Ασθένειες Βρήκα άρρωστο περιστέρι και χρειάζομαι βοήθεια για τη φροντίδα του

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης niki198z
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

niki198z

PB New Member
Καλησπέρα και καλή χρονιά με υγεία!πριν 3 η μέρες βρήκα ένα ενήλικο Περιστέρι στη μέση του δρόμου,το πλησίασα,δεν φαινόταν να έχει κάτι,δεν αντιδρούσε και πολύ όμως,το έβαλα σε ένα χαρτοκουτο και το πήρα σπίτι,του έβαλα ψωμί και νερό,έτρωγε αλλά σα να μη μπορούσε να ραμφισει με ακρίβεια,το ματάκι το ένα κλειστό.
Επικοινώνησα με ανιμα,μου είπαν να του βάζω τομπρεξ στο ματάκι και να το ταιζω σπόρους.
Την ίδια μέρα πήγα στα κτηνιατρικά φάρμακα,τους είπα πως έχει η κατασταση,μου έδωσαν αντιβίωση σκόνη που διαλύεται σε νερό και λέγεται tufur,καθώς επίσης και μια δυναμωτικη σκόνη πουλιών σε περίπτωση που δεν πολύ τρώει,αυτά μου είπαν για 8 μέρες.
Το πουλάκι άνοιξε το ματάκι,το οποίο δεν είναι σε καλή κατάσταση,νομίζω ότι δε βλέπει,τρώει,πίνει,αν και του δίνω και με σύριγγα,όμως από απόψε το βράδυ έχει μπατάρει από τη μια πλευρά,το έβγαλα έξω να αλλάξω τα χαρτιά στο κουτί,και η μία πλευρά του είναι σα να παραλύει,έχω στεναχωρηθεί πολύ,τι άλλο μπορώ να του δώσω να το σώσω;

Το περιστέρι πιθανόν έχει κάποιο σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα ή λοίμωξη που επηρεάζει το νευρικό του σύστημα, με αποτέλεσμα να εμφανίζει παράλυση στη μία πλευρά. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με σαλμονέλωση (παραλυτική μορφή) που είναι πολύ συχνή σε περιστέρια και μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και παράλυση στα άκρα.

Λοιμώξεις όπως η ψευδοπανώλη επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα ή μπορεί ακόμη να χτυπήθηκε στο κεφάλι και να έχει κάποια εγκεφαλική βλάβη

Εσύ κράτησέ το σε ζεστό περιβάλλον (30-32°C), ειδικά αν μπατάρει. Η υποθερμία μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αν συνεχίζει να τρώει και να πίνει έστω και με σύριγγα, είναι καλό σημάδι. Δώσε μικρές ποσότητες ανά τακτά διαστήματα (κάθε 2-3 ώρες). Δώσε επίσης βιταμίνες και ηλεκτρολύτες. Η σκόνη που σου έδωσαν ίσως είναι χρήσιμη, αλλά μπορείς να προσθέσεις και βιταμίνες τύπου B-complex (βοηθάει στα νευρολογικά).

Δυστυχώς, αν είναι σαλμονέλωση ή νευρολογική λοίμωξη, το περιστέρι μπορεί να μην επιβιώσει ακόμα και με αγωγή. Αν έχεις πρόσβαση σε κτηνίατρο ειδικό στα πτηνά, θα χρειαστεί μια πιο εξειδικευμένη προσέγγιση (π.χ. ενέσιμα αντιβιοτικά ή κορτικοστεροειδή για φλεγμονές).

Το γεγονός ότι τρώει είναι καλό σημάδι και συχνά η φροντίδα και η ζεστασιά μπορούν να δώσουν χρόνο στον οργανισμό να ανακάμψει.

Καλή χρονιά ... Απάντησε επαρκώς ο κ. Σταύρος . Ταιζέ το και δώστου κάποια βιταμίνη στο στόμα και θα συνέλθει . Το κυριότερο είναι να είναι κάπου προστατευμένο , ιδιαίτερα από το κρύο . Καλή συνέχεια .

Η θερμοφόρα είναι πολύ καλή ιδέα και βοηθάει να κρατηθεί το περιστέρι ζεστό, κάτι που είναι κρίσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις. Συνέχισε να παρακολουθείς αν τρώει και πίνει αρκετά, και αν βλέπεις ότι χρειάζεται, συνέχισε το τάισμα με σύριγγα. Η σταθερή θερμοκρασία και η ενυδάτωση είναι από τα πιο σημαντικά για να διατηρηθεί στη ζωή.

Αν παρατηρήσεις επιδείνωση ή στασιμότητα για πολλές μέρες, ίσως αξίζει να σκεφτείς να επικοινωνήσεις ξανά με την ΑΝΙΜΑ ή κάποιον ειδικό κτηνίατρο. Αν χρειαστείς οτιδήποτε άλλο ή έχεις κάποια απορία στην πορεία, πες μας να το συζητήσουμε. Μην απογοητεύεσαι, πολλές φορές χρειάζεται υπομονή.

@Stavros σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση,η αλήθεια είναι πως επικοινώνησα με την ανιμα και μου είπαν να το πάω σε κτηνίατρο,δε σας κρύβω όμως πως τα οικονομικά μου δε μου το επιτρέπουν..σε δυο τρεις μέρες θα ξαναπεράσω από τα κτηνιατρικά φάρμακα,να συμβουλευτώ τον κτηνίατρο εκεί που δε χρεώνει επίσκεψη,και πιθανόν να του πάρω και κάτι ακόμα όπως κάποια βιταμίνη,να το βοηθήσει το πουλάκι.
Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και τις συμβουλές σας είμαι ευγνώμων.

@niki198z Καταλαβαίνω και νομίζω ότι κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για το περιστεράκι. Οι βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στην ανάρρωση, οπότε αν μπορέσεις να πάρεις B-complex ή κάποια άλλη ενίσχυση, θα είναι καλό.

Αν χρειαστείς κάποια επιπλέον πληροφορία στην πορεία, να μας πεις. Μπράβο που δεν το αφήνεις στην τύχη του.

Καλησπέρα!σας γράφω για να σας πω νέα για το πουλάκι.
Χτες βράδυ είπα πως ήταν το τελευταίο του βράδυ..
Σηκώθηκα το πρωί και είπα δε θα είναι ζωντανό,το περιστερακι ήταν όρθιο και προσπαθούσε να φάει προς μεγάλη μου έκπληξη,αυτές τις ημέρες γύριζε όλο το κεφαλάκι του ανάποδα μη μπορώντας να στερεωθεί...
Σήμερα πήγα στα κτηνιατρικά φάρμακα και εκεί ο γιατρός περιγράφοντας τα συμπτώματα,μου είπε πως το περιστέρι έχει κάποιο είδος εγκεφαλίτιδας και μου έδωσε αντιβίωση baytril,κάθε δύο ώρες να του δίνω μια Πατήσια σε 100 μλ νερό και τα του δίνω με σύριγγα στο στοματακι και να ξαναπεράσω σε μια εβδομάδα.
Ξέχασα να ρωτήσω πόσο να του δίνω κάθε φορά;γεμίζω μια μικρή σύριγγα και του δίνω,είναι πολύ;πάντως με τη μία δόση το πουλί άρχισε και κουνάει το φτεράκι του,εύχομαι να πάνε όλα καλά.

@niki198z Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι το περιστεράκι δείχνει σημάδια βελτίωσης, ακόμα κι αν η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Το Baytril είναι ισχυρή αντιβίωση και συχνά βοηθά σε βαριές λοιμώξεις, οπότε είναι θετικό που ξεκίνησες τη θεραπεία.

Όσον αφορά τη δόση, συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις δίνουμε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά καλό είναι να επικοινωνήσεις με το φαρμακείο ή τον κτηνίατρο για να έχεις τη σωστή καθοδήγηση. Η ακριβής δοσολογία εξαρτάται από το βάρος και τη γενική κατάσταση του πουλιού, και είναι σημαντικό να μην του δοθεί υπερβολική ποσότητα.

Το γεγονός ότι άρχισε να κουνάει το φτερό του τόσο γρήγορα είναι πολύ καλό σημάδι. Συνέχισε να του παρέχεις φροντίδα και ζέστη, και να έχεις υπομονή.

Back