Γενικά Απελευθέρωση καρδερίνων και άλλων ιθαγενών

Κατάσταση
Κλειστό.

psyjohn21

PB Member
Εγγραφή
1 Ιαν 2009
Μηνύματα
121
Πόλη
Αθήνα
καλησπερα σε ολους παιδια. Θα ηθελα να σς ρωτησω αν εχετε σκεφτει οτι κανοντασ εκτροφη ιθαγενων αγριοπουλων, εκτος απο το οτι ετσι μπορουμε να εχουμμε στη κατοχη μας πουλια χωρις να τα συλλαμβανουμε απο τη φυση, μπορουμε να κανουμε και απελευθερωσεις. Εγω αφηνω καθε ανοιξη καποια ζευγαρια καρδερινες που μου περισευουν λογω ελλειψης χωρου και αρκετες φορες καποια μενουν για ολη την αναπαραγωγικη περιοδο. Ειναι πολυ ωραια εμπειρια να τ βλεπεις να τρωνε και να πινουν στο κηπο σου και μετα να πηγαινουν να ταιζουν τα μικρα τους που ειναι σε καποιο γειτονικο δεντρο.
εκτρεφω και απελευθερωνω=προστατευω.
 
γφ

τελικα δε μου ειπατε,το χει κανει κανενας η σκεφτεται να το κανει;
 
Γιάννη, αν και η πρόταση ακούγεται πολύ ωραία, έχω την γνώμη
οτι δεν είναι κάτι τόσο απλό για να απαντηθεί με ένα ναι ή ένα όχι
για μάς που δεν είμαστε, κάποιο ειδικό κέντρο περίθαλψης και αποκατάστασης.
-Το αναφέρω αυτό μιας και εκεί πριν ελευθερώσουν κάτι, έχουν στοιχεία για
την υγεία του και για το πόσο θα επηρεάσει το οικοσύστημα γενικότερα.
Αν υπήρχε κάποιος φορέας με επιστημονικό προσωπικό, που να δέχεται πουλιά εκτροφής, που θα έκανε έλεγχο στην υγεία τους, και θα τα απελευθέρωνε σε περιοχή επιλεγμένη, για να υπάρχει σιγουριά για την επιβίωσή τους και για το μέλλον της πτερωτής πανίδας
της περιοχής θα έλεγα ΝΑΙ.
Στο να αρχήσει ο κάθε ένας που εκτρέφει αγριοπούλια να τα αφήνει ελεύθερα
έχω την γνώμη οτι ίσως να μην είναι και το καλύτερο, ανησυχώ. Θα ήμουν όμως
θετικός στο να χαρίζει κανείς το περίσσευμά του, σε κάποιον που σκοπεύει να πιάσει ή να αγοράσει πιασμένα άγρια πουλιά για να ξεκινήσει εκτροφή. Ετσι έχω την γνώμη οτι βοηθάει πολύ περισσότερο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: CLIT
ηγ

εγω παλι πιστευω οτι οποιος μενει στην εξοχη που τα περισοτερα ειδη των φριγγιλιδων υπαρχουν ουτως η αλλως υπαρχουν στο οικοσυστημα, μονο καλο μπορει να κανει καποιος με το αμολημα μερικων τετοιων πουλιων. Και η απελευθερωση θεωρειται σταδιακη γιατι τα πουλια μπορουν να γυρισουν στο χωρο τους και να χουν προσβαση σε φαγητο και νερο.
 
Τελικά οι ''οικολόγοι'' είναι μόνο κατ'όνομα και όχι καθ'ουσίαν! Εσύ φίλε μου πάντως καλά τα λες.Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που σκέφτονται έτσι. Μπράβο σου!
 
Τελικά οι ''οικολόγοι'' είναι μόνο κατ'όνομα και όχι καθ'ουσίαν! Εσύ φίλε μου πάντως καλά τα λες.Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που σκέφτονται έτσι. Μπράβο σου!
Καλα τα λεει μονο που δε διευκρινισε τι πουλια αφηνει;Ιθαγενοι δικης του εκτροφης ή πιασμενα που για το χ ψ λογω τα αφηνει ελευθερα;
 
Η ιδέα σου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θεωρώ ότι κατι τέτοιο κατά κανόνα δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Και αυτό γιατί τα πουλιά που έχουν μεγαλώσει στο κλουβί ίσως να δυσκολευτούν να ενταχθούν στο περιβάλλον. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα είναι η περίοδος απελευθέρωσης, η περιοχή, οι καιρικές συνθήκες, η ευκολία εύρεσης τροφής, κα.
 
Καλα τα λεει μονο που δε διευκρινισε τι πουλια αφηνει;Ιθαγενοι δικης του εκτροφης ή πιασμενα που για το χ ψ λογω τα αφηνει ελευθερα;

Δικης του εκτροφης απο πιασμενα;

η οτι περισευει;
psyjohn21 είπε:
εγω αφηνω καθε ανοιξη καποια ζευγαρια καρδερινες που μου περισευουν λογω ελλειψης χωρου


ΜΦΧ
Πανος
 
Ειναι ενα θεμα που θελει πολλη μελετη και χωρο και χρημα για να βεβαιωθει κανεις οτι ενα ζωο εκτροφης θα τα καταφερει στην ελευθερια. Πρωτοποροι σε αυτο ειναι οι κυνηγετικοι συλλογοι που μεσα απο μελετες του αριστοτελειου πανεπιστημιου και με την βοηθεια βιολογων(θηραματολογων)δοκιμασαν διαφορες μεθοδους απελευθερωσης περδικων, φασιανων και πολλων αλλων θηραματων που εκτρεφονται, και απο τα λιγα που γνωριζω ειναι μεγαλη διαδικασια για να αυξηθουν οι πιθανοτητες επιβιωσης και αναπαραγωγης στην φυση. Περα απο το οτι πρεπει να βεβαιωθουμε απολυτα οτι το υποειδος που απελευθερωνεται πρεπει να ειναι το ιδιο με αυτο που ζει ελευθερο στην περιοχη (γεννετικη μολυνση).Αν δεν τηρηθει η διαδιακασια σταδιακης εξοικιωσης με το περιβαλλον σε κλωβο εξοικιωσης καθως και αλλες ενεργειες οπως η παροχη τροφης ιδιας με της φυσης και οχι αυτης που παρεχεται απο τον ανθρωπο ειναι πολυ μικρες οι πιθανοτητες να βγαλουν ακομα και την πρωτη εβδομαδα, ειτε λογω μη ανευρεσης τροφης και νερου, ειτε λογω των διωκτων τους. Εχουν γινει πολλα λαθη κατα το παρελθον, οπου οι αλεπουδες και τα γερακια γευματισαν πλουσιοπαροχα με απελευθερωμενα πουλια που δεν μπορουσαν να αμυνθουν, ακομα και να πεταξουν σε ικανη αποσταση. Νομιζω πως θελει πολυ ξεψειρισμα το θεμα αυτο και ειναι τρομερα δυσκολο εγχειρημα αν γινει οπως πρεπει για να πετυχει.
 
αν μιλαμε για απελευθερωση πουλιων εκτροφης με καλυπτει η ακριβως προηγουμενη απαντηση του φιλου.υπαρχουν προβληματα που ξεκινουν απο την επιβιωση των πουλιων που αφεθηκανε στη φυση εως την μιξη στην πανιδα ειδων που ενω η φυση τους ειναι αγρια (οχι οικοσιτη), αυτα παρουσιαζουν πια επικτητη οικιοτητα προς τον ανθρωπο. αν κατι τετοιο περασει μεσα απο αρκετες γενιες αναπαραγωγης, ισως αποτελεσει τροποποιηση στα ενστικτα τους. η διασταυρωση αυτων των πουλιων με αγρια της φυσης τελικα ισως οδηγησει σε νοθευση των χαρακτηριστικων του ειδους.

αν τωρα μιλαμε για πιασμενα αγριοπουλια τοτε αν δεν εχουν καποια ασθενεια δεν τιθεται θεμα:επιστροφη στο πραγματικο σπιτι τους. Αν προκειται για παιδια ή εγγονια πιασμενων τοτε απελευθερωση μονο με προυποθεσεις οπως δυνατοτητα σταδιακης επανενταξης(πχ απελευθερωσης σε εκτατικους χωρους αλλα ελεγχομενους(πραγματικους βιοτοπους, κηπους κλεισμενους με διχτυ ώστε τα πουλια να γυμναστουν στο πεταγμα αλλα και να συνηθιζουν στην εξευρεση τροφης διχως να κινδινευουν απο ασιτια γιατι παραλληλα θα διοχετευεται σε μειωμενο ποσοστο καθε φορα ετοιμη.Αν φυσικα παρατηρηθει οτι το προγραμμα απεξαρτησης γινεται θετικα αποδεκτο απο αυτα 😉
 
Τα πουλιά που βγάζω κατά καιρούς τα περισσότερα τα χαρίζω. Τα χαρίζω βέβαια σε φίλους που ξέρω ότι θα τα προσέχουν περισσότερο απότι εγώ. Όμως αρκετές φορές έχω αφήσει πουλιά που. Δεν ξέρω αν έκανα καλά αλλά από το να τα δώσω σε κάποιους που δεν θα τα πρόσεχαν καλύτερα ελέυθερα.Από τότε ζευγαρώνω μόνο τέτοιο αριθμό πουλιών που να μπορώ να δώσω κάποια αλλά και να κρατήσω εγώ.
 
hbg

θα συμφωνησω με το βαγγο οτι οι περισοτεροι ειναι οικολογοι μονο στα λογια και οτι τα ψειριζουν πολυ τα πραγματα. Δε θα ζησει δε θα βρει να φαει να πιει και κουραφεξαλα. Μαλλον δεν εχουν διαθεση να"πεταξουν"ενα πουλι απο τα κλουβια τους. Εχω αφησει και δικιας μου εκτροφης αλλα περισοτερα πιασμενα. Και η θεωρια οτι ενα πουλι εκτροφης δε μπορει να επιβιωσει ελευθερο δεν ευσταθει και πολυ γιατι γιατι για να εκφυλιστει ο χαρακτηρας και τα ενστικτα ενος αγριου πουλιου πρεπει να περασουν εκατονταδες χρονια εκτροφης του. Τωρα με τα πουλια που εχουμε εμεις που οι γονεις τους η οι παππουδες τους ηταν αγρια πουλια δε νομιζω να τιθεται τετοιο θεμα. Επισης η καρδερινα σαν αγελαιο πουλι το πρωτο πραγμα που θα κανει οταν την αφησεις ελευθερη θα ειναι να ενωθει με αλλες αγριες που θα την οδηγησουν σε φαι και νερο. Ποιος απο σας ειναι τοσο αφελης ωστε να πιστευει οτι μια καρδερινα εστω και εκτροφης δε θα βρει τροφη και νερο αν την αφησεις σ ενα λιβαδι με σποριασμενα νεραγκαθα και τρεχουμενα νερακαι δεκαδες αγριες καρδερινες να βοσκουν σ αυτο το μερος; Ελεος πια!
 
Πολύ φοβάμαι ότι πουλιά γεννημένα σε κλουβιά η και κλούβες δε θα μπορέσουν να ακολουθήσουν στο πέταγμα τα άγρια πουλιά. 'Εχω δει μικρός πουλιά άγρια να το σκάνε από τεράστια κλούβα γείτονα μετά από 3-4 μήνες και να μένουν γύρω απ την κλούβα για μέρες.
 
Εγώ ακόμα δεν κατάλαβα πως από το επίπεδο Χ που αφορούσε την επιτυχή αναπαραγωγή άγριων ατόμων και ειδικά καρδερίνας περάσαμε ή θέλουμε να περάσουμε στο επίπεδο Ψ που αφορά την απελευθέρωση της;
Γράφτηκαν, γράφονται και είμαι σίγουρος ότι θα εξακολουθήσουν να γράφονται εκατοντάδες μηνύματα με εκκλήσεις υποψήφιων εκτροφέων για απόκτηση καρδερίνων εκτροφής. Εφόσον δεν υπάρχει ακόμα ικανοποιητικός αριθμός δακτυλιδωμένων πουλιών περασμένων γενεών για να καλυφθεί η ζήτηση, πως θα αρχίσει κάποιος να απελευθερώνει μέρος της παραγωγής του;
Μην αυταπατάστε φίλοι μου! Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί πρώτα να σπάσουμε το απόστημα αυτών που αφαιρούν πουλιά από τη φύση και κάποια στιγμή ίσως θα μπορέσουμε να έχουμε την πολυτέλεια να "προσθέσουμε" κάποιον αριθμό πίσω εκεί που ανήκαν οι πρόγονοι τους.
 
φιλε μου γιαννη θα με χαροποιουσε αφου απελευθερωνεις κυριως αγρια, αλλα και εκτροφης σου οπως λες να απελευθερωσεις πρωτα ολα σου τα πιασμενα (το μερος που περιγραφεις ειναι ιδανικο). Τωρα αν σου περισσευουνε και καποια απο τα εκτροφης δεν ειναι κακο να δοκιμασεις σε τετοιο ανοιχτο χωρο οπου και τροφη και αλλα πουλακια του ιδιου ειδους θα υπαρχουν. Αν δεν τα καταφερει (να πεταξει μαζι με τα υπολοιπα) γιατι πιστεψε με, ακομη και μια κλουβα πτησης δεν μπορει να γυμνασει ενα πουλι οσο η φυση,τοτε μπορεις ευκολα αν ο χωρος ειναι λιβαδι και ειναι ανοιχτος να την ξαναμαζεψεις να μην πεθανει. Αν θεωρεις οτι τα περι δυσκολιας απελευθερωσης ενος πουλιου εκτροφης ειναι προφασεις,θελω να ξερεις οτι εγω δεν εχω καποιο λογο να το λεω γιατι ουτε ιθαγενη εκτροφης εχω, αλλα και θα ημουν απο τους πρωτους (και εσχατος)αναμεσα σε αυτους που θα χαιροταν αν κατι τετοιο που προτεινεις πετυχενε.

με λιγα λογια
για τα πιασμενα ειμαι μαζι σου(εσυ εισαι με τον εαυτο σου συμφωνος 😉 )
για τα εκτροφης με καλυπτουν οι προυποθεσεις περι επισημου φορεα που εχει αναφερει νωριτερα ο κ. Μακης
 
Αγαπητε Γιαννη
απο θρασσος καλα παμε, δεν φτανει που εχεις πιασμενα αλλα την λες και στους αλλους για οικολογιες και λοιπα.
Δε νομιζω οτι κανεις χαρη στα πιασμενα αφηνωντας τα ελευθερα οταν δε σου κατσουν η οταν δεν σε φτανει ο χωρος αφου δεν εχεις δειξει στα οσα λες οτι αυτος ειναι ο σκοπος της εκτροφης σου.
Να κραταω αγρια πιασμενα για να απελευθερωσω τα μικρα τους στη φυση ακουγεται κουραφεξαλα για να χρησιμοποιησω το υφακι σου

μεχρι να μας εξηγησεις περισσοτερα επειδη τα γραπτα μενουν μενουμε σε αυτα που ειπες στην αρχη οσο και αν τα στρογγυλευεις αργοτερα

ελεος πια!

ΜΦΧ
Πανος

θα συμφωνησω με το βαγγο οτι οι περισοτεροι ειναι οικολογοι μονο στα λογια και οτι τα ψειριζουν πολυ τα πραγματα. Δε θα ζησει δε θα βρει να φαει να πιει και κουραφεξαλα. Μαλλον δεν εχουν διαθεση να"πεταξουν"ενα πουλι απο τα κλουβια τους. Εχω αφησει και δικιας μου εκτροφης αλλα περισοτερα πιασμενα. Και η θεωρια οτι ενα πουλι εκτροφης δε μπορει να επιβιωσει ελευθερο δεν ευσταθει και πολυ γιατι γιατι για να εκφυλιστει ο χαρακτηρας και τα ενστικτα ενος αγριου πουλιου πρεπει να περασουν εκατονταδες χρονια εκτροφης του. Τωρα με τα πουλια που εχουμε εμεις που οι γονεις τους η οι παππουδες τους ηταν αγρια πουλια δε νομιζω να τιθεται τετοιο θεμα. Επισης η καρδερινα σαν αγελαιο πουλι το πρωτο πραγμα που θα κανει οταν την αφησεις ελευθερη θα ειναι να ενωθει με αλλες αγριες που θα την οδηγησουν σε φαι και νερο. Ποιος απο σας ειναι τοσο αφελης ωστε να πιστευει οτι μια καρδερινα εστω και εκτροφης δε θα βρει τροφη και νερο αν την αφησεις σ ενα λιβαδι με σποριασμενα νεραγκαθα και τρεχουμενα νερακαι δεκαδες αγριες καρδερινες να βοσκουν σ αυτο το μερος; Ελεος πια!
 
k

Πολύ φοβάμαι ότι πουλιά γεννημένα σε κλουβιά η και κλούβες δε θα μπορέσουν να ακολουθήσουν στο πέταγμα τα άγρια πουλιά. 'Εχω δει μικρός πουλιά άγρια να το σκάνε από τεράστια κλούβα γείτονα μετά από 3-4 μήνες και να μένουν γύρω απ την κλούβα για μέρες.
αυτο δεν ειναι οτι δε μπορουν να πεταξουν, ειναι ο λιγος χρονος που χρειαζονται για να προσαρμοστουν στην ελευθερια. Αν σ αυτο το διαστημα τους προσφερεις τροφη και νερο(κοντα στις κλουβες τους}τα διευκολυνες ακομα περισοτερο. Μ αυτο το τροπο μπορεις να αφησεις και ζευγαρι και να το χεις στη γειτονια σου το λιγοτερο μεχρι να ξεπεταξει τη πρωτη γεννα αν οχι για ολη τη σεζον, ειδικα αν εχεις κανει το κηπο σου μινι βιοτοπο για καρδερινες!
 
Ειναι ενα θεμα που θελει πολλη μελετη και χωρο και χρημα για να βεβαιωθει κανεις οτι ενα ζωο εκτροφης θα τα καταφερει στην ελευθερια. Πρωτοποροι σε αυτο ειναι οι κυνηγετικοι συλλογοι που μεσα απο μελετες του αριστοτελειου πανεπιστημιου και με την βοηθεια βιολογων(θηραματολογων)δοκιμασαν διαφορες μεθοδους απελευθερωσης περδικων, φασιανων και πολλων αλλων θηραματων που εκτρεφονται, και απο τα λιγα που γνωριζω ειναι μεγαλη διαδικασια για να αυξηθουν οι πιθανοτητες επιβιωσης και αναπαραγωγης στην φυση. Περα απο το οτι πρεπει να βεβαιωθουμε απολυτα οτι το υποειδος που απελευθερωνεται πρεπει να ειναι το ιδιο με αυτο που ζει ελευθερο στην περιοχη (γεννετικη μολυνση).Αν δεν τηρηθει η διαδιακασια σταδιακης εξοικιωσης με το περιβαλλον σε κλωβο εξοικιωσης καθως και αλλες ενεργειες οπως η παροχη τροφης ιδιας με της φυσης και οχι αυτης που παρεχεται απο τον ανθρωπο ειναι πολυ μικρες οι πιθανοτητες να βγαλουν ακομα και την πρωτη εβδομαδα, ειτε λογω μη ανευρεσης τροφης και νερου, ειτε λογω των διωκτων τους. Εχουν γινει πολλα λαθη κατα το παρελθον, οπου οι αλεπουδες και τα γερακια γευματισαν πλουσιοπαροχα με απελευθερωμενα πουλια που δεν μπορουσαν να αμυνθουν, ακομα και να πεταξουν σε ικανη αποσταση. Νομιζω πως θελει πολυ ξεψειρισμα το θεμα αυτο και ειναι τρομερα δυσκολο εγχειρημα αν γινει οπως πρεπει για να πετυχει.
ομως κι αυτοι ακομα δε μπορεσαν να προβλεψουν τα παντα. Οπως στη περιπτωση του γενετικου εκφυλισμου της περδικας graeca λογω της διασταυρωσης της με τη chukar που απελευθερωναν οι κυνηγοι. Αν δε πειραματιστεις δε μπορεις παντα να βρεις με τη πρωτη φορα το τροπο για να πετυχεις κατι..
 
θα συμφωνησω με το βαγγο οτι οι περισοτεροι ειναι οικολογοι μονο στα λογια και οτι τα ψειριζουν πολυ τα πραγματα. Δε θα ζησει δε θα βρει να φαει να πιει και κουραφεξαλα. Μαλλον δεν εχουν διαθεση να"πεταξουν"ενα πουλι απο τα κλουβια τους. Εχω αφησει και δικιας μου εκτροφης αλλα περισοτερα πιασμενα. Και η θεωρια οτι ενα πουλι εκτροφης δε μπορει να επιβιωσει ελευθερο δεν ευσταθει και πολυ γιατι γιατι για να εκφυλιστει ο χαρακτηρας και τα ενστικτα ενος αγριου πουλιου πρεπει να περασουν εκατονταδες χρονια εκτροφης του. Τωρα με τα πουλια που εχουμε εμεις που οι γονεις τους η οι παππουδες τους ηταν αγρια πουλια δε νομιζω να τιθεται τετοιο θεμα. Επισης η καρδερινα σαν αγελαιο πουλι το πρωτο πραγμα που θα κανει οταν την αφησεις ελευθερη θα ειναι να ενωθει με αλλες αγριες που θα την οδηγησουν σε φαι και νερο. Ποιος απο σας ειναι τοσο αφελης ωστε να πιστευει οτι μια καρδερινα εστω και εκτροφης δε θα βρει τροφη και νερο αν την αφησεις σ ενα λιβαδι με σποριασμενα νεραγκαθα και τρεχουμενα νερακαι δεκαδες αγριες καρδερινες να βοσκουν σ αυτο το μερος; Ελεος πια!

Poli me simferei afto to thema. Mipos boris na mas perigrafeis akribos me numera kai me stixia, pos ekanes afti tin erefna. To pio simferontas bebaios einai to numera poulion pou pirane meros stin erefna sou kai to tropo elenxos pou exeis na zakaris ola afto pou grafeis. Giati den teriasei afto me ta pragmata pou grafane mexri tora sta biblia. Kai eimai sigura oli i krati stin europi pou plironoune kapia erefnes kai kapio anthropous pou kanoune afti tin toulia na mathenoune ta poulia na zoune pali stin fisi einai poli eyxarismeno na akoune afto to lefta boroune na glitonoune.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Yasmin
γφ

ο σκοπος της εκτροφης μου δεν ειναι να κραταω αγρια για να αφηνω ταμικρα τους. Ειπα οτι σκοπος μου ειναι να κρατησω πουλια μονο δικης μου εκτροφης αλλα παντα οτι και να εχω το περισευμα μου θα απελευθερωνεται. Διαβασα επισης οτι υπαρχουν πολλες εκκλησεις για αποκτηση πουλιων εκτροφειου. Γιατι αυτοι να θελουν να ξεκινησουν με τετοια πουλια και δε φτιανει μονος του τα δικα του πουλια εκτροφης;
 
Κατάσταση
Κλειστό.
Back
Top