Διατροφή Αυγόψωμο έτοιμο για χορήγηση ως αυγοτροφή

Η συνταγή αυγόψωμου που ακολουθεί έχει την επαρκή ποσότητα αυγού ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τριμμένο, ως αυγοτροφή από μόνο του.

Συνταγή αυγόψωμου με υψηλή ποσότητα αυγού​

ΑυγόψωμοΓια την παρασκευή του αυγόψωμου θα χρειαστούμε:
  • 250 ml αλεύρι σίτου από σκληρό σιτάρι (τύπου χωριάτικο) ή ίδια ποσότητα σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι ολικής άλεσης (ίσως και λίγο περισσότερο ώστε το τελικό μείγμα να έχει την υφή πολύ πυκνού-σφιχτού χυλού)
  • 6 μέτρια αυγά (το τσόφλι μπορούμε να το ψήνουμε και το θρυμματίσουμε)
  • 70 ml σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 1 μισυ φάκελο baking powder
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
Αν δεν θέλουμε να μειωθούν τα θρεπτικά συστατικά του μελιού από τη θερμότητα, μπορούμε αργότερα να προσθέσουμε το μέλι ως μελόνερο στο θρυμματισμένο αυγόψωμο.

Ζυμώνουμε τα υλικά και αφήνουμε μισή ώρα να ηρεμήσει. Στη συνέχεια ψήνουμε σε φόρμα στους 180 βαθμούς, όση ώρα χρειάζεται κάθε φούρνος.

Προσωπικά χρησιμοποιώ ψωμοπαρασκευαστή. Προτείνω μάλιστα να πάρετε και σεις για να τρώνε πραγματικό ψωμί τα παιδιά σας).

Χορήγηση και τροποποιήσεις​

Τριμμένο αυγόψωμοΌταν το αυγόψωμο κρυώσει, θρυμματίζεται εύκολα με το χέρι ή το multi, όσο λεπτόκοκκο θέλουμε. Το τριμμένο αυγόψωμο μπορούμε πλέον να το προσφέρουμε στα πτηνά από μόνο του ως αυγοτροφή.

Η μόνη τροποποίηση που προτείνω είναι να προστεθεί στην αυγοτροφή ελάχιστο μελόνερο πριν δοθεί στα πουλιά, τόσο όσο να παραμείνει αφράτη.

Επίσης αν θέλουμε μέσα σε αυτή την αυγοτροφή να προσθέσουμε επιπλέον φρεσκοβρασμένο αυγό, τότε πρέπει να προσθέσουμε και ποσότητα αμυλούχου υλικού (κουσκούς, ρασκ ή φρυγανιά) ώστε να διατηρηθούν οι διατροφικά σωστές αναλογίες.

Για ένα επιπλέον αυγό πρέπει να βάλουμε 1 δάχτυλο σε ύψος φρυγανιά στο μούλτι και να το ανακατέψουμε.

Αν χρειαστούμε πρόσθετα συμπληρώματα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουσκούς ή ρασκ και να διαλύσουμε και στο νερό που θα απορροφήσουν. Προσθέτουμε τα συμπληρώματα σε 50 ml νερού και τα αφήνουμε να απορροφηθούν απορροφηθούν από το ρασκ.

Τα συμπληρώματα που χρησιμοποιώ είναι 1 κουταλάκι γύρη, 10 ml σιτέλαιο, 1 κουταλάκι μαγιά μπύρας, 1 κουταλιά μέλι, λίγο προβιοτκό και πότε πότε ελάχιστη σπιρουλίνα. Αφού απορροφηθούν από το κουσκούς τα αναμειγνύω με 2 δάχτυλα σε ύψος θρυμματισμένο αυγόψωμο στο multi.

Σχετικό περιεχόμενο​

Η αυγοτροφή μου με βάση κέικ
Συνταγή ξηρής αυγοτροφής - αυγόψωμο
 
H αυγοτροφή αυτή είναι κατάλληλη για όλα τα είδη πουλιών: καναρίνια, εξωτικά, παπαγάλους.
 
Στο εμπόριο μπορείς να βρεις και έτοιμα τέτοια αυγόψωμα συσκευασμένα σε μορφή μικρών κομματιών κέικ, και μπορείς να το προσφέρεις σε παπαγάλους, καναρίνια και εξωτικά πουλιά. Δυστυχώς όμως τα περισσότερα από τα έτοιμα αυτά σκευάσματα δεν περιέχουν την σωστή αναλογία υλικών και περιέχουν πολλά ζάχαρα αλλά και άλλα υλικά που παχαίνουν τα πουλιά.

Ο λόγος που ο συγγραφέας του άρθρου προτείνει τη παρασκευή αυτού του αυγόψωμου, είναι όχι μόνο η χαρά της δημιουργίας, αλλά και οτι το συγκεκριμένο παρασκεύασμα περιέχει στις σωστές αναλογίες υλικών έτσι ώστε να συμβάλουμε με τον τρόπο μας στην υγειινή διατροφή των πουλιών μας. Η Διατροφή και η συμβολή της στην καλή υγεία των πουλιών
 
Δυστυχως δεν ειχα δει τις ερωτησεις στην ωρα τους. Η Τζωτζινα βεβαια με καλυψε! Το μονο που εχω να πω στον Αγγελο ειναι οτι αν τυχει και δει το σχολιο μπορει αν θελησει να προσπαθησει να το κανει να μου το πει και να τον βοηθησω απο εδω σε καθε απορια του.
 
Αν το ψωμί που δίνεις φίλε είναι από χωριάτικο, αν όχι ολικής άλεσης αλεύρι και όχι λευκό ναι, παρόμοιες βιταμίνες παίρνει. Η προσθήκη στο αυγοψωμο του σησαμέλαιου και του ελαιόλαδου δίνει στο σκεύασμα και επιπλέον ωφέλιμα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε.
 
Panos Mars είπε:
Σε ποση ωρα ψηνεται;
Το άρθρο αναφέρει:
jk21 είπε:
ψήνουμε σε φόρμα στους 180 βαθμούς, όση ώρα χρειάζεται κάθε φούρνος
Τα συνηθισμένα κέικ χρειάζονται γύρω στην μία ώρα ψήσιμο.
 
Άμα πάρω αυγοτροφή έτοιμη από pet shop και προσθέσω βρασμένο αυγό είναι μια χαρά;
 
Είναι μια χαρά και χωρίς να προσθέσεις τίποτα.
 
Πόσο καιρό διατηρείται στο ψυγείο; Αν βάλω τη μισή στην κατάψυξη υπάρχει πρόβλημα;

Ευχαριστώ πολύ.
 
Τι ρίχνουμε μέσα στα υλικά του αυγόψωμου ώστε να μπορέσουμε να το ζυμώσουμε, αφού τα υλικά αυτά είναι στερεά;
 
Ότι γράφει η συνταγή στα υλικά της. Προφανώς το λάδι και τα αυγά είναι αρκετά.
 
Back
Top