Διατροφή Αύξηση της πρωτεΐνης στην αυγοτροφή

Sakislocal

PB New Member
Εγγραφή
1 Μαρ 2019
Μηνύματα
13
Καλημέρα σε όλη την παρεα, θα ήθελα λίγο την βοήθεια σας για ένα θέμα που με απασχολεί. Παρακάτω είναι η αυγοτροφη που φτιάχνω αλλά έχω πρόβλημα με τα ποσοστά πρωτεΐνης %

Βάζω σε ένα μπωλ 100γρ νερό προσθέτω ότι συμπληρώματα χρειάζομαι, χρωστική βότανα κλπ και ρίχνω μέσα 50γρ ρασκ και το αφήνω 20 λεπτά ώστε να ρουφήξει το ρασκ το νερό. Ύστερα προσθέτω σε ένα μπλέντερ τα ασπράδια από 2 αυγα και 120γρ ξηρή αυγοτροφη (με 19% πρωτεΐνη) εφόσον ανακατεψω τα ασπράδια με την ξηρή αυγοτροφη, τα ρίχνω στο μπωλ με το ρασκ και τα ανακατεύω όλα μαζί. Η υφή είναι αφρατη με σωστή υγρασια όπως πρέπει να ειναι.

Τα πουλακια το τρώνε με άριστη αποδοχη. Το πρόβλημα είναι το νερό με το ρασκ μου κατεβάζει ποσοστιαία την πρωτεΐνη στο μείγμα μου. Με έναν υπολογισμό που έκανα έχω +- 13% πρωτεΐνη στο μείγμα μου και το θεωρώ πολύ χαμηλό σε περίοδο που ταιζονται οι νεοσσοι. Η μόνη λύση που σκέφτηκα είναι στο τελικό μείγμα που φτιάχνω να προσθέτω κάποιο προϊόν για να ανεβάζω την πρωτεΐνη στο 20% +-.

Τι προτείνετε εσείς;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 
Γκούγκλαρα λιγάκι στο διαδίκτυο, και βλέπω ότι το ασπράδι περιέχει πρωτεΐνη σε ποσοστό περίπου 11% - ελπίζω να ισχύει το ποσοστό.
Από την άλλη μεριά η αυγοτροφή σου περιέχει 19% πρωτεΐνη επί ξηρού. Ποια είναι η αναλογία αυγοτροφής προς νερό (υγρό γενικότερα) σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία;
 
Να το παμε λιγο αναποδα για να καταληξουμε εκεί που θελεις.

Γιατι ρασκ?
Για να κάνει μαλακή (και να διατηρεί μαλακή) την ξηρή αυγοτροφη για το τάισμα των νεοσσων, για να μπορώ να χορηγησω διαφορά υδατοδιαλυτα συμπληρώματα μέσω του ρασκ, χρωστική κλπ
 
Τι προτείνετε εσείς;
Προσωπικά όταν με είχε βρει ένας αντίστοιχος προβληματισμός,έλυσα τα χέρια μου με την χρήση πέρλας, αντί για ρασκ ή κους κους. Επειδή οι πέρλες είναι απο μόνες τους σαν αυγοτροφή,το μόνο που έκανα μετά ήταν να έχω μια ξηρή αυγοτροφή χωρις πολλές απαιτήσεις που να μαζεύει την υγρασία.
Αυτή ήταν η βάση.
Έπειτα τα πιο σημαντικά ήταν τα φύτρα σπόρων,τα σκουλήκια (κατά προτίμηση buffalo) και κάποιο σκεύασμα πχ πρωτεΐνης . Με αυτήν την σειρά ακριβώς.

Επειδή είχα πολύ μεγάλα κλουβιά το θέμα του λίπους μετά από ψάξιμο το έλυσα με την αυγοτροφή της LUS B21, που είχε 21% πρωτείνη και 18% χοιρινό λίπος. Παρά του ότι λέγεται πατέ, είναι ημισκληρομαλακή.
 
Προσωπικά όταν με είχε βρει ένας αντίστοιχος προβληματισμός,έλυσα τα χέρια μου με την χρήση πέρλας, αντί για ρασκ ή κους κους. Επειδή οι πέρλες είναι απο μόνες τους σαν αυγοτροφή,το μόνο που έκανα μετά ήταν να έχω μια ξηρή αυγοτροφή χωρις πολλές απαιτήσεις που να μαζεύει την υγρασία.
Αυτή ήταν η βάση.
Έπειτα τα πιο σημαντικά ήταν τα φύτρα σπόρων,τα σκουλήκια (κατά προτίμηση buffalo) και κάποιο σκεύασμα πχ πρωτεΐνης . Με αυτήν την σειρά ακριβώς.

Κάτι τέτοιο είχα στο μυαλό μου, δεν εχω ξανά χρησιμοποιήσει ποτέ πέρλες η αλήθεια είναι. Σκέφτομαι αντί για τις perle mordibe bianco που είναι ουδέτερες

Οι πέρλες αντικαθιστουν τα φυτρα;
 
Σκέφτομαι αντί για τις perle mordibe bianco που είναι ουδέτερες
Κάτι πρέπει να έγραψες και κόπηκε.
Μεγαλύτερη εμπειρία και προσπάθεια έχω κάνει με της Ornitalia, οι οποίες τουλάχιστον στο μάτι και κάπως στην κατανάλωση μου έκατσαν καλύτερα από της Unica και Hungenberg, αλλά έχουν δυσκολότερη προετοιμασία. Εγω τις έκανα απο το βράδυ.Αν δεν έχεις καναρίνια χρώματος, δοκίμασε τις πράσινες και όχι τις ουδέτερες.
Υπόψιν,υπάρχουν μάλλον αρκετοί τρόποι να τις δουλέψεις. Προσωπικά τις πέρναγα στο μούλτι με αυγοτροφή (όταν είχαν ήδη μουλιάσει) με ζεστό ή κρύο νερό όπως δείχνει και ο Gregorutti στο μοναδικό βίντεο που έχει στο youtube.
Οι πέρλες αντικαθιστουν τα φυτρα;
Όσο τα μαθηματικά ή η τεχνολογία, πες το όπως θες,την ίδια την ζωή.
 
Αν θες να διατηρησεις το παρον μειγμα που φτιαχνεις για τους X λογους, μπορεις να ρυθμισεις την πρωτεινη με ενα προιον που ο λογος περιεκτικότητας πρωτεΐνης
/βαρους θα σου δωσει τα μέγιστα.

Ενα τετοιο προιον ειναι η αλμπουμινη με 90γρ στα 100 να ειναι πρωτεινη. Προκειται για παστεριωμένο ασπραδι αυγου σε σκονη.
 
Να ξεθάψουμε και τη σπιρουλίνα που έχει γύρω στο 50% αν θυμάμαι καλά.

Και κάτι πάνω στο θέμα της αύξησης πρωτεΐνης στις τυποποιημένες αυγοτροφές... Νομίζω ότι κάνουμε την τρίχα τριχιά, όταν μιλάμε για μερικά ζευγάρια και όχι για πτηνοτροφική εκτροφή. Το αυγό έχει μεγαλώσει εκατομμύρια καναρίνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Προσωπικά βρίσκω τη συζήτηση υπερβολική, εκτός βέβαια αν μιλάμε για εκτροφή με 500 καναρίνια που όπως και να το κάνουμε το βαλε - βγάλε αυγό είναι ένα θέμα.
 
Μα δεν χρειάζεται ολόκληρο όπου δεν μπορεί να δοθεί όλο. Και το ασπράδι αρκεί. Δεν εννοώ σε καμία περίπτωση να γυρίσουμε στο ασπούρι και κανναβούρι όλο το χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγής, αλλά και το 11% ή το 14,725% ή το 30% πρωτεΐνης ντε και καλά μου φαίνεται εξίσου παράλογο. Δεν έχει καμία σημασία στην πράξη, όταν μιλάμε για μερικά ζευγάρια.
 
Όλο αυτό το πράγμα είναι μια ασχολία στην οποία ο καθένας θέλει να μετέχει με τον τρόπο του.
Φυσικά και βγαίνουν πουλιά με απλό αυγό αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία όταν πρόκειται για μια ενασχόληση.
Αρκεί τα σκευάσματα να προορίζονται για τα πτηνά, να υπάρχει μέτρο και ο εκτροφέας να μην έχει παράλληλη λόξα την αγορά και την αγορά και την αγορά καινούριων προϊόντων συνέχεια.

Επίσης ΟΛΑ αυτά, αφορούν λίγα ζευγάρια, δεν γίνεται να εφαρμοστούν σε 500 πουλιά λόγω τρομακτικού κόστους. Καμία επαφή με το να κόβεις στα 4 αβγά και να τα μοιράζεις, χίλιες φορές καλύτερο ακόμα και από άποψη χρόνου.

Κάτι τελευταίο που φυσικά δεν είναι απόδειξη αλλά σημαίνει για εμένα προσωπικά αρκετά. Στα ελάχιστα χρόνια που έκανα αναπαραγωγή λίγων ζευγαριών καναρινιών ράτσας πρέπει να είχα αναλογικά τρεις φορές επάνω τις επιτυχημένες γέννες σε σχέση με όσους ήξερα στον σύλλογό μου, εννοώ ζευγάρια/νεοσσοί/κλαρί. Έψαξα, διάβασα,έβαλα τον προσωπικό μου χαρακτήρα και ένιωσα ικανοποιημένος με μια "συνταγή" που δεν θα άλλαζα.Αν και άκουσα εκατομμύρια φορές το δεν χρειάζεται εκείνο και το άλλο.

Την πρώτη χρονιά έδινα από Γενάρη μέχρι Ιούνιο ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ φύτρα (εκτός απο 3 μέρες το Πάσχα). Νιώθω ακόμα πυρωμένος που το έκανα και ούτε που με νοιάζει αν ήταν απαραίτητα ή όχι, αυτό ήθελα αυτό έκανα και δεν έβλαψα και τα πουλιά.
Μετά πήγα ταξίδι στο εξωτερικό να στανιάρω.
 
Μα δεν χρειάζεται ολόκληρο..όπου δεν μπορεί να δοθεί όλο. Και το ασπράδι αρκεί..
πολύ σωστά, και παραθέτω κομμάτι από το άρθρο μου "Φυσική Διατροφική Προετοιμασία Αναπαραγωγής":

"Αυγό: Η πρωτείνη του (στο ασπράδι) είναι η πιο πλήρης πρωτείνη σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο ζωικό οργανισμό (αγγίζοντας το 65% επί του συνόλου του), κάτι απολύτως φυσικό αν σκεφτούμε ότι ο ρόλος του αυγού είναι ακριβώς αυτό.. Να δίνει ζωή, άρα περιέχει ουσίες πολύτιμες για τη δημιουργία και την ανάπτυξη.
Ο κρόκος του από την άλλη, αποτελεί πηγή παροχής βιταμίνης Α, Β6, B9, Β12, D, ω3 λιπαρών, ασβεστίου, καλίου, νατρίου, σεληνίου."
 
@Tony Forpus δοκίμασα την τελευταία φορά να προσθέσω ασπράδι σε σκόνη (αλμπουμινη) και το μείγμα λόγο ότι είχε υγρασία έγινε κολλωδες με πολλούς σβολους, κατι που δεν μου άρεσε και Δεν το ξαναχρησιμοποίησα από τότε. Μάλλον θα καταφύγω στο protein 90 αν είναι να βάλω κάτι.

@Stavros Σταύρο έχεις δίκιο με το αυγό, θα μπορούσα απλά να προσθέτω μαζί με την αυγοτροφη που φτιάχνω + σκέτο ασπράδι αυγό επιπλέον στο κάθε ζευγάρι και όλα καλά, ίσως το κανω και αυτό.

@Deukalion έτσι ακριβώς όπως λες απλά προσπαθώ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με γνώμονα όχι την "αλόγιστη" χρήση προϊόντων αλλά την ορθή όπου και όταν χρειαστεί.
 
Εγώ, πρώτη χρονιά φέτος, προσθέτω στην αυγοτροφή εκτός των άλλων (χρωστικές, γαϊδουράγκαθο, βότανα) και απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας. Πρόκειται για προϊόν αποκλειστικά απομονωμένης πρωτεΐνης σόγιας χωρίς άλλα πρόσθετα(συντηρητικά κλπ). Συγκεκριμένα πρόκειται για σκόνη η οποία περιέχει 90% πρωτεΐνη εξ ολοκλήρου από σόγια και μιας και η σόγια είναι πλήρης πρωτεΐνη, έχει ένα πλεονέκτημα συγκριτικά με τις υπόλοιπες φυτικές πήγες πρωτεΐνης. Ας υποθέσουμε ότι έχω μια αυγοτροφή με 16% πρωτεΐνη και θέλω να την φτάσω σε περιεκτικοτητα 20% πρωτεΐνης. Αυτό που έχω να κάνω είναι να προσθέσω σε 100 γραμμάρια αυγοτροφής 4,5 γραμμάρια από αυτό το σκεύασμα πετυχαίνοντας έτσι την επιθυμητή περιεκτικοτητα πρωτεΐνης στην αυγοτροφή. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μεθόδου κατά την διάρκεια της ανατροφής των νεοσσών δεν μπορώ να σας εγγυηθώ κάτι συγκεκριμένο καθώς φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το επιχειρώ και δεν έχω δει να χρησιμοποιείται από κάποιον άλλον αυτή η μέθοδος για να γνωρίζω τα αποτελέσματά της. Αυτό που έχω να πω από την έως τώρα εμπειρία μου είναι ότι δεν είχα κανένα πρόβλημα αποδοχής με την προσθήκη της σόγιας κατά 4-5% του συνολικού βάρους της αυγοτροφής τους τελευταίους μήνες.
 
Σάκη το μυστικό είναι στην συχνότητα που βάζεις "φρέσκο" πράγμα.
Πιστεύω πως αν βάζαμε ένα κουταλάκι του γλυκού φρεσκια αυγοτροφη κάθε δύο ώρες, στο τέλος της ημέρας τα πουλιά θα έκαναν διπλάσια κατανάλωση (μιλώ για την ανατροφή).Αυτό φυσικά είναι ανέφικτο αλλά έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία από όλα τα ποσοστά.

Σκέτο αυγό έδινα για ποικιλία, στην απογευματινή παροχή.
 
Μάλλον θα καταφύγω στο protein 90 αν είναι να βάλω κάτι.

Αυτο τι συνθεση εχει Σακη, απο τι προερχεται;
Περα του οτι ειναι ζωικης προελευσης δεν μπορω να βρω κατι αλλο.
[automerge]1582324629[/automerge]
***edit

Bρηκα καποιες πληροφοριες και προκυπτει οτι ειναι μειγμα αλμπουμινης και καζείνης το Protein 90
 
Τελευταία επεξεργασία:
πρώτη χρονιά που το επιχειρώ και δεν έχω δει να χρησιμοποιείται από κάποιον άλλον αυτή η μέθοδος για να γνωρίζω τα αποτελέσματά της.
Και 10 χρόνια να το επιχειρούσε κάποιος πάλι σίγουρος δεν θα μπορούσε να είναι.
Για να μην νιώθεις μόνος η σόγια είναι σε πάρα πολλά προϊόντα, σε αρκετές αυγοτροφές κτλ.
Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι μπορεί να λέγεται πλήρης σαν πηγή πρωτείνης αλλά απο μεθειονίνη και λυσίνη πάσχει... Και είναι ακριβώς αυτά τα δύο αμινοξέα που ακόμα και η ίδια η αγορά εστιάζει πρωτίστως την προσοχή της.

Προσωπικά δεν έδωσα ποτέ καμία σημασία σε ποσοστά πρωτεΐνης γενικά και αόριστα. Δήλωνα πίστη μόνο σε προϊόντα με αναγραφόμενο το πρωτεϊνικό προφίλ τους... Είναι ένα βήμα που όσοι μπαίνουν στο παιχνίδι της πρωτεΐνης πρέπει να κάνουν. Έπειτα δήλωνα πίστη στην φόρμουλα, δηλαδή στην εταιρεία. Γιατί μπορεί να ξέρει κανείς τι θέλει αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αν μαζέψει αυτά τα 5-6 πράγματα, τα ενώσει και τα δώσει,θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Για αυτό πήγαινα πάντα σε προϊόντα εξειδικευμένα για πτηνά.

Και κάπως έτσι έστησα την δική μου εκτροφή,ένιωθα εγώ καλά, δεν θεώρησα αυτό που κάνω εγώ κανόνα ούτε αυτούς που βάζουν ή δεν βάζουν άλλα πράγματα, άσχετους. Το θέμα είναι στην προσωπική επιλογή, αν με ρωτούσες τότε θα σου έλεγα για αυτούς τους λόγους θέλω αυτά τα 4 αμινοξέα οπωσδήποτε, δεν θέλω κυστίνη και κυστείνη,θέλω χαλκό στην πτερόρροια, δεν θέλω προϊόντα σόγιας κτλ.
Bρηκα καποιες πληροφοριες και προκυπτει οτι ειναι μειγμα αλμπουμινης και καζείνης το Protein 90
Αυτό που το βρήκες αγορίνα;
Είναι η πρωτεΐνη που ανέφερα παραπάνω με Link.
https://www.pietersspeciaal.be/Pieters_Speciaal/English.html
 
Back
Top