Φροντίδα Εχθροί των καναρινιών και λύσεις για την προστασία τους

Νεκτάριος

PB Member
Εγγραφή
19 Δεκ 2008
Μηνύματα
336
Πόλη
Αθήνα
Με αφορμή διάφορα posts αποφάσησα να γράψω αυτό το άρθρο σχετικά με τους εχθροούς των αγαπμένων μας κατοικιδιων για να σας πω και πάνω απ' όλα να σας προτείνω διάφορες λύσεις για την προστασία τους.

Περιστατικό που έτυχε σε εμένα.
Στο παρελθόν είχα χάσει και εγώ ένα πολύ καλό αρσενικό από αρπακτηκό (δεν είδα τι πουλί ήταν, μαλον γεράκι). Ξέρω πως το 60% περίπου τυλάχιστον εδω μέσα έχει πάθει το ίδιο. Για όσους δεν το παθαν πιστέψτε με πως είναι πολύ λυπηρό. Έμεινε μόνο το ράμφος. Έτσι αποφάσησα να πάρω Δρακόντια μέτρα.

Μέτρα προστασίας.
Έβαλα ένα δυχτάκι πάνω στο κλουβί (ξέρετε από αυτά των ψαράδων) που το δένω με ένα σχοινί και το πιάνω με μανταλάκια. Είναι πολύ σκληρό σας πληροφωρώ και μόνο με μαχαίρι κόβετε. Όταν ξαναήρθε το γεράκι μπλέκτηκε τρώμαξε και έφυγε. Τα πουλιά άθηκτα. Μία άλλη λύση είναι μία κατασκευή πιο πολύπλοκη βέβαια. Κάνουμε με σανίδες έναν κύβο στα μέτρα του κλουβιού και το ντώνουμε με σύτα την οποία την καρφώνουμε με καρφιά. Ακόμα μία πιο δαπανηρή λύση είναι να πάρουμε ένα κλουβί μεαλύτερο και να βάλουμε το ένα μέσα στο άλλο μα εκεί τα μπλέκουμε λίγο οπότε ξεχάστε την τελευτέα λύση. Η καλύτερη είναι με το δύχτι.

Πιθανοί εχθροί.
Οι πιο πιθανοι εχθροί εδώ στις πόλεις είναι τα αρπακτηκά. Γεράκια, αετοί, κιρκινέζια, κουκουβάγιες και άλοι λένε και δεκαοχτούρες.
Για τα χωριά και τις επαρχιακές πόλεις όλα τα παραπάνω πουλιά + γάτες κυρίος όσοι έχουν κλούβες στα υπόγεια ποντίκια.
 
Σε ευχαριστω για τις ιδεες Νεκταριε! 🙂Πιο πολυ ομως γιατι προσπαθεις να σωσεις εκτος απο τα δικα σου πουλακια και τα υπολοιπα. Ξεχασες να αναφερεις τις καρακαξες... Τα αγριοπεριστερα δεν ανηκουν στα αρπακτικα!
 
Στους εχθρούς των καναρινιων ξέχασες να αναφέρεις τα μικροσκοπικά κουνούπια που είναι και φορείς διαφορων ασθενειών και σε όσουν ζουν σε επαρχια και εχουν κλουβες κήπου, προσοχή στα φίλια και στα μικρά τρωκτικά...
 
οι δεκαοχτουρες οχι.. Καρακαξες εχω παρα πολλες κοντα στο σπιτι μου αλλα δεν μου την εχουν κανει..σιγουρα ομως ειναι πολυ επικινδυνα αρπακτικα.. Και τα κουνουπια ε;δεν τοξερα. Πολλοι κιιινδυνοι.
 
Είχα χαρίσει στη μάνα μου 3 καναρίνια, και τα λάτρευε σαν παιδιά! Πριν κανα μήνα τα έβγαλε, όπως συνήθως στο μπαλκόνι, και μετά από καμιά ώρα όταν βγήκε, κάτι είχε σκοτώσει τα δυο (αποκεφαλισμένα μέσα στο κλουβί) και στο τρίτο είχε φάει όλο του το ράμφος! Αν και φημίζομαι για την ψυχραιμία μου, ότνα πήγα την επόμενη μέρα και είδα το ζωντανό πουλί να του λείπει όλο το στόμα ουσιαστικά και να ζεί ακόμα, έπαθα κυριολεκτικά σοκ! Δεν έχω δει αποκρουστικότερο θέαμα, και το χειρότερο ήταν όταν χρειάστηκε να το σκοτώσω γιατί απλά ήταν θέμα χρόνου να πεθάνει προφανός με φρικτούς πόνους. Η μητέρα μου μένει στην περιοχή Άγιος Αρτέμιος στο Παγκράτι και από ότι έχω ακούσει πολλά πουλιά στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται ή σκοτωμένα στο κλουβί ή εντελώς άφαντα με άιμα και πούπουλα τριγύρω. Ίσως να είναι και καρακάξες, αλλά έχω παρατηρήσει να ζουν και πολλά κιρκινέζια στην περιοχή του θεάτρου βράχων του Βύρωνα οπότε θεωρώ και πιθανότερο η επίθεση να έγινε από αυτά τα γεράκια που το μέγεθός τους δεν ξεπερνάει αυτό της δεκαοχτούρας. Επίσης, προσωπικά, αν και μένω ψηλά σε πολυκατοικία, έχασα ένα καναρίνι από επίθεση αρουραίου στην κλούβα! Κατάλαβα ότι ήταν αρουραίος γιατί πέραν του πουλιού που έλειπε και τα αίματα τριγύρω έλειπε και το μήλο που τους είχα βάλει. Το πουλί το βρήκα κατακρεουργημένο πίσω από κάτι γλάστρες. Ο δράστης συνελήφθη και δεν θέλετε να ξέρετε το τέλος του!
 
Ξεχασες να αναφερεις τις καρακαξες.
Φράνια Μπωρώ να σου πω 3 λόγους για το ότι δεν μπορούν οι καρακάξες να φαν το καναρίνι μέσα από το κλουβί.
1ο. Έχουν παχύτατο ράμφος που δεν περνάει από τα κάγκελα.
2ο. Έχουν παχύτατα επίσεις πόδια που δεν μπορούν να στιριχτούν καλά στο κλουβί για να το φάνε το πουλί.
3ο. Μάλον δεν πολυυπάρχουν καρακάξες στν Αθήνα (νομίζω).
Εάν έχεις δει πως τρώει το γεράκι τα καναρίνια πιάνετε με το ένα πόδι απ' το κλουβί και χτυπά τα φτερά του στα πλαϊνά του κλουβιού. Βάζει το άλο πόδι ανάμεσα από τα κάγκελα. Καθώς χτυπά τα φτερά τρομάζει το πουλί και πατάει πάν στο πόδι του νομίζοντάς το βέργα και το πιάνει και αντίο. μετά το μαδάει με το ράμφος. Όλα αυτά δεν μπορεί να τα κάνει η καρακάξα για τους 2 παραπάνω λόγους 😉.
 
Υπάρχουν 2 πιθανές εξηγίσεις. Όλο και κάποια τρύπα θα είχε η κλούβα. Και μπορεί να ροκάνισε το σύρμα. Θα το ψάξω καλύτερα αυτό με τον αρουραίο
 
Επειδή μάλον μπερδεύτκες δεν μου έκανε εμένα επίθεση μα του Γεώργιου. Εκτός αν ρωτάς αυτόν.
 
Το λάθος βασικά που περασε ο αρουραίος ήταν δικό μου. Πρέπει να γυρόφερνε μέρες την κλούβα αλλά δεν μπρούσε να περάσει επειδί είχε στενό σύρμα. Αυτό το κατάλαβα γιατί πριν μέρες είχα δει ότι το νύχι ενός από τα πουλιά ήταν φαγωμένο ψηλά και είχε αίμα. Τότε έίχα νομίσει ότι είχαν τσιμπηθεί μεταξύ τους αλλά μου έκανε εντύπωση γιατί ποτέ δε μάλωναν και μάλιστα σε τέτοιο σημείο. Οπότε πρέπει να είχε ξανακάνει επίθεση και προφανός προσπάθησε να το αρπάξει από το σύρμα. Τη φορά που μπήκε μέσα έφταιγα εγώ γιατί είχα βγάλει να καθαρίσω το βράδυ τον πάτο της κλούβας και είχε μείνει από κάτω ένα κενό (όχι πολύ μεγάλο, αλλά οι αρουραίοι περνάνε από παντού!). Ξέχασα να την βάλω στη θέση της και το επόμενο πρωί το πουλί έλειπε. Μετά από 1 αποτυχημένη προσπάθεια τη δεύτερη πιάστηκε στη φάκα που είχα βάλει δίπλα στο κλουβί. Την τελευταία του επίσκεψη την έκανε πάλι βράδυ και ήταν και η μοιραία γι'αυτόν! Όχι δε μένω σε υπόγειο μένω σε δεύτερο υπερυψωμένο όροφο (σχεδόν τρίτο) και το μπαλκόνι δεν έχει πρόσβαση από πουθενά στο δρόμο ή την αποχέτευση αλλά ούτε και τρόπο να κάνει φωλιά αρουραίος. Το πως εμφανίστηκε (και μάλιστα προφανώς έκανε συχνές επισκέψεις τα βράδυα) ένας Θεός το ξέρει!
 
Γιωργο ο αρουραιος πιθανον να ηρθε απο τον σιδηροδρομο της μπαλκονοπορτας. Εμενα που ειμαι στον πρωτο (βεβαια πιο χαμηλα απο σενα) και ειχα μια κλουβα που ειχα φτιαξει μονος μου, ειχαν ερθει απο εναν φοινικα αρχικα που ειναι μπροστα απο το μπαλκονι μου και μολις εκοψα το κλαδι του φοινικα ηρθαν απο τον σιδηροδρομο. Δοκιμασε δηλητηριο σε παστιλιες εαν δεν εχεις βρει λυσεις γιατι εκτος απο το οτι κινδυνευουν τα πουλια ειναι και εστια μολυνσης.
 
Στην κλούβα έβαζα τα κανάρια που γεννούσε η Λουκρητία (η κανάρα μου) μέχρι να βρώ να τα δώσω, γιατί έβγαζε πουλιά κάθε μήνα και δεν ήξερα τι να τα κάνω! Εντελώς κατά σύμπτωση η κανάρα μου δεν ξαναέκανε έκτοτε ποτέ γόνιμα αυγά, οπότε κατάργησα και την κλούβα, γιατί ούτως ή άλλως η ίδια ζει πάντα σε ένα μεγάλο κλουβί για μάινες μέσα στο σπίτι. Ο υπεύθυνος αρουραίος πιάστηκε με φάκα! 😉
 
Θελω να μοιραστω και εγω 2 εμπειριες με τα αρπακτικα που επαθα μεγαλη τρομαρα 1 η σισι μου 7 χρονων παπαγαλακι εξω λοιπον το καλοκαιρι ολη μερα και νυχτα μια νυχτα λοιπον ειρθε μια κουκουβαγια πολυ μεγαλη και ηταν ετοιμη να αρπαξει την σιση μου η αδελφη μου βλεπει την κατασταση και τρεχει να προλαβει ευτηχως για το πουλι σωθηκε αλλα η κουκουβαγια επιτεθικε στην αδελφη μου και μολις εκλεισε το τζαμι της μπαλκονοπορτας το χτηπουσε με μανια επισης ειχαμε και επιθεση απο γατα παλι την γλυτωσε χαρις της γιαγιας. Μου που την εδιωξε! Επισης το καρδερινοκαναρο της φιλης μου δεν σωθηκε ενα γερακι το εφαγε κυριολεκτικα και δεν φτανει αυτο ξανα ηρθε στο μπαλκονι την επομενη μερα Εκτοτε το καινουριο καρδερινοκαναρο ζει μονιμος μεσα! Τα μετρα προστασιας που πηρα εκτοτε για την κλουβα το καλοκαιρι καθως εχουμε και γατες ηταν Δίπλο συρμα με μεγαλο κενο επισης πολυ πυκνο και μια λιμνουλα γυρω γυρω κυριος για τις γατες!

Στάλθηκε από το ALCATEL ONE TOUCH 6030X μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Μήπως πρέπει να κάνουμε και μια αναφορά για κλέφτες πουλιών; Έχω περιστατικό που πήραν αρκετά πουλιά από μπαλκόνι!
 
Μήπως πρέπει να κάνουμε και μια αναφορά για κλέφτες πουλιών; Έχω περιστατικό που πήραν αρκετά πουλιά από μπαλκόνι!
Αν έχεις κάποια εμπειρία προσωπική ή κάτι άκουσες, άνοιξε θέμα να μας το περιγράψεις.
 
Προσωπικη εμπειρια. Ειχα περυσι στο μπαλκονι στον 5ο οροφο (ρετιρε) κλουβα ξυλινη χειροποιητη.σε καποια φαση μεσημερακι εχω ξαπλωσει και ακουω απ'εξω ενα γρρρρρρ, πως κανει το ξυλινο το ρολο το παλιο της μπαλκονοπορτας οταν κατεβαινει, και συνεχομενο.λεω ο γειτονας ειναι.συνεχιζε ο θορυβος.λεω ρε γαμωτο μιση ωρα με ενα ρολο και βγαινω εξω να τον βρισω.
και τι να δω ενα τεραστιο σαινι (εμοιαζε με γερακι αλλα ηταν blueblack στο χρωμα) ειχε γαντζωθει στην κλουβα και προσπαθουσε να αρπαξει τα πουλια. Τα πουλια ολα τρομαγμενα και πεσμενα χαμω.λεω παει τα τεμαχισε. Τρεχω προς τα πανω του και φευγει και καθεται στο διπλα μπαλκονι και με κοιταγε. Βουταω μια σκουπα να το κυνηγησω, αυτο παει ποιο εκει και με κοιταγε. Μιλαμε για θρασσος! Τεσπα του πεταξα κατι λεμονια και εφυγε.
γυρναω στην κλουβα και ευτυχως τα πουλακια καλα, απλως τρομαγμενα. Ειχα βαλει το συρμα με το ανοιγμα του ποντου και δεν μπορεσε να περασει τα νυχια του μεσα. Αμεσως σκεπασα την κλουβα με κουβερτα και πηγα και πηρα και αλλο συρμα που το περασε διπλη σειρα με κενο στη μεση για να κοιμαμαι ησυχος. Κεντρο Αθήνας το περιστατικο!
οσον αφορα κλοπη, συχνο φαινομενο. Μεγαλη προσοχη. Κλειδωνετε αυλοπορτες οσοι ζειτε σε μονοκατοικιες. Και παντα παιδια καναρινια με δαχτυλιδια που να ξερετε τα στοιχεια γιατι πολλες φορες οι κλεφτες, ειτε το πιστευετε ειτε οχι, ειναι απο διπλα σπιτια και εχουν το θρασσος να κρατανε εκει τα πουλια.
 
Καλησπέρα σε όλους!
Οι ζευγαρώστρες θα μπουν μέσα στο μπάρμπεκιου οπότε από τρεις πλευρές τα πουλιά θα είναι προστατευμένα. Υπάρχει και οροφή από πάνω με τσιμέντο, όπως είναι όλα τα μπάρμπεκιου, και ενώ είναι αδιανόητο να τα δει αρπαχτικό και να επιτεθεί μου έχει συμβεί. Γι αυτό θέλω να είμαι καλυμμένη 100%. Θέλω από μπροστά να βάλω ένα δίχτυ προστασίας, αλλά δε ξέρω από τι υλικό πρέπει να είναι; Πόσα χιλιοστά;
Έχω ψάξει και έχω βρει μερικά δίχτυα προστασίας.
Δίχτια - ΔΙΧΤΥ ΠΟΥΛΙΩΝ ΑΣΠΡΟ
[URL="http://eshop.fytofrontida.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=1858]Είδη ελαιοσυλλογής, συσκευασίας & Πλαστικά διάφορα :: Δίχτυα & Πλαστικά διάφορα :: Δίχτυ αμπελιών για πουλιά 4 μέτρων - ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ ΑΡΗΣ - ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ - ΦΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ E-SHOP[/URL]
Thrace Group | Προστασίας από πουλιά
http://www.diopas.com/?MDL=pages&SiteID=150
https://www.plus4u.gr/showitem.php?ID=137002232

Πιο από τα παραπάνω είναι ποιο κατάλληλο;
 
αλικη αν το μπαρμπεκιου δεν βλεπει ουρανο (δηλαδη δεν φαινεται καθαρα απο ψηλα), βαζεις κατι απλο. Αν υπαρχει ανοιγμα προτιμησε κατι πιο γερο,ισως και μια προχειρη κατασκευη
 
Back
Top