Αναπαραγωγή Γιατί να σταματήσει τελείως η αυγοτροφή όταν ολοκληρωθεί η ωοτοκία;

misalouris

PB Supporter
Εγγραφή
22 Οκτ 2011
Μηνύματα
19.254
Πόλη
Ν. Ιωνία Μαγνησίας
Όταν ολοκληρωθεί η ωοτοκία (δλδ κάνει όλα τα αυγά) σταμάτα να δίνεις αυγοτροφή.
Γιάννη το έχω διαβάσει πολλές φορές, αλλά επ' ευκαιρίας θα ρωτήσω εσένα...
Γιατί να σταματήσει τελείως την αυγοτροφή;
Ποιος ο λόγος που προτείνεται κάτι τέτοιο;
 
Γιατί να σταματήσει τελείως την αυγοτροφή;
Ποιος ο λόγος που προτείνεται κάτι τέτοιο;
Ο μονος λογος που εχω ακουσει πανω σε αυτο, ειναι πως επανερχομαστε σε λιτη διατροφη την περιοδο της επωασης ωστε να "ηρεμει" κατα καπιο τροπο και το θηλυκο και το αρσενικο και να εστιασουν στο κλωσσημα κα οχι σε ερωτοτροπιες που μπορει να ειναι απορροια της πληθωρας φαγητου.
 
Συμπληρωματικά με όσα θέτει η Μιράντα, να πω ότι από τη μικρή μου εμπειρία παρατήρησα όχι μόνο ότι ο αρσενικός γίνεται πιο επιθετικός κάποιες φορές, αλλά και ότι το θηλυκό προχωρά στη 2η γέννα πιο γρήγορα, χωρίς να έχουν μεγαλώσει οι νεοσσοί αρκετά, και ότι επειδή σε όλην αυτή την περίοδο η αυγοτροφή είναι άφθονη, μπορεί να δημιουργηθούν θέματα στα ενήλικα πουλιά (γονείς) με την υπερκατανάλωση πρωτεϊνης. Π.χ. Πέρυσι η μια μου θηλυκιά σήκωνε το πόδι της προς τον Αύγουστο που την είχα με τα μικρά της ακόμα, ήδη 4 μήνες. Όταν την απομόνωσα και της έκοψα την αυγοτροφή, επανήλθε πολύ σύντομα. Φυσικά όλα αυτά είναι ερμηνείες.
 
Είναι γνωστό σε όλους μας πως η κανάρα κατά τη διάρκεια της επώασης ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματός της πάρα πολύ. Η επιπλέον ενέργεια για την αύξηση αυτής της θερμοκρασίας προέρχεται από την τροφή της.
Επιπρόσθετα, ο χρόνος εξόδου της περιορίζεται σε ελάχιστα λεπτά, ειδικά τις κρύες μέρες της Άνοιξης.
Κατά τη γνώμη μου λοιπόν και με αφορμή τα αρχικά δεδομένα που έγραψα... χρειαζόμαστε τροφές με μεγάλη ενέργεια και η αποχή από την αυγοτροφή... μόνο κακό θα της κάνει.
Προσωπικά συνεχίζω τη χορήγηση της αυγοτροφής κανονικά (δυο φορές την εβδομάδα) όπως και στο πριν από την ωοτοκία διάστημα και θα αυξήσω τη χορηγία της όταν έρθουν στον κόσμο τα μικρά της.
Συμφωνώ κι εγώ μαζί σας...
Γιατί το να έχω ένα "υπέρβαρο" καναρίνι είναι εξαιρετικά κακό για την εποχή της αναπαραγωγής.
Από το υπερσιτιζόμενο, μέχρι το λιτά σιτιζόμενο πουλί... υπάρχει απόσταση, στην οποία από πιστεύω πως καλύπτεται με τον τρόπο που προτείνω.
Η εμπειρία μου με αυτή την τακτική είναι θετική και μέχρι στιγμής πάνε όλα καλά.
Αν στην πορεία διαπιστώσω πως αυτό είναι λάθος ασφαλώς και θα το διορθώσω και θα ενημερώσω.
 
Μα, ο αρσενικός δεν αναλαμβάνει να ταΐζει το θηλυκό καθόλη την περίοδο της επώασης; Και επιπρόσθετα, έχεις παρατηρήσει τα θηλυκά όταν βγαίνουν απο τη φωλιά με τι ταχύτητα τρώνε;
Φυσικά όλα αυτά δεν αντικρούουν επαρκώς τα επιχειρήματα σου Γιάννη, αλλά κάπως μειώνουν τη βαρύτητα του συλλογισμού σαν παράμετρο, (χωρίς όμως να τον ακυρώνει)
αυξάνει θερμοκρασια. Χρειάζεται θρεπτικές κι ενεργειακές τροφές.
 
χρειαζόμαστε τροφές με μεγάλη ενέργεια και η αποχή από την αυγοτροφή... μόνο κακό θα της κάνει.
Γιάννη, μιλάμε για υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης το διάστημα που η δραστηριότητα της κανάρας είναι μειωμένη. Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της μπορεί να γίνει με την αύξηση του ποσοστού των λιπαρών - θερμίδων στη διατροφή τους μέσω των σπόρων.
 
το διάστημα που η δραστηριότητα της κανάρας είναι μειωμένη
Αυτό αντιτείνει, πως δεν είναι μειωμένη. Μπορεί ως κίνηση μεν αλλά μεταβολικά αναλώνεται πολύ στην δημιουργία και διατήρηση υψηλής θερμοκρασία για την επώαση.
Αυτό είναι το θέμα συζήτησης.
 
Όχι ακριβώς Μαρία. Η διατήρηση της υψηλής θερμοκρασίας χρειάζεται θερμίδες που μπορείς να δώσεις με αύξηση των λιπαρών σπόρων. Η μυική δραστηριότητα και η δημιουργία νέων ιστών είναι που χρειάζεται πρωτεΐνη, η περίσσεια της οποίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
 
Πάνω σε αυτό το θέμα φαντάζομαι θα δούμε πολλές απαντήσεις. Κάποιες θα είναι θεωρητικές
και κάποιες εμπειρικές. Δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος!
Ξέρω όμως σίγουρα ότι κάποιες συμβουλές είναι μύθοι πχ το να πιάνεις τα αυγά με τα χέρια ή το να βάλεις το χέρι σου στη φωλιά. Ετσι νομίζω είναι και αυτή. Για να απαντήσω στο θέμα που έμμεσα ξεκίνησα θέλω να υποθέσουμε οτι έχουμε ένα καλό ζευγάρι στα χέρια μας και ο αρσενικός βοηθάει.
Είμαστε στη πρώτη γέννα με έτοιμα τα αυγά να σκάσουν και αρχίζουμε την αυγοτροφή όπως λένε τα παιδιά παραπάνω..
Η χορηγησή της γίνεται καθημερίνα και ανα τακτά διαστήματα θα έλεγα. Όπως και στην ποσότητα θα είμαστε λίγο υπερβολικοί.
Για της επόμενες 35 - 40 ημέρες μέχρι να απογαλακτίσουμε τα μικρά, η κανάρα θα έχει μπεί είδη σε δεύτερη γέννα, θα έχουμε κατανάλωση αυγοτροφής από όλους. Σε αυτό το διάστημα δεν έχω δεί ΠΟΤΕ πουλί να παχαίνει και για να προλάβω κάποιους εάν έχω χωρήσει την κανάρα προτιμώ να τρώει μια μαλακή τροφή όσο πιο γρήγορα γίνετε για να γυρίσει στην φωλιά της. Σε όλο αυτό κρατάμε το χρονικό διάστημα που τρώνε αυγοτροφή και δεν έχω σημειώσει κάπου κάποιον να λέει να διακόψουμε την αυγοτροφή για α, β λόγους. Εδώ δεν έχουμε ολοκλήρωση ωοτοκίας;

Όταν είμαστε στην πρώτη γέννα και ειδικά οι καινούργιες κανάρες ζορίζοντε πολύ με την απόθεση αυγών. Τα βλέπεις αλλάζουν συμπεριφόρα. Εγώ προτιμώ να τους δίνω ΚΑΙ αυγοτροφή για να διαλέξουν μόνα τους να φάνε αυτό που τους λείπει... Η χορήγηση μπορεί να μην είναι καθημερινή αλλά 3 φορές την εβδομάδα σίγουρα. Εάν υποθέσουμε ότι δίνουμε καθημερινά συζητάμε για ένα διάστημα 13 ημερών (τελευταίο αυγό - σκάσιμο ) πόσο νομίζετε ότι θα παχύνει ένα πουλί που ξοδεύει όλη την ενέργειά του για να μπορεί να κρατάει σταθερή θερμοκρασία. Δεν θα καταναλώσει μόνο αυγοτροφή και ας μην έχουμε στο μυαλό μας ότι αυγοτροφή = πρωτείνη. Μπορούμε γι αυτές τις μέρες να αλλάξουμε τη δομή της και να προσθέσουμε ας πούμε δεξτρόζη ή ασβέστιο λέμε τώρα. Θεωρητικά...

Επίσης προτιμώ να έχω γέρο πουλί και ας είναι πιο βαρύ.
Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρει να βγάλει 3 γέννες.




.
 
Δεν μίλησε κανείς για βάρος και για θερμίδες. Όταν μιλάμε για αυγοτροφή μιλάμε για πρωτεΐνη και όχι για θερμίδες. Εκεί είναι που το χάνετε το θέμα.

Μιλάμε για προβλήματα στα νεφρά για προβλήματα στα πόδια από την αύξηση του ουρικού οξέος και όχι για το λίπος. Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να αυξήσει κάποιος το λίπος εφόσον το θεωρεί απαραίτητο, χωρίς να καταστρέψει νεφρά, πόδια, σπλάχνα.
 
Γιάννη, μιλάμε για υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης το διάστημα που η δραστηριότητα της κανάρας είναι μειωμένη.
Δεν έχω την υποδομή να μετρήσω τις συνέπειες σε αυτό που προτείνω Σταύρο και ούτε θα μπορέσω ποτέ με βεβαιότητα να βρω το απόλυτα σωστό.
Δεν θεωρώ υπερβολή αυτή τη χορήγηση (γι αυτό άλλωστε τη προσφέρω) και δεν θεωρώ πως θα χαλάσει την οργανική ισορροπία του πουλιού η χορήγηση για τέσσερις φορές στις 15 μέρες επώασης από ένα κουταλάκι του γλυκού για δύο πουλιά ώστε
να καταστρέψει νεφρά, πόδια, σπλάχνα.
Άλλωστε το 20% είναι πρωτεΐνη το υπόλοιπο δεν είναι θερμίδες;
Γιατί μόνο η υπερβολή έχει τέτοια αποτελέσματα...
Η μυική δραστηριότητα
Η αύξηση της θερμοκρασίας για την επώαση Σταύρο πως γίνεται;
 
Κάποιες θα είναι θεωρητικές
και κάποιες εμπειρικές. Δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος!
Συμμερίζομαι τη θέση σου...
Για της επόμενες 35 - 40 ημέρες μέχρι να απογαλακτίσουμε τα μικρά, η κανάρα θα έχει μπεί είδη σε δεύτερη γέννα, θα έχουμε κατανάλωση αυγοτροφής από όλους. Σε αυτό το διάστημα δεν έχω δεί ΠΟΤΕ πουλί να παχαίνει
Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα.
Οι καλοί γονείς... Πάντα χάνουν!
Σε όλο αυτό κρατάμε το χρονικό διάστημα που τρώνε αυγοτροφή και δεν έχω σημειώσει κάπου κάποιον να λέει να διακόψουμε την αυγοτροφή για α, β λόγους.
Θα ήταν αδύνατο άλλωστε να διακοπή η χορήγηση αυγοτροφής...
Επίσης προτιμώ να έχω γέρο πουλί και ας είναι πιο βαρύ.
Εδώ είναι νομίζω η ένσταση του Σταύρου ως αποτέλεσμα της αυγοτροφής.
Δεν παχαίνει... αλλά κινδυνεύει οργανικά από την πρωτεΐνη.
Αυτό που έβαλα ως σκέψη πιο πάνω είναι αν το υπόλοιπο 80% γίνεται "θερμίδες" ή όχι.
Γιατί αν δεν γίνεται ... Τότε έχει δίκιο ο Σταύρος και πρέπει να διακοπή η χορήγηση της αυγοτροφής.
Αν όμως προσφέρει θερμίδες (για μένα προσφέρει πολλές) τότε με τη "μειωμένη δοσολογία" εξισορροπούμε το χάνω - κερδίζω στον οργανισμό του πουλιού.
 
Δεν μίλησε κανείς για βάρος και για θερμίδες. Όταν μιλάμε για αυγοτροφή μιλάμε για πρωτεΐνη και όχι για θερμίδες. Εκεί είναι που το χάνετε το θέμα.

Σταύρο δε το χάσαμε το θέμα.
Απαντάμε στο αν πρέπει να χορηγούμε αυγοτροφή μετά την ολοκλήρωση της ωοτοκίας. Δεν είμαστε κτηνίατροι για να ξέρουμε πόσο επιρεάζει αυτές τις 13 ημέρες που θα δώσουμε 3 φορές.
Δέν ξέρω εάν πρόσεξες αλλά έγραψα πιο πάνω

Δεν θα καταναλώσει μόνο αυγοτροφή και ας μην έχουμε στο μυαλό μας ότι αυγοτροφή = πρωτείνη. Μπορούμε γι αυτές τις μέρες να αλλάξουμε τη δομή της και να προσθέσουμε ας πούμε δεξτρόζη ή ασβέστιο...

Το οποίο σημαίνει ότι μπορούμε να προσφέρουμε μια αυγοτροφή με προσθήκη (κούς-κούς - ρασκ ) οπου θα έχει πρωτείνη 6-8% λόγου αραίωσης ΑΛΛΑ θα έχει μέσα της κάποιες υδατοδιάλιτες βιταμίνες χρήσιμες για την περίοδο ή εάν θέλεις μπορείς να βάλεις και λιπαρούς σπόρους ή ότι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Επειδή όλα αυτά που σου γράφω είναι εμπειρικά θα σου πώ το εξής.
"Εχω στη κατοχή μου πουλιά από το 2013 και είναι έτοιμα για αναπαραγωγή. Κάθε χρόνο μου δίνουν πουλάκια με μέσο όρο 3 γέννες. Ένα άρρωστο πουλί όπως ξέρεις δεν θα προχωρούσε ποτέ σε αναπαραγωγή.
 
Η αύξηση της θερμοκρασίας για την επώαση Σταύρο πως γίνεται;
Για να το επισπεύσω για εμάς που διαβάζουμε με κομμένη την ανάσα, πως γίνεται;
Μην είστε ρητορικοί βρε παιδιά.:)
Μιλάμε για προβλήματα στα νεφρά για προβλήματα στα πόδια από την αύξηση του ουρικού οξέος και όχι για το λίπος. Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να αυξήσει κάποιος το λίπος εφόσον το θεωρεί απαραίτητο, χωρίς να καταστρέψει νεφρά, πόδια, σπλάχνα.
Εν ολίγοις Σταύρο λες οτι η μετέπειτα της ωοτοκίας κινητικότητα αντιστρέφει τις κακές συνέπειας μιας υπεραυξημένης παροχής πρωτεινιούχων σκευασμάτων; Γιατί αλλιώς η και τότε καθημερινή παροχή θα έβγαζε προβλήματα.
 
Για να το επισπεύσω για εμάς που διαβάζουμε με κομμένη την ανάσα, πως γίνεται;
Μα δε ρωτάω ρητορικά...
Απορία έχω.
Γιατί πίστευα πως ανεβαίνει με κάποιο "οργανικό μηχανισμό" που χρειάζεται μυική σύσπαση ή τέλος πάντων κάτι παρόμοιο... (Συγχωρήστε μου το μη εξειδικευμένο λεξιλόγιο και τις ορολογίες)
 
Αν θέλετε να το πείτε αναλυτικά για το ποια θερμοκρασία εννοείτε. Της κανάρας,της φωλιάς ή και των δύο.
Και με ποιόν τρόπο.
 
Λιγάκι που το έψαξα πάντως γιατί δεν ήξερα αυτή την λεπτομέρεια, δεν ανεβάζει θερμοκρασία.
Την υπάρχουσα θερμοκρασία του σώματός της χρησιμοποιεί, απλά αφαιρεί φτερά από την κοιλιά για να ακουμπάει το ζεστό δέρμα της πάνω τους, μια και τα φτερά είναι θερμομονωτικά.
 
Δημήτρη δεν κατάλαβα τι ακριβώς ρωτάς...
Το διευκρίνισε η Μαρία γιατί μέχρι στιγμής ήταν αόριστο το όλο θέμα της θερμοκρασίας, ειδικά σε κάποιον που δεν ξέρει.
Νομίζω έτσι διαβάζονται καλύτερα τα όποια ενεργειακά κόστη της κανάρας.
 
τέσσερις φορές στις 15 μέρες επώασης από ένα κουταλάκι του γλυκού
Τρία κουταλάκια του γλυκού είναι όλο το σώμα του πουλιού.
Άλλωστε το 20% είναι πρωτεΐνη το υπόλοιπο δεν είναι θερμίδες;
Γιατί μόνο η υπερβολή έχει τέτοια αποτελέσματα...
Όταν θέλεις να δώσεις θερμίδες και αντί για αυτές δίνεις πρωτεΐνη, είναι υπερβολή και το ένα γραμμάριο. Αυτό επισημαίνω.
Η αύξηση της θερμοκρασίας για την επώαση Σταύρο πως γίνεται;
Με την αλλαγή της μεταβολικής λειτουργίας του οργανισμού που ρυθμίζεται από το επίπεδο των ορμονών στο σώμα. Είναι τέτοια η δύναμη των ορμονών που μπορεί να κάνει το στήθος μιας γυναίκας να παράξει γάλα χωρίς να πρέπει απαραίτητα να φάει ένα κιλό κρεμμύδια όπως λένε οι γιαγιάδες.

Δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε άλλο παρά μόνο να θηλάζει τακτικά το μωρό της. Το ίδιο και τα πουλάκια. Πρέπει απλώς να κάθονται στη φωλιά και να περιμένουν. Όταν οι ορμόνες τους πουν να σταματήσουν αυτό που κάνουν, δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουν να το κάνουν για κανένα λόγο.

Είτε δώσεις 800 θερμίδες σε ένα πουλάκι είτε όχι, αυτό θα κάθεται στη φωλιά για όσο διάστημα "πρέπει". Υπάρχουν γυναίκες στον κόσμο που με πέντε γεύματα του δυτικού κόσμου συντηρούν τον εαυτό τους σε ολόκληρη την εγκυμοσύνη.

Εν πάση περιπτώσει, δεν αμφισβητώ τη θεωρία που λέει ότι η έγκυος δεν πρέπει να λιμπίζεται και πρέπει να τρώει σαν αρκούδα για 9 μήνες. Δεν είναι το θέμα αυτό. Το θέμα μας είναι οι πρωτεΐνες και έχω τοποθετηθεί.

Δεν έχω την υποδομή να μετρήσω τις συνέπειες σε αυτό που προτείνω Σταύρο
Fair enough.
 
Back
Top