Ασθένειες Ζακό με πρόβλημα μαδήματος φτερών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης assos_s
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

assos_s

PB New Member
Εγγραφή
26 Ιαν 2008
Μηνύματα
12
Πόλη
Αλεξανδρούπολη
Καλησπέρα σε όλους. Μόλις σήμερα πήρα έναν παπαγάλο Ζακό ο οποίος στο κατάστημα που ήταν μαδούσε όλα του τα φτερά εκτός από αυτά του κεφαλιού που δεν έφτανε. Είναι η πρώτη μέρα που τον έχω σε ένα αρκετά μεγάλο κλουβί, είναι τελείως μαδημένος 1,5 χρονών και αρκετά ήρεμος. Είναι ο δεύτερος που έχω (ο πρώτος κόλλησε μια αρρώστια και μας άφησε δυστυχώς) γι αυτό και θέλω με αυτόν να τα πάω πολύ καλύτερα. Διάβασα τα ποστ σας για την διατροφή και θα του δίνω φρούτα και λαχανικά τακτικά. Η γιατρός είπε ότι ο παπαγάλος έχει ψυχολογικά. Τώρα που άλλαξε περιβάλλον υπάρχει περίπτωση να στρώσει; Ευχαριστώ.
 
o παπαγαλος οταν μαδαει παει να πει οτι εκει που τον ειχαν στο πετ δεν του εδιναν σημασια και μελαγχολισε θα φτιαξει το φτερομα του με καλη διατροφη και πρεπει να του αφιερωνεις τουλαχιστον 2-3 ωρες την ημερακαι θα φτιαξει.
να τον χαιρεσαι!
 
Τόσο που τον λυπήθηκα τον έβαλα στο σαλόνι του σπιτιού μου δίπλα στο παράθυρο και ήμαστε με την αρραβωνιαστικιά μου όλη μέρα πάνω του και του μιλάμε... Θα έχει παραπάνω από 2 ώρες παρέα στα σίγουρα... Ευχαριστώ πολύ!
 
Καταρχην μπραβο σας που αποφασισατε να ασχοληθητε και να σωσετε ενα τοσο ταλαιπωρημενο ζωο!
Να ξερετε οτι ο χρονος και η υπομονη θα ειναι οι καλυτεροι συμμαχοι σας!
Μην ειστε ομως και πολυ υπερβολικοι με την ασχολια μαζι του, γιατι καποια στιγμη(και ειναι λογικο)δεν θα ειστε και μηπως μελαγχολησει ξανα!
Καλη επιτυχια και περιμενουμε νεα σας και φωτογραφιες!
 
Η γιατρός του έχει κάνει καλλιέργεια; Έκανε κάποιες εξετάσεις;
 
Από όσο μου είπανε από εκεί που το πήρα η γιατρός είπε ότι αυτό που θέλει περισσότερο από όλα είναι να ασχοληθεί κάποιος μαζί του... Δεν ρώτησα περισσότερα γιατί μου τον φέρανε απο Κοζάνη και εγώ είμαι Αλεξανδρούπολη... Δεν είχα άμεση επαφή με την γιατρό. Έκανε πάντως κάποιες θεραπείες χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όταν ήταν μόνος μαδούσε τα φτερά του, το Σ/Κ που ήταν κλειστό το κατάστημα...
 
Θέλει μεγάλη προσοχή και προσπάθεια! Απλά να ξέρετε ότι δεν είναι σίγουρο 100% ότι θα επανακάμψει.. Είναι μια συνήθεια που κοβεται δύσκολα. Γισ την ιστορία να ρωτήσω.. Σας τον πούλησαν στην κανονική τιμή που στοιχίζει ένας ζακό;
 
Συμφωνω με την Εφη οτι δεν ειναι σιγουρο αν ποτε θα σταματησει αυτη τη συνηθεια. Παρτου πολλα παιχνιδια (δοκιμασε τα αν τα φοβαται ομως, μην τα βαλεις μεσα στο κλουβι αν φοβαται και τον στρεσσαρεις περισσοτερο και γινει εντονοτερο το προβλημα), μπανιο καθημερινα (στον δικο μου που ηταν επισης σε ασχημη κατασταση και εβγαζε τα φτερα του πιστευω οτι επαιξε σημαντικο ρολο) και βελτιωσε τη διατροφη του. Κατα τη γνωμη τη δικη μου παντα καλυτερα να τον ταιζεις πελετς ως βασικη διατροφη η εστω μαζι με τους σπορους. Καλο θα ηταν παντως να σιγουρευτεις οτι τα τρωει. Οτι και να κανεις, οποια αλλαγη και να εχεις στο μυαλο ακομη και προς το καλυτερο να την κανεις σταδιακα και αργα σε σημειο που να ερχεται απολυτα φυσιολογικα για το πουλι ωστε να μην επιφορτιζεται με αλλο στρες. Το νεο κλουβι και η νεα οικογενεια ειναι μια καλη αρχη, ισως και να σταματησει αυτη τη συνηθεια μιας και ειναι και τοσο νεος. :) Για ο,τι απορια εχεις η οποια αλλαγη σκεφτεσαι να κανεις καλυτερα να κανεις πρωτα μια ερωτηση στο φορουμ ωστε να παιρνεις γνωμες καποιων που εχουν αντιμετωπισει παρομοιες καταστασεις με τα πουλια ωστε να σου δινουν καποιες συμβουλες που ισως βοηθησουν το πουλακι κι εσενα. 😉
 
Καλησπερα εκτοσ απο τις ευχες μου για καλη επιτυχια! Εμπλουτισε τις βιταμινες η κανονικη δοσολογια λεει μια φορα καθε 5 ημερες στις περισσοπτερες για καταπονιμενα πουλια θα σου προτεινα για ενα χρονικο διαστημα να του δινεις καθε ημερα κανει πραγματικα καλο το εχω κανει εγω και στα 2 τα ζακο μου. Οπως λενε τα παιδια παιχνιδακια να του κεντριζεις το ενδιαφερον και λιγο ενασχοληση μαζι του. χωρις υπερβολες γιατι μολις στρςσει το πουλι αν μειωθει οχρονος που περνουσατε μαζι θα ξανα χαλασει και πολυ χειροτερα. Προσωπικα αφιερωνω τον χρονο που μπορω πραγματικα να διαθεσω γιατον παπαγαλο ποτε παραπανω για να μην εχουμε στο μελλον προβληματα και φυσικα εχει αρκετα παιχνιδια για οταν δεν ασχολουμε μαζι του. εδω θελει πολυ προσοχη αυτο το κοματι να βαλετε οριο... στην αρχη θα σας κακοφανει αλλα μετα θα ανταμοιφθητε δεν χρειαζετε υπερβολη.
 
Μπραβο ρε παιδια! Ετσι, τετοια να ακουμε να χαιρομαστε... Καποιοι μπορει να σας πουν κακως τον πηρατε γιατι δειχνετε στους πετσοπαδες οτι τα καταπονιμενα πουλία πουλιουνται πιο ευκολα σε ευαισθητους ανθρωπους... Που πανω κατω ειμαστε κάπως ευαισθητοι εμεις οι φιλοζωοι...
Προσπαθήστε να του δώσετε να καταλάβει οτι ειναι κακο αυτο που κανει και μαδιεται. Για παραδειγμα αν το κανει ενω ασχολεισται μαζι του.. Να του λέτε ΜΗ.. Και τετοια...ή και ακομα να τον αφηνετε για λιγο μονο... Ετσι ωστε να καταλαβει οτι αν συνεχησει να το κανει θα μένει μόνος του.. Πραγμα που δε θέλει...
Υπομονη και με μετρο περιποιηση... Δειξτε μας μια φωτογραφια για να δουμε.. (ειμαι σιγουρος).. Και την αλλαγη σε λιγο καιρο! ΚΑι πάλι Μπράβο!
 
Mπράβο και καλορίζικο! Αν σου είναι εύκολο, μια επίσκεψη σε γιατρό, για εξετάσεις, γενική κατάσταση, δραστηριότητα, για να αποκλείσεις ότι το μάδημα προήλθε από ιό κλπ. Παράλληλα με την αγάπη σας, τη φροντίδα, σχολαστική καθαριότητα, καθημερινό σύντομο ψέκασμα με βαποριζατέρ, σωστή διατροφή (σχετικά άρθρα στο φόρουμ) ήσυχο & αρκετό ύπνο. Όταν αισθανθεί ασφάλεια, νοιώσει το ενδιαφέρον σας, βγαίνει εκτός κλουβιού, κινείται, γυμνάζεται & περνά λίγες ώρες ευχάριστα και μόνος του με παιχνίδια στο κλουβί, πιστεύω ότι θα βελτιωθεί η κατάστασή σου! Περιμένουμε νέα σας & fotos. Καλή επιτυχία!
 
Λοιπόν τα νέα είναι πως ο παπαγαλάκος έχει αρχίσει να συνέρχεται από όσο μπορώ να κρίνω. Άρχισε να μιλάει αρκετά, να κάνει βόλτες στο κλουβί του (ακόμη δεν το έχω ανοιχτό) και γενικά να είναι πιο ζωντανός από πριν. Δυστυχώς δεν γνωρίζω πολλά πολλά για το παρελθόν του, μέχρι και για την ηλικία που μου είπανε αμφιβάλλω, οπότε βλέποντας και κάνοντας.
Λεφτά δεν έδωσα για να τον πάρω. Δώρο μου τον κάνανε γιατί κανείς δεν τον ήθελε όπως ήταν.
Παιχνίδια στο κλουβί του δεν θέλει γιατί τον τρομάζουν (το δοκίμασα).
Σε γιατρό από όσο ξέρω τον πήγε η κοπέλα που τον είχε και είπε η γιατρός πως το μόνο που θέλει είναι λίγο σημασία και φροντίδα για να ανακάμψει.
Τον ταίζουμε πολλά φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση (όχι υπερβολές), pellets δεν μπόρεσα να βρω αλλά το ψάχνω, και αλήθεια πώς κάνουν μπάνιο σε ζακό;
Να και μια φωτογραφία του όπως είναι τώρα.
Σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια και να είστε σίγουροι πως θα σας ξανα-χρειαστώ.
 

Συνημμένα

  • IMAG0032.webp
    IMAG0032.webp
    49,6 KB · Προβολές: 138
Είναι πολύ γλυκούλι! Κάθε μέρα όταν θέλουμε να τον κάνουμε μπάνιο, τον παίρνουμε στο χέρι, πηγαίνουμε στο μπάνιο με το μπουκάλι - βαποριζατέρ κανονίζουμε να πέφτει από πάνω του σαν βροχούλα το νερό, του λέμε μπάνιο, καλό καλό, του κρατάμε τα δάκτυλα, ψεκάζουμε, φτερουγίζει και πηγαίνει παντού (όχι στα μάτια κατ'ευθείαν). Η διαδικασία είναι σύντομη για να μην αγχωθεί, εμάς κρατάει ένα λεπτό το πολύ. Μετά πάλι τον επαινούμε, τον θαυμάζουμε, το έχει συνηθίσει, φαίνεται ότι του αρέσει, και όσο είχε πτερόπτωση τον ανακούφιζε γιατί μετά τραγούδαγε συνέχεια. Ο γιατρός μας είπε ότι στους ζακό -κατά κανόνα- δεν πολυαρέσει να βουτάνε σε σκεύος με νερό. Όλο το καλοκαίρι του είχαμε πήλινο με νερό πάνω στο τραπέζι που παίζει, αλλά ποτέ δεν έβαλε ούτε το πόδι του! Τα πόδια πλένουμε με βαμβάκι ποτισμένο με λευκό καθαρό οινόπνευμα (δε μυρίζει) & τα ξεπλένουμε στο νιπτήρα.
 
Το θέμα με τον δικό μου είναι οτί δεν ξέρω αν θέλει και μπορεί να βγεί από το κλουβί του. Βάζω το χέρι μου μέσα και τρώει όταν του δίνω φαί. Μια φορά όμως που χρειάστηκε να του αλλάξω κλουβί δεν αντέδρασε και πολύ φιλικά στο χέρι που τον έπιασε... Από όσο ξέρω η εμπιστοσύνη κερδίζεται με τον καιρό και εγώ τον δικό μου τον έχω μόλις 2 μέρες...
 
ομικρος σου ειναι πανω απο 3 ετων να χερεισ απο τοτι ωλεπς απο το χρωμα τις ιριδας. Θα στρωσει σιγα σιγα ειναι τιμνει σαν το δικο μοθ να χερεισ οτι αυτα ειναι πολυ ανεξαρτητα πουλια σαν χαρακτηρες αλαλειναι φοβερα
 
Για μπανακι αν του αρεσει μπορεις εξω απο το κλουβι να του ριξεις με ψεκαστηρι, για να δημιουργησεις μια αισθηση ψιλης βροχης(ρυθμισε το)!
Αν του αρεσει θα σου ανοιγει τα φτερα αλλιως αν δεν του αρεσει μπορει και να αρχισει να σου φωναζει!
Προσοχη μην του βρεχεις την τροφη γιατι χαλαει!
 
Τα πόδια πλένουμε με βαμβάκι ποτισμένο με λευκό καθαρό οινόπνευμα (δε μυρίζει) & τα ξεπλένουμε στο νιπτήρα.

Ρούλα, το έχεις διαβάσει κάπου αυτό; Το έχει πει κάποιος πτηνίατρος;

Γιατί εμένα προσωπικά, μου ακούγεται σαν υπερβολή... Λέω, δεν ξέρω...🙄;
 
Nαι μας το είπε γνωστός γιατρός! Μπορώ να σου πω όνομα να επικοινωνήσεις! Σε ερώτησή μου αν τον ενοχλεί η μυρωδιά μας είπε δε μυρίζει, αλλά εμείς όταν το κάνουμε, μετά βάζουμε τα χέρια μας και τα πόδια του κάτω απ'τη βρύση του νιπτήρα!
 
Nαι μας το είπε γνωστός γιατρός! Μπορώ να σου πω όνομα να επικοινωνήσεις! Σε ερώτησή μου αν τον ενοχλεί η μυρωδιά μας είπε δε μυρίζει, αλλά εμείς όταν το κάνουμε, μετά βάζουμε τα χέρια μας και τα πόδια του κάτω απ'τη βρύση του νιπτήρα!
Κι'εγω πρωτη φορα διαβαζω η' ακουω κατι τετοιο;... Η μυρωδια ισως θα ηταν το λιγοτερο πιστευω, για ξηροδερμια φοβαμαι (εστω κι'αν με δικη σας πρωτοβουλια οπως καταλαβα, ξεπλενετε το οινοπνευμα απο τα ποδαρακια του)
 
Back
Top