Φροντίδα Απέκτησα ζευγάρι Parrotlet και θα ήθελα τη βοήθειά σας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης NikosKat
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

NikosKat

PB New Member
Εγγραφή
18 Σεπ 2018
Μηνύματα
22
Πόλη
Ρόδος
Καλησπέρα,
εχθές πήγα σε ενα πετ σοπ και ερωτεύτηκα 2 πανέμορφα παπαγαλάκια. ρώτησα τον υπάληλο και μου είπε κάποιες πληροφορίες για τα parrotlet και οτι αυτα τα 2 είναι ζευγάρι και ότι θα ήταν κρίμα να τα χωρίσω και έτσι αποφάσισα να τα αγοράσω και τα 2. Ειναι περίπου 12 μηνων και ακομα δεν τους εχω δώσει όνομα. Θα ήθελα την βοήθεια σας γιατί είναι η πρώτη φορά που έχω παπαγαλάκια.

Α) αρχικά θα ήθελα να μου προτείνεται μια καλή τροφή και βιταμίνη να τους βαζω (εχω διαβάσει για τα φρούτα και σιγά σιγά θα προσπαθήσω να τους βαζω)
Β) απο το πετ σοπ που είπαν ότι σε περίπου ένα μήνα θα πρέπει να βάλω την ξύλινη φώλια γιατί είναι πιθανό να ζευγαρώσουν γιατι όλη την ώρα φιλιούνται
Γ) δείτε λίγο τα ξύλα και τα σχοινί που έβαλα αν είναι σε καλή θέση και πείτε μου αν χρειάζεται να διορθώσω κάτι
Δ) για να τους δώσω όνομα θα πρέπει να ξεχωρίσω το αρσενικό απο το θηλύκο και δεν ξέρω πως. Διάβασα για μπλέ σημάδια στα φτέρα αλλά τα δίκα μου είναι μπλέ και δεν μπορώ να τα διαχωρίσω.
Ε) Θα πρέπει να τα βγάζω έξω στον ήλιο; γιατί στο σπίτι μου απέξω κυλοφορούν πολλές γάτες και φοβάμαι να τα βγάλω έξω.

20180918_224226.webp 20180918_224353.webp 20180918_224418.webp
 
Πανέμορφα με τέλειο χρώμα και τέλεια ραμφάκια...
Αν κάθονται στην άκρη του σκοινιού πάνω, μήπως κάνουν κουτσουλίτσες μέσα στην ταϊστρα; Και η εξωτερική τα βολεύει;

ΥΓ1. Καλά έκανες και γράφτηκες.. Εδώ θα βρεις πολύ έμπειρο κόσμο, έτοιμο να βοηθήσει.
ΥΓ2. Ανέβασε και άλλες φωτογραφίες... Είναι κουκλιά.
 
Kαλώς ήρθες και καλορίζικα τα παροτλετάκια σου. :)

Τα αρσενικά έχουν έντονο μπλε σκούρο στην πλάτη τους κάτω απο τις φτερούγες. Επίσης το κλουβάκι είναι μικρό για δυο πουλιά όπως κι ακατάλληλο για αναπαραγωγή, το ίδιο και η ηλικία τους. Άφησε τη φωλιά για την Άνοιξη, όπως φαίνεται σου λείπουν βασικές γνώσεις για το είδος και για τις σωστές συνθήκες διαβίωσής τους. Και πάλι καλώς ήρθες.
 
Πολύ όμορφα πουλάκια.
Το κλουβί είναι όντως μικρό.
Τροφή θα πάρεις επώνυμη συσκευασμένη. Θα σου προτείνουν κάποια τα μέλη που ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος. Εάν τους προσφέρεις λαχανικά και φρούτα, δεν χρειάζονται οποιουδήποτε είδους βιταμίνη.
Χωρίς να έχω καμία εμπειρία στα συγκεκριμένα πουλιά, ίσως μάλιστα να μην έχω δει ποτέ από κοντά, θα σου πω ότι σύμφωνα με ένα άρθρο που έτυχε να διαβάσω κάποια στιγμή αρσενικό ίσως είναι το πίσω πουλακι της τελευταίας φωτογραφίας. Θα σου πουν με βεβαιότητα οι παρετλογονεις του φόρουμ.
 
Καλημέρα. Να τα χαίρεσαι. Καλά έκανες και τα αγόρασες σαν ζευγάρι και δεν τα χώρισες, υπήρχε περίπτωση να στρεσαριστούν και να μαδιούνται.Απ' ότι φαίνεται από τις φωτογραφίες τα πουλάκια δεν φοράνε δαχτυλίδι οπότε δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την ηλικία τους. Μερικές παρατηρήσεις για το κλουβί. Είναι μικρό ακόμα και για την διαμονή των πουλιών όχι για αναπαραγωγή. Όποτε μπορέσεις άλλαξε το με μια 60άρα ζευγαρώστρα και κράτησέ το σαν εφεδρικό. Το σχοινί στη θέση σου θα το καταργούσα. Είναι πηγή μικροβίων και καθαρίζει πολύ δύσκολα. Να προτιμάς πάντα ξύλινες πατήθρες.Αυτές που έχεις ήδη επιλέξει είναι πολύ καλές.Χρησιμοποίησε χαρτί κουζίνας σαν υπόστρωμα αντί για εφημερίδα ή περιοδικό. Προτίμησε ταΐστρες ανοιχτού τύπου αντί για αυτές που χρησιμοποιείς. Υπάρχει περίπτωση να μπουν μέσα και να εγκλωβιστούν. Τώρα σχετικά με τα ερωτήματά σου:
Α)Τροφή θα παίρνεις πάντα συσκευασμένη και επώνυμη για μεσαίους παπαγάλους. Συνήθως έχουν στην συσκευασία πάνω φωτογραφία κοκατίλ ή lovebird. Εταιρείες όπως Versele Laga, Vadigran, Vitacraft και Manitoba έχουν πολύ καλά μείγματα. Δοκίμασε κάποια από αυτά και κατέληξε σε αυτό με την μεγαλύτερη αποδοχή.Βάζε ποσότητα τέτοια ώστε να καταναλώνεται μέσα σε δυο μέρες. Έπειτα ανανεώνεις. Με σωστό τάισμα θα καταναλώνουν 1 με 1,5 κιλό το μήνα.Βιταμίνες δεν χρειάζεται να δώσεις είτε σε σταγόνες είτε αυτό το κίτρινο ή κόκκινο πράγμα που πουλάνε τα καταστήματα (μακριά).Αγόρασε μια καλή αυγοτροφή, επώνυμη και συσκευασμένη και αυτή, και πρόσφερε 2-3 φορές την εβδομάδα. Εγώ μετά από πολλές δοκιμές έχω καταλήξει στις αυφοτροφές της Orlux και της Cede. Προσπάθησε να εντάξεις σταδιακά φρούτα, λαχανικά και βότανα στη διατροφή τους. Κάνε επιλογές από τις παρακάτω λίστες.
https://community.petbirds.gr/threads/Ασφαλή-και-τοξικά-φυτά-και-καρποί-για-τα-πουλιά.26454/
Επίσης δίνε 1-2 φορές την εβδομάδα μισό αυγό, βρασμένο για 15 λεπτά, με το τσόφλι. Πάντα διαθέσιμο σουπιοκόκκαλο μέσα στο κλουβί (όπως και έχεις).
Β)Φωλιά, επειδή δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ακριβή ηλικία των πουλιών και επειδή το 12 μηνών είναι σχετικό και οριακό, θα σου πρότεινα να κάνεις υπομονή και να βάλεις φωλιά από τον Μάρτιο.Αν θες ανέβασε μία φωτογραφία της φωλιάς να σου πω αν είναι κατάλληλη.
Γ)Το σχοινί στη μέση δεν χρειάζεται και η κούνια περιορίζει ακόμα περισσότερο τον ήδη περιορισμένο χώρο για πέταγμα. Η γνώμη μου είναι να τα αφαιρέσεις.
Δ)Τα αρσενικά έχουν έντονο μπλε ηλεκτρίκ στη ράχη και στα φτερά. Στην πρώτη φωτό το αρσενικό είναι αυτό στην πάνω πατήθρα και το θηλυκό στη κάτω. Το πουλάκι στη δεύτερη φωτό είναι θηλυκό.
Ε)Μπορείς να τα βγάζεις κάνα 10λεπτο στον ήλιο να κάθεσαι μαζί τους για ασφάλεια και να τα ξαναβάζεις μέσα. Προσοχή το χειμώνα τα μέσα-έξω είναι πολύ επικίνδυνο για τα πουλιά.
Να τα χαίρεσαι και πάλι και ότι απορίες έχεις εδώ είμαστε για να προσπαθήσουμε να τις λύσουμε.
 
Να σου ζησουν, ειναι πολυ ομορφα!

Εαν μπορεσεις, αγορασε ενα spray Tabernil Insecticida. Ειναι για τιις ψειρες. Προληπτικα εστω. Απο αποσταση 25 - 30 εκατοστα, ψεκασε τα - και αποκατω απο τα φτερα τους.

Τα πουλακια θα στρεσαριστουν ακομη περισσοτερο, αλλα ειναι μια διαδικασια που καλο θα ειναι να την κανεις οταν αγοραζεις καινουργια πουλακια και τα φερνεις σπιτι απο πετσοπ.

Προσεξε το δακωμα τους - ειναι πολυ επωδυνο.

Ο,τι καλυτερο ευχομαι και παντα χαρες και χαμογελα!
 
μηπώς θα μπορούσε κάποιος να μου προτείνει κάποιο συγκεκριμένο κλούβι; καποιες 60άρες ζευγαρώστρες που βλέπω έχουν διαστάσεις;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
σας ευχαριστώ για την βοήθεια σας! αφου έψαξα περισσότερο για τα κλουβία πηγα και αγόρασα ενα πολυ μεγαλύτερο. Για τις τροφες που μου είπατε, θα μου έρθουν σε λίγες μέρες.
απο εκεί που πήρα το κουβί μου είπε οτι είναι καλό να βάλω άμμο απο κάτω και τον άκουσα και έβαλα, καλά έκανα; ή είναι καλύτερο το χαρτί κουζίνας;
και παρακαλω για επιβεβαίωση το δεξί είναι το αρσενικό για το αριστερό το θηλυκό αν καταλαβα καλά;
20180919_180327_resized.webp 20180919_180323_resized.webp
 
Καλώς ήρθες Νίκο με το όμορφο ζευγαράκι σου! 🙂

Ευτυχώς που πήρες και τα δυο πουλάκια και όχι μόνο το ένα!
. Καλά έκανες και τα αγόρασες σαν ζευγάρι και δεν τα χώρισες, υπήρχε περίπτωση να στρεσαριστούν και να μαδιούνται.
Εκτός της σωστής για το συγκεκριμένο θέμα (αλλά και γενικότερα αναλυτικότατης) απάντησης του Γιάννη (jk1980), θα ήθελα να προσθέσω πως αυτό (ότι είναι δηλ δυο-ζευγάρι κι εσύ εντελώς αρχάριος), θα σου φανεί πολύ χρήσιμο και θα σε διευκολύνει πολύ ως άπειρο ιδιοκτήτη.

, θα ήθελα την βοήθεια σας γιατί είναι η πρώτη φορά που έχω παπαγαλάκια...
Μην σε ξεγελάει το μέγεθος! Ευτυχώς που πήρες άγρια και δυο πουλάκια... Είναι ζόρικα αυτά τα μικρά😉

.Β) απο το πετ σοπ που είπαν ότι σε περίπου ένα μήνα θα πρέπει να βάλω την ξύλινη φώλια γιατί είναι πιθανό να ζευγαρώσουν γιατι όλη την ώρα φιλιούνται
Γιατί να μπλέξεις με φωλιές-γέννες; :)Είσαι και ''άσχετος''...
Θα πρέπει να διαβάσεις πολύ και κάποια στιγμή αν θέλεις να μπεις σε ''τέτοιες'' διαδικασίες. Οι οποίες είναι δύσκολες (άποψή μου) για όλους εμάς (άπειροι σε γέννες) αλλά και αρκετά ''επικίνδυνες'' για τα θηλυκά πουλάκια (όπως και κάθε γέννα).
Η τοποθέτηση φωλιάς θα διεγείρει τα ένστικτα αναπαραγωγής τους, οπότε. Πας γυρεύοντας 😉
Πιστεύω πως δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερο...
''Επέβαλε'' στα πουλάκια να κοιμούνται 12-14 ώρες (δηλ σκοτάδι) και ησυχία,
μη δίνεις αυγοτροφή συχνά (εγώ δεν έδωσα ποτέ, παρά καλά βρασμένο ασπράδι και το τσόφλι του αυγού (χωρίς τον κρόκο) έχε τα σε σταθερή θερμοκρασία (χωρίς ιδιαίτερη ζέστη) και όλα θα πάνε καλά. 👍
 
Εαν μπορεις και αγοραζεις αμμο λευκη που εχει και οστρακο μεσα, ειναι μια απο τις καλυτερες επιλογες γιατι μπορουν ακομα και να τη τρωνε. Χαρτι κουζινας ειναι μια χαρα οπως επισης και σελιδες απο περιοδικο. Μην βαλεις ποτε απο εφημεριδα ομως λογω του μελανιου που εχει.

Στα αρσενικα θα δεις επισης μια 'σκια' στο ματι που εχουν και ξεχωριζουν. Θα καταλαβεις απο τη φωτο το μπλε στο ματι του.

prt.webp
 
Εαν μπορεις και αγοραζεις αμμο λευκη που εχει και οστρακο μεσα, ειναι μια απο τις καλυτερες επιλογες γιατι μπορουν ακομα και να τη τρωνε. Χαρτι κουζινας ειναι μια χαρα οπως επισης και σελιδες απο περιοδικο. Μην βαλεις ποτε απο εφημεριδα ομως λογω του μελανιου που εχει.
Μπορεί και όχι...
πχ η κτηνίατρος Gray #33 έχει άλλη άποψη και δεν συμφωνεί (όπως ίδια μου είπε), να τρώνε την άμμο (και όστρακα που εμπεριέχονται στην άμμο).
 
Μπορεί και όχι...
πχ η κτηνίατρος Gray #33 έχει άλλη άποψη και δεν συμφωνεί (όπως ίδια μου είπε), να τρώνε την άμμο (και όστρακα που εμπεριέχονται στην άμμο).
Ανεφερε τον λογο που δεν πρεπει να τρωνε την αμμο;

Ευχαριστω.
 
Στην νεκροψία του Κάρλο, βρέθηκε άμμος στο στομάχι του και τότε μου είπε πως είναι λάθος να βάζουμε- δηλ να έχουν την δυνατότητα να τρώνε άμμο, δεν θυμάμαι κάτι άλλο

(κανένα από τα κλουβιά μου δεν έτυχε να διαθέτει σχάρα).
 
Το κλουβί είναι πολύ καλό. Ακριβώς το ίδιο χρησιμοποιώ κι εγώ. Σαν υπόστρωμα χρησιμοποιώ ζεόλιθο (ένα είδος άμμου όπως τη λες αλλά προσωπικά καλύτερο από άμμο) αλλά είπα να μην σε φορτώσω από την αρχή. Μελλοντικά θα στο πρότεινα.
 
Για να σου πούμε πιο σωστά το φύλο καλύτερα να βάλεις μια φωτογραφία με τις ράχες τους αν και όπως τα βλέπω, από το μπλε στο μάτι, το αρσενικό είναι το δεξί πουλάκι.
 
Για να σου πούμε πιο σωστά το φύλο καλύτερα να βάλεις μια φωτογραφία με τις ράχες τους αν και όπως τα βλέπω, από το μπλε στο μάτι, το αρσενικό είναι το δεξί πουλάκι.
Εκτός από το μπλε που λέτε κάτι μου κάνει και στο σωματότυπο ότι το δεξί είναι το αρσενικό
 
Σωματικά δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα στα Πάροτλετ. Κάποιες φορές, ανάλογα τα γονίδια και τους γεννήτορες, τυχαίνει να είναι είτε λίγο μεγαλύτερα τα αρσενικά είτε λίγο μεγαλύτερα τα θηλυκά. Συνήθως όμως πουλιά της ίδιας γέννας έχουν το ίδιο μέγεθος.
 
Back
Top