Αναπαραγωγή Αυγό στο "άσχετο"

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sylvia
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Άλλαξα τα πράγματα μέσα στο κλουβί, αφαίρεσα και τη φωλιά. Μίκρυνα και τη διάρκεια του φωτισμού επί μία βδομάδα και βάζω κάθε μέρα μπανάκι. Αφαίρεσα και το αυγό από τη διατροφή τους και ούτε λαχανικά τους δίνω... Χθες τα έβγαλα και έξω. Νόμιζα ότι το είχα πετύχει να τη σταματήσω, αλλά μου την "έκανε" σήμερα πάλι!
Από τα λίγα που ξέρω ... είναι πρώτα στις ασταμάτητες γέννες...
Ίσως θα πρέπει να μάθεις να ζήσεις μ' αυτές τις καταστάσεις.
 
Κάνε μια αλλαγή των πραγμάτων και πάλι και δώσε της λίγο ασβέστιο μην σου πάθει κάποια έλλειψη. Και τώρα περίμενε και κάποια ακόμα γνώμη και ιδέα :)
Ελπίζω να σταματήσει!
 
Αυγό τους έβαζα ούτως ή άλλως πολύ λίγο. Τώρα το έκοψα τελείως. Τα πουλάκια βγήκαν έξω και αφαιρέθηκε η φωλιά. Θερμοκρασία γύρω στους 34 αυτή τη στιγμή (υπό σκιά). Κι εκεί που πάω να σας πω ότι όλα καλά και δε συνέχισε η μικρή με τα αυγά, τσουπ! Μου έκανε άλλο ένα σήμερα στην ταΐστρα. Τώρα τι κάνω; Εν τω μεταξύ τις παρατήρησα και αυτή που κάνει τα αυγά μάλλον είναι η μικρή που γεννήθηκε το Γενάρη, αυτή που πήρα από τον @gianniskid (6 μηνών περίπου σήμερα).

Τα ζεμπράκια τα κάνουν όλα γρήγορα και στην ηλικία των 6 μηνών είναι αναπαραγωγικά.
Κρατάμε τα θηλυκά ξεχωριστά από τα αρσενικά (χωρίς οπτική επαφή και χωρίς φωλιά) με λιτή διατροφή ώστε να προσομοιώσουμε εποχή ξηρασίας για να μειώσουμε τα πολλά άσκοπα αυγά.
Ένα αυγό που και που δεν είναι πρόβλημα και δεν πρέπει να μας φοβίζει, απλά το απομακρύνουμε.
 
Ίσως θα πρέπει να μάθεις να ζήσεις μ' αυτές τις καταστάσεις.

Εμένα δε με πειράζει, για τη μικρή φοβάμαι. Μη μου πάθει καμία έλλειψή, μη μου εξαντληθεί... Αν όντως δεν υπάρχει θέμα, απλά αφαιρώ το αυγό όποτε κάνει και "κάνω την πάπια" όπως λέει και ο @YannisK .

Κάνε μια αλλαγή των πραγμάτων και πάλι και δώσε της λίγο ασβέστιο μην σου πάθει κάποια έλλειψη

OK, αλλάζω πάλι τη διάταξη των πραγμάτων στο κλουβί και δίνω ασβέστιο. Με την άλλη θηλυκιά όμως τι να κάνω; Να τις χωρίσω για να μην παίρνει κι αυτή το ασβέστιο ή δεν υπάρχει πρόβλημα;

Κρατάμε τα θηλυκά ξεχωριστά από τα αρσενικά (χωρίς οπτική επαφή και χωρίς φωλιά) με λιτή διατροφή ώστε να προσομοιώσουμε εποχή ξηρασίας

Δε βλέπονται καθόλου με τα αρσενικά. Μόνο τα ακούνε. Μήπως παίζει κι αυτό το ρόλο του; Τώρα δίνω μόνο σπόρους. Πιο λιτή δε γίνεται...

Σας ευχαριστώ όλους!
 
Να τις χωρίσω για να μην παίρνει κι αυτή το ασβέστιο ή δεν υπάρχει πρόβλημα;
Όχι δεν υπάρχει πρόβλημα, ακόμα και στην περίπτωση περίσσειας ασβεστίου, αυτό αποβάλλεται από τα ούρα.
Ίσως αν γίνεται να μην τα ακούν επίσης, να ήταν προτιμότερο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sylvia
Καλησπερα η ηλικια αυτη ειναι οκ, μπορουν να γεννησουν αυγα γιατι ενα θηλυκο που κρατησα απο την ιδια γεννα εκανε πριν 3 μερες αυγο... Το ζεμπρακι γεννηθηκε 5 Ιανουαριου 2015
 
Όχι δεν υπάρχει πρόβλημα, ακόμα και στην περίπτωση περίσσειας ασβεστίου, αυτό αποβάλλεται από τα ούρα.

Τέλεια! Τότε δεν έχουμε πρόβλημα.

Ίσως αν γίνεται να μην τα ακούν επίσης, να ήταν προτιμότερο.

Θα τα βγάλω σε διαφορετικά μπαλκόνια να δω τι θα γίνει. Μυρίζομαι πάλι δουλειά για τον μπαμπά! 😛 Θα πρέπει να φτιάξει ξεχωριστά προστατευτικά για τα κλουβιά! Χιχι, πότε θα με σφάξει δεν ξέρω!

η ηλικια αυτη ειναι οκ, μπορουν να γεννησουν αυγα γιατι ενα θηλυκο που κρατησα απο την ιδια γεννα εκανε πριν 3 μερες αυγο

😀 προφανώς τα θηλυκά σου είναι "ντούρασελ", βαρβάτα! Για να έκανε και η αδερφή της αυγό, πάει να πει ότι ό,τι και να κάνω δε σώζομαι! 😀 Έεεε ρε τι έχει να γίνει έτσι και τα βάλουμε για αναπαραγωγή του χρόνου! Πανικός!
 
Μέσα φθινοπώρου θα τις βάλεις όχι άνοιξη όπως τα καναρίνια. Με το καλό!

Μέσα φθινοπώρου, ε; Καλά που μου το είπες. Εγώ για άνοιξη το πήγαινα! Άρα πλησιάζει ο καιρός! Ετοιμάστε πάνες και μπιμπερό! Λογικά δηλαδή γύρω στον Οκτώβρη είναι καλά, ε; Μιλάω πάντα για εσωτερικό χώρο.

Και δεν ήμουν σίγουρη αν ήθελα να προχωρήσω σε αναπαραγωγή να πω την αλήθεια, αλλά η θηλυκιά μου έχει άλλη γνώμη! Ξέρετε, είναι το θέμα του χώρου και του χρόνου. Άντε να αντέξω το πολύ μέχρι 20 πουλιά. Μετά τι γίνεται; Και δεν μπορώ να πουλήσω. Εκτός του ότι δένομαι πάρα πολύ μαζί τους, δεν ξέρω και αν θα πάνε σε υπεύθυνα άτομα. Πραγματικά δεν μπορώ να τα αποχωριστώ. Έχω ήδη 7 πουλιά. Αν τα 2 ζευγάρια μου κάνουν από 6 μικρά, θα έχω σύνολο 19 πουλιά. Πολύ κοντά στα όριά μου. Το περισσότερο που έχω αντέξει ήταν 22 πουλιά (αν θυμάμαι καλά) με πολύ ζόρι. Θυμάμαι ότι ξύπναγα το πρωί να πάω σχολείο, καλοκαίρι στις εξετάσεις (πήγαινα γυμνάσιο τότε) και πριν κάνω επανάληψη το μάθημα που έδινα, άλλαζα τα νερά τους. Το είχα χρονομετρήσει τότε γιατί δε με "'έπαιρνε" να καθυστερήσω το διάβασμα. Μου έπαιρνε μισή ώρα (στα γρήγορα κιόλας) μόνο για να βάλω νερά κάθε μέρα. Σκεφτείτε τώρα με τόσες υποχρεώσεις να προσπαθώ να ανταπεξέλθω και σωστά σε τόσα πουλιά. Που υπάρχουν μέρες που γυρίζεις από τη δουλειά και δεν έχεις προλάβει ούτε να φας και παρόλα αυτά πας για ύπνο γιατί στέκεσαι μετά δυσκολίας όρθιος... Είναι δύσκολη απόφαση! Αλλά αν το θέλει και η μικρή, δεν μπορώ να της χαλάσω και χατίρι!
 
Το παρακάτω είναι από το ίδιο link που σου έβαλα και πριν
Γι’ αυτά τα πουλιά δεν υπάρχει κάποια σταθερή περίοδος αναπαραγωγής. Αρκεί οι συνθήκες να είναι ευχάριστες και η υγεία και η γενική κατάσταση των πουλιών πολύ καλή.
Όλο τον χρόνο μπορούν να αναπαραχθούν. Εννοείται αποφεύγουμε το καλοκαίρι γιατί θα είναι ανυπόφορο. Ξεκίνα προετοιμασία με τις πρώτες δροσιές και μετά βάλε φωλιά.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sylvia
Το παρακάτω είναι από το ίδιο link που σου έβαλα και πριν
Γι’ αυτά τα πουλιά δεν υπάρχει κάποια σταθερή περίοδος αναπαραγωγής. Αρκεί οι συνθήκες να είναι ευχάριστες και η υγεία και η γενική κατάσταση των πουλιών πολύ καλή.
Όλο τον χρόνο μπορούν να αναπαραχθούν. Εννοείται αποφεύγουμε το καλοκαίρι γιατί θα είναι ανυπόφορο. Ξεκίνα προετοιμασία με τις πρώτες δροσιές και μετά βάλε φωλιά.

Ωραία! Και ξέρεις, είχα εμπειρία μόνο από καναρίνια τα οποία δεν είχα βάλει καν εγώ για αναπαραγωγή. Τα έβαζε τότε ο πατέρας μου και θυμόμουνα ότι τα έβαζε άνοιξη. Εγώ δεν ήξερα άλλες λεπτομέρειες. Τα ζεμπράκια τα έβαλα το χειμώνα σχεδόν κατά τύχη, γιατί κάποιος μου είπε "πώς δεν μπορείς να τα βάλεις, εννοείται ότι είναι μια χαρά η εποχή". Και να πω και την αλήθεια, για πρώτη αναπαραγωγή, δεν περίμενα ότι θα τα κατάφερνα καν. Κι όμως, τα πήγαμε μια χαρά. Θυμάμαι τότε που είχαμε τα 22 πουλιά, μόνο τα 2 ήταν ζεμπράκια. Είχε προσπαθήσει τότε ο πατέρας μου να τα ζευγαρώσει και (περιέργως) σε αντίθεση με τα καναρίνια, δεν είχε καταφέρει τίποτα. Μόνο κανένα- δύο αυγά που τα έκαναν στο ταψάκι. Το κομμάτι αυτό που μου παραθέτεις το διάβασα και πριν αλλά -να μη λέω ψέματα- το πέρασα λίγο στο "ντούκου" κολλημένη από τα καναρίνια και πάλι πήγαινα για άνοιξη!
 
Πραγματικά, κι εμένα μου φαίνεται "τρελό" αλλά για να το λέει η Πωλίνα κάτι θα ξέρει...

😀 Είμαστε όλοι πάντα μαθητές!

Η μικρότερη ηλικία στην οποια πήρα πετυχημένη γεννα από θηλυκό ζεμπράκι ήταν 13 εβδομάδων (3 μηνών και...). Από εξερευνητες του είδος αναφέρθηκε ότι στη φύση σε συγκεκριμένες συνθήκες περιβάλλοντος ζευγαρώνουν στην ηλικία 1,5 μηνα. Βεβαια αυτό δεν πρέπει να γίνει κανόνας για εμάς τους ερασιτέχνες.

Πρώτα απ όλα το πουλί που ζει σε μικρό κλουβί (ζευγαρωστρα) δεν έχει αποκτήσει κατάλληλη μυϊκή μάσα. Αν είναι υπέρβαρο πιθανόν δεν θα έχει δύναμη να γεννήσει αυγό (όσο μάλλον για το πρώτο της αυγό). Αν δεν λαμβάνει πλούσια διατροφή και ιχνοστοιχεία θα έχει πρόβλημα δυστοκίας. Άρα είναι επικινδυνα να γίνανε σε τόσο νεαρή ηλικία. Το normal για τα ζεμπράκια είναι από 6 μηνών και πάνω. Συνιτός τότε είναι full πυρωμένα ανεξάρτηρα από εποχή του χρόνου.

Τώρα στο θέμα μας.

Το θέμα είναι τώρα πώς τη σταματάω!

Αφού το κορίτσι θέλει να γίνει μαμά, γιατί να μην την δόσεις αυτή τη δυνατότητα; Ένας μηνας βροχής και μια εβδομάδα καύσωνα της άνοιξε όρεξη για αναπαραγωγή. Αν είναι σε καλή κατάσταση υγείας, με σωστή φροντίδα θα σου έλεγα ένωσε τα ζευγάρια.

Τα ζέμπρα είναι από τα πιο εύκολα πουλάκια για αναπαραγωγή. Δεν χρεάζονται τρελή προετοιμασία. Είναι σκληρά και αντεκτικά. Αναπαράγονται οποια δήποτε εποχή του χρόνου, αρκεί η θερμοκρασία να είναι σταθερή.

Αν δεν θέλεις να μπλέκεις με τα μωρά, τότε όπως σου είπε ο Γιάννης... Βγάλε τη φωλια από τις θηλυκές (και μην βάζεις ποτε, δεν χρεάζεται να κοιμούνται στη φωλια), μείωσε την αυγοτροφη, η μην δίνεις καθόλου. Για 1-2 εβδομάδες ούτε φρούτα ούτε λαχανικά. Αν μπορείς να τα βάλεις στο εσωτερικό χόρο χωρίς τεχνητό φως. Έτσι σε λίγο θα σταματήσουν να κάνουν αυγά και να μπούν σε διαδικασία πτεροροιας.

Επίσης, προσωπικά πιστεύω πως δεν είναι αναγκαίο να χωρίζεις τα ζευγάρια. Εκτος αν θέλεις αναγκαστικά να αλλάζεις το ταίρι ή να σταματήσεις την τεταρτη γεννα. Συνήθως μετά από τις 3 γέννες (πετυχημένες) σταματάνε μονα τους και αρχίζουν να κοιμούνται στη φωλια χωρίς τις σκέψεις αναπαραγωγής.

Ο χωρισμός είναι καλός αν θέλεις να δεθούν καλά τα καινούρια πουλια μεταξύ τους. Τότε τα βάζεις για ένα μηνα να είναι μονα τους και να μην βλέπονται. Όταν τα ενώνεις μετά θα πάρεις 99% ταιριασμένο ζευγάρι.
 
Η μικρότερη ηλικία στην οποια πήρα πετυχημένη γεννα από θηλυκό ζεμπράκι ήταν 13 εβδομάδων (3 μηνών και...). Από εξερευνητες του είδος αναφέρθηκε ότι στη φύση σε συγκεκριμένες συνθήκες περιβάλλοντος ζευγαρώνουν στην ηλικία 1,5 μηνα.
Φοβερό...
Τελικά εμένα εξακολουθούν να με εκπλήσσουν πάρα πολύ τα πουλιά.
Ίσως ελάχιστα λιγότερο απ' τους ανθρώπους...
 
Το πότε ωριμάζει αναπαραγωγικά ένα ον και αρχίζει να γεννά καθώς και πόσα μικρά γεννά, εξαρτάται από το προσδόκιμο όριο ζωής του, σε όποιο είδος και αν ανήκει. Και τα ζεμπράκια ζουν λίγο, γι' αυτό και γεννούν πολλά αυγά, συχνά και από μικρή ηλικία.
 
Στην φύση δεν ζουν 10 χρόνια Πωλίνα. Και στην αιχμαλωσία είναι το πολύ ακραίο τα 10 χρόνια. Εσύ θα έχεις πιθανόν μέσο όρο ζωής στα δικά σου.
 
Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που τα ζεμπράκια φτάσανε στην ηλικία 14 και 17 χρόνον. Τώρα δεν ξέρω με σιγουριά να το επιβαιβεώσω. Αλλα τα 10 χρονια με καλή φροντιδα φτάνουν σίγουρα. Η ηλικία αναπαραγωγής εξαρτάται από ποιότητα ζωής του. Δυστυχώς συνήθως τα πουλάκια πεθαίνουν πολύ νεαρά από αρρώστιες και μη κατάλληλη διατροφή η διαμονή. Και γιαυτο περισσότεροι έχουν εντύπωση ότι ζουν λίγο... Κι όμως, τόσο μικρά πλάσματα, αλλα μπορούν να ζουν κι παραπάνω από έναν μεγάλο σκύλο.
 
Όλες οι πηγές αναφέρουν μέσο όρο ζωής 5-9 έτη. Φυσικά υπάρχουν οι εξαιρέσεις όπως και στους ανθρώπους, ο μέσος όρος είναι γύρω από τα 70 όμως υπάρχουν άνθρωποι που έζησαν 110 και... και βέβαια όσοι πεθαίνουν γύρω στον μέσο όρο από κάποια ασθένεια υπολειτουργίας κάποιων οργάνων φεύγουν. Ας μην ξεφύγουμε όμως :)
 
Εσύ θα έχεις πιθανόν μέσο όρο ζωής στα δικά σου.

Όχι Μαρία, βάση αυτά που διαβάζω στα ξένα site των εκτροφέων.

Tο hobby μου δεν έφτασε ακόμα 10 χρονών ) Το μεγαλύτερο gouldian που είχα και μου έκανε και μικρά ήταν 6 χρονών κι το έχασα από αρρώστια (.

Λόγο περιορισμένου χόρου αποχωρώ αναγκαστικά τα πιο μεγάλα στην ηλικία πουλια επειδή από τους απογόνους τους αποκτώ καλύτερα όσο αφορά μεταλλάξεις η γενετικής. Απλά δεν καταφέρνω να κρατάω πουλια μέχρι να γεράσουν. :)

Μαρία, Μην με παρεξηγήσεις. Ότι έχω μάθει λέω,... Που να ξέρεις μπορεί να κάνω κι λάθος. Γι'αυτο είμαστε πολλοί εδώ)
 
Μαρία, Μην με παρεξηγήσεις.
Όχι βέβαια γιατί να σε παρεξηγήσω; Εγώ αν πρόκειται να απαντήσω εδώ για εξωτικά, στα δικά σου γραφόμενα στηρίζομαι και στα δικά σου link τους παραπέμπω και όταν ήμουν μοντ και τώρα που δεν είμαι. :)
Η συζήτηση γίνεται με τα γενικά επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την λειτουργία της φύσης και των ζωντανών οργανισμών.
 
Back
Top