Αναπαραγωγή Αποτυχημένη αναπαραγωγική προσπάθεια;

Zamarias Antonis

PB New Member
Εγγραφή
29 Δεκ 2022
Μηνύματα
90
Πόλη
Αθήνα - Ηλιούπολη
Καλημέρα στο forum!

Σας γράφω τα γεγονότα για να μου πείτε και εσείς τη γνώμη σας.

Παρουσίαση ζευγαριού.
Αρσενικός: Αγορασμένος από εκτροφέα τον Σεπτέμβρη του 2022, με μωβ δακτυλίδι, πολύ καλός στο κελάηδημα, χωρίς ασθένειες ή κάποια άλλα συμπτώματα.
Θυληκό: Χαρισμένο από φίλο το Νοέμβρη του 2021 με ημερομηνία γέννησης Ιούνιος του 2021, με πρόβλημα στις κουτσουλιές από το Σεπτέμβρη του 2022 (είχα ανοίξει σχετικό θέμα - κοκκιδίωση) που αντιμετωπίστηκε με θεραπευτική αγωγή ( Baycox) σύμφωνα με οδηγίες γιατρού, με κάποια κελαηδίσματα κατά διαστήματα.
Τα πουλιά ήταν τοποθετημένα σε ευρύχωρα κλουβιά, στο μπαλκόνι κατά την διάρκεια της ημέρας και σε κλιμακοστάσιο την νύχτα, διατροφή με επώνυμες συσκευασμένες τροφές - αυγοτροφές, λαχανικά - σπόρους - φρούτα - κόκκαλο σουπιάς στο κλουβί τους.

Η αναπαραγωγική προσπάθεια άρχισε με διατροφική προετοιμασία του αρσενικού στο τέλος Φλεβάρη σύμφωνα με πρόγραμμα που είχα βρει από το forum, που περιλάμβανε σταδιακή αύξηση των προσφερόμενων τροφών (αυγό - αυγοτροφή - φυτρωμένοι σπόροι - σουσάμι - φρούτα - λαχανικά) σε συχνότητα μέχρι και σήμερα.
Αντίστοιχη προετοιμασία άρχισε και για το θυληκό τέλη Μαρτίου.
Όσο διάστημα το ζευγάρι ήταν χωριστά (μόνο ακουστική επαφή) το θυληκό έσκιζε από το χαρτί του πάτου χαρτάκια και μου έκανε κατά διαστήματα στον πάτο του κλουβιού αυγά (περίπου 6-7 από τον Γενάρη μέχρι λίγο πριν το Πάσχα).

Η μεταφορά του ζευγαριού σε ζευγαρώστρα έγινε μετά το Πάσχα, στις 18/4 στο κλιμακοστάσιο, με αδιάφανο χώρισμα για 2 ημέρες και στην συνέχεια μόνο με πλέγμα για άλλες δύο.
Το διάστημα αυτό με το πλέγμα ο αρσενικός κελαηδούσε και πήγαινε στο πλέγμα. Το θυληκό καθόταν μάλλον αδιάφορο χωρίς να εκδηλώνει "αισθήματα".
Στις 22/4 αφαίρεσα το πλέγμα και από τότε το ζευγάρι είναι μαζί, χωρίς ιδιαίτερες αψιμαχίες, με σχετική απροθυμία από το θυληκό να συνευρεθεί με τον αρσενικό, αλλά:
παρόλο που έχει επέλθει η συνένωση για κάποιες λίγες (τουλάχιστον όσες έχω δει...) φορές, δεν βλέπω να ταΐζει το ένα το άλλο, να υπάρχει "αγάπη" μεταξύ τους και το κυριότερο να υπάρχει γέννηση αυγού. Επίσης να αναφέρω ότι τοποθέτησα εξωτερική φωλιά με νήμα στις 26/4 το οποίο το τράβαγε ο αρσενικός και το "σπαταλούσε". Όταν μάλιστα το έβαζα μέσα στην φωλιά πήγαινε και το έβγαζε. Το δε θυληκό έκανε σαν να μην υπήρχε ούτε φωλιά ούτε τίποτα!!!
Η διατροφή τους εξακολουθεί και είναι "πλούσια" σε προσφερόμενες τροφές.
Έχω μελετήσει αμέτρητες φορές όλα τα άρθρα που έχουν γραφτεί για την αναπαραγωγή των καναρινιών και πιστεύω ότι δεν μου έχει ξεφύγει κάτι.....
Γενικά βλέπω μια "αδιαφορία" από την μεριά του θυληκού (περισσότερο) και δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι θέμα διατροφικής της προετοιμασίας, πρόβλημα υγείας ή απλά δεν ταιριάζουν μεταξύ τους.....
Ευχαριστώ!
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Η απάντηση θα μπορύσε να βρίσκεται και εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/baycox-πριν-την-αναπαραγωγή.37575/
Παρόλα αυτά, το κλιμακοστάσιο πιστεύω ότι δεν είναι κατάλληλος χώρος για αναπαραγωγή, έλλειψη φωτεινότητας, διακοπτόμενος ύπνος ίσως αν βρίσκεται σε πολυκατοικία, χαμηλότερη της εποχής θερμοκρασία...ίσως σε ένα μπαλκόνι με προστασία από αρπακτικά θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα ωοτοκίας.
Όσο διάστημα το ζευγάρι ήταν χωριστά (μόνο ακουστική επαφή) το θυληκό έσκιζε από το χαρτί του πάτου χαρτάκια και μου έκανε κατά διαστήματα στον πάτο του κλουβιού αυγά (περίπου 6-7 από τον Γενάρη μέχρι λίγο πριν το Πάσχα).
Έπειτα, μπορεί να πέρασε η εποχή της, δλδ, να έκανε όσα αυγά ήταν να γίνουν, αναλόγως τις συνθήκες στις οποίες έζησε αυτούς τους μήνες που βρίσκεται στην κατοχή σου.
Εννοείται ότι τίποτε δεν είναι απόλυτο και απλά πιθανολογώ.
Θα σου έλεγα να μεταφέρεις τα πουλιά στο μπαλκόνι με προστασία από αρπακτικά (αυτό σου το έγραψα ήδη), να κάνεις υπομονή έχοντάς τα μαζί και τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. (Επίσης στη θέση σου θα την κοιτούσα στην περιοχή της αμάρας να δω αν το πουλί είναι πυρωμένο, θα έδινα βιταμίνες και πολλές πρωτεϊνούχες τροφές και θα περίμενα να δω αν υπάρχουν εξελίξεις)
 
Όσο διάστημα το ζευγάρι ήταν χωριστά (μόνο ακουστική επαφή) το θυληκό έσκιζε από το χαρτί του πάτου χαρτάκια και μου έκανε κατά διαστήματα στον πάτο του κλουβιού αυγά (περίπου 6-7 από τον Γενάρη μέχρι λίγο πριν το Πάσχα).
Μην περιμένεις. Το θηλυκό έχει "τελειώσει" . Η μόνη κίνηση που μπορείς να κάνεις είναι να το αφήσεις μόνο του στην ζευγαρώστρα με φωλιά και κλωστές και να ελπίζεις οτι έχω κάνει λάθος εκτίμηση . Αν και όταν, δείς κινητικότητα (κτίσιμο φωλιάς), επανέρχεσαι .
 
Και εγώ έχω το ίδιο πρόβλημα, έχω ένα ζευγάρι καρδερίνες και ένα καναρίνια και τα δύο με φουλ προετοιμασία ακόμη και αποξηραμένα σκουλίκια plus βιταμίνες, ασβέστιο αυγοτροφες,αυγό,λαχανικά φυτρες και σούπερ τροφές όπως και σπόρους υγείας , τα έχω έξω σε ιδιοκατασκευη που πάνε με τους ρυθμούς της ημέρας και προστατεύονται από αρπακτικά, εμένα στρώνουν τη φωλιά τα αρσενικά και τα θηλυκά τίποτα.... Ο μόνος λόγος που δίνω είναι ότι ο καιρός (εδώ στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον) είναι χάλια και άστατος και στα δύο ζευγάρια βλέπω φιλιά και ταισματα αλλά από αυγά τίποτα.... Υπομονή, ελπίζω με το που στρώσει ο καιρός να προλάβω κάποια γεννά (με το σκεπτικό ότι κάνουν μέχρι και 3 γέννες)
 
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
Θα κρατήσω σαν πιο πιθανή την απάντηση του @mgerom καθώς και εγώ πιστεύω ότι κάτι τέτοιο μάλλον έχει συμβεί.
Θα τους δώσω για λίγες ακόμη ημέρες την ευκαιρία για κάτι...αν και μου φαίνεται απίθανο!
Θα επανέλθω για νεότερα!
 
Επανέρχομαι (αν και καθυστερημένα....) για να σας ενημερώσω για την εξέλιξη του προβλήματος.
Το ζευγάρι παρέμεινε μαζί μέχρι τις 15/5 χωρίς να υπάρξει καμία εξέλιξη στο ζευγάρωμά τους.
Ο αρσενικός να την "κυνηγά" κάποιες φορές για να ζευγαρώσουν, το θυληκό να μην τον δέχεται και να αντιστέκεται σθεναρά (!!), "ο ένας να κοιτάζει στην ανατολή και ο άλλος στη δύση", "καλύτερα μακριά και αγαπημένοι"..... οπότε τα χώρισα.
Δεν άξιζε, νομίζω, να τα κρατάω άλλο μαζί και να τα ταλαιπωρώ για κάτι που δεν ήθελαν (προφανώς) τα ίδια να γίνει.
Το καθένα απολαμβάνει τώρα την μοναξιά του.
Ο Αρίστος με πολύ και με το ανέκαθεν "ιδιαίτερο" κελάηδημα και η Θοδώρα με τα δικά της "τσίου" και κάποιες φορές κάποια σιγανά κελαηδίσματα.
Ελπίζω του χρόνου (πρώτα ο Θεός....) να είναι καλά και να σταθώ πιο τυχερός για να απολαύσω και εγώ μια επιτυχημένη αναπαραγωγή!
 
Back
Top