Ασθένειες Είναι τύφλωση ή καταρράκτης;

Billis Pap

PB New Member
Εγγραφή
3 Νοε 2014
Μηνύματα
53
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Το πουλί είναι θυλικό φλωροκαναρο 4 μηνων,το έχω σε μια κλούβα πτήσης μαζί με 4 καμάρες και ένα αρσενικό φλωροκαναρο ίδιας ηλικίας με την θηλυκιά. Στο πάτο χρησιμοποιώ ποταμίσια άμμο και τροφή χύμα της Μανιτόμπα. Τα μάτια της έχουν μια άσπρη κηλίδα και το παρατήρησα σήμερα.Ή συμπεριφορά της δείχνει σημάδια τυφλώσει καθώς είναι υπερβολικά ήρεμη ακόμα και στην πολύ κοντινή παρουσία μου. Τρώει και πίνει κανονικά καθώς και πετάει από πατιθρα σε πατιθρα αλλά σε λιγότερο ρυθμό απ'τα υπόλοιπα πουλιά καθώς διαλέγει το μέρος της και κάθεται ήρεμη. Πιστεύω ότι ακόμα αχνοβλεπει κινήσεις καθώς έκανα ένα τεστ με το χέρι μου και ανταποκρίθηκε μόνο στην κίνηση του καθώς όταν το είχα ακίνητο σε απόσταση 5 πόντων απ'τους πουλί μόνο κουνουσε το κεφάλι της στη μεριά του.
Θα ήθελα τις γνώμες και τις εμπειρίες σας για να το αντιμετωπίσω.
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

καταράκτης-πουλι-min.webp
 
Να ρωτήσω κάτι..
Μήπως αυτό που βλέπεις ως άσπρο είναι η αντανάκλαση του φωτός ή κάτι σίγουρα έχει πάνω στο χιτώνα του ματιού του πουλιού;
 
Όχι αυτό είναι σίγουρο,το τσεκαρα. Είναι Αυτό που βλέπεις στην φωτο και στα δυο μάτια. Δεν γνωρίζω την ανατομία των πουλιών αλλά σίγουρα τα μάτια της είναι διαφορετικά απ' τα αλλά και με τα συμπτώματα που περιέγραψα.

Τωρα που βλεπω την φωτο απ'το pc ξεγαλαει. Το μικρο εντονο ασπραδακι ειναι οντος αντανακλαση αλλα αν μεγενθυνετε την φωτο φαινεται το ασπρο που ειναι και μεγαλητερο.
 
Ελπίζω να φαίνεται καλύτερα, αυτό είναι και το άλλο μάτι.

καταράκτης-πουλι-2-min.webp

Το πράσινο στο ράμφος είναι απ'την γλίστριδα που τα έβαλα. Νομιζω οτι ειναι καλητερη η κυλιδα ειναι στα αριστερα της αντανακλασης του ματιου, στο κεντρο.
 
Εγω ο ασχετος εδω δεν αναγνωριζω τιποτα που φαινεται βρε παιδια οτι εχει καταρακτη το πουλι γιατι εγω δεν βγαζω ακρη😕
 
Νομίζω οτι θα πρέπει να το πας ειτε σε πτηνίατρο ή σε οφθαλμίατρο. Εγώ θα επέλεγα σε πρώτη φάση το δεύτερο κι αναλόγως τι θα μου έλεγε θα έπραττα.
 
Και τι μπορει να κανει γι αυτο Μιχαλη; Καποια τροφη που να βοηθαει την κατασταση;
Αυτή μπορεί να συμβεί από κάποιο τραυματισμό στο μάτι ή στη γύρω περιοχή, από ανεπάρκεια βιταμίνης E, από έκθεση σε κάποιους τύπους τεχνητού φωτισμού.
 
Θα ψαξω να βρω κι εναν πτηνιατρο να δω τι θα κανω. Παντως το πουλι μεγαλωσε σε εξωτερικη κλουβα και θελω να πιστευω οτι του παρηχα επαρκες τροφες. Ελπιζω να μην φταιω εγω.
 
Ναι, μοιάζει να είναι καταρράκτης που δυστυχώς στα πουλια δεν γιατρεύεται, ακόμα.
Πάντως αν το πουλάκι μένει στο κλουβί που ξέρει καλά δεν θα έχει πρόβλημα. Θα βρίσκει και νερό κι τροφή αν δεν θα τους αλλάζεις θέσεις.

Συχνά τέτοιο πρόβλημα εμφανίζεται και στα δυο ματια στα Αlbino κι Lutino πουλια και είναι γενετικό. Επίσης συχνά εμφανίσετε στα πουλια που τους έχει χτυπήσει η ευλογια.

Αν η τύφλωση είναι σε ένα μάτι πιθανόν οφείλειται σε τραυματισμο από χτύπημα, η μόλυνση.

cqziz.webp

Albino Society Finch 5 years old
 
Πωλίνα έχεις απόλυτο δίκιο,έτσι είναι και τα δύο μάτια της. Είχα υποψία ότι ή μάνα είχε ευλογία αλλά νόμιζα ότι έκανα λάθος γιατί πέρσι μου έδωσε ένα υγιέστατο αρσενικό.Απ'οτι φαίνεται το πουλάκι θα γίνει ισόβιος κάτοικος της κλουβας και τώρα έχω θέμα με την μάνα του.Αν είναι φορέας ευλογιάς θα πρέπει να την απομόνωση και να μην την ζευγάρωσω ποτέ ξανά;Επίσεις όταν ήταν μικρό είχα παρατηρήσει ότι το μεσαίο του δάχτυλο έλειπε ή σάρκα και υπήρχε μόνο το νεκρό οστό και το αφαίρεσαν με ένα αποστειρόμενο κοφτακι, πιστεύετε ότι είναι και αυτό εξαιτίας τη ευλογιάς;
 
Απ'οτι φαίνεται το πουλάκι θα γίνει ισόβιος κάτοικος της κλουβας και τώρα έχω θέμα με την μάνα του.Αν είναι φορέας ευλογιάς θα πρέπει να την απομόνωση και να μην την ζευγάρωσω ποτέ ξανά;
Βασίλη η Πωλίνα είπε:
Επίσης συχνά εμφανίσετε στα πουλια που τους έχει χτυπήσει η ευλογια.
Στα πουλιά που έχουν αρρωστήσει από ευλογιά. Όχι στους γεννήτορές τους, Οπότε δεν νομίζω πως φταίει η μάνα γι αυτό το θέμα που έχει στα μάτια του.

Επίσεις όταν ήταν μικρό είχα παρατηρήσει ότι το μεσαίο του δάχτυλο έλειπε ή σάρκα και υπήρχε μόνο το νεκρό οστό και το αφαίρεσαν με ένα αποστειρόμενο κοφτακι, πιστεύετε ότι είναι και αυτό εξαιτίας τη ευλογιάς;
Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς εδώ...
 
Βασίλη η Πωλίνα είπε:

Στα πουλιά που έχουν αρρωστήσει από ευλογιά. Όχι στους γεννήτορές τους, Οπότε δεν νομίζω πως φταίει η μάνα γι αυτό το θέμα που έχει στα μάτια του.


Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς εδώ...
Θεώρησα ότι και το μικρό είναι φορεας. Το μεσαίο του δάχτυλο δεν είχε κρέας και δέρμα,υπήρχε μόνο το νεκρό κόκαλο του δαχτύλου,έτσι το εκοψα με ένα κοφτακικαι είπα μηπως αυτή ή ανωμαλία οφείλεται στην ευλογια.
 
Θεώρησα ότι και το μικρό είναι φορεας. Το μεσαίο του δάχτυλο δεν είχε κρέας και δέρμα,υπήρχε μόνο το νεκρό κόκαλο του δαχτύλου,έτσι το εκοψα με ένα κοφτακικαι είπα μηπως αυτή ή ανωμαλία οφείλεται στην ευλογια.
Δεν νομίζω πως αν η μητέρα έχει περάσει ευλογιά τα μικρά που γεννιούνται είναι φορείς.. Αμφισβητείται ακόμα και το γεγονός ότι μετά την ευλογιά τα πουλιά παραμένουν φορείς.. αν έμενα φορείς τότε δε θα χρειαζόταν εμβόλιο κάθε χρόνο.. Νομίζω πως όλα αυτά που έχει ο μικρός είναι εντελώς άσχετα με την ευλογιά που πέρασε η μαμά...
 
Back
Top