Ασθένειες Ακάρεα;

dikatgreece

PB Member
Πόλη
Αθήνα
Φίλοι, Καλή Χρονιά και χρόνια πολλά. Είμαι καινούργιος τόσο στο Forum όσο και στη φροντίδα καναρινιών. Από το Σεπ το καναρίνι μου σταμάτησε να κελαϊδάει και άρχισε να χάνει φτερά. Στην αρχή νόμισα ότι ήταν πτερρόροια και του έδωσα κάποιο συμπλήρωμα βιταμινούχο. Το πουλί μετά από 1,5 μηνα ήταν ζωηρό έτρωγε κανονικα, αλλά δεν κελαϊδούσε. Μια μέρα το καναρίνι είχε μέσα στα αίματα το δεξί του φτερό. Το έπληνα προσεκτικά αλλά πληγή δεν είδα. Το πήγα σε πετ όπου είδαμε ότι είχε μαύρα στιγματα στα πούπουλα ανάμεσα στα φτερά (μου είπαν ακάρεα) και πήρα ένα σκευασμα της TAFARM που είναι για την ακάρεα (χορήγηση στο δέρμα της πλάτης). Μετά από την ολοκλήρωση της αγωγής τα στίγματα είχαν φύγει, αλλά κάποια παρέμειναν. Δοκίμασα εκ νέου το σκεύασμα της beaphar (χορήγηση στο δέρμα του λαιμού), ενώ τουτόχρονα του δίνω και αντιβίωση Aviomycine της TAFARM. Τα στίγματα όμως δεν έχουν φύγει ακόμη (υπολοίπετε μία χορήγηση στο δέρμα του λαιμού μετά από 15 ημέρες). Το πουλί όμως ακόμη δεν κελαϊδάει. Η συμπεριφορά του είναι φυσιολογική (τρώει, πίνει νερό δεν είναι κουρνιασμένο).

Μπορεί κάποιος να βοηθήσει ή να προτείνει κτηνίατρο (μένω Ηλιούπολη -Αθήνα) (Παρεπιτπόντως μέχρι τι θερμοκρασία μπορούν τα καναρίνια να ζήσουν για να νη τα βάζω-βγάζω στο δωμάτιο)
Ευχαριστώ και συγνώμη αν κούρασα
Συνημμένα ποστάρω φωτό:

Συνημμένα

• 02-01-08_1220.webp
    02-01-08_1220.webp
    8,8 KB · Προβολές: 188
  • 02-01-08_1221.webp
    02-01-08_1221.webp
    7,3 KB · Προβολές: 158
οι φωτογραφιες δεν ειναι καθαρες αλλα αν πηρες το Pulmosan της μπιαφαρ εισαι σε λαθος δρομο τα καναρινια αντεχουν εξω σε αρκετα χαμηλες θερμοκρασιες αρκει να μην τα εχεις σε ρευματα αερος τωρα για το τι εχει το πουλακι δεν μπορω να καταλαβω γιατι λες ακαρεα και δινεις αντιβιωση, αν εχει ακαρεα θελει αποπαρασιτωση με καποιο σκευασμα για τις ψειρες εγω χρησιμοποιω το pigeon για πτηνιατρο δεν ξερω κατα τα αλλα καλη χρονια και να σαι καλα και καλως ηλθες

astrapogiane ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση. Γιατί είμαι σε λάθος δρόμο που έδωσα το Pulmosan της Beαphar ; Υπάρχει κάτι καλλύτερο; Αποπαρασίτωση κάνω και χρησιμοποιώ το PETVITAL της Canina (λέει βιολογικό). Αντιβίωση δίνω προληπτικά για την προστασία του αναπνευστικού (το διάβασα σε άρθρο ).

το πουλι εχει ακαρεα της τραχειας ή εξωπαρασιτα ακαρεα {π.χ. ψειρες} για πες μου γιατι δεν καταλαβα αυτο τελικα σε παρακαλω

Το πουλί όταν το κοιτάξανε βρήκανε κάποια μαύρα στιγματα στην πλάτη του και μου είπανε ότι είναι ακάρεα. Στην αρχή το πουλί εμφάνιζε τα συμπτώματα ακάρεας (κελάηδημα, προσπάθεια να βγάλει κάτι από τον λαιμό). Τώρα δεν κελαηδάει και έχει μαύρα στιγματάκια (δεν περπατάνε ούτε φαίνονται ζωντανά, σαν μαύροι κόκκοι άμμου) στα πούπουλα και στο δέρμα της ράχης του. Επισης το πουλί τινάζει το φτέρωμά του συχνά σα κάτι να το ενοχλεί. Για το Pulmosan της Beαphar δε μου είπες.

Τα ακάρεα της τραχείας προσβάλλουν (προφανώς) την τραχεία αλλά και τους αερόσακους του πουλιού. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι ορατά σαν μαύρα στηρίγματα όπως αυτά που αναφέρεις, ειδικά όταν φωτιστεί ο οισοφάγος του πουλιού. Υπάρχει μάλιστα ένα ειδικό ηλεκτρόδιο εκπομπής φωτός που έχουν οι πτηνίατροι (λέμε τώρα), το οποίο χρησιμοποιούν για να φωτίσουν εσωτερικά την περιοχή και να διακρίνουν τα ακάρεα από το έξω μέρος του λαιμού.

Εάν μιλάμε για ακάρεα ή εν πάση περιπτώσει για "μαύρους κόκκους άμμου" στην πλάτη του πουλιού, τότε προφανώς δεν μιλάμε για ακάρεα της τραχείας αλλά πιθανόν για κάποιο είδος δερματικών παρασίτων.

Καλη χρονια!
Να σου δωσω την διευθυνση του κτηνιατρου μου, που ασχολειται με πουλια,(εγω εκει παω τα δικα μου) ειναι στο Περιστερι διπλα στην σταση του μετρο Αγ.Αντωνιος
Θισβης 1 Κτηνιατρικο Κεντρο Περιστεριου Αχχιλεας Ακρίβος τηλ.2105720761
Περαστικα!

Νέες φωτό. Έχω σημειώσει τα σημεία που βρίσκονται τα μαύρα στίγματα αυτά.

Συνημμένα

• 02-01-08_1622_1.webp
    02-01-08_1622_1.webp
    6 KB · Προβολές: 150
  • 02-01-08_1623_1.webp
    02-01-08_1623_1.webp
    6,8 KB · Προβολές: 183
Ευχαριστώ για τις σύντομες απαντήσεις σας. Ένας φίλος που του περιέγραψα τα παραπάνω στο τηλέφωνο μου είπε ότι μπορεί να είναι κύστες. Τι ειν τούτο πάλι; Μπορεί να επιδρά αρνητικά στο κελάηδημα του πολιού; Παράσιτα δε νομίζω να είναι γιατί έβγαλα ένα και είναι συμπαγές. Αν είναι κύστες, πώς αφαιρούνται;

τι ρατσα ειναι το καναρινι σου γιατι αν ειναι φωνης δεν νομιζω να εχει κυστες{λαμψ δηλαδη}κοιτα μηπως ειναι φτεροφαγοι{ειδος ακαρεου που παρασιτει στην βαση του πουπουλου

Νομίζω ότι έχεις δίκιο γιατί κάποια φτερά φαίνωνται φαγωμένα και κατά κόρον είναι στη βάση του πούπουλου. Πως φεύγουν αυτά;

Συμφωνω με τον Asrapogianno δεν φαινονται τουλαχιστον απο τις photo για κυστεις.😕
Ο δικος μου βγαζει πολυ συχνα ( κυστεις με εγκλειστα φτερα)
Γνωμη μου ειναι οτι θα ηταν καλυτερα να τον δει καποιος που ξερει, απο κοντα.

Παιδιά με έχεται μπερδέψει το Pulmosan (BEAPHAR) δεν είναι αντιπαρασιτικό? γιατί μιλάτε για αντιβίωσει;
:) Αλεξία

το πουλμοσαν ειναι αντιπαρασιτικο και η αντιβιωση για τα γδρσιματα που προκαλουν τα ακαρεα στο λαιμο του πουλιου που με την σειρα τους τα γδαρσιματα προκαλουν μολυνσεις καταλαβες;

Συμφωνώ με τον astrapogianno και αυριο πρωϊ εκλεισα ραντεβού σε κτηνήατρο με γνωσεις σε πουλιά. Μόλις μάθω θα ενημερώσω.

Από περιστεράδες, έμαθα το chevi-tren, πολλύ καλό για εξωπαράσιτα, ψείρες κλπ.
Ειναι ακίνδυνο να ραντίζεις ολο το χώρο, ακόμη και επάνω στα πουλιά. Με 2-3 ραντίσματα ανα 15-16 μέρες τέλος όλα ακ'ομη και οι μύγες.Αν δε φέρεις νέα πουλια με παράσιτα δε ξαναραντίζεις. Το βρήκα στη Θεσσαλονίκη και το χρισιμοποιώ χρόνια χωρίς προβληματα.

Λοιπόν παιδιά το πουλί το Παρασκευατοσαββατο χειροτέρεψε και τα μαύρα στιγματα πολλαπλασιαστήκαν, παρόλο που το είχα ψεκάσει για εξωτερικά παράσιτα και του είχα δώσει Pulmosan. Επιπλέον κατέβασε τα φτερά και βαριανάσενε. Την δευτέρα πρωί πήγα στην κτηνίατρο και απεφάνθει τα εξής:

Ακάρεα, έντονης μορφής, καθόσον όταν πρωτοεμφανιστήκαν δεν το κατάλαβα. Αποτέλεσμα το πουλί να κινδυνεύει σοβαρά.
Αγωγή:
-Να δώσω Pulmasan της beaphar που έχω ήδη δώσει όχι στις 4 εβδομάδες αλλά στις 15 ημέρες για να σπάσει ο κύκλος των ακάρεων που έχει δημιουργηθεί.
-Μετά το παραπάνω, και αφού είχα δώσει αντιβίωση για 7 ημέρες, να του δώσω αντιστρές για να ηρεμέσει το πουλί.
-Στη συνέχεια πάλι Pulmosan μαζί με αντιβίωση και βιταμίνες στην ποτίστρα ώστε να δυναμώσει το πουλί και να έχει άμυνα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.

ΠΡΙΝ κάνω τα παραπάνω, με οδηγία της κτηνιάτρου, έπλυνα το κλουβί με χλωρίνη και βούρτσα και το ξέπληνα με καυτό νερό, και πέταξα τα ξυλαράκια που είχα μέσα, καθώς και ποτίστρες-ταϊσρες. Αλλαγή φαγητού (και ενοείται νερού) καθημερινά. Σκοπός αυτών είναι να μην αναπαραχθούν τα ακάρεα μέσα στην τροφή, και οι φωλιές που κάναν στο κλουβί και στα ξύλα να καταστραφούν.

Μετά 2 ημέρες το πουλί δείχνει κάπως καλλίτερα και ευελπιστώ σε περαιτέρω βελτίωση. Παράλληλα τα ίδια έκανα και σε 2 παπαγαλάκια που έχω γιατί είναι στον ίδιο χώρο και μου φαίνεται ότι έχουν κολήσει και αυτά. Είδωμεν...

Back