Γενικά Ερωτήσεις για αγορά Red-winged Parrot από Pet Shop

Καλημέρα,
Τον τελευταίο χρόνο ψάχνω ένα είδος παπαγάλου που να ταιριάζει στις ανάγκες και την καθημερινότητά μου. Είχα καταλήξει σε μεσαίου μεγέθους αυστραλιανά είδη, όπως το Regent Parrot, και αναζητούσα εκτροφείο με ταϊσμένα στο χέρι πουλιά, χωρίς όμως επιτυχία. Σε pet shop μου είχαν πει ότι δεν δένονται ιδιαίτερα με τους ανθρώπους, κάτι που δεν συμφωνούσε με όσα είχα διαβάσει.
Χθες, τυχαία, είδα σε ένα pet shop έναν Red-winged Parrot ειδος παρεμφερες σε αυτο που εψαχνα. Αλληλεπίδρασα μαζί του και μου έκανε πολύ θετική εντύπωση: με κοιτούσε στα μάτια, ερχόταν κοντά μου, κουνούσε το κεφάλι του μαζί μου, έπαιζε, άπλωνε τα φτερά του και μετακινούνταν στις πατήθρες σαν να προσπαθούσε να επικοινωνήσει. Δεν έδειξε φόβο ούτε όταν τον πλησίασα με το χέρι.
Έμαθα ότι είναι 5–6 μηνών, δεν έχει ταϊστεί στο χέρι και δεν έχει μάθει να τρώει pellets. Θα ήθελα τη γνώμη σας στα εξής:
• Με τις συνθήκες που έχει ζήσει μέχρι τώρα, μπορεί με τον χρόνο να δεθεί μαζί μου και να έχουμε ουσιαστική επαφή;
• Πόσο εύκολη είναι η μετάβαση από τη σημερινή του διατροφή στα pellets ή υπάρχει περίπτωση να μην την αποδεχτεί;
• Επειδή δεν το είχα προγραμματίσει να προκύψει τόσο άμεσα, δεν έχω ακόμη προλάβει να ετοιμάσω τον χώρο, το κλουβί και τον εξοπλισμό. Δεν θέλω να κάνω μια παρορμητική αγορά, πιστεύεται πως μπορώ να τα αγοράσω και να τα φτιάξω όλα άμεσα; Υπάρχει περίπτωση τον Σεπτέμβρη να έχω μετακόμιση και ξέρω πως αυτό θα μπορούσε να τον στρεσαρει, πιστεύεται αξίζει η να το αφήσω και να περιμένω κάποια άλλη στιγμή της ζωής μου;
• Αν γνωρίζετε το είδος Red-winged Parrot, θα εκτιμούσα λίγες περισσότερες πληροφορίες για τον χαρακτήρα του και το πώς είναι ως κατοικίδιο γιατί στο ίντερνετ δεν βρίσκω ουσιώδη στοιχεία.

Από αυτά που περιγράφεις, η συμπεριφορά του πουλιού φαίνεται θετική. Το ότι δεν έχει ταϊστεί στο χέρι δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δεθεί μαζί σου. Στους 5–6 μήνες είναι ακόμη πολύ νέο και, εφόσον δείχνει ήδη περιέργεια και διάθεση για επαφή, υπάρχουν καλές προϋποθέσεις. Φυσικά, μία πρώτη συνάντηση δεν μπορεί να εγγυηθεί πώς ακριβώς θα εξελιχθεί ο χαρακτήρας του.

Η μετάβαση σε pellets είναι συνήθως εφικτή, αρκεί να γίνει σταδιακά και με προσοχή. Δεν αφαιρούμε απότομα την τροφή που γνωρίζει, γιατί πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πράγματι τρώει τη νέα τροφή.

Η πιθανή μετακόμιση τον Σεπτέμβριο δεν είναι από μόνη της λόγος να αποκλείσεις την αγορά. Θα πρέπει όμως, πριν το πάρεις, να έχεις έτοιμο τουλάχιστον το σωστό κλουβί και τα βασικά απαραίτητα και να μη βιαστείς μόνο επειδή φοβάσαι ότι μπορεί να το χάσεις.

Αν καταλήξεις τελικά στην αγορά του καλό είναι να ρωτήσεις περισσότερες πληροφορίες όπως προέλευση, δαχτυλίδι, φύλο, πόσο καιρό βρίσκεται στο κατάστημα και τι ακριβώς τρώει τώρα.

Για το Red-winged Parrot δεν υπάρχει τόσο μεγάλη εμπειρία ως κατοικίδιο όσο για πιο διαδεδομένα είδη, οπότε να είσαι επιφυλακτικός με τις πολύ ειδικές συμβουλές που δίνονται από άτομα χωρίς εμπειρία. Στη δική σου περίπτωση, μεγαλύτερη σημασία έχει η συμπεριφορά και το ιστορικό του συγκεκριμένου πουλιού. Αν κάποιος στο forum έχει προσωπική εμπειρία, καλό θα ήταν να μας πει.

Back