Φροντίδα Αρχάρια στην φροντίδα budgie

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Elenigk
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
@Elenigk Μόλις πάρεις τις καινούργιες πατήθρες βάλε μια δεξιά και μια αριστερά λίγο πιο κάτω από την μεσαία. Πάρε του παιχνίδια από φυσικά υλικά ώστε να μπορεί να τα τεμαχισει καθώς και παιχνίδια αναζήτησης τροφής ώστε να απασχοληθει το μυαλό του. Την ταΐστρα να την γεμιζεις λιγότερους σπόρους γιατί είναι παχυντικοι. Την πιπεριά καλύτερα να την ψιλλοκοψεις γιατί την προτιμούν έτσι. Αλλιώς μπορείς να φτιάξεις chop.
Το κλουβί να το βάλεις πάνω σε ένα έπιπλο στο ύψος των ματιών σου καθώς έτσι το κάνεις να φοβάται ότι είναι θήραμα και εσύ θηρευτής του. Θα σου πρότεινα να βγάλεις το κουδουνάκι γιατί εάν αρχίζει να παίζει μαζί του μπορεί να πιαστεί το ράμφος του όπως επίσης και να βγάλει το μικρό πραγματάκι που έχει μέσα και να το καταπιεί.
Οι κουτσουλιές του πως είναι?

@Ledagcc δεν υπάρχει κουδουνάκι από κάτω από την καμπανιτσα. Τον ανέβασα στον πάγκο.
Μέχρι χθες μου φαινόντουσαν καλά οι κουτσουλιες.
Πιπεριά νομίζω δε δοκίμασε καθόλου πάλι.
Μάλλον στεσαριστηκε με την αλλαγή πάλι.
Κακώς τον μετέφερα!
Οι κουτσουλιες του σήμερα μου φαίνονται διαφορετικές. Λέτε να έχει κάτι;

IMG_20220910_124609.webp
[automerge]1662803512[/automerge]
@Ledagcc εκεί που φαίνεται σκουριασμένο μάλλον είναι βρωμιά γιατί όπου το περνάω βρεγμένο πανί με λίγη επιμονή φεύγει. Αλλά τον στρεσαρει αυτό. Και για να καθαρίσει καλά θα πρέπει να πλυθεί όλο το κλουβί από ότι φαίνεται.

@Elenigk Οι κουτσουλιές αυτές είναι εντάξει. Όμως τα ουρά είναι πράσινα δείγμα σοβαρής ηπατικής νόσου. Θα πρέπει να πάει άμεσα στον πτηνιατρο.

@Ledagcc από τι δημιουργείται αυτό; Το φταίει; Κάτι στην διατροφή του;
[automerge]1662804587[/automerge]
@Ledagcc μπορώ να του δώσω κάτι μέχρι να βρω πτηνιατρο;
Γιατί όλα είναι κλειστά τώρα και δεν έχω δυνατότητα να πάω πέρα από Ηλιούπολη ή Άγιο Δημήτριο που έχει πτηνιατρο. Δευτέρα ανοίγουν.

Τελευταία επεξεργασία:
@Ledagcc τώρα αυτό διάβαζα.
Το θέμα είναι ότι προσπαθουσαμε σχεδόν ένα μήνα και εγώ και η συνάδερφος μου να φάει κάτι άλλο πέρα από τα σπόρια του, προσφέροντας του αυγό και λαχανικά και επιμένει να μην δοκιμάζει. Ακόμα και τα σπόρια που του άλλαξα γιατί αυτά που έπαιρνε η γιαγιά μάλλον ήταν χύμα, ούτε που τα πλησίασε. Μέχρι χθες ήταν καλά, χαρούμενος, έτρωγε τα σπόρια του. Σήμερα ειναι ήσυχος και σκέφτηκα λόγω της αλλαγής περιβάλλοντος θα είναι. Και δεν έχει φάει καθόλου σπόρια. Χάλια νιώθω.

@Elenigk Το ότι δεν τρώει είναι από την αλλαγή περιβάλλοντος. Δοκίμασε τα παρακάτω:
Τα λαχανικά καλύτερα να τα δώσεις σε μικρά κομμάτια καθώς τους αρέσει έτσι περισσότερο. Εγώ της δικιάς μου της φτιάχνω chop και τις αρέσει πάρα πολύ. Τα πουλιά πεινάνε πολύ το πρωί άρα καλύτερα να τους τα δίνεις μόλις ξυπνήσουν καθώς πεινάνε. Επίσης ένα Budgie που είχα παλιότερα δεν έτρωγε λαχανικά καθόλου και το έκανα να τα τσακίζει φτιάχνοντας στην σμουθιερα ένα smoothie λαχανικών. Δοκίμασε να τα φας και να παίζεις μαζί τους μπροστά τους για να του κινηθεί το ενδιαφέρον. Μπορείς επίσης να βάλεις μερικούς σπόρους πάνω στα λαχανικά για να τα φάει. Καλύτερα να βγάλεις τους σπόρους γιατί θα προτιμήσει αυτούς. Τα καλύτερα λαχανικά κατά την άποψή μου είναι το μπρόκολο, η πιπεριά, το κουνουπίδι και το καρότο. Το καρότο δοκίμασε το τριμμένο καθώς τείνουν να τους αρέσει έτσι. Επίσης δοκίμασε να τους δώσεις μπρόκολο και καλαμπόκι καθώς μοιάζουν με σπόρους και τα δοκιμάζουν πιο εύκολα. Οι παπαγάλοι είναι ζώα περίεργα και ξεροκέφαλα και θα δυσκολευτείς να τους μάθεις να τρώνε λαχανικά.

Μηπως ειναι υπερβολικο να προκυπτει διαγνωση απο μια φωτογραφια? Στο κλουβι υπαρχει πιπερια πρασινη ξανθη.
Δεν ξερουμε αν ειναι αθικτη ή αν εχει καταναλωσει καποια ποσοτητα.
Σε προηγουμενη φωτο σε αυγοθηκη υπηρχε ποσοτητα αυγοτροφης petshoπαδικης προελευσης με τα γνωστα χρωματιστα κομματια οπως και stics
Δεν ξερουμε αν το προηγουμενο διαστημα ηταν ετσι ολες οι κουτσουλιες η αν παρατηρηθηκαν ετσι σημερα η χθες
Το χαρτι κουζινας μια χαρα σαν υποστρωμα αλλα λογω ιδιοτητων απορροφα και μεγαλωνει/μεγεθυνει στο ματι μας το εμβαδον και την εκτιμωμενη συσταση/μορφη των περιττωματων Α4 σελιδα θα ειχε απεικονιστικη εικονα εκτιμω
η αυγοτροφη για τα κοκκινα και το απλο και ταπεινο πατζαρι επηρεαζουν οπως και στους ανθρωπους την κατασταση.
Δεν αντιλεγω οτι μπορει και να εχει ηπατικη νοσο αλλα επισης και εγω αν εχω πονοκεφαλο θεωρητικα θα μπορουσε να ειναι απο ογκο στον εγκεφαλο. Υπαρχει η κλινικη συνεκτιμηση και συνοδα συμπτωματα?
μηπως να περιοριστει η διατροφη στους σπορους , που ειναι ευκολο, και να δουμε ανταποκριση του εντερου στις επομενες ωρες.
Η απαραιτητη αγχολυτικη επικοινωνια με πτηνιατρους μπορει να γινει και τηλεφωνικα ή με οποιο αλλο τροπο επιλεγει υποθετω

@Elenigk Λίστα με πτηνιατρους:

Εάν είσαι Αθήνα πηγαίνε τον στην Δουκακη καθώς κατά την άποψή μου είναι η καλύτερη.

@Elenigk την μορφη αυτη στις κουτσουλιες την συνδεετε χρονικα με την αλλαγη στην τροφη? ή ηταν ετσι απο την αρχη που το φροντιζετε?

Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Ότι του βάζω πάντως από νέα τροφή φαίνονται άθικτα.
Όπως σου είπαν και τα παιδιά πιο πάνω, είναι εντελώς φυσιολογικο να μην τρώει. Είναι αγχωμένος. Και ο δικός μου όταν τον είχα πρώτο πάρει δεν είχε φάει για σχεδόν 2 μέρες. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν τα πουλιά σκύβουν για να πιουν νερό ή να φάνε, γίνονται ευάλωτα στους θηρευτές, διότι αδυνατούν να δουν τι υπάρχει από πίσω τους. Όταν νιώσει ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές, τότε θα φάει και θα πιει νερό. Φρόντισε το κλουβί να "κοιτάει" στον τοίχο τουλάχιστον από 1 μεριά, για να μην έχει το νου του και από τις 4 πλευρές. Επίσης βάλτε τον σε ένα δωμάτιο που να έχει μεν ησυχία, αλλά να σας βλέπει πού και πού και να αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη παρουσία.
Να σας πω κάτι!!!! Έβαλα το δάχτυλο μου μέσα και ανέβηκε πάνω. Τον σήκωσα λίγο και δεν έφυγε.
Αυτό είναι πάρα πολύ καλό! Σημαίνει πως αρχίζει να σας εμπιστεύεται!

@Ledagcc είναι μακριά και δεν έχω μεταφορικό μέσο. Επίσης έχω έναν γιο 5 ετών και δεν υπάρχει πολύ ελευθερία κινήσεων. Μένω κοντά στην κα Κριτσελη και θα δοκιμάσω εκεί πρώτα. Ευχαριστώ
[automerge]1662812585[/automerge]
@φιλομαθης χθες δεν ήταν έτσι. Τα είδα το πρωί σήμερα. Η πιπεριά μου φάνηκε άθικτη αλλά δε μπορώ να ξέρω ότι δεν έφαγε γιατί μπορεί να το κάνει όταν εγώ δεν κοιτάω.

Είμαι πολύ στενοχωρημένη και αγχωμενη.

δε θα ήθελα να είστε αυστηροί μαζί μου γιατί αλήθεια προσπαθώ να κάνω το καλύτερο για αυτό και έχω πολύ άγχος.

Χάλια νιώθω.
Ελένη...κούλαρε, δεν τρέχει τίποτα...κανείς μας δεν είναι σε θέση να σε κατακρίνει ή να σου υποδείξει ότι δεν είσαι επαρκής. Με την καλή σου διάθεση και πρόθεση, ανέλαβες ένα ουσιαστικά "ορφανό" πουλάκι, και η στάση σου δείχνει ότι ασχολείσαι έως εκεί που δεν παίρνει παραπάνω (επαρκέστατα δλδ) με την ευζωία του. Δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεσαι άσχημα, ίσα - ίσα, κατά τη γνώμη μου θα μπορούσες να είσαι και ικανοποιημένη από τον εαυτό σου που μέχρι σήμερα έχεις κάνει τόσα πράγματα για αυτό.
Διαβάζοντας από την αρχή το θέμα, παρατηρώ ότι τα μέλη, θέλοντας να σου δώσουν το άριστο πρότυπο φροντίδας και όλες τις συμβουλές που μπορούν να σκεφτούν, παρατηρούν όσες λεπτομέρειες γίνεται να εντοπιστούν και σου προτείνουν διεργασίες βελτίωσής τους. Κάτι ο γραπτός λόγος που είναι "ξύλινος" ας πούμε, κάτι ο ενθουσιασμός και η διάθεση να μεταδοθούν γνώσεις, κάτι ο φόβος των Ιουδαίων...όλα αυτά σου ακούγονται (και εμένα το ίδιο) σαν παρατηρήσεις ανεπάρκειας...αλλά μόνο ανεπαρκής δεν είσαι, απλά δεν μπορείς ούτε όλα να τα ξέρεις, ούτε και να τα μάθεις σε μια στιγμή.
Σου προτείνω λοιπόν να διαβάζεις κάπως αποστασιοποιημένα από άγχη, τα συμβουλευτικά μηνύματα, και να κάνεις αυτά που μπορείς ώστε να μη φέρεις μεγαλύτερη ανατάραξη στη ζωή σου.
Όσον αφορά στις κουτσουλιές, καλό θα ήταν να τις παρατηρήσεις αφού το πουλάκι ξεκινήσει να τρώει μόνο σπόρους (χωρίς μπισκοτάκια κλπ) και τίποτα άλλο και μάλιστα δύο ημέρες μετά, κι έπειτα να αποφασίσεις για το αν θα το πας σε γιατρό ή για το αν θα γίνουν εξετάσεις. Σίγουρα μια γενική εξέταση και εκτίμηση βιολογικών υγρών δεν θα έβλαπτε, αλλά δώσε λίγο χρόνο και μην πνίγεσαι. Ναι, το πουλάκι με την αλλαγή περιβάλλοντος είναι αγχωμένο, και δύσκολα στην αρχή θα το δεις να τρώει ή να πίνει τις πρώτες ημέρες μέχρι να αποδεχτεί το περιβάλλον του. Εσύ βρες του ένα μέρος να μένει στο οποίο να αισθάνεται όσο το δυνατό πιο ασφαλές, προσπάθησε να έχει τις κατάλληλες συνθήκες και ώρες ύπνου κατά το δυνατό (π.χ. το μεταφέρεις σε άλλο μέρος πιο ήσυχο κάθε απόγευμα για να κοιμηθεί ή το αφήνεις στο ίδιο σημείο να συνηθίσει τους ήχους, τα φώτα κλπ) και όλα θα πάνε καλά. Κι αν δεν φάει πιπεριά ή άλλο χορταρικό, κι αν η πατήθρα παραμείνει πλαστική και όχι ξύλινη μεταβλητού πάχους και διακλαδισμένη...δεν έγινε και τίποτα...εσύ θα κάνεις ό,τι μπορείς, αλλά όχι και να εξαντληθεί ο ψυχισμός σου, διότι αυτό θα επηρεάσει όχι μόνο την ποιότητα της ζωής και της καθημερινόητάς σου, αλλά και τον τρόπο ενασχόλησής σου με το πουλί...
Προσωπικά, (αν και δεν με αφορά προσωπικά και ούτε είμαι σε θέση να σου κάνω και κριτική) μου φτάνει (και μου περισσεύει) το ότι ασχολείσαι δημιουργικά μαζί του για τη βελτίωση της ζωής του, το ότι το ανέλαβες παρότι δεν σου ήταν επιθυμητό να έχεις ένα πετ σε κλουβί, και νομίζω ότι αν το ξανασκεφτείς, θα πρέπει να είναι και για εσένα αρκετό.

@ianos μπράβο Γιάννη. Μακάρι να μπορούσα να βάλω κ άλλα emoji, γιατί δεν ήταν μόνο χρήσιμο αλλά κ τέλειο κ συμφωνώ απόλυτα. Δεν θα μπορούσαν να ειπωθούν καλύτερα, μπράβο. 👏👍 Το άγχος είναι ο χειρότερος σύμβουλος κ το ξέρω από πρώτο χέρι.

@ianos Καλημερα. Ευχαριστώ για το μήνυμα. Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο για αυτό. Έχω το άγχος γιατί μη γνωρίζοντας από την περιποίηση αυτών των πτηνών χάθηκε ο συγκάτοικος του και ούτε που κατάλαβα ότι κάτι έτρεχε.
Έχω παραγγείλει πατηθρες και νέα τροφή από το petgo. Καθάρισα και το κλουβί του με βρεγμένο πανί και μηλοξυδο (όσο γίνεται με αυτο μέσα). Σημερα οι κουτσουλιές είναι καλές. Δεν είναι πράσινες. Θα τον παρατηρώ. Και όπως και να έχει, θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο για αυτό.

Back