Ασθένειες Ζεμπρακι με σπασμενα φτερα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ariadnh
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
... Και νομιζω οτι οταν με κοιτα με σκεφτεται στα καρβουνα επανω να γυριζω...
upload_2015-12-16_10-22-47.webp

Ένας καλός τρόπος για να μειώνεις το στρες τους όταν τα πιάνεις είναι να τα κρατάς τυλιγμένα σε μια πετσέτα ώστε να μην βλέπουν τι γίνεται. Αυτό ισχύει για όλα τα πουλιά.
 
Εχω βγαλει τα φτερα της ουρας. Ποια αλλα θα βγαλω; Εμενα οπτικα φαινεται πως εχουν προβλημα και οι δυο φτερουγες.

Ακομα και το φτερωμα μπροστα (στο στηθος) δεν ειναι ομοιομορφο. Δεν ξερω πως να το εξηγησω.

Μια απορια. Υπαρχει περιπτωση να ειναι απο γονεις που ειναι αδελφια για αυτο ειναι ετσι;
 
Για ποιο λόγο έβγαλες τα φτερά της ουράς; Τι ακριβώς θέλεις να πετύχεις;
Αφαιρείς μόνο τα φτερά που είναι σπασμένα. Όταν λέμε σπασμένα δεν εννοούμε φθαρμένα στις άκρες αλλά σπασμένα στην ράχη του φτερού.
Τα φθαρμένα φτερά ίσως φτιάξουν σιγά σιγά αν προσφέρεις μπανιέρα και κάνεις κάποια αποπαρασίτωση. Τα σπασμένα δεν φτιάχνουν μέχρι την επόμενη πτερόρροια που πέφτουν και βγαίνουν νέα στην θέση τους.
Αφαίρεσε λοιπόν αυτά που είναι σπασμένα μόνο, δεν θα πάθει κάτι, και δώσε πλούσια διατροφή (πρωτεΐνες, ασβέστιο κτλπ)ώστε να το βοηθήσεις να επανέλθει γρήγορα και σωστά. Όπως βλέπω τις φωτογραφίες αυτά βρίσκονται κυρίως στην δεξιά φτερούγα.


1. Σημαία 2. Ράχη 3. Μύστακας 4. Μεταφτερό 5. Κάλαμος.

Εδώ έχω μαρκάρει κάποια σπασμένα
 

Συνημμένα

  • image.webp
    image.webp
    74,7 KB · Προβολές: 73
Να πω την αληθεια ακομα δεν ειναι ξεκαθαρο τι ειναι τα σπυρια. Αλλα αν επρεπε τωρα πχ να βγαλω φτερα, αυτα θα ηταν της ουρας και τα σπασμενα της δεξιας φτερουγας.

Η Myra μου ειπε. Και εχει like απο κατω.
Την φτερουγα δεν την αγγιξα γιατι δεν ηξερα ποια να βγαλω.

Αυριο θα βγαλω αυτα που μου ειπες..

Θες σε παρακαλω να μου δειξει και στην αριστερη φτερουγα ποια να βγαλω..
Απο οτι καταλαβα πρεπει να ειδες προβλημα και σε αυτη.

Σε ευχαριστω πολυ.
 
Η Myra μου ειπε. Και εχει like απο κατω.
Την φτερουγα δεν την αγγιξα γιατι δεν ηξερα ποια να βγαλω.
εννοούσε αν είχε σπασμένα και η ουρά τέλος πάντων δεν πειράζει αλλά να το έχεις κάπου ζεστά γιατί με λιγότερο πτέρωμα θα κρυώνει περισσότερο
 
Παιδια δεν πειραζει... Τωρα εγινε. Ισως εκανα λαθος κινηση. Που να ξερω και εγω; 3 φτερα ειχε. Δεν ειχε πολλα. Αλλιως δεν θα το εκανα. Το λυπαμαι.
 
Παιδια δεν πειραζει... Τωρα εγινε. Ισως εκανα λαθος κινηση. Που να ξερω και εγω; 3 φτερα ειχε. Δεν ειχε πολλα. Αλλιως δεν θα το εκανα. Το λυπαμαι.
Ψύχραιμα..
Δεν θα πεθάνει από τη βγαλμένη ουρά..
Έγινε..
Όπως γίνεται αρκετά συχνά σε όλους μας.
 
Πως είναι το πουλάκι Αριάδνη μου; Κατάφερες να βγάλεις και τα άλλα φτερά;
 
Το πουλακι ειναι μια χαρα. Οχι δεν το επιασα για να βγαλω τα φτερα. Αυριο μαλλον που θα εχω χρονο. Να βγαλω τα σωστα.

Σε ευχαριστω που ρωτησες :)
 
Θες σε παρακαλω να μου δειξει και στην αριστερη φτερουγα ποια να βγαλω..
Απο οτι καταλαβα πρεπει να ειδες προβλημα και σε αυτη.

Σε ευχαριστω πολυ.

Στην άλλη φτερούγα δεν βοηθάει η φωτογραφία και δεν μπορώ να διακρίνω κάτι καθαρά εκτός ίσως από ένα σπασμένο πρωτεύων φτερό (πάνω κύκλος). Αυτό το φτερό είναι πιο σκληρό από τα υπόλοιπα και πιο βαθιά στο δέρμα του πτηνού. Αν το αφαιρέσεις θα δημιουργήσει πόνο και ίσως αιμορραγία για αυτό καλό είναι να έχεις κάποιο αιμοστατικό (πχ σουλφαμιδόσκονη) και μπαταντίν. .


image (1).webp


Κάπου ρωτάς αν θα πρέπει να το βάλεις σε μικρό κλουβί, δεν παίζει ρόλο αλλά καλύτερα σε μεγάλο αρκεί να έχει κοντά και χαμηλά τις
πατήθρες ώστε να μην ταλαιπωρείται. Επίσης θα έχεις και χώρο για δοχεία φαγητού/νερού (σε περίπτωση που δεν μπορεί να πετάξει στις εξωτερικές ταιστρες)
 
Σε ευχαριστω πολυ Γιαννη μου. Το εχω σε μικρο κλουβι. Τις ποτιστρες τις εχω χαμηλα για σιγουρια.
Μπανιο δεν κανει. Του βαζω το πρωι αλλα τιποτα.
Μολις βγαλω τα φτερα που μου εχεις πει(αυριο μαλλον) θα ξανα βγαλω φωτο μηπως υπαρχει καποιο που να μου ξεφυγε.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Αριάδνη τα σπασμένα φτερά ξεχωρίζουν! Μπάνιο δύσκολο να κάνει αν δεν μπορεί να πετάξει αλλά δεν πειράζει να επιμένεις αρκεί η μπανιέρα να είναι ρηχή. Μπορείς να την ψεκάσεις αν θέλεις με νερό (όχι την ίδια μέρα που θα βγάλεις τα φτερά) και ακόμα καλύτερα να την ψεκάσεις με κάποιο αντιπαρασιτικό αν δεν το έχεις κάνει (πχ chevitren chevita https://community.petbirds.gr/threads/chevi-tren-chevita.6881/ ).
 
Ακόμη δυσκολεύεται πολύ να πετάξει.
Η αρχική απουσία των φτερών έχει μειώσει εκτός από την πτητική ικανότητα του πουλιού την μυική δύναμη των φτερούγων του (σχετική ακινησία) αλλά και την αυτοπεποίθηση του πουλιού που δεν εκδηλώνει πτητική διάθεση από φόβο.
Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο...
Μετά από λίγες βδομάδες θα επανέλθει.
 
Μήπως θα ήταν καλύτερα να το εβαζα με τα αλλά ζεμπρακια που τα έχω έξω στην κλούβα; Όταν το είχα βάλει εκεί έκανε περισσότερες προσπάθειες να πετάξει από ότι τώρα. Τώρα προτιμάει να περνά την περισσότερη ώρα στον πάτο του κλουβιου.
 
πριν από κάποιες μέρες ένας φίλος που έχει κλούβα με παραδείσια μου χάρισε ένα ζευγάρι ζεμπράκια που όμως το θηλυκό ήταν σε κακά χάλια γιατί όπως μου είπε το ζούληξε πολύ για να το πιάσει: το αποτέλεσμα; σπασμένο πόδι το οποίο έσερνε και φουσκωμένα φτερά που δε μπορούσε να πετάξει καλά και αυτό μου έλεγε ότι και το φτερό δεν είναι και πολύ καλά, μετά από 2-3 μέρες το θηλυκό άρχισε να βογκάει επί 7-8 ώρες με κατάληξη ότι ψόφισε, το αρσενικό ήταν και αυτό μαζεμένο και ξύνονταν μανιωδώς όλη μέρα και τσιμπούσε την πλάτη του, πήγα πήρα σκόνη αποπαρασίτωσης και έβαλα, μετά από μια βδομάδα ήταν καλά και τώρα είναι πολύ ζωηρό αλλά χωρίς ταίρι δυστυχώς,

έτσι μήπως το ζούληξε για να το πιάσει και να σου το δώσει γι' αυτό έσπασαν τα φτερά και στο δικό σου; Μήπως πρέπει να το πας πίσω και να απαιτήσεις να σου το αντικαταστήσει μιας και το αγόρασες;
 
Back
Top