Φροντίδα Απορίες σχετικά με την φροντίδα budgie

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης kouvis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Υπαρχουν pellets διαθεσιμα σε γνωστο καταστημα στην αχαρνων , δεν λεω ονομασια γιατι δεν ξερω εαν επιτρεπεται.
 
  • Like
Αντιδράσεις: marapo
Σχετικά με τα ποσοστά διατροφής, σε όλα τα αξιόλογα σάιτ φροντίδας παπαγάλων αυτό γράφουν. Δεν είμαι πτηνίατρος, αλλά φαίνεται λογικό δεδομένου ότι η ξηρά τροφή συμπυκνώνει όλες τις άλλες, και επίσης προσφέρουμε τις άλλες για επαφή με την φύση, ποικιλία και ώστε να μην χανονται κάποια στοιχεία/ενώσεις. Αν γινόταν όλα να είναι φρέσκα ίσως να ήταν το βέλτιστο, αλλά μιας και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε χρονικούς περιορισμούς και οι ίδιοι δεν μπορούμε να τρεφόμαστε μόνο με φρούτα και λαχανικά, βασική διατροφή με πέλετ είναι πολύ καλύτερη από σπόρους, ειδικά όταν το πουλάκι δεν είναι μωρό και έχει γίνει τζάνκυ σπόρων.

Ναυσικά, όταν αναφερόμαστε στα μπάτζι μιλάμε για τα κατεξοχήν σποροφάγα πουλιά, νομάδες της Αυστραλιανής ερήμου (εξ'ου και πίνουν ελάχιστο νερό) που δεν έχω διαβάσει καμία αναφορά που να γράφει ότι τρέφονται με καρπούς φρούτα κτλ απο τη φύση τους. Η Αμερική έχει μια τάση να εξιδανικεύει όλες τις ανακαλύψεις της (πέλετς στην προκείμενη περίσταση), ας κρατάμε τις επιφυλάξεις μας σχετικά με τα απόλυτα ποσοστά που μας σερβίρουν για την διατροφή όλων, ανεξαιρέτως των πουλιών.
 
Τα συγκεκριμένα πελετς (από ότι φένεται στην συσκευασία) έχουν χρώμα. Αν θέλετε να πάρετε πελετς καλύτερα να πάρετε χώρις χρώμα, καθώς τα χρωματιστά έχουν παραπάνω ζάχαρη.
πελετ
[automerge]1618900719[/automerge]
Επίσης δεν μπορω να δω καλά αν είναι πλαστική ή ξύλινη η πατήθρα αλλά γενικά καλύτερο είναι το φυσικό ξυλο.
 
, καθώς τα χρωματιστά έχουν παραπάνω ζάχαρη.
Χρωστικές ουσίες έχουν οί οποίες δεν προσφέρουν κάτι στην διατροφή τους. Κάπου διάβασα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την χρήση χρωστικών στα pellets από το 2021.
 
Για αναπαραγωγή πότε μπορώ ή πρέπει να βάλω φωλιά ; Ποια χρονική περίοδος πρέπει; Ή πότε ειναι καλύτερα; Γιατί διάβασα πως αν δεν βάλεις φωλιά δεν θα κάνουν σίγουρα; Ακόμη είναι φυσικά νωρίς γιατί τα πήρα πριν λίγες μέρες απλά για να ξέρω περίπου.
 
@kouvis για θέματα αναπαραγωγής καλύτερα να ανοίξεις νέο θέμα στην κατάλληλη ενότητα.
 
Ναυσικά, όταν αναφερόμαστε στα μπάτζι μιλάμε για τα κατεξοχήν σποροφάγα πουλιά, νομάδες της Αυστραλιανής ερήμου (εξ'ου και πίνουν ελάχιστο νερό) που δεν έχω διαβάσει καμία αναφορά που να γράφει ότι τρέφονται με καρπούς φρούτα κτλ απο τη φύση τους. Η Αμερική έχει μια τάση να εξιδανικεύει όλες τις ανακαλύψεις της (πέλετς στην προκείμενη περίσταση), ας κρατάμε τις επιφυλάξεις μας σχετικά με τα απόλυτα ποσοστά που μας σερβίρουν για την διατροφή όλων, ανεξαιρέτως των πουλιών.
Δεν νομίζω ότι τα περισσότερα σάιτ που κοιτάζω είναι αμερικάνικα, αλλά συμφωνώ ότι τα ποσοστά δεν είναι απόλυτα. Ακόμα και να ήταν, θα ήταν πρακτικά αδύνατο για εμάς να τα υπολογίσουμε, και είμαι μαθηματικός! Της ερήμου ή όχι, δεν αλλάζει το γεγονός ότι όλα τα πουλιά τρώνε πρακτικά τα πάντα αν τους δοθεί η ευκαιρία, απλώς με μέτρο. Το ότι κάτι δεν είναι στην φύση τους δεν σημαίνει ότι τους κάνει κακό. Τα σουπιοκόκκαλα πχ δύσκολα τα βρίσκει ένα μπάτζι, αλλά από την φύση του τρώει λίγα όστρακα για ασβέστιο. Ομοίως, αν δει ένα πεσμένο φρούτο, θα το τσιμπήσει λιγάκι - το φρούτο μπορεί να είναι ενδειμιτης Αυστραλίας, όπως ένα ακτινίδιο, ή όχι. Δεδομένου ότι η Αυστραλία είναι ένα εξελικτικό τρελοκομείο πρακτικά αποκλεισμένο για χιλιετίες από τον υπόλοιπο κόσμο, δεν είναι δυνατόν να τους προσφέρουμε μόνο ό,τι τρώνε τα άγρια μπάτζι.

Επιπλέον, όπως γράφεις, τα παπαγαλάκια αυτά από την φύση τους είναι νομάδες, και αυτό απαιτεί πάρα πολύ ενέργεια για αντοχή στην πτήση. Προφανώς όση άσκηση και να προσφέρουμε στα δικά μας πουλάκια, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μιμηθούμε τις τεράστιες αποστάσεις που καλύπτουν στην φύση, άρα λοιπόν οι ενεργειακές τους ανάγκες διαφέρουν κατά πολύ.

Fun fact: Μια σύντομη έρευνα δείχνει ότι οι πρώτες μηχανές παραγωγής πέλετ κατασκευάστηκαν στην Αγγλία στις αρχές του 20ου αιώνα και μετά πήγαν στην Αμερική. Άρα δεν είναι ακριβώς δικη τους εφεύρεση. Απλώς οι Αμερικανοί εκτιμούν τις εύκολες λύσεις, και το να δίνεις κυρίως πέλετ αντί να καλλιεργείς δέκα διαφορετικά φυτά για τα παπαγαλάκια σου είναι σαφώς πιο εύκολο.
[automerge]1618911695[/automerge]
Τα συγκεκριμένα πελετς (από ότι φένεται στην συσκευασία) έχουν χρώμα.
Το ξέρω, γιαυτό χάρηκα πολύ με την πρόταση του @HxC καθ'ως το συγκεκριμένο κατάστημα όχι μόνο έχει πάρα πολλά παιχνίδια, αλλά και άχρωμα πέλετ για μικρούς παπαγάλους.
 
οι Αμερικανοί εκτιμούν τις εύκολες λύσεις, και το να δίνεις κυρίως πέλετ αντί να καλλιεργείς δέκα διαφορετικά φυτά για τα παπαγαλάκια σου είναι σαφώς πιο εύκολο.
Σίγουρα είναι πιο εύκολο, είναι όμως το ίδιο σε διατροφική αξία; Είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι παπαγάλοι τα αποφεύγουν; Όπως και να έχει τα pellets είναι μία λύση έτοιμου φαγητού ,χωρίς να σημαίνει αυτό ότι είναι η ιδανικότερη , ειδικά στην Ελλάδα όπου μπορούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία φρέσκων φυτών, λαχανικών, και φρούτων, όλες τις εποχές του χρόνου.
 
@Nausicaa Σε εκπλήσσει το γεγονός ότι αποτρέπουμε τον κόσμο από το να πετάει τα χρήματα του σε ένα προϊόν το οποίο δεν προσφέρει τίποτα άλλο εκτός από σάκχαρα; Υπάρχουν άλλα forum τα οποία προτρέπουν τη χρήση τους; Σαν σνακ μπορείς να δώσεις millet, ξεχωριστό μείγμα σπόρων (περίλλα, καμελίνα, chia, κ.α.), μείγμα αποξηραμένων βοτάνων (ρίγανη, θυμάρι, χαμομήλι, κ.α.) ή έξτρα φρούτο, το οποίο έχει σάκχαρα αλλά είναι πολύ πιο ωφέλιμο από το κάθε είδους στικ. Τώρα για τα διάφορα πρόσθετα και τις επιγραφές του στυλ "ιδανικό για πτερόρροια /στρες/αναπαραγωγή" τα θεωρώ προωθητικά τρικ στα οποία έχω πέσει κι εγώ θύμα κατά καιρούς.

Για τη μεθιονίνη που αναφέρεις, συγκεκριμένα, αν ψάξεις θα δεις ότι περιέχεται σε αρκετές αυγοτροφές, οι οποίες πάλι είναι πολύ πιο ωφέλιμες από τα στικ την περίοδο της πτερόρροιας. Συμφωνώ μαζί σου ότι υπάρχουν αυστηροί κανόνες που ορίζουν το τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας τροφίμων και ζωοτροφών όχι μόνο σε επίπεδο Ευρώπης αλλά και σε παγκόσμιο, αλλά θεωρώ ότι όποιος πιστεύει ότι τηρούνται είναι τουλάχιστον αφελής. Το αποδεικνύουν τα διατροφικά σκάνδαλα που έρχονται στο φως κατά καιρούς, ακόμα και με παιδικές τροφές, δυστυχώς. Γνώμη μου είναι ότι όσο λιγότερη "χημεία" προσφέρουμε στα πτηνά μας τόσο το καλύτερο είναι γι αυτά.

Αναφορικά με τα pellet. Αρχικά δεν είμαι αντίθετος στην χορήγησή τους, για να μην παρεξηγηθώ. Άλλωστε ταΐζω 3-4 φορές την εβδομάδα συμπληρωματικά και όχι σαν κύρια τροφή. Είναι αμερικάνικο πρότζεκτ και προωθήθηκε ως εκτροφικό "εργαλείο" για την 100 % ημερήσια διατροφική κάλυψη των πτηνών με στόχο την μείωση του κόστους και του χρόνου στην εκτροφή. . Κάτι αντίστοιχο με την αυγοτροφή . Με την αρχική φιλοσοφία - ίδια με την ξηρά τροφή για σκύλους και γάτες - όταν χορηγούμε pellet δεν χρειάζεται να χορηγούμε τίποτα άλλο, ούτε σε τροφή ούτε σε συμπλήρωμα. Προφανώς τα ποσοστά άρχισαν να μπαίνουν στο παιχνίδι όταν κάποια πτηνά δεν έδειχναν καθόλου προτίμηση στα pellet. Παρ' όλη την προσπάθεια μεγάλο ποσοστό εκτροφέων συνεχίζει να ταΐζει σπόρους σαν βασική τροφή, ακόμα και στην Αμερική. Επίσης τα νούμερα των ποσοστών είναι υποκειμενικά. 10 κτηνίατρους να ρωτήσεις 10 διαφορετικές απαντήσεις θα πάρεις. Αυτό από μόνο του κάνει αναξιόπιστο το οποιοδήποτε ποσοστό.

Το μαρούλι δέχεται πολύ ράντισμα με φυτοφάρμακα, θα στο επιβεβαιώσει και ο πατέρας σου. Είναι πολύ μεγαλύτερο το ρίσκο που παίρνει κάποιος ταΐζοντας μαρούλι από τα οφέλη. Εκτός και αν βρίσκει βιολογικό ή καλλιεργεί μόνος του.

Την έρευνα σουπιοκόκκαλο vs πέτρα δεν την έκανες σίγουρα εντός του forum. Το σουπιοκόκκαλο εκτός από ασβέστιο περιέχει και ιώδιο. Έχεις δει κάποια πέτρα να αναγράφει την ακριβή ανάλυση των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει;
Μπράβο σου που διαβάζεις και ενημερώνεσαι, αλλά πρέπει να διασταυρώνεις κάποιες πληροφορίες καλύτερα για να μην πηγαίνει τσάμπα ο κόπος σου. Φιλικά στο λέω και χωρίς να θέλω να στο παίξω έξυπνος, για να μην παρεξηγηθούμε κιόλας.
[automerge]1618924412[/automerge]
Για αναπαραγωγή πότε μπορώ ή πρέπει να βάλω φωλιά ; Ποια χρονική περίοδος πρέπει; Ή πότε ειναι καλύτερα; Γιατί διάβασα πως αν δεν βάλεις φωλιά δεν θα κάνουν σίγουρα; Ακόμη είναι φυσικά νωρίς γιατί τα πήρα πριν λίγες μέρες απλά για να ξέρω περίπου.
Φίλε μου, με όλο τον σεβασμό, έχεις πολύ σημαντικότερα θέματα να λύσεις και το τελευταίο που θα πρέπει να σε απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η αναπαραγωγή. Έχεις ακατάλληλο κλουβί δεν γνωρίζεις ακριβή ηλικία των πουλιών και έχεις έλλειψη βασικών γνώσεων σε θέματα φροντίδας και διατροφής των πουλιών. Πρέπει πρώτα απ' όλα εσύ να είσαι έτοιμος να ανταποκριθείς σε μια τέτοια διαδικασία και μετά να προετοιμάσεις τα πουλιά κατάλληλα. Μην βιάζεσαι θα έρθει και η κατάλληλη ώρα γι αυτό.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Vada Ουτε τα δικα μου budgie τα ακουμπανε τα pellets , μια φορα προσπαθησα να τα ξεγελασω βαζωντας τα πανω σε stick το οποιο μιξαρα μαζι με νερο και το εδεσα στο ξυλακι σαν κεμπαπ. Δεν το ακουμπησαν καθολου οποτε γιατι να πιεζω καταστασεις...
 
Γεια σας παιδιά. Πριν καμιά εβδομάδα πήρα δύο budgies από petshop, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Μου είπαν ότι είναι περιπου 6 μηνών. Αυτό με την ηλικία μπορούμε να το εξακριβώσουμε κάπως πιο σίγουρα; Ίσως με κάποια φωτο;Επίσης το θηλυκό όταν βάζω την τροφη πηγαίνει και αντί να την τρώει σχεδόν όλο την πετάει κάτω (λες και το κάνει επιτηδες) και πηγαίνει στο κλουβί και ασχολείται με το ράμφος και το αγόρι τρωει περισσότερα από τα stick και όχι τροφη. Η τροφή είναι η σωστή. Από τις δύο κανονικες ταιστρες που έχω βάλει πηγαίνουν μόνο στη μία αυτή που είναι πιο μακριά από εμένα. Περιμένω συμβουλές οποίος μπορεί να μου δώσει.
Ακριβώς το ίδιο συνέβη και σε εμένα. Τα αγόρασα από πετ σοπ. Το θηλυκό ήταν πιο άγριο και είχε την συνήθεια για αρκετό καιρό να πετάει τα σπορακια όλα έξω από την ταιστρα, επιδεικτικά μάλιστα. Έτρωγε κανονικά αλλά έτσι και την κοιταγες, το έκανε. Μπορεί να κράτησε και εβδομάδες μέχρι να ηρεμήσει. Επίσης, έκανε κάτι περίεργο. Οι ταιστρες ήταν οι πλαστικές εξωτερικες που έχουν ένα "πατάκι" να ανεβαίνουν και να φτάνουν. Λοιπόν περνούσε ολόκληρη μέσα από το πατάκι και έβγαινε από την άλλη. Ο αρσενικός (πιο ήρεμος) την κοιταγε σαν χαζός. Τελικά μετά από λίγο καιρό, ηρέμησε. Βέβαια έβαλα ανοξείδωτες ανοιχτές ταιστρες.
Σχετικά με την διατροφή τους, πέρα από τα σπόρια που υπάρχουν πάντα, όπως και το σουπιοκοκαλο, τους δίνω καθημερινά λαχανικά και βότανα (κάθε μέρα διαφορετικά για να μην βαριουνται). Φρούτα δεν μου τρώνε. Πέλλετς τους έβαλα τελευταία γιατί ξαφνικά δεν μου έτρωγαν τίποτα άλλο εκτός από τα σπόρια, δεν είχε καλό καιρό να τα βγάζω λίγο έξω για βιταμίνη d και απλά ηθελα (κατά κάποιο τρόπο) να αισθάνομαι ότι προσλαμβάνουν τα απαραίτητα για τον οργανισμό τους. Πήρα τα psittacus αλλά δεν τρελαίνονται. Τα αναμειγνύω με λίγα σπόρια και ψιλοτσιμπανε. Παρόλα αυτά σήμερα έφαγαν πρώτη φορά παντζαρι.😁
Συμφωνώ ότι είναι πολύ νωρίς να σε απασχολεί η αναπαραγωγή.
Τώρα θέλουν ηρεμία, να ασχολείσαι μαζί τους και σιγά σιγά να συνηθίσουν την παρουσία σου και να μην σε φοβούνται. 😉
 
Τα συγκεκριμένα πελετς (από ότι φένεται στην συσκευασία) έχουν χρώμα. Αν θέλετε να πάρετε πελετς καλύτερα να πάρετε χώρις χρώμα, καθώς τα χρωματιστά έχουν παραπάνω ζάχαρη.
To χρωμα στις τροφες προερχεται ειτε απο φυσικες είτε απο τεχνητες χρωστικες,οχι απο τη ζαχαρη.
 
Θα πω και γω την δικιά μου εμπειρία με δύο άγρια μπατζι απο πετ σοπ (πλέον είναι ημέρα) οσο αναφορά την διατροφή τους και τις προτιμήσεις του. Αρχικά τα φρούτα, τα λαχανικά και τα πελετ, δεν τα αγκιζουν τουλάχιστον στην αρχή γιατί δεν τους έδιναν στα πετ σοπ. Τωρα για να δοκιμάσουν στην αρχή εγω τους εβαζα μέσα στα σποράκια λίγα πελετ για να τα γνωρίσουν . Αφου τα συνηθησουν τα εβαλα σε ξεχωριστο μπολ. Το ίδιο έκανα και με τα λαχανικά και τα φρούτα.
 
@marapo περνούσε ολόκληρη μέσα από το πατάκι και έβγαινε από την άλλη το κάνει και μένα το θηλυκό αυτό, δεν ξέρω αν το έχει σαν παιχνιδι και το αρσενικο είναι ήσυχο, άσε που το θηλυκό είναι συνέχεια επάνω στη ταιστρα και το αρσενικό ή δεν πάει ή μόλις πάει πηγαίνει εκείνη και εκείνος φευγει !
 
@kouvis Από ότι έχω διαβάσει εδώ στο φόρουμ πάντα υπάρχει ένα κυρίαρχο. Εμάς είναι το θηλυκό.😁 Τα δικά μου τα έχω από Σεπτέμβρη του 2020. Ακόμη τον κυνηγάει και δεν τον αφήνει να φάει. Μόνο αν χορτασει εκείνη, του επιτρεπει. Ότι και να κάνει ο κακομοίρης τον ακολουθεί και τον διωχνει. Μετά αρχίζουν να ταιζονται και να καθαριζονται.😆
 
Συγγνώμη που άργησα να απαντήσω, με τον θάνατο του παππού μου τα πράγματα έχουν έρθει πάνω-κάτω.

@jk1980 Όχι, δεν έχω δει πουθενά να "προωθούν" τα στικ, τα έχω όμως δει μέσα σε κλουβιά με παπαγαλάκια που είναι υγιή και έχουν ζησει πολύ. Εξεπλάγην με την απολυτότητα της απόρριψης, αυτό είναι όλο. Όσο για αυτά με τα πρόσθετα, πχ πτερόρροιας, σε γενικές γραμμές συμφωνώ, ειδικά για αυτά που υποτίθεται προωθούν την ομιλία (πραγματικά θα ήθελα να δω έρευνες αποτελεσματικότητας), το ανέφερα όμως συγκεκριμένα για την Lady του @kouvis, που φαίνεται να έχει δυσκολίες με το φαγητό αλλά τρώει στικ και τα φτερά της είναι σε κακή κατάσταση. (Παρεμπιπτόντως ελπίζω και τα δύο παπαγαλάκια να είναι καλύτερα πια!) Και σε κάποιο βαθμό αυτό ισχύει και για την Ίριδα, που δυσκολεύεται με διάφορα φαγητά, όπως φρούτα.

Αυτό με την 'χημεία' εξαρτάται βεβαια. Προτιμώ να πάρω ένα χάπι ασπιρίνης παρά να πάρω τα βουνά και να μασουλήσω ιτιές μέχρι να μου περάσει ο πονοκέφαλος (επίσης πιθανώς να κολλήσω διάφορα παράσιτα, αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση). Συμφωνώ πάντως, πάντα πρόκειται για αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ υγείας, ευκολίας, προτιμήσεως κλπ.

Έχετε χαιρετίσματα από τον πατέρα μου, ο οποίος έχει τα χαρμόσυνα νέα ότι εδώ και 20 περίπου χρόνια έχουν αναπτυχθεί ποικιλίες μαρουλιού που είναι ανθεκτικές σε παράσιτα/έντομα, οπότε φάτε κι εσείς και τα ζώα σας οσο αντέχετε. Αν όντως θέλετε μυστικό του επαγγέλματος, οι ντομάτες ραντίζονται πάρα πολύ γιατί οι ανθεκτικές ποικιλίες δεν είναι τελειοποιημένες, οπότε πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Το ίδιο ισχύει και για τα αχλάδια, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.

Ναι, όλες οι πέτρες λένε τι περιέχουν. Αυτη της vitakraft όντως δεν περιέχει ιώδιο, οι μεγαλύτερες όμως περιέχουν. Καλύτερα όμως να ξεκινήσει κανείς με μια μικρού μεγέθους σε τρομαγμένο πουλί. Το σουπιοκόκκαλο της φαίνεται ακόμα τεράστιο της Ίριδας και δεν το πλησιάζει. Για να είμαι σαφής, δεν έχω τίποτα ενάντια στα σουπιοκόκκαλα, αντιθέτως περίμενα ότι ούτε που θα ασχοληθεί με την πέτρα, απλά να βλέπουμε και τα υπερ και τα κατά. Αν κανείς δεν εμπιστεύεται το τι γραφουν πάνω τα κουτιά, αυτό φυσικά είναι δικαίωμα του και πράττει αναλόγως.
 
  • Like
Αντιδράσεις: HxC
Back
Top