκη πλέον, ώστε να ελέγχω την ποσότητα. Η ποτίστρα η κλασική 100μλ
 

Συνημμένα

  • Screenshot_20240731-215328.webp
    Screenshot_20240731-215328.webp
    52,3 KB · Προβολές: 7
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@Vasia24 της ίδιας γαλαζοαιματης οικογένειας, τέλος πάντων.
Αχ, υπάρχει σχετικό θέμα με κολάρο κ budgie κ η Σίσσυ @Sissy δίνει τα φώτα της με φωτογραφίες αλλά δυστυχώς δεν φαίνονται πια, όπως είπες!
[automerge]1722452694[/automerge]
 
Σε ένα link που μου στείλατε (το πρώτο) και διάβασα την υπόθεση με την Κοπέλα που πήγε στην Δουκάκη, η ιατρός ήτανε επιφυλακτική στο κολάρο. Επίσης τα πτηνά σε όλες τις αναφορές, βγάζανε στρες και άρνηση.
Μήπως θα γίνει βλακεία;
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@Antiateira πρωταρχικό μέλημα είναι να μην το πειράζει. Σίγουρα δεν θα είναι ευχαριστημένο αλλά η ζωή του προέχει. Συζήτησε το κ με το κέντρο.
 
@Antiateira περίμενε να δει το μήνυμα η Σίσσυ και να μας απαντήσει.
Σίγουρα σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να φοράει κολάρο αλλά δυστυχώς κάποιες φορές είναι μονόδρομος
 
Συγνώμη που άργησα ν' απαντήσω, δεν είχα μαζί τ' αρχεία μου κορίτσια!

Ο γιατρός μας, έκοψε μια ακτινογραφία και κατασκεύασε το πρώτο κολάρο (διότι δεν υπήρχε τόσο μικρό) δείτε το στη φωτογραφία.

P7251243 - Αντίγραφο (1).webp

Εγώ μετα από κάποιες ώρες παρακολούθηση το μίκρυνα λίγο επειδή τον εμπόδιζε, δεν μπορούσε ν' ανεβοκατεβαίνει τα κάγκελα.
Η αλήθεια είναι ππωςγενικά δεν τον εξυπηρετούσε, είχε πρόβλημα και στο να φάει-πιει...
Του έκοψα λοιπόν ένα άλλου είδους κολάρο από χαρτόνι (όχι βασιλικό αλλά δημοκρατικό αυτή τη φορά😂 ).

P7261250 - Αντίγραφο (2) (1).webp

P7261253 (1).webp

Με αυτό δεν είχε πρόβλημα σκαρφάλωνε, έτρωγε κι έπινε κανονικά.
Μετά από κάποιες μέρες όμως σταμάτησε να το ανέχεται, ένιωθα πως ταλαιπωρείται και του το έβγαλα (φυσικά σε θέμα υγείας και όχι πτεροφαγίας συνεχίζουμε να του το φοράμε ακάθεκτοι).

Για την ιστορία του...βασιλικού κολάρου της Βικτωρίας ή της Ελισάβετ, ο καθένας αντιλαμβάνομαι ότι το ονομάζει όπως θέλει!
Έχω πάντως την εντύπωση πως η Ελισάβετ Α' φορούσε αυτού του είδους "γιακά" .
Screenshot_20240801_152635_Chrome.webp

Εύχομαι γρήγορα περαστικά, όλα να πάνε καλά!!
[automerge]1722517707[/automerge]
Screenshot_20240801_124927_Google.webp

Screenshot_20240801_085250_Google.webp
 
@Sissy Το κολάρο που έφτιαξες από τι υλικό είναι; Επίσης θυμάσαι τις διαστάσεις; Ήτανε σφικτό σαν τα κολάρα των σκυλιών που λένε ένα δάκτυλο από το λαιμό ή απλά ακουμπάει στα πούπουλα;
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@Antiateira
@Sissy Το κολάρο που έφτιαξες από τι υλικό είναι; Επίσης θυμάσαι τις διαστάσεις; Ήτανε σφικτό σαν τα κολάρα των σκυλιών που λένε ένα δάκτυλο από το λαιμό ή απλά ακουμπάει στα πούπουλα;
Από χαρτόνι το έφτιαξα. Έκοψα μια λωρίδα και άρχισα να τις....πρόβες.
Μόνο έτσι θα βρεις το σωστό ύψος-φάρδος αλλά και την περίμετρο που θα του επιτρέπει να σκύβει-τρώει κτλ αλλά να μη μπορεί να ασχοληθεί με ότι απαγορεύεται (αναλόγως τη περίπτωση).
 
Πήγα σήμερα στο κτηνιατρικο κέντρο, είδανε το μικρό. Παρατήρησαν και αυτοί ότι η κύστη έχει μεγαλώσει πολύ και ο αδένας είναι πρησμένος. Θεωρούν ότι η πρώτη αντιβίωση που είχε πάρει πριν ένα μήνα δεν πέτυχε καθώς είχε ακόμη την κύστη μέχρι που φτάσαμε στο προηγούμενο Σάββατο που μάτωσε όλη την περιοχή και η κύστη με πύον μεγάλωσε.
Κόψαμε πάλι το ράμφος καθώς αυτό τραυματίζεται για τον καλλωπισμό του. Μου πρότειναν να μην βάλω κολάρο καθώς δεν γίνεται να είναι συνεχώς με αυτό επειδή ο αδένας είναι ουσιαστικό μέσο για να κερωνει το πτηνό τα φτερά του και ράμφος.
Μου ψαξανε και βρήκαν κτηνίατρο εξειδικευμένο στα πτηνά ο οποίος δεν έχει δικό του ιατρείο και πηγαίνει με ραντεβού όταν τον καλούν και εξετάζει. Αυτός, μου είπαν οτι έκανε και διασώσεις σε συλλόγους (;) για άγρια πτηνά κτλ.
Οπότε θα μου κλείσουν ραντεβού μαζί του στο κτηνιατρικο κέντρο για να δει το μικρό. Από εβδομάδα ευελπιστώ να μπορέσουμε να κάνουμε κανονική εξέταση (+ μου είπαν να τους πάω και όλο το ιστορικό του).
Το μικρό είναι αγριεμενο μαζί μου πλέον αλλά φαίνεται καλά. Η ουρά κουνιέται εννοείται.
Οπότε είμαστε σε αναμονή και συνεχίζω να του βάζω το αντισηπτικό και του κάνω αποθεραπεία με ultra+vit και ύστερα με ηπαρπροστατευτικο.
 
Σήμερα μας είδε Πτηνίατρος Διδάκτωρ ο οποίος με ενημέρωσε ότι εξειδικευμενοι για τα πτηνά και ΟΧΙ εμπειρικοί κτηνίατροι είναι μόνο η Δουκάκη και μία που την λένε Πατρίτσια. Αυτός δεν έχει ιατρείο και καλύπτει όλη την Β. Ελλάδα. Επίσης εξειδικευμένο εργαστήριο για εξετάσεις υπάρχει μόνο στην Λάρισα από Β. Ελλάδα. Μία ώρα κράτησε η εξέταση και η ενημέρωση. Κάποια πράγματα που νόμιζα ότι είναι σωστά εν τέλει τα έκανα λάθος πχ ξαναγυρνάμε στις πλαστικές πατήθρες. Ευτυχώς η τροφή (@φιλομαθης), που του αγοράζω, είναι πολύ καλή και ότι πρέπει να εμπλουτίσω περισσότερο τη διατροφή του με φρούτα (εγώ έβαζα 1φ την εβδομάδα). Θα κάνουμε μία θεραπεία με διάρκεια ενός μήνα. Μέσος όρος ηλικίας για τα budgie είναι τα 7 χρόνια/η διασταύρωση που έχω εγώ. Συνήθως φεύγουν από καρκινώματα - οπότε είμαστε πολύ καλά, παρόλο αυτά που έχει περάσει, να έχουμε φτάσει στα 10 χρόνια με ενέργεια και δύναμη!. Θεωρεί ότι με αυτή τη θεραπεία θα είναι άλλο παπαγαλάκι και θα δούμε μεγάλη διαφορά. Πλέον θα είμαστε σε επικοινωνία και σε κανένα μήνα θα ξαναμιλήσουμε όταν τελειώσει, θα το ξανά εξετάσει και θα πάρει δείγμα. Θεωρεί ότι όλα θα πάνε πολύ καλά. Θα διορθώσω όλα αυτά που μου είπε ταυτόχρονα με την θεραπεία. Μην με ρωτήσετε τι ακριβώς ως αιτία και θεραπεία, είναι πολλοί οι παράγοντες και γι αυτό μας κράτησε και μία ώρα. Σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο η τοξικότητα των φαρμάκων που έπαιρνε τα τελευταία 2 χρόνια! Με λίγα λόγια, μεγάλη αστοχία είχαμε (ευθύνομαι και εγώ σε αυτό), που εμπιστευτήκαμε λάθος πρόσωπα. Το budgie μου μετατράπηκε σε junkie!Απογοητεύτηκα με εμένα βασικά για τις λάθος επιλογές αλλά χαίρομαι πολύ για το μικρό που είναι τσακαλάκι. Νεότερα σε ένα μήνα λοιπόν που θα έχει τελειώσει το όλο ζήτημα με τον αδένα.
 
Απογοητεύτηκα με εμένα βασικά για τις λάθος επιλογές
Να μην απογοήτευσε, έκανες ο,τι καλύτερο για εκείνο!
Άλλοι θα τα είχαν παρατήσει από τη πρώτη στιγμή
 
@Vasia24 Αυτό μου είπε περίπου και αυτός. Μάλιστα με είπε ότι 10+ ετών παπαγαλακι, σημαίνει ότι το προσέχω- φροντίζω πολύ. Μέχρι παρατήρησε και τον τρόπο που στέκεται δίπλα μου και πως με κοιτάει, παρόλο που δεν δέχεται τα χέρια μου (δεν είναι ήμερο).
Παρόλο αυτά, φταίω επειδή έπρεπε να είμαι πιο αυστηρή και να ζητάω διευκρινίσεις και αποδείξεις για τα λεγόμενα και τις διαγνώσεις που μου κάνανε. Ακόμη περισσότερο είναι πολύ ανησυχητικό και θυμώνω που δεν υπάρχουν πτηνιατροι εκτός Αθήνας.
Να είναι καλά τα παιδιά από το κτηνιατρικο κέντρο της Καλαμαριάς, που έψαξαν το όλο θέμα από μόνοι τους και μου βρήκανε αυτόν τον Πτηνιατρο!
 
Back
Top