Αναπαραγωγή Αναπαραγωγή Timbrado 2024

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Kiriazis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Kiriazis

PB Member
Εγγραφή
7 Σεπ 2021
Μηνύματα
455
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Μετά από 3 χρόνια ενασχόλησης με τα καναρίνια και 2 χρόνια προσπαθειών αναπαραγωγής καναρινιών τιμπραντο, φέτος τα καταφέραμε με εκκόλαψη 5 στα πέντε και ελπίζουμε να καταφέρουν οι γονείς να τα μεγαλώσουν.

IMG_20240408_130455.webp
 
Μετά από 3 χρόνια ενασχόλησης με τα καναρίνια και 2 χρόνια προσπαθειών αναπαραγωγής καναρινιών τιμπραντο, φέτος τα καταφέραμε με εκκόλαψη 5 στα πέντε και ελπίζουμε να καταφέρουν οι γονείς να τα μεγαλώσουν.

View attachment 96165
Τέλεια! Καλή αρχή λοιπόν.
 
Δυστυχώς δεν εξελίσσονται καλά τα πράγματα, στον έλεγχο που έκανα τώρα στη φωλιά 3 από τα 5 ήταν ψοφια και τα αφαίρεσα ενώ στον πρωινό έλεγχο ήταν όλα ζωντανά.
Έχω την εντύπωση ότι η θηλυκιά δεν τα ταιζει γιατί τα έβλεπα γενικά νοχελικα.
Τα δύο που έμειναν τα τάισα τώρα με σύριγγα κρέμα για νεοσσούς.
 
@Kiriazis Λυπάμαι πραγματικά. Ελπίζω να τα καταφέρετε με τα δύο μικρά.
[automerge]1712939042[/automerge]
Διαβάστε αυτό...

για να κάνετε όσο λιγότερα λάθη γίνεται.
[automerge]1712939149[/automerge]
@Kiriazis μην αποκλείετε να είναι και άλλος παράγοντας και όχι τάισμα. Ελέγξτε το κάτω μέρος της κοιλιάς για μαύρη τελεία.
 
@Kostas Pyl σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον.
Χωρίς να θέλω να το παίξω έμπειρος (γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είμαι) το άρθρο για το τάισμα νεοσσών το διάβασα δυστυχώς πέρσι πολλές φορές γιατί μια θηλυκιά μου παράτησε τα μικρά και μέχρι να το πάρω χαμπάρι είχαν πεθάνει όλα εκτός από ένα το οποίο και έσωσα με τάισμα στο χέρι το οποίο ζει και βασιλεύει και φυσικά δεν πρόκειται να το δώσω.
Για τη μαύρη τέλεια θα το μελετήσω φυσικά αν και τα νεκρά τα αφαίρεσα και τα έδιωξα χωρίς να τα κοιτάξω και πολύ.
 
Καλημέρα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δεν ταΐζονται τα μικρά. Μπορεί πράγματι να είναι αδύναμα - ασθενικά και να μην ζητούν τροφή, να μην ανοίγουν το στόμα....ενδεχομένως κάποια να τσαλαπατούνται από μεγαλύτερα αδέρφια και να μην μπορεί να φτάσουν ως μικρόσωμα τα ράμφη των γονέων τους στην περίπτωση που βρίσκονται χαμηλά στη φωλιά και για να γίνει αυτό, αρκεί να χάσουν μερικά ταΐσματα με αποτέλεσμα έπειτα να μην έχουν τη δύναμη να διεκδικήσουν την τροφή τους....αλλά μπορεί πράγματι και η κανάρα να μην ταΐζει - ένας λόγος για αυτό είναι και το ότι διστάζει να αφήσει τη φωλιά ώστε να τραφεί η ίδια επειδή το αρσενικό δείχνει σημάδια επιθετικότητας προς τη φωλιά....αυτό το τελευταίο ίσως αν παρατηρήσεις καλά, να μπορεί να διαπιστωθεί πιο εύκολα από τα άλλα. Εκεί χωρίζεις για λίγο τον αρσενικό (καλό θα ήταν το χώρισμα να μην επιτρέπει την οπτική επαφή μεταξύ τους) και βλέπεις μετά από λίγο την κανάρα να βγαίνει να τρώει και να επιστρέφει για να ταΐσει τα παιδιά της.
Λυπάμαι για τις απώλειές σου.
 
Μπορεί πράγματι να είναι αδύναμα - ασθενικά και να μην ζητούν τροφή, να μην ανοίγουν το στόμα.
Αυτό νομίζω ότι είναι το πρόβλημα.
Δυστυχώς σήμερα το πρωί βρήκα άλλο ένα νεκρό και έμεινε ένα.
Ο αρσενικός δεν είναι καθόλου επιθετικός, αντιθέτως θα έλεγα ότι η συμπεριφορά του είναι πολύ καλή, ταιζει τη θηλυκιά όταν αυτή είναι στη φωλιά, όταν αυτή βγαίνει δεν την ενοχλεί καθόλου και πηγαίνει και ελέγχει και τη φωλιά.
Από την άλλη όταν πήγαινε η θηλυκιά λογικά για να ταισει τα μικρά περίμενε από πάνω και δεν σηκωνόταν κανένα κεφαλάκι.
Και εγώ το πρωί που προσπάθησα να ταισω με κρέμα δεν σηκωνόταν με τίποτα ο μικρός και χρειάστηκε να επιμείνω πάρα πολύ για να καταφέρω να ανοίξει το στόμα του και να πάρει τρεις σταγόνες.
Η αλήθεια είναι ότι στεναχωρήθηκα γιατί μετά από δύο χρόνια που προσπαθώ με τα τιμπραντο φέτος (τρίτη χρονιά) ζευγάρωσαν και έδειχναν καλά σημάδια (ωραίο στρώσιμο φωλιάς, καλή σχέση μεταξύ τους κλπ).
 
@Kiriazis πρώτα από όλα ο @ianos ανέφερε κάποιους λόγους για τους οποίους μπορεί να μην ταΐζονται τα μικρά. Στην περίπτωσή σας ο αρσενικός δεν είναι επιθετικός ώστε να πρέπει να χωριστεί ούτε υπάρχει θέμα διεκδίκησης τροφής από άλλους νεοσσούς πιο εύρωστους που πλακώνουν τα πιο ασθενικά αφού πεθαίνουν κάθε χρόνο και ήδη έχετε φτάσει σε ένα πουλάκι. Τι διεκδίκηση να υπάρχει στους δύο; Επίσης όταν οι σχέσεις είναι αρμονικές μεταξύ των γονέων δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην σιτίζονται. Βεβαίως το θέμα σίτισης μπορείτε άνετα αν το διαπιστώσετε αν κάτσετε μακριά από την φωλιά για κανένα δίωρο μίας και ταιζουν πολύ συχνά στην αρχή. Εμένα με προβληματιζει άλλο θέμα το γεγονός ότι κάθε χρόνο έχετε τα ίδια αποτελέσματα. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Η κάτι τους λείπει διατροφικά (δεν το πολύ πιστεύω αυτό γιατί διαφορετικά δεν θα είχαν εκκολαφθεί) ή είναι θέμα γενετικό μεταξύ γονέων ασυμβατότητα δλδ που δημιουργεί θέμα θνησιμότητας ή κάποια λοίμωξη. Θεωρώ ότι το θέμα ταίσματος δεν παίζει. Ελπίζω βέβαια να μην συμβεί αλλά αν πεθάνει και το τελευταίο θα ήταν προς όφελός σας να στείλετε τον νεκρό νεοσσό όπως θα σας πουν αυτοί που θα κάνουν την εξέταση για νεκροψία. Αν δεν το κάνετε να αλλάξετε παρτενέρ σε ένα από τα δύο ή και στα δύο πουλιά (2 γέννες σε αυτή την περίπτωση) τον επόμενο χρόνο ώστε να δείτε αν πάνε όλα καλά και αν όχι πιο ζευγάρι θα έχει πρόβλημα.
[automerge]1712990140[/automerge]
εξυπακούεται ότι έχετε κάνει όλη την προετοιμασία αναπαραγωγής σωστά, τα πουλιά τρέφονται σωστά όλα τον χρόνο στον σωστό χώρο, θερμοκρασία κλπ κλπ.
 
Εμένα με προβληματιζει άλλο θέμα το γεγονός ότι κάθε χρόνο έχετε τα ίδια αποτελέσματα.
Αυτό από πού προκύπτει;
Είναι η πρώτη χρονιά που δένει το συγκεκριμένο ζευγάρι.
Η θηλυκιά είναι πρωτάρα.
Ο αρσενικός πέρσι ζευγάρωσε δύο φορές με επιτυχία με άλλη θηλυκιά.
 
Μετά από 3 χρόνια ενασχόλησης με τα καναρίνια και 2 χρόνια προσπαθειών αναπαραγωγής καναρινιών τιμπραντο, φέτος τα καταφέραμε με εκκόλαψη 5 στα πέντε και ελπίζουμε να καταφέρουν οι γονείς να τα μεγαλώσουν
Το προσπαθειών το εξελαβα ως αποτυχία διαφορετικά θα γράφατε μετά από δύο χρόνια αναπαραγωγής καναρινιών τιμπράντο. Το ίδιο και το "φέτος τα καταφέραμε" αλλά προφανώς εννοούσατε, από ότι φαίνεται στην τελευταία σας ανάρτηση, ότι φέτος καταφέρατε να βγάλετε πέντε νεοσσούς.
 
Ναι ίσως το έγραψα εγώ λάθος αλλά τις προηγούμενες χρονιές δεν έδενε καν το ζευγάρι, όχι απλά δεν είχαμε νεοσσούς αλλά ούτε καν φωλιά και αυγά.
 
Αν δεν το κάνετε να αλλάξετε παρτενέρ σε ένα από τα δύο ή και στα δύο πουλιά (2 γέννες σε αυτή την περίπτωση) τον επόμενο χρόνο ώστε να δείτε αν πάνε όλα καλά και αν όχι πιο ζευγάρι θα έχει πρόβλημα.
Αυτή η αντιμετώπιση Κώστα, εγκυμονεί τον κίνδυνο τα πουλιά να έχουν κάποια ασθένεια (υποκλινικά, χωρίς εμφανή συμπτώματα δλδ) την οποία έπειτα να μεταφέρουν στους νέους συντρόφους.
Για αυτόν τον λόγο @Kiriazis , θα έλεγα να στείλεις δείγματα για εξετάσεις από τα ενήλικα πουλιά, ώστε να δεις αν πάσχουν από κάτι μεταδοτικό.
 
Σωστά αυτή έχει εφαρμογή μόνο αν είναι γενετικό τι θέμα και σε αυτό αναφερόμουν. Εννοείται ότι σε περίπτωση λοίμωξης απαιτείται θεραπεία και βέβαια εξετάσεις που είναι και το ορθότερο.
 
θα έλεγα να στείλεις δείγματα για εξετάσεις
Αναφέρεσαι στο κέντρο της Κομοτηνής ή υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη;

Το απόγευμα είδα ότι η φωλιά είναι γεμάτη ψείρες, θα μπορούσε να είναι αυτός ο λόγος που χάθηκαν τα μικρά;
Είχα ρίξει ψειροσκονη στην τσόχα όταν είχα βάλει τη φωλιά στην αρχή και έριξα και σήμερα το απόγευμα περιμετρικά της φωλιάς εκεί που είδα μαζεμένες τις ψείρες.

Επίσης έκανα και θεραπεία με ελεκτορ (πρώτη δόση την προηγούμενη Παρασκευή και δεύτερη δόση χθες) γιατί είχα δει ψείρα πριν δύο βδομάδες και προχώρησα σε θεραπεία.
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@Kiriazis , δεν αναφέρθηκα σε κάποιο κέντρο. Ναι, της Κομοτηνής διενεργεί εξετάσεις, για τη Θεσσαλονίκη δεν γνωρίζω.
Το απόγευμα είδα ότι η φωλιά είναι γεμάτη ψείρες, θα μπορούσε να είναι αυτός ο λόγος που χάθηκαν τα μικρά;
Μπορεί, αλλά δεν γίνεται να το ξέρουμε, γιατί υπάρχουν και άλλοι λόγοι όπως σου προανέφεραν. Τώρα η ιστορία με τις ψείρες και το ελέκτορ μου κάνει εντύπωση. Είχα διαβάσει σε διάφορα μηνύματα του φόρουμ, ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό.
Επίσης έκανα και θεραπεία με ελεκτορ (πρώτη δόση την προηγούμενη Παρασκευή και δεύτερη δόση χθες) γιατί είχα δει ψείρα πριν δύο βδομάδες και προχώρησα σε θεραπεία.
Ίσως όμως δεν ακολούθησες τις οδηγίες σωστά; Ο δεύτερος ψεκασμός γίνεται στις 4 ημέρες...https://petbirds.gr/product/electror-trigenio/
 
@ianos με συγχωρείς λάθος, όχι ελεκτορ αλλά με εξολτ έγινε η θεραπεία που προστίθεται στο νερό τους
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Πλύσιμο όλο το κλουβί με καυτό νερό και τα παρελκόμενα . Και με μια μπατονετα την βουτάς σε Αντιπαρασιτικό σπρέι Effipro και την βάζεις στο δέρμα πίσω στο ζβερκο σε κάθε πουλί .δοκιμασμένο χωρίς να πάθουν κάτι τα πουλιά και απαλλαγή από της ψείρες.
 
Back
Top