Αναπαραγωγή Βοήθεια στο ζευγάρωμα καναρινιών

lambros1976

PB New Member
Εγγραφή
12 Νοε 2014
Μηνύματα
35
Πόλη
Λαμία
Καλημέρα σε όλους τους φίλους. Έχω δυο ζευγάρια στα οποία έχω κάνει διατροφική προετοιμασία ενισχύοντας τη διατροφή εκτός απο τους σπόρους, με μήλο, αυγό, αυγοτροφή, ραδίκι, μπρόκολο και μα πολυβιταμίνη στο νερό τους. Τα ζευγάρια τα έχω σε ζευγαρώστρα σε εσωτερικό χώρο όπου η θερμοκρασία min είναι 16 και max 22, ενώ το φως που είναι φυσικό καθώς είναι δίπλα σε παράθυρο, το κρατάω έως της 20:00. Τα ζευγάρια τα είχα για διάστημα δυο εβδομάδων με χώρισμα για να μη βλέπονται, στη συνέχεια το έβγαλα για τρεις ημέρες και άφησα το συρμάτινο χώρισμα δίνοντας εξωτερική φωλιά και νήμα στο θηλυκό. Παρατήρησα ότι και τα δυο θηλυκά άρχισαν να πηγαίνουν νήμα στις φωλιές και χθές έβγαλα και το συρμάτινο χώρισμα. Παρατήρησα το εξής ενώ το ένα θηλυκό προχωράει με καλούς ρυθμούς στο χτίσιμο της φωλιάς το άλλο απλά τις μαζεύει μέσα στη φωλιά. Το σημαντικό είναι ότι δε βλέπω πολύ δραστήριους τους αρσενικούς. Να προσθέσω ότι μέχρι την ώρα που δε βλέπονταν τα καναρίνια τα αρσενικά είχαν ασταμάτητο κελάηδισμα, ενώ τώρα μιλιά (αλλά φυσική εξέλιξη). Θα ήθελα τις συμβουλές σας λοιπόν το ζευγάρωμα των καναρινιών μου καθότι και εγώ πρωτάρης με την αναπαραγωγή καναρινιών.
 
Δείχνεις ενημερωμένος κι αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά καλό.
Συνέχισε έτσι...
Μπορεί να λες πως είσαι
πρωτάρης με την αναπαραγωγή καναρινιών.
αλλά για μένα είσαι σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλούς "έμπειρους" εκτροφείς.
Στο θέμα σου τώρα...
Παρατήρησα ότι και τα δυο θηλυκά άρχισαν να πηγαίνουν νήμα στις φωλιές και χθές έβγαλα και το συρμάτινο χώρισμα.
Λογικά τα θηλυκά αργά η γρήγορα θα ετοιμάσουν τις φωλιές τους.
Από τη στιγμή μάλιστα που γράφεις πως βάζουν νήμα θα είναι σχετικά σύντομα και αυτό δεν θα πρέπει να σε ανησυχεί.
Το σημαντικό είναι ότι δε βλέπω πολύ δραστήριους τους αρσενικούς.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε για μια σωστή και πετυχημένη αναπαραγωγική προσπάθεια είναι να προετοιμάσουμε πρώτα τα αρσενικά καναρίνια και στη συνέχεια τα θηλυκά.
Η έννοια της προετοιμασίας δεν έχει να κάνει με φάρμακα ή σκευάσματα αλλά με καλή προσεγμένη και σωστή διατροφή.
Επικουρικά αυτής της διατροφής για τα πουλιά που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο, διαμορφώνουμε το περιβάλλον διαμονής τους ώστε να αισθανθούν την "άνοιξη". Διαφορετικά δεν θα ανταποκριθούν στις δικές μας επιθυμίες.
Οι συνθήκες αυτές δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη θερμοκρασία που εσφαλμένα κάποιοι θεωρούν ως μοναδική υποχρέωση αλλά κυρίως με το φως.
Η διάρκεια του φωτισμού. η ποιότητα αλλά και η έντασή του θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Χρειαζόμαστε λοιπόν 13-14 ώρες ημερήσιο έντονο φωτισμό, όπως αυτός που υπάρχει στις μέρες της Άνοιξης. Μόνο έτσι θα ξυπνήσουν τα αναπαραγωγικά ένστικτα των πουλιών μας.
Και φυσικά θα πρέπει να μην ξεχνάμε... Τα αρσενικά αργούν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία σε σχέση με τα θηλυκά.
Γι αυτό άλλωστε παρατηρούμε την ύπαρξη άσπερμων αυγών.
 
Καλησπερα παιδια, εχω 2 χρονια καναρινια, αλλα φετος αποφάσισα να ζευγαρώσω 1 ζευγάρι,
Λοιπων ειχα χωρισμα στην μεση περιπου 2 εβδομάδες, ειδα οτι ταΐζονταν στο στόμα & σκεφτηκα να βγαλω το χωρισμα, εβαζα αυγοτροφη 3 φωρες την εβδωμαδα & μηλο..
χτες εβγαλα το χωρισμα & εβαλα & φωλια, σημερα το πρωι ειδα ολο το νήμα στον πατο του κλουβιου..
τα πουλια τα εχω μεσα στο σπιτι διπλα στο παραθυρο, καποια βοηθεια βρε παιδια..
 
Λαμπρο θα συμφωνησω με το Γιαννη για οτι σου ειπε απλος θα συμπληρωσω για το μελον (επομενη χρονια) μια καλη πρακτηκη ειναι οτι κατα τη διαρκεια της συντηρησης των καναρινιων προτημοτερο ειναι οι αρσενικη να ειναι σε ψηλο σημειο τα κλουβια τους και χαμηλα οι θυλικες, ετσι ωστε καθηστερουν απο μονες να ερθουν αν ειναι στο ιδιο υψος (και την προετοιμασια τηνκανεις ταυτοχρονα και στα αρσενικα και στα θυλικα)θα παρουσιαζετε το φαινομενο οτι οι θυλικες θα ερχονται προτα. τωρα αν παρεις ασπορα αυγα (που δεν το πιστευω) μην βιαστεις να τα αποσηρεις ασε τις καναρες να καθονται απανω ωστε να καιρδισεις πολητιμο χρονο και να ερθουν και τα αρσενικα σου
 
Το σημαντικό είναι ότι δε βλέπω πολύ δραστήριους τους αρσενικούς.
Εγώ θα σου πρότεινα να βάλεις πάλι το χώρισμα, να βγάλεις την φωλιά απ τα θηλυκά και να περιμένεις να δεις φιλάκια και ταίσματα.. Μόνο τότε είναι και τα 2 έτοιμα. Τα αρσενικά θα πρέπει και με χώρισμα να πηγαίνουν κοντά στο διαχωριστικό και λυσσάνε στο κελάηδημα και να χοροπηδάνε και τα θηλυκά να "στήνονται" για ζευγάρωμα. Τότε είναι το σωστό Timing να βγάλεις το χώρισμα και καλούς απογόνους! 😉 Όλα τα άλλα τα έχεις κάνει τέλεια και μπράβο σου!

ειδα οτι ταΐζονταν στο στόμα & σκεφτηκα να βγαλω το χωρισμα,
Καλά έκανες μια και αυτό δείχνει ένδειξη ότι είναι πυρωμένα.

εβαζα αυγοτροφη 3 φωρες την εβδωμαδα & μηλο..
Δίνε κάθε μέρα βραστό αυγό ή αυγοτροφή μέχρι το τέλος της ωοτοκίας. Μετά θα κόψεις οποιαδήποτε πηγή πρωτεϊνών μέχρι να εμφανιστεί ο πρώτος νεοσσός! 😉 Το μήλο μόνο δεν αρκεί.. Δώσε μπρόκολο, κουνουπίδι, γλυστρίδα, βότανα και φυσικά κόκκαλο σουπιάς, ωμό σουσάμι, τσόφλι από αυγό και ίσως χρειαστεί και υδατοδιαλυτό ασβέστιο από πετ σοπ! Μην ξεχάσεις το ασβέστιο για να μην χάσεις τα θηλυκά!

χτες εβγαλα το χωρισμα & εβαλα & φωλια, σημερα το πρωι ειδα ολο το νήμα στον πατο του κλουβιου..
Ίσως δεν της αρέσει η θέση της φωλιάς ή το νήμα.. Δώστης επιλογές... Βάλε μια εσωερική και μια εξωτερική φωλιά.. και δώστης ποικιλία στο είδος του νήματος.

τα πουλια τα εχω μεσα στο σπιτι διπλα στο παραθυρο
Πες μου σε παρακαλώ.. Τι θερμοκρασία έχει ο χώρος που τα έχει; Βάζεις και τεχνητό φωτισμό ή μόνο με τον ήλιο;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
εμμ δεν ξερω ακριβως την θερμοκρασια που εχουμε μεσα στο σπιτι..
μηλαω χωρις να εχω εξτρα θερμανση-καλοριφερ-ερκοντησιον!
ναι μονο με τον ηλιο,& κατα της 6 το απογευμα που νυχτώνει ανάβουμε 1 φως πιο μακρια απο τα πουλια που να μην τα επηρεάζει..

στα pet που πηγα μου εδωσαν 1 μπλε κουτι τετράγωνο με μια μικρη στρόγγυλη τρυπα στην γωνια,
υπάρχουν διάφορες κλωστές..?
& φωλιά εχω την κλειστη τυπου που ειναι εξωτερική...
 
το διαβασα το αρθρο - λινκ που μου εδωσες εχτες, απλα δικο μου λάθος ξέχασα να γράψω..
βλεπω οτι εχουν μετακινήσει την τσόχα,& ο Κ, μακης σε κάποιο αλλο άρθρο γραφει οτι μπορούμε να ράψουμε την τσοχα..? είναι όντως σωστό..?
 
ανάβουμε 1 φως πιο μακρια απο τα πουλια που να μην τα επηρεάζει..
Το φως αυτό πότε κλείνει; Πρέπει η διάρκεια του ημερήσιου φωτισμού να είναι σταθερή.. αλλιώς δεν πρόκειται να ζευγαρώσουν..

στα pet που πηγα μου εδωσαν 1 μπλε κουτι τετράγωνο με μια μικρη στρόγγυλη τρυπα στην γωνια,
Νομίζω πως αυτό είναι το λευκό νήμα που μπλέκεται στα πόδια των νεοσσών και των γεννητόρων. Φυσικά υπάρχουν πολλά είδη νήματος! Να πάρεις νήμα από λινάτσα και βαμβάκι!

& φωλιά εχω την κλειστη τυπου που ειναι εξωτερική...
Μπορεί να μην τη θεωρεί ασφαλή για να εναποθέσει τα αυγά της.. Βάλτης και μια εσωτερική ψηλά στο κλουβί (ψηλά αλλά φυσικά να μπορεί να μπει ή να ζευγαρώσουν).

οτι μπορούμε να ράψουμε την τσοχα..? είναι όντως σωστό..?
Μπορείς να το κάνεις για να μην τη βγάλει η θηλυκιά..
 
το μεγαλο φως αναβει κατα της 6 το απογευμα & κλίνει κατα της 9 το βραδυ,& το αλλο το φως που ειναι ποιο απομακρυσμένο κλείνει μετά της -3- το πρωί.. Οταν κλεινω το μεγαλο φως, πεφτουν για νανακια,( χα χα) αλλα καπου στης 2 με 2:30 το πρωι αρχιζουν να κελαιδουν κανα 2 λεπτα οχι ολλα τα πουλια... Μαλλον δεν τα εχω σε σωστό περιβάλλον..
στα 2 μετρα περιπου ειναι η τηλεωραση, που & αυτη κλείνει μετα της 3...
 
μαλλον δεν τα εχω σε σωστό περιβάλλον..
Αυτό είναι το μόνο σίγουρο φίλε μου.. σε αυτό το περιβάλλον (το φως κλείνει άλλη ώρα, η τηλεόραση παίζει κτλ κτλ) δεν πρόκειται να σου ζευγαρώσουν.. και να σου ζευγαρώσουν θα έχεις πολλά θέματα και προβλήματα λόγω στρες από τις συνθήκες αυτές.. Οι κανάρες δε θα στρώνουν φωλιά, δε θα ολοκληρώνουν την ωοτοκία, θα παρατήσουν τα μικρά κτλ. Καλύτερα βρες ένα χώρο ήσυχο χωρίς πολυκοσμία, φώτα, φασαρία, καπνό (όχι την κουζίνα ή το μπάνιο) και να έχεις εκεί μόνο τα πουλιά σου. Τα πουλιά θα ξυπνούν στην ανατολή του ήλιου και μετά από 13-14 ώρες (μαζί με το τεχνητό φως) θα κλείνεις και το φως.. Αν θες αναπαραγωγή χωρίς προβλήματα πρέπει να κάνεις έτσι... αλλιώς έξω μπαλκονάτα αλλά όχι ακόμα..
 
Αυτο σκέφτηκα & εγω φιλε μου,τα εχω τρελανει τα πουλακια...
γιατι ναμην τα βγαλω εξω στο μπαλκόνι.?
δεν θα ζευγαρώσουν.? θα τα τυλιξω με συτα γύρο γυρο για τα αγριοπούλια.
 
Αυτο σκέφτηκα & εγω φιλε μου,τα εχω τρελανει τα πουλακια...
Χαίρομαι που συμφωνούμε! Μπράβο σου που το παραδέχεσαι.. μεγάλο πράγμα η αυτογνωσία.. έτσι θα πας μπροστά!

γιατι ναμην τα βγαλω εξω στο μπαλκόνι.?
δεν θα ζευγαρώσουν.? θα τα τυλιξω με συτα γύρο γυρο για τα αγριοπούλια.
Που μένεις περίπου; Αθήνα; Ο καιρός είναι αρκετά καλός αλλά η μετάβαση έξω θα πρέπει να γίνει σταδιακά.. Μπορείς να τα βγάλεις έξω αλλά όχι απότομα.. υπάρχει κάποιο σημείο μέσα στο σπίτι που να είναι πολύ κοντά στην θερμοκρασία του μπλακονιού; Αν τα βγάλεις απότομα έξω φοβάμαι μην κρυώσουν... αυτό μόνο...
 
Δυστηχως φιλε μου ναι αθηνα νικαια,
το μονο που φοβαμαι, ειναι αυτες η ζευγαρωστρες εχουν μεγαλες πορτες,& πριν περιπου 4 μηνες, σκεφτηκα να καθαρισω τα πουλια στο μπαλκονι,& βαζω το χερι μεσα να βαλω αυγοτρογη & περνάει το πουλί διπλά απο το χέρι μου, φοβήθηκε & έφυγε, αλλα ευτυχώς το βρήκα..,
να σε ρωτησω, αν τα βγαλω εξω στο μπαλκονι & στα πλαι να ριξω 1 πετσέτα η 1 σεντόνι ώστε να μην ειναι στο φουλ κρυο.?
& με τι ειναι καλύτερο να τα βαλω γύρο γύρο. συτα..? η το πλαστικό με τα μικρα τετράγωνά ματια για προστασία απο τα αγριοπούλια.?
 
το μονο που φοβαμαι, ειναι αυτες η ζευγαρωστρες εχουν μεγαλες πορτες,
Τότε όταν τα καθαρίζεις αναγκαστικά θα τα βάζεις για λίγο σε εσωτερικό χώρο. Για να μην πάθεις τα ίδια!

αν τα βγαλω εξω στο μπαλκονι & στα πλαι να ριξω 1 πετσέτα η 1 σεντόνι ώστε να μην ειναι στο φουλ κρυο.?
Μια πετσέτα ή ένα σεντόνι δε θα κάνει τίποτα.. Πρέπει να τα βάλεις σε ένα μέρος που να, ην τα πιάνει κυρίως ο αέρας και τα ρεύματα αέρα. Θεωρώ πως αυτές τις μέρες η θερμοκρασία μέσα και έξω απ΄ το σπίτι είναι πολύ κοντά.. ίσως να τα βγάλεις έξω αυτές τις μέρες που κάνει καλό καιρό αλλά περίμενε και άλλες γνώμες.. Στην Αθήνα σήμερα (και στην Νίκαια) θα φτάσει 22 βαθμούς!

& με τι ειναι καλύτερο να τα βαλω γύρο γύρο. συτα..? η το πλαστικό με τα μικρα τετράγωνά ματια για προστασία απο τα αγριοπούλια.?
Η προστασία είναι όντως απαραίτητη! Εγώ τα έχω στην ταράτσα μου μέσα στο μπάρμπεκιου (φυσικά δεν ψήνουμε ποτέ) και τους έχω φτιάξει κατασκευή με το πράσινο πλέγμα για το μπαλκόνι. Από τα τζάμπο πήρα όλο το πακέτο 8 ευρώ νομίζω..
 
Ωραια θα παω σε 1 pet να παρω
νήμα από λινάτσα και βαμβάκι! & 1 εσωτερικη φωλια...
& πλαστικο για προστασία..
Αλικη εσυ αθηνα εισαι.?
τι ειδους καναρινια εχεις.?
 
νήμα από λινάτσα και βαμβάκι!
Για να καταλάβεις εγώ αυτό χρησιμοποιώ: karderines.gr/shop/Πτηνά/Εξοπλισμός-Πτηνών/Είδη-αναπαραγωγής/CSJC016-100-COCCO-SISAL-JUTA-COTTON-100gr-1

Αλικη εσυ αθηνα εισαι.?
Αμέεε! Στα νότια κι γω!

τι ειδους καναρινια εχεις.?
Έχω 2 θηλυκές χρώματος και όλα τα άλλα κοινά.. Πάρε μια ιδέα απ τα μικρά που έβγαλα πέρσι!
https://community.petbirds.gr/threads/Όταν-η-φύση-ζωγραφίζει.25386/
 
Ωραια πουλακια & ωραια χρώματά, μπράβο σου..
εχουμε 1 pet εδω & θα κοιταξω να δω αν εχει αυτος, επιδει εχω θεμα με την μετακινήσει,θα κοιταξω εδω κοντα σε εμενα..
σε ευχαριστω!
 
Back
Top