Ασθένειες Βοήθεια για κανάρα προς διάσωση

GreekMan72

PB Known Member
Εγγραφή
8 Δεκ 2017
Μηνύματα
2.149
Πόλη
Ραφήνα
Φίλοι μου καλημέρα σας!

Το περασμένο Σάββατο το πρωί ήρθε στα χέρια μου ένα θηλυκό καναρίνι. Πέτυχα ένα γείτονα που ξέρω ότι έχει καναρινιά και πιάσαμε κουβέντα. Ο άνθρωπος έχει κανονική εκτροφή, με ζευγάρια κλπ και επίσης σε άλλη μεριά του μπαλκονιού του έχει και 4-5 καρδερίνες. Θέλει να βγάλει καρδερινοκάναρα όπως μου είπε.
Τις συνθήκες διαβίωσης των πουλιών βεβαία δεν θα τις χαρακτήριζα ιδανικές αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα... Πάντως επιεικώς θα πω ότι χρίζουν μεγάλης βελτίωσης. Σκοπεύω διακριτικά και με τακτ να του μιλήσω για αυτό κάποια στιγμή.

Μου έδειξε λοιπόν την θηλυκιά κανάρα που βλέπετε παρακάτω και ήταν ανήσυχος για την κατάσταση της. Το πουλάκι ήταν βρώμικο, φουσκωμένο, σε ένα πολύ μικρό άθλιο κλουβάκι τυλιγμένο σε ναύλον με αμφιβόλου ποιότητας τροφή, σε ένα βορινό και όχι ευήλιο μπαλκόνι. Εκεί άλλωστε ήταν και όλα τα υπόλοιπα. Προσφέρθηκα λοιπόν να το πάρω με πρόθεση να το συνεφέρω και να του το επιστρέψω εάν το πουλάκι τα καταφέρει. Το θέλει για να το βάλει για ζευγάρωμα.

Αφού το πουλάκι ήρθε στα χέρια μου το έβαλα μέσα σε μια από τις 60αρες ζευγαρώστρες μου (που πλέον μου περισσεύουν) η οποία, εννοείται ότι, πριν είχε απολυμανθεί σε εξονυχιστικό επίπεδο. Του έβαλα τροφή και έξτρα σπόρους, νεράκι καθαρό(να μην σας περιγράψω την ποτίστρα που είχε πριν..) και βρασμένο αυγό. Το μήλο που του έβαλα ούτε που το άγγιξε. Απέφυγα να βάλω λαχανικά κλπ λόγο της εικόνας που έχουν οι κουτσουλιές και πριν ακούσω την γνώμη σας. Παρακάτω υπάρχει φώτο. Το κλουβί τοποθετήθηκε σε ένα φωτεινό δωμάτιο με ησυχία και θερμοκρασία γύρω στους 19-21βαθμους.

Το πουλάκι πριν το βάλω στην ζευγαρώστρα και μη θέλοντας να το ταλαιπωρήσω πολύ, απλά το καθάρισα πολύ απαλά με ένα νωπό πανάκι (μέχρι και το ράμφος του ήταν βρώμικο..) και του ψαλίδισα κάποια πούπουλα στην περιοχή της αμάρας γιατί ήταν κολλημένα με υπολείμματα από κουτσουλιές κλπ.

Η παρακάτω φωτογραφία είναι αμέσως αφότου το έβαλα στο νέο του σπίτι. Της έδωσα και ένα όνομα έτσι για την ιστορία.. Καίτη😛

1.webp

Την πρώτη ώρα προσπαθούσε να πετάξει από πατήθρα σε πατήθρα και κάποιες φορές τα κατάφερνε κάποιες όχι. Σαν να ήταν μουδιασμένο-αδύναμο. Έδειξε όμως ιδιαίτερη λατρεία στους σπόρους και στο αυγό και έτρωγε με βουλιμία κάθε λίγο και λιγάκι.. Επίσης μετά από καμιά ώρα το πέταγμα του ήταν ποιο άνετο και ξεκίνησαν και τα πρώτα τιτιβίσματα. Μπάνιο δεν θέλησε να κάνει.

Κυριακή και Δευτέρα παρουσίασε εμφανή σημάδια βελτίωσης. Πετάει άνετα, είναι ευδιάθετο, τιτιβίζει και.. Τρώει κάθε λίγο και λιγάκι:). Επίσης δεν φουσκώνει πλέον.

Θεωρώ ότι έχει μια καλή πορεία αλλά θέλω την δίκη σας γνώμη και βοήθεια διότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρώ κάτι τέτοιο.

Όπως θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία, τα περιττώματα του είναι αρκετά νερουλά.. Προτίμησα να αφήσω το κόκκινο του πάτου της ζευγαρώστρας επειδή είναι πολύ λευκά ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή αντίθεση.

3.webp

Επίσης, παρατήρησα στης άκρες των δάκτυλων και εκεί που ξεκινάει το νύχι κάτι σαν φούσκωμα..Ακάρεα κλπ δεν έχει. Είναι κάτι που πρέπει να θεραπευτεί;

2.webp

Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων για τις συμβουλές σας. Ελπίζω η Καίτη να τα καταφέρει..
 
Δεν μπορώ να σε συμβουλέψω για την υγεία της, αλλά γράφω για να σου πω χίλια μπράβο για την πράξη σου.
Με λυπεί βέβαια το γεγονός ότι θα την επιστρέψεις σε εκείνες τις...όχι και τόσο καλές συνθήκες.. μιας και την ανέστησες κυριολεκτικά.
Εύχομαι όμως με την επιστροφή της στον ιδιοκτήτη της, να του κάνεις και αυτή την κουβέντα που θέλεις.
Να προσπαθήσεις δηλαδή να του εξηγήσεις ότι θα ξανα αρρωστήσει αν οι συνθήκες διαβίωσης είναι πάλι του ίδιου επιπέδου και ότι θέλει ένα μέρος χωρίς ρεύματα, ένα καθαρό κλουβί και καλή διατροφή -ειδικά απο την στιγμή που σκέφτεται την αναπαραγωγή της-.
 
Με λυπεί βέβαια το γεγονός ότι θα την επιστρέψεις σε εκείνες τις...όχι και τόσο καλές συνθήκες.. μιας και την ανέστησες κυριολεκτικά.

Άστο Ηλέκτρα.. Κι εγώ το σκέφτομαι.. Μέχρι που, δεν σου κρύβω, έχω σκεφτεί να του πω να την κρατήσω και να την πληρώσω εάν χρειαστεί.. Αν και την θέλει για ζευγάρωμα διακαώς.. Δεν ξέρω.. Θα δούμε.. Ας γίνει πρώτα εντελώς καλά η καημένη και βλέπουμε.
 
Γιατί θέλει τόσο έντονα την συγκεκριμένη για ζευγάρωμα;
Κοινό καναρινακι δεν είναι;

Να πω ότι θα στενοχωριοταν γιατί έχει δεθεί συναισθηματικά... Οκ...
Αλλά στην περίπτωση μας δεν ισχύει κάτι τέτοιο, το αντίθετο, εσυ έχεις αρχίσει να δενεσαι με την μικρή.
 
Γιατι λεει οτι ολα τα αλλα ζευγαρια τα εχει ετοιμα.. Και ειναι η τελευταια θυληκια που περιμενει για να την βάλει με καρδερίνα..
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Γιατι λεει οτι ολα τα αλλα ζευγαρια τα εχει ετοιμα.. Και ειναι η τελευταια θυληκια που περιμενει για να την βάλει με καρδερίνα..
Όταν ακούω αυτόν συνδυασμό κάτι με πιάνει...
Τα θυληκα που θα βγουνε από ένα τέτοιο ζευγάρωμα τι θα τα κάνει;
Τέλος πάντων, τσάμπα μιλάμε εμείς, κν εκείνος έχει πάρει τις αποφάσεις του.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Μαζί σου! .. Όμως δεν μου πολυπεφτει λόγο επί της παρούσης..Ωστόσο σε διαβεβαιω ότι θα προσπαθήσω να επηρεάσω θετικά την κατάσταση.
Ήδη του χάρισα 2 από τις παλιές μου ζευγαρωστρες με όλα το παρελκόμενα για να έχει τουλάχιστον 2 καλά κλουβιά για κάποια από τα ζευγαρια του...
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εσυ είσαι άψογος!
Ότι και να πούμε είναι λίγο :)
Είσαι από τους «καλύτερους μαθητές» που έχουν περάσει από το φορουμ νομίζω .
Γιατί ότι διαβάζεις το κανείς πράξη και προσπαθείς συνέχεια για την καλύτερη διαβίωση των καναρινιών σου!
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Απεφυγε τα λαχανικα και τα φρουτα μεχρι να "στρωσει χαρακτηρα" το εντερο.

Συνεχισε με πλουσιο μειγμα σπορων και αυγο.
Μπορεις να χορηγησεις ultra levure αν θελεις για να φερεις σε ισορροπία το εντερικο συστημα και καποια πολυβιταμινη.Αυτα και τα 2 ειναι προαιρετικα, στην θεση σου εγω θα το εκανα.

Σε οτι αναφορα τα ποδια θα χρειαστει την επομενη φορα που θα την πιασεις να βγαλεις κονυινη φωτο με ανοικτο το πελμα και απο την εσωτερικη του μερια για να δουμε την κατασταση του.
Επισης φωτο, στερνο κοιλιά με την ευκαιρια.

Καλη επιτυχια και μπραβο σου!
 
Γιατί ότι διαβάζεις το κανείς πράξη και προσπαθείς συνέχεια για την καλύτερη διαβίωση των καναρινιών σου!

Xαρη σε όλους εσάς όμως!
Δεν είχα ιδέα πόσο άσχετος ήμουν (και παραμένω)..όμως έχω μια αρχή στην ζωή μου.. Αν είναι να κάνεις κάτι ή καντο σωστά ή μην το κάνεις καθόλου.. Απεχθάνομαι το ήμι..

Μπορείς να χορηγησεις ultra levure αν θελεις για να φερεις σε ισορροπία το εντερικο συστημα και καποια πολυβιταμινη.Αυτα και τα 2 ειναι προαιρετικα, στην θεση σου εγω θα το εκανα.

Ευχαριστω Αντωνη! Εαν δεν κανω λαθος αυτα ειναι προβιοτικα ετσι δεν ειναι; Σημερα κιολας θα παω να του παρω.
Πολυβιταμινη εχω αυτη -> https://petbirds.gr/product/beaphar-multi-vit-bird/
Ειναι ΟΚ?

Θα επανερθω με τις φωτογραφιες που μου ειπες. Το σκεφτηκα να το κανω απο την αρχη αλλα δεν ηθελα να το ταλαιπωρησω πολυ γιατι το καθαρισμα ηταν αρκετα επιπονο..
 
Ναι προβιοτικα ειναι Δημητρη.
Σε καψουλες πλαστικες ειναι, τις ανοιγεις και σε κατοσταρα ποτιστρα βαζεις χονδρικα το 1/4 της σκονης.
Παραπανω ή παρακατω δεν σε αποσχολει, δεν υπάρχει κινδυνος υπερ/υποδοσολογιας.

Μια χαρα ειναι και η πολυβιταμινη!
Να εισαι καλα :)
 
Σε καψουλες πλαστικες ειναι, τις ανοιγεις και σε κατοσταρα ποτιστρα βαζεις χονδρικα το 1/4 της σκονης.
Παραπανω ή παρακατω δεν σε αποσχολει, δεν υπάρχει κινδυνος υπερ/υποδοσολογιας.

Επειδή και η πολυβιταμινη ειναι υδατοδιαλυτη να βαζω μισες μερες προβιοτικο και μισες πολυβιταμινη; Η να του βαλω δυο ποτιστρες μια με το καθε ενα;
 
Καλησπέρα Δημήτρη! Να σου πω και εγώ με την σειρά μου πολλά μπράβο για την αγαθή και καλή σου πράξη! Ότι και να πούμε θα είναι λίγο για όσα έκανες! Είσαι πρότυπο!👍

Το πτηνό ίσως να είναι έτσι λόγω αμέλειας και κακών συνθηκών διαβίωσης. Με όλα αυτά που του παρέχεις σε σύντομο χρονικό διάστημα θα το δεις μεταμορφωμένο!
 
Επειδή και η πολυβιταμινη ειναι υδατοδιαλυτη να βαζω μισες μερες προβιοτικο και μισες πολυβιταμινη; Η να του βαλω δυο ποτιστρες μια με το καθε ενα;


Ναι Δημητρη,ξεκινα με το προβιοτικο!
Μια ποτιστρα!
 
@GreekMan72
Όπως σου είπε σωστά παραπάνω ο @Tony Forpus ultra levure των 50 σε 500ml νερού για 6-7 ημέρες...
Οπωσδήποτε όμως πρέπει να δεις την κοιλιά του πουλιού...
Όσο αφορά τα ποδαράκια του φαίνονται πρησμένα και ίσως έχει να κάνει με αρθρίτιδα αν ταυτόχρονα κατεβάζει τα φτερά και δυσκολεύεται να πάει από πατηθρα σε πατηθρα.
Αν έχεις την δυνατότητα να το δεί ειδικός το πουλί για να έχεις και συ μια εμπεριστατωμένη άποψη για το τι του συμβαίνει..
Πάντως συ αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια..
 
Σε ευχαριστω Γιαννη @Giannisbox ! To προβιοτικο ηδη ειναι στο νερακι του.

αν ταυτόχρονα κατεβάζει τα φτερά και δυσκολεύεται να πάει από πατηθρα σε πατηθρα.

Πεταει και παταει μια χαρα και δεν κατεβαζει τα φτερα του οσο το εχω παρατηρησει. Ομως θα εχω το νου μου. Γενικα μου δινει μια καλη εικονα. Σιγουρα ταλαιπωρημενη αλλα καλη.

Μεθαυριο που θα κανω γενικη καθαριοτητα στο κλουβι θα φωτογραφησω και κοιλια και ποδια οπως μου ειπε ο Aντωνης.
Φυσικα και η επιλογη του ειδικου ειναι παντα stand by οποτε οπως και να εχει θα το δουμε. Εαν ειναι κατι που θα μας θορυβησει τοτε την ερχομενη Παρασκευη ή Σαββατο (εαν υπαρχει διαθεσιμοτητα γιατρου) θα το παω. Δυστυχως νωριτερα ειναι αδυνατο λογο φορτου και ο γιατρος ειναι στον Πειραια κι εγω ειμαι Ραφηνα(εκ διαμετρου αντιθετα), οποτε χρειαζεται καμποσο χρονο το ολο θεμα. Ευχομαι να μην χρειαστει. Οχι για τον χρονο αλλα κυριως για το κακομοιρο το πουλακι. Τωρα παντως ειναι σε ησυχο και ζεστο περιβαλλον και κοιματε:)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Φοιβο, σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια οπως και ολους τους υπολοιπους!

Καλά ξεμπερδέματα τώρα με τον γείτονα, άντε να το δώσεις πίσω κι άντε να του εξηγήσεις και τι φταίει. 🙄

. 😀 Εχεις πολυ δικιο @Φοίβος. Θα το κανω ομως οπως και να εχει πολιτισμενα και με επιχειρηματα. Το πολυ πολυ να μου θυμωσει (που δεν νομιζω) αλλα ακομη και σε αυτο το worst case scenario, δεν θα ερθει και το τελος του κοσμου. Μια καλημερα λιγοτερη. Δεν πειραζει.. 😉

Ωστοσο, αυτο ειναι κατι που θα το σκεφτω μετα και αφοτου ανακαμψει η φιλεναδα μας. Εχει ολο τον χρονο του κοσμου και ολη την καλη διαθεση για φροντιδα.

Παρολαυτα δεν θελω να σας κρυψω και μια ενδομυχη σκεψη μου... Εαν και εφοσον πανε ολα καλα και αφου την εφερε η μοιρα στα χερια μου, μηπως την.. Πασαρα σε κανεναν απο τους δικους μου.. Καβαλιερους..:D
Σκεψεις ομως προς το παρον. Η πορεια θα δειξει.:)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top