Φροντίδα Απορίες σχετικά με την φροντίδα budgie

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης kouvis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

kouvis

PB New Member
Εγγραφή
17 Απρ 2021
Μηνύματα
22
Γεια σας παιδιά. Πριν καμιά εβδομάδα πήρα δύο budgies από petshop, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Μου είπαν ότι είναι περιπου 6 μηνών. Αυτό με την ηλικία μπορούμε να το εξακριβώσουμε κάπως πιο σίγουρα; Ίσως με κάποια φωτο;Επίσης το θηλυκό όταν βάζω την τροφη πηγαίνει και αντί να την τρώει σχεδόν όλο την πετάει κάτω (λες και το κάνει επιτηδες) και πηγαίνει στο κλουβί και ασχολείται με το ράμφος και το αγόρι τρωει περισσότερα από τα stick και όχι τροφη. Η τροφή είναι η σωστή. Από τις δύο κανονικες ταιστρες που έχω βάλει πηγαίνουν μόνο στη μία αυτή που είναι πιο μακριά από εμένα. Περιμένω συμβουλές οποίος μπορεί να μου δώσει.
 
Αυτό με την ηλικία μπορούμε να το εξακριβώσουμε κάπως πιο σίγουρα;
Αν είναι ανήλικο νομίζω φαίνονται γράμμες στο κεφάλι του ( όσο πιο έντονες τόσο πιο μικρό) επίσης έχει να κάνει κα με τον χαλινό (https://community.petbirds.gr/threads/Διάκριση-φύλου-στα-παπαγαλάκια-budgie.14607/) (δεν είμαι βέβαια σίγουρη)
αντί να την τρώει σχεδόν όλο την πετάει κάτω
είσαστε σίγουρος? μπορεί να είναι η φλούδα (ας πούμε) από το σποράκι αυτό που πετάει και όχι όλη η τροφή
Μπορείτε να αφαιρέσετε το στικ. Δεν προσφέρει κάτι και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεχρί (millet)
 
Βάλε μας αν θέλεις καθαρές ανφας φωτογραφίες των προσώπων των πουλιών στο φως της ημέρας. Τα στικς δεν είναι καλή τροφή, μην ξαναπάρεις. Μπορούμε να δούμε και το κλουβί με τον εξοπλισμό του για να σου πούμε μερικές γνώμες αν θέλεις?
 
Το ότι πηγαίνουν στην πιο απομακρυσμένη ταϊστρα είναι αναμενόμενο, εφόσον είναι καινούργια η γνωριμία. Επίσης, μπορεί να αποκτήσουν και αγαπημένη ταϊστρα, δεν είναι ανήκουστο. Και σχετικά με το ότι πετάει κάτω την τροφή (αν όντως σημαίνει αυτό και δεν είναι απλώς τσόφλια, όπως λένε τα παιδιά), τα παπαγαλάκια είναι πολύ έξυπνα και μπορεί να επιλέγουν μόνο τους σπόρους/πελετ που τους αρέσουν. Δοκίμασε διάφορες εκδοχές, μείγματα και μάρκες, και οπλίσου με υπομονή. Όσο για τα στικ, γενικά είναι λιχουδιά, όχι φαγητό, ένα την εβδομάδα είναι υπεραρκετό. Δεν θέλω να μπω σε θεωρίες συνομωσίας, αλλά νομίζω ότι τα πετσοπ ταϊζουν λιχουδιές στα πουλάκια ώστε και οι αγοραστές να κάνουν το ίδιο, το οποίο τους συμφέρει οικονομικά φυσικά. Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο και στους τρεις σας!
 
Σας ανεβάζω τις φωτογραφίες να μου πείτε. Όλο σχεδόν το πετάει. Με βλέπει και το κάνει συγχρόνως. Μπαίνει σχεδόν όλη μέσα στη ταιστρα και μετά το ρίχνει κάτω. Δεν ξέρω ίσως επειδή είναι νωρίς κ δεν έχει συνηθίσει. Το άλλο το αρσενικό πηγαινοέρχεται στο ξύλο συνέχεια περπατώντας δεν πηγαίνει στη ταιστρα γιατί είναι το άλλο εκεί και τρέφεται μόνο από τα στικς, μερικές φορές τον δίνει από το στόμα η άλλη και τώρα μόλις πήγε να πάει εκεινος στην ταιστρα ήρθε εκείνη και το αρσενικό έφυγε κατευθείαν.
[automerge]1618843077[/automerge]
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας όλου σας!
[automerge]1618843304[/automerge]
Κεχρί κάθε πότε είναι καλό να βάζω; Πάντως μέσα σε μια μέρα το τρώνε.
 

Συνημμένα

  • received_780033392652646.webp
    received_780033392652646.webp
    60,5 KB · Προβολές: 35
  • received_1861145830713224.webp
    received_1861145830713224.webp
    53,5 KB · Προβολές: 35
  • received_607461660650413.webp
    received_607461660650413.webp
    60,8 KB · Προβολές: 35
Oκ, καταρχάς το κυκλικό κλουβί δεν είναι κατάλληλο για κανένα πουλάκι, ειλικρινά δεν ξέρω γιατί παραγονται ακόμα, όταν εμποδίζουν τα πουλιά να αισθάνονται ασφάλεια και δεν προσφέρουν χώρο για σκαρφάλωμα. Το ότι αισθάνονται ότι απειλούνται σίγουρα τα κάνει νευρικά. Δοκίμασε ένα παραλληλόγραμο κλουβί, κατά προτίμηση με οριζόντιες μπάρες. Για τα μπάτζι έχει σημασία το μήκος, όχι το ύψος, γιατί πετούν οριζόντια. Δεν είναι καθόλου ακριβά και κάνουν την δουλειά τους, ειδικά αν τα πουλιά είναι διαφορετικού φύλου και ίσως χρειαστεί να διαχωριστούν.

Εκπλήσσομαι που το θηλυκό καταφέρνει να μπει στην ταίστρα, μάλλον το κάνει όχι για να φάει, αλλά για να νοιώσει ασφάλεια.

Τέλος, η ηλικία είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εκτός κι αν είναι πολύ μικρά. Εφόσον οι ρίγες στο κεφάλι ξεκινούν από την μέση και όχι τα μάτια, σίγουρα είναι μεγαλύτερα των 4 μηνών, το πιο πιθανό και των έξι, γιατί το αρσενικό έχει έντονη λευκή ίριδα ματιού. Για το θηλυκό είναι πιο δύσκολο να πει κανείς, γιατί το πτέρωμα δείχνει ταλαιπωριμένο. Στην θέση σας θα έκανα μια επίσκεψη σε πτηνίατρο. Το πιο πιθανό είναι απλώς κακή διατροφή, έλλειψη βιταμινών κλπ, αλλά δεν είμαστε ειδικοί εδώ, οπότε καλύτερα να την δει ο γιατρός.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Nausicaa σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές, ναι και το θηλυκό σε μια μέρα είχε μπει όλο μέσα στη ταιστρα και σφηνωσε και το έβγαλα. Είναι ζωηρουλα γενικά και στο φαγητό συνέχεια !Τι τρομάρα είχα πάρει! Όσο για το κλουβί θα το αλλάξω,θα ψάξω να βρω παραλληλόγραμμο. Το μόνο που με ανησυχεί ειναι να τρώει κανονικά και να μην το πετάει κάτω όλο όπως και να πηγαίνει και το αρσενικό να φάει κανονικά. Απο τις φωτογραφίες που ανεβασα φαίνεται η ηλικία τους;
[automerge]1618844208[/automerge]
@Nausicaa σε ευχαριστώ τώρα διάβασα για την ηλικια
 
Κανένα πρόβλημα :) Ωχ, το καημένο πρέπει να κόπηκε το αίμα και των δυο σας! Εύκολα θα βρείτε παραλληλόγραμμο, και δεν είναι ακριβά. Ίσως η παράδοση να καθυστερήσει λόγω του ιού, αλλά σύντομα τα μπάτζι σας θαα είναι πολύ πιο άνετα. Αν φοβάστε ότι θα σφηνώσει όταν δεν είστε εκεί, δοκιμάστε ανοικτή ταϊστρα και βάλτε την σε μια γωνία ώστε να μην την λεκιάσουν.

Η ηλικία είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εκτός κι αν είναι πολύ μικρά. Εφόσον οι ρίγες στο κεφάλι ξεκινούν από την μέση και όχι τα μάτια, σίγουρα είναι μεγαλύτερα των 4 μηνών, το πιο πιθανό και των έξι, γιατί το αρσενικό έχει έντονη λευκή ίριδα ματιού. Για το θηλυκό είναι πιο δύσκολο να πει κανείς, γιατί το πτέρωμα δείχνει ταλαιπωριμένο και στις φωτογραφιες δεν φαίνονται καλά τα μάτια της. Ίσως να είναι λίγο μικρότερη? Στην θέση σας θα έκανα μια επίσκεψη σε πτηνίατρο. Το πιο πιθανό το πτέρωμα να οφείλεται απλώς σε κακή διατροφή, έλλειψη βιταμινών κλπ, αλλά δεν είμαστε ειδικοί εδώ, οπότε καλύτερα να την δει ο γιατρός.
 
Την πρώτη μέρα το θηλυκό ήταν πολύ ταλαιπωρημένο, τώρα είναι καλύτερα. Τώρα θα σ στείλω φωτογραφίες σημερινες.Οι άλλες ήταν από τις πρώτες ημέρες.
 

Συνημμένα

  • received_458643142062086.webp
    received_458643142062086.webp
    74,1 KB · Προβολές: 22
  • received_201479334862812.webp
    received_201479334862812.webp
    449,4 KB · Προβολές: 22
  • received_458643142062086.webp
    received_458643142062086.webp
    74,1 KB · Προβολές: 22
Σχετικά με το κεχρί, το καλύτερο είναι να το προσφέρεις προσωπικά, με το χέρι, ώστε να σε συνηθίσουν. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για εξοικίωση, εκπαίδευση και ως "γλυκό" που και που. Εγώ προσφέρω στο αρχικά πολυ τρομοκρατημένο παπαγαλάκι μου (μπήκε από το παράθυρο και απαίτησε να υιοθετηθεί) δύο με τρεις φορές την ημέρα, ανάλογα με το πόσο το δέχεται και πόσο τρώει και το κανονικό της φαγητό. Αρχικά, η Ίριδα δεν τολμούσε καν να με πλησιάσει, ένα μήνα μετά τρώει ακόμα και το μικρότερο κομμάτι που κρατάω. Καναδυο φορές μέσα στην λαιμαργία της έχει ανεβεί και στο δάχτυλό μου! Αργή αλλά σταθερή πρόοδος. Η εμπιστοσύνη περνά από το στομάχι με τα παπαγαλάκια.

Ναι, φαίνεται πολύ καλύτερα τώρα, και αν δεν κάνω λάθος φαίνεται και η δική της ίριδα, οπότε ο πωλητής μάλλον δεν έλεγε ψέματα/ Τώρα πόσο μεγαλύτερα των 6 μηνών μπορεί να είναι... δύσκολο έως αδύνατο να το βρει κανείς.

Οκ, τώρα κατάλαβα τι εννοείς με το φαγητό! ο.Ο

Ερώτηση: τα έχεις δει καθόλου να ασχολούνται με την πέτρα?
 
Όχι δεν πηγαίνουν καθόλου στη πέτρα όσο τα βλέπουμε! Το κλουβί το καθαρισαμε πριν δύο μέρες και είδες πως έγινε πάλι. Το φαγητό στην αρχή το γεμιζα τώρα βαζω πιο λίγο μεσα. Τις πρώτες ημέρες 2 φορές την ημέρα το γεμιζα το φαγητό γιατί το αδειαζε τελείως. Από διατροφή μπορείς να προτείνεις τι να κάνω ακριβώς έτσι ώστε να παίρνουν και βιταμίνες και όλα αυτά που χρειάζονται; Φρούτο πράσινα φύλλα να τα δίνω;
[automerge]1618845346[/automerge]
Όπως και νερό δεν πίνουν πολύ. Δεν τα εχω να δει να πηγαίνουν πολύ.
[automerge]1618845661[/automerge]
Να πάρω μεγαλύτερη πέτρα; Αυτή π έχω ειναι μικρή. Η πέτρα γιατί είναι ακριβώς;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το περίμενα. Αυτή η πέτρα, ή μάλλον το κουτί της έχει ένα κατασκευαστικό πρόβλημα. Η Ίρις ήθελε να πάει, την έβλεπα, αλλά δάγκωνε το πλαστικό. Έτσι, αφαίρεσα την πάνω κίτρινη μπαρα, όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Η πέτρα δεν πέφτει και το παπαγαλάκι δεν θα δαγκώνει το πλαστικό, γιατί δεν μπορεί να το διαλύσει. Πάντως, γενικά το σουπιοκόκκαλο έχει μεγαλύτερη επιτυχία από την πέτρα, αν και το παπαγαλάκι που έχω τώρα το φοβάται λες και έχει τον διάολο μέσα του. Αλλά όπως φαίνεται και στην φωτογραφία έχει ασχοληθεί με την πέτρα.

Κοίτα, η υγιεινή διατροφή για μπάτζι είναι 70% πέλετ, 10-20% φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κατά προτίμηση πράσινα φύλλα (προσοχή στα τοξικά, πχ όχι αβοκάντο) και το υπόλοιπο σπόροι. Δυστυχώς, τα πετσοπ δεν δίνουν πελετ στα παπαγαλάκια τους, οπότε αν τους το προσφέρεις σκέτο, το πιο πιθανό να μην το αναγνωρίσουν ως φαγητό. Άρχισε να αναμειγνύεις λίγες μπίλιες από πέλετ στους σπόρους, και σταδιακά αύξανε την ποσότητα. Δεν θα γίνει αμέσως, η Ίρις είναι ακόμα σε 25% πέλετ και αυτό αφού έχω κάνει αλχημείες φτιάχνοντας μπισκότα από ενυδατωμένα πέλετ και σπόρους. Είναι λίγο να συνηθίσουν την γεύση, το ότι δεν υπάρχει τσόφλι κλπ.

Δοκίμασε μαρούλι ρομάνα, το πολύ πράσινο, αρέσει πολύ και είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνες. Να σου πω την αλήθεια προς το παρόν έχω 0 επιτυχία με φρούτα, αλλά οπωσδήποτε πρόσφερέ τους. Είναι και δύο, το πιο γενναίο θα αποτελελέσει παράδειγμα και για το άλλο. Απλά τσέκαρε την λίστα με τα βρώσιμα φρούτα και λαχανικά.

Όσο για το νερό, μην ανησυχείς, θα είχαν ψωφήσει προ πολλού αν δεν έπιναν. Πίνουν λίγο και σε σύντομα διαστήματα, οπότε μάλλον απλά έτυχε να μην είσαι μπροστά.

Είναι η ιδέα μου ή και στα δύο λείπουν τα δύο μακριά φτερά της ουράς? Τα έκοψε ο πετσοπας για να μην το σκάνε? Γιατί θεωρητικώς μπορείς να μετρήσεις το μήκος του πτηνού και αν είναι ~18εκ. τότε είναι ενήλικο. Αλλά χωρίς ουρά δεν ξέρω πώς πάει.
 

Συνημμένα

@Nausicaa σε ευχαριστώ για όλα. Το πρασινο δηλαδή το θηλυκό δεν είχε ουρά από την αρχή. ξαναβάζουν ουρά έτσι;Το μπλε έπεσε η ουρά του δύο μέρες μετά αφού το πήραμε. Θα αρχίζω σιγά σιγά να δοκιμάσω για τη πέτρα και τη διατροφή που μου είπες και θα σε ενημερώσω!
[automerge]1618847275[/automerge]
@Nausicaa σε ευχαριστώ για όλα. Το πρασινο δηλαδή το θηλυκό δεν είχε ουρά από την αρχή. ξαναβάζουν Το μπλε έπεσε η ουρά του δύο μέρες μετά αφού το πήραμε. Θα αρχίζω σιγά σιγά να δοκιμάσω για τη πέτρα και τη διατροφή που μου είπες και θα σε ενημερώσω!
[automerge]1618847333[/automerge]
Πέλλετ από πού μπορώ να πάρω και να αρχίζω να δίνω σιγά σιγά; Έχουν τα πετσοπ; Ή από αλλού;
 
Το ξύλο που κάθονται το έχω ακριβώς δίπλα στη τροφή να το βάλω πιο πάνω; Ή ειναι καλά εκει;Στη κούνια δεν πάνε σχεδον καθόλου ούτε στο παιχνίδι π τους έχω βαλει.
 
@kouvis Μην το σκέφτεσαι!

Ναι ξαναβγάζουν όλα τους τα φτερά, εκτός κι αν είναι μεγάλα σε ηλικία και μαδιούνται για χρόνια, οπότε τα φτεροποιητικά τους κύτταρα εξαντλούνται. Τώρα γιατί έχασαν τις ουρές τους είναι θέμα συζήτησης. Μπορεί να είναι στρες, και το δικό μου έχασε αρκετά φτερά, συμπεριλαμβανομένου του ενός εκ των δύο της ουράς, μόλις ήρθε. Είχε ζήσει έξω, με γεράκια και γλάρους, και μετά ήρθε σε ένα νέο σπίτι. Λογικό να είναι σοκαρισμένο. Επίσης, είναι εποχή πτερρόρροιας. 'Ολα τα πουλιά αλλάζουν ολόκληρο το πτέρωμά τους τουλ. μία φορά τον χρόνο, και αυτό κρατά 1-3 εβδομάδες. Σπανίως μένουν με κενή ουρά τελείως, αλλά στρες, κακή διατροφή κλπ παίζουν τον ρόλο τους. Μήπως ήταν στο πετ σοπ σε μεγάλο κλουβί με πολλά παπαγαλάκια? Μπορεί και να της το έβγαλε κάποιο επιθετικό πουλάκι, συμβαίνουν και αυτά. Μπορείς να δοκιμάσεις ειδικό stick της vitakraft που λέγεται feather care με έξτρα μεθιονίνη, την οποία χρειάζονται για την κατασκευή φτερών. Επίσης αυγοτροφή, επίσης περιέχει πολλή πρωτεϊνη γιαυτήν την δουλειά.

Υπάρχουν μεγαλύτερες πέτρες, δεν υπάρχει λόγος να μην δοκιμάσεις, αλλά μην απογοητευθείς αν δεν ασχοληθούν με καμία για κάποιο διάστημα, θέλουν χρόνο να συνηθήσουν και δεν καταλαβαίνουν πάντα την λειτουργία των πραγμάτων του χώρου τους. επειδή όμως εξερευνούν τον κόσμο με το ράμφος τους, στο τελος θα καταλάβουν ότι η πέτρα είναι καλή για το λιμάρισμα του ράμβους τους. Επίσης, εκείνα δεν το ξέρουν, αλλά η πέτρα τους προσφέρει και πολύτιμα μέταλλα όπως το ασβέστιο. Για εκείνα όμως είναι περισσότερο θέμα καταστροφής ;)

Βάζω ένα λινκ για τα πέλλετ που έχω πάρει εγώ. Δεν είναι η βέλτιστη επιλογή, γιατί έχουν πρόσθετες χρωστικές, αλλά δεν βρίσκω άλλη με άμεση παράδοση που δεν περνά από δέκα χώρες για να φτάσει εδώ, και ίσως τα χρώματα και τα αρώματα να κάνουν την καινούργια τροφή πιο θελκτική. Όταν την συνηθίσει θα περάσω σε άχρωμη, αν βρω εδώ.

Χεχε, το πιο πιθανό είναι ότι δεν καταλαβαίνουν ότι το παιχνίδι είναι παιχνίδι. Δοκίμασε να στερεώσεις λίγο κεχρί πάνω του, και τότε να δεις πώς θα ασχοληθούν. Και πάλι όμως, θα πάρει καιρό για να "παίζουν" όπως σε βιντεάκια στο youtube. Η Ίρις ακόμα δεν παίζει με τα παιχνίδια που της βάζω, εκτός κι αν έχουν φαγητό μέσα ή αν τα κουνάω με το χέρι και της τραβούν την προσοχή. ¨οταν αλλάξεις κλουβί, δοκίμασε διάφορες τοποθεσίες για τα παιχνίδια. Πέφτοντας πάνω τους καθώς κινούνται μπορεί να τα ενεργοποιήσει.

Όσο για την κούνια, χωρά ένα ή δύο παπαγαλάκια? Αν δεν χωράνε και τα δύο μπορεί να μην θέλουν να πάνε για να μην αποχωριστουν το ένα το άλλο. Η Ίρις μόνο κοιμάται στην κούνια της κάθε βράδυ, το πρωί δεν ασχολείται. Εξαρτάται και από το πτηνό και την εξοικείωση που έχει.

Για το κλαδί που λες, ναι, μάλλον θα βοηθούσε να είναι πιο πάνω, γιατί τα παπαγαλάκια προτιμούν τα ύψη, εκεί αισθάνονται ασφάλεια. Άλλωστε η ταίστρα έχει κλαδί. Επίσης, μέχρι να πάρεις παραλληλόγραμμο κλουβί, ψάξε ένα σημείο στο σπίτι με γωνία και τοποθέτησε αυτό εκεί, ώστε να αισθάνονται όσο περισσότερο προστατευμένα γίνεται. Ένα σκο'υρο πανί το βράδυ πάνω από το κλουβί θα βοηθήσει επίσης.

budgie pellets
 
Ωραια σε ευχαριστώ παρα πολύ, η κούνια παντως χωράει και τους δύο!
 
Άσχετο, ξέχασα να πω ότι όταν αρχίσουν να μην φοβούνται πολύ την παρουσία ανθρώπων, μπορείς να κάνεις επίδειξη το πώς λειτουργεί η πέτρα ή/και το σουπιοκόκκαλο, γρατζουνώντας το με (καθαρό) νύχι. Ως αγελαίο ζώο, ο μιμητισμός είναι μεγάλο μέρος του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουν τα μπάτζι. Το ίδιο και για νέες τροφές. Μπορεί να μην θέλουν να φάνε καρότο, πχ, αλλά αν δουν ένα πρόσωπο που εμπιστέυονται να τρώει και να ζει, τότε πιθανώς να του δώσουν μια-δυο ευκαιριες.

Επίσης, στην αρχή που ανησυχούσα ότι η αδιαφορία της 'Ιριδος της στερούσε βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, έτριβα λίγο από την πέτρα μέσα στο μπωλ του φαγητού της. Δεν ξέρω αν βοήθησε, αλλά κοιμόμουν πιο εύκολα.

Αλήθεια, έχουν ονόματα τα παπαγαλάκια σου?
 
  • Like
Αντιδράσεις: jk1980
Κοίτα, η υγιεινή διατροφή για μπάτζι είναι 70% πέλετ, 10-20% φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κατά προτίμηση πράσινα φύλλα (προσοχή στα τοξικά, πχ όχι αβοκάντο) και το υπόλοιπο σπόροι.
@Nausicaa Ποιος το λέει αυτό;
Δοκίμασε μαρούλι
Το μαρούλι προτιμότερο είναι να αποφεύγεται. Υπάρχουν πολύ πιο ωφέλιμα λαχανικά να προσφέρεται.
μια μέρα είχε μπει όλο μέσα στη ταιστρα και σφηνωσε και το έβγαλα
Καλύτερα να χρησιμοποιείς εσωτερικές ταΐστρες αν και με το συγκεκριμένο κλουβί είναι δύσκολο. Οι συγκεκριμένες έχουν αυτόν τον κίνδυνο. Να είσαι προσεκτικός γιατί αφού μπαίνει συνέχεια στην ταΐστρα θα το ξαναπάθει.
δεν πηγαίνουν καθόλου στη πέτρα
Το σουπιοκόκκαλο είναι πολύ πιο ωφέλιμο από οποιαδήποτε πέτρα ασβεστίου του εμπορίου, είτε επώνυμη είτε ανώνυμη. Επίσης στη συγκεκριμένη που χρησιμοποιείς ασχολούνται με την πλαστική βάση σαν παιχνίδι.
το κλουβί θα το αλλάξω,θα ψάξω να βρω παραλληλόγραμμο
Μια 60άρα ζευγαρώστρα είναι ότι πρέπει για ένα ζευγάρι μπάτζι.
αλλά νομίζω ότι τα πετσοπ ταϊζουν λιχουδιές στα πουλάκια ώστε και οι αγοραστές να κάνουν το ίδιο
Δεν υπάρχει περίπτωση. Μια τροφή της σειράς ταΐζουν συνήθως. Δεν τους συμφέρει οικονομικά.
Μπορείς να δοκιμάσεις ειδικό stick της vitakraft που λέγεται feather care με έξτρα μεθιονίνη
Μακριά από κάθε είδους στικ. Ειδικά από αυτά με μαρκετινίστικες επιγραφές.
Όπως και νερό δεν πίνουν πολύ
Τα μπάτζι δεν πίνουν πολύ νερό έτσι κι αλλιώς από τη φύση τους.
Είναι η ιδέα μου ή και στα δύο λείπουν τα δύο μακριά φτερά της ουράς? Τα έκοψε ο πετσοπας για να μην το σκάνε?
Η απουσία των φτερών της ουράς καθώς και η κακή ποιότητα του πτερώματος είναι συνέπεια των κακών συνθηκών διαβίωσης των πτηνών στο petshop και όχι αποτέλεσμα κάποιων ενεργειών του ιδιοκτήτη, τουλάχιστον όχι άμεσων. Τα φτερά πτήσης κόβουν κάποιοι από τις φτερούγες για τον λόγο που αναφέρεις , το οποίο το θεωρώ μεγάλο λάθος.
 
@jk1980 Μεγάλη αντιπάθεια στα stick βλέπω σε αυτό το φόρουμ και εκλπησσομαι. Όχι ότι είναι κανονικό φαγητό ή ότι θα έπρεπε να δίνονται τακτικά, είναι πολύ παχυντικά, αλλά ποτέ? Γιατί τόσο απόλυτοι? Δεν έχω συναντήσει την άποψη αλλού.

Όσο για το ειδικό stick, αν όντως περιέχει μεθιονίνη, και υποθέτω αυτό ισχύει, καθώς η Ευρώπη έχει πολύ αυστηρούς κανόνες για το περιεχόμενο τροφίμων, η ουσία είναι όντως πολύ χρήσιμη για τα φτερά, υπάρχει σχετική έρευνα και βιβλιογραφία. Φυσικά καλό θα ηταν να πάει πρώτα στον γιατρό, αλλά μιας και ένα τρομαγμένο πουλάκι μπορεί να μην το αντέχει με την μία και τα φτερά του να μην είναι οκ, δεν νομίζω να βλάψει.

Σχετικά με τα ποσοστά διατροφής, σε όλα τα αξιόλογα σάιτ φροντίδας παπαγάλων αυτό γράφουν. Δεν είμαι πτηνίατρος, αλλά φαίνεται λογικό δεδομένου ότι η ξηρά τροφή συμπυκνώνει όλες τις άλλες, και επίσης προσφέρουμε τις άλλες για επαφή με την φύση, ποικιλία και ώστε να μην χανονται κάποια στοιχεία/ενώσεις. Αν γινόταν όλα να είναι φρέσκα ίσως να ήταν το βέλτιστο, αλλά μιας και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε χρονικούς περιορισμούς και οι ίδιοι δεν μπορούμε να τρεφόμαστε μόνο με φρούτα και λαχανικά, βασική διατροφή με πέλετ είναι πολύ καλύτερη από σπόρους, ειδικά όταν το πουλάκι δεν είναι μωρό και έχει γίνει τζάνκυ σπόρων.

Γιατί να αποφεύγεται το μαρούλι? Τι συγκεκριμένο πρόβλημα προκαλεί? Σύμφωνοι, δεν ειναι το βέλτιστο, μάλλον το σπανάκι είναι (κατά τον πατέρα μου, που είναι γεωπόνος και αναπτύσσει ποικιλίες οπωρολαχανικών), αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να βρεις φρέσκο, ή τουλ. στην περιοχή μου όλα είναι κατεψυγμένα. Γενικά το καλύτερο για μπατζι είναι τα πράσινα λαχανικά, διαβάζω. Θα ήθελα στο μέλλον να καλλιεργήσω κάποια, αλλά θέλει μελέτη και δουλειά. Σημειωτέον ότι πολλά σάιτ για την φροντίδα παπαγάλων προτείνουν ρομάνα για αρχή σε παπαγαλάκια που δεν έχουν ξαναφάει λαχανικά. Το μόνο που είναι καπως αμφισβητούμενο απόσο εχω διαβάσει είναι ο μαϊντανός, αν και αρκετά πουλάκια (διαδικτυακών) γνωστών τρώνε συστηματικά μικρές ποσότητες και ζουν μια υγιή, φυσιολογική ζωή.

Τέλος, σχετικά με την πέτρα vs. σουπιοκόκκαλο, η έρευνα που έκανα μάλλον υποστηρίζει το αντίθετο, ότι το σουπιοκόκκαλο έχει μικρή ποσότητα ασβεστίου και το πτηνό πρέπει να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα για να καλύψει τις ανάγκες του, κάτι το οποίο δεν ισχύει για την ισορροπημένη σύνθεση της πέτρας, αρκεί να μην περιέχει χρωστικές και τα σχετικά απαγορευμένα. Όντως το συγκεκριμένο πλαίσιο της vitakraft δεν βοηθάει, αλλά ένα φοβισμένο μπάτζι μπορεί να βρει τρομακτική την μεγάλη πέτρα, που στα μάτια του θα μοιάζει με ογκόλιθο. Τα παπαγαλάκια που είχα παιδί δεν άγγιξαν ποτέ την πέτρα, ενώ αντιθέτως το παπαγαλάκι που έχω τώρα φοβάται το σουπιοκόκκαλο ενώ ασχολείται κατά διαστήματα με την πέτρα. Νομίζω πάντως ότι δεν χάνει κανείς τπτ αν έχει και τα δύο στο κλουβί, το πουλάκι επιλέγει μόνο του και αν ο γιατρός διαπιστώσει κάποια έλλειψη (ή υπερβολή, όπως έγινε στο ζευγάρι που είχα παλιά) τότε κάνουμε ό,τι πει.
 
  • Τέλειο!
Αντιδράσεις: kouvis
Back
Top