Αναπαραγωγή Ζευγάρι Ζακό (African Grey) έχουν κάνει αυγά. Τι κάνω τώρα;

sotos2525

PB New Member
Εγγραφή
22 Φεβ 2014
Μηνύματα
9
Μου είπαν πως οι γονείς τα παρατάνε μετά από 2 εβδομάδες και λυπάμαι μήπως τα χάσω.
 
Γεια σου Σώτο, καλώς ήρθες με το καλό να βγουν τα πουλάκια σου. Δεν έχω εμπειρία από ανάλογο πουλί. Αν θέλεις πες μας πότε έκανε το πρώτο αυγό και πότε το δεύτερο. Αν έχεις φωλιά και την συμπεριφορά του ζευγαριού κατά το κλώσσημα. Υπάρχει συνέπεια; Το ζευγάρι είναι αγαπημένο; Δεν έχω ξανακούσει ότι οι γονείς εγκαταλείπουν τα μωρά, πάντα αυτά εξαρτώνται και από τον χαρακτήρα των πουλιών. Τι φωλιά έχεις; Εντός ή εκτός του κλουβιού; Απλά να είσαι προετοιμασμένος με κρέμα νεοσσών αν χρειαστεί να ταίσεις συμπληρωματικά και για το ενδεχόμενο όταν βγουν οι νεοσσοί το ζευγάρι να δείξει μια επιθετικότητα προς εσένα. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται και από την μέχρι τώρα σχέση σας και την εξοικείωση που έχεις και με τα δύο πουλιά. Αν μπορείς βάλε μας καμιά φωτογραφία, δεν είναι και από τα θέματα που διαβάζουμε καθημερινά. Περίμενε και άλλους φίλους για περισσότερες γνώμες. :)
 
λοιπον.σημερα ειδα οτι εχει αυγα δεν ξερω ποτε τα εκαναν γιατι ειναι σε εξωτερικη κλουβα μεγαλη εξω και εχει εσωτερικη φωλια.φωτο δυσκολα να βγει γιατι απο την χαραμαδα της φωλιας κοιτουσα και αυτα τρελαθηκαν φωναζαν και αγριευαν ειπα μην τα χαλασω το κλωσσημα βγαινουν για πολυ λιγο ταιζονται και ξαναμπαινουν.
ο αρσενικος παει και την ταιζει κυριος. Στην προηγουμενη γεννα τους τα ειχαν παρατηση μετα απο 15 μερες και τα εχασα... Τωρα το ρυσταρεις;λες αμα τα παρω 15 ημερων θα μπορεσω να τα μεγαλωσω;τι χρειαζεται; Μονο κρεμα; Ανα ποσο διαστημα και ποσο την ημερα; Και λαμπα για ζεστη; ΤΙ ΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ;
 
α είχαν γεννηθεί τα πουλάκια και τα άφησαν ατάιστα; Τότε ναι πρέπει να τα πάρεις και να τα ταίσεις εσύ με κρέμα στο σπίτι μέσα.
 
Μου είπαν πως οι γονείς τα παρατάνε μετά από 2 εβδομάδες και λυπάμαι μήπως τα χάσω.
Σωτήρη, όταν ζητάμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας, θα πρέπει καταρχήν να θέσουμε την ερώτησή μας. Ποια ακριβώς είναι η ερώτηση - ανησυχία σου στο συγκεκριμένο θέμα. Βοήθησε το Φόρουμ για να μπορέσει να σε βοηθήσει.
 
οκ με απαντησε η Μαρια.η ερωτηση ειναι να παρω τα νεογνα να τα ταιζω εγω, μονο κρεμα και καθε ποτε και ποσο ποσοτητα; Και το δευτερο ειναι σε κουτα με λαμπα με θερμοτητα να τα βαλω;
 
Χρειάζεσαι ένα πλαστικό δοχείο, όπου θα κάνεις ένα στρωματάκι από πριονίδι κουνελιού και από πάνω θα βάλεις πετσέτες κουζίνας, (δυο τρεις στρώσεις )τις οποίες και θα αλλάζεις τακτικά.
Επίσης σε μία γωνία θα έχεις ένα πλαστικό δοχείο με ένα βρεγμένο σφουγγάρι μέσα για υγρασία.
Τα ποδαράκια τους θα πρέπει να είναι πάντα από κάτω από το σώμα τους διπλωμένα διαφορετικά κινδυνεύουν με αναπηρία.
Ή θα πρέπει να έχεις θερμαντικό τάπητα που πουλάνε για τα ερπετά όπως ιγκουάνες ή θα βάλεις λάμπα από ψηλά και θα πρέπει να έχεις όλη την ημέρα σταθερή θερμοκρασία, ανάλογα με την ηλικία των μωρών. Η διαφορά εξαρτάται από την ηλικία τους.
Θα πρέπει να τηρείς πολύ αυστηρούς κανόνες υγιεινής και αποστείρωσης στα χέρια σου όπου καλύτερα είναι να φοράς αποστειρωμένα γάντια και στα δοχεία που χρησιμοποιείς για τα καθαρίζεις πολύ σχολαστικά και πριν την χρήση να τα βουτάς σε βραστό νερό.
Καλό είναι οι νεοσσοί να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τους γονείς για ν' αποκτήσουν αντισώματα.
Θα σου δώσω ένα link πολύ λεπτομερές της Πωλίνας Windsa που είναι φίλη και μέλος στο φόρουμ μας και ένα video (μην παρασυρθείς που αυτός δεν φοράει γάντια κατά το τάισμα)
GouldianFinch.gr - Τάισμα στο χέρι, Απαραίτητος εξοπλισμός
δεν έχει σημασία που αφορά μικρότερα πουλάκια, το ίδιο ισχύει και για τα μεγαλύτερα απλά θα χρειαστείς μεγαλύτερο έμβολο ταίσματος.
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
.
Ό,τι σκέφτεσαι ρώτα γιατί είναι δύσκολο και είναι κρίμα να μην τα καταφέρεις.
Εύχομαι τα καλύτερα.
 
OK σε ευχαριστω πολυ. Τωρα για την θερμοκρασια πως θα καταλαβαινω η κρεμα να ειναι 39-40 c? να βαζω θερμομετρο; Και για τα ποδια να ειναι κατω απο το σωμα δεν το καταλαβα γιατι τα σηκωνουν; ΝΟΜΙΖΩ ΜΕ ΚΑΛΥΨΕΣ ΠΛΗΡΩΣ... Αν προκυψει τιποτα θα σας ξαναενοχλεισω... Τηχ
 
διάβασε το link που σου έδωσα, τα γράφει αναλυτικά. Άνοιξε και τα πεδία που έχει δεξιά όχι μόνο την σελίδα που βλέπεις στην πρόσοψη.
Ναι βέβαια χρειάζεσαι θερμόμετρο για το δοχείο. Καλύτερα πάρε αυτά τα ψηφιακά των ενυδρείων που είναι πιο ευαίσθητα. Και χρειάζεσαι και θερμόμετρο τροφίμων από καταστήματα με είδη κουζίνας και νοικοκυριού.
 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΙΑ...ΧΑΡΗΚΑ ΓΕΙΑ... (ελπιζω να σας εχω ευχαριστα συντομα...)
 
Σωτηρη πρωτα απολα να χερεσε τα πουλακια σου και μετα να χαλαρωσεις δεν ειναι και τοσο δισκολα τα πρα γματα αποτι ξερω απο φιλο θα πρεπει να τα ταιζεις 5-6 γευματα την ημερα με κρεμα που θα την φτιαχνεις με ζεστο νερο και τη θερμοκρασια θα την δοκιμαζεις οπως και το γαλα που δινουν στα νεογενητα παιδια θα ακουμπας λιγη πανω στο χερι σου αν ανεχετε τη θερμοκρασια την ποσοτητα θα την καταλαβεις γιατι θα σταματανε να τρωνε οταν χωρτασουν θα περνουν το στομα τους απο τη συριγκα και θα φτηνουν το φαγητο. Ελπιζω τα πραγματα να πανε καλα. Δεν ξερω αν εισαι Αθήνα η πειραια θα μπορουσα να σε βοηθησω και πρωσοπικα στο ταισμα αν και αχριαστος να ειμαι οπως και ολα τα παιδια εδω υπαρχει γνωση και εμπειρια.
 
να 'σαι καλα μαρκο για τι βοηθεια. Θεσσαλονίκη ειμαι λιγο μακρια, θα κανω οτι μπορω να τα μεγαλωσω. Γιατι με αρεσουν πολυ...
 
το θέμα με την θερμοκρασία είναι κάπως λεπτό γιατί καυτό μπορεί να του κάψει τον πρόλοβο και κρύο μπορεί να το πνίξει.
 
Μου είπαν πως οι γονείς τα παρατάνε μετά από 2 εβδομάδες και λυπάμαι μήπως τα χάσω.

Αν ηταν ετσι δεν θα υπηρχε το ειδος αυτο καθως θα ειχε προκαλεσει μονο του τον αφανισμο του. Μην ακους κοτσανες αριστερα δεξια κι αν τις ακους επειδη καποιοι νομιζουν οτι ξερουν, καλα ειναι να τις φιλτραρεις αν εχουν λογικη αρχικα. Αλλοι εδω μου ειπαν πως αν πιασεις με τα χερια σου γυμνα εναν παπαγαλο αυτος δεν θα γεννησει ποτε. Οτι να 'ναι! 🙄
το θέμα με την θερμοκρασία είναι κάπως λεπτό γιατί καυτό μπορεί να του κάψει τον πρόλοβο και κρύο μπορεί να το πνίξει.

Το θεμα με την θερμοκρασια της κρεμας ειναι απο τα βασικοτερα. Η κρυα κρεμα καθυστερει πολυ την πεψη της και ευνοει ετσι την αναπτυξη βακτηριων στον προλοβο και αστα να πανε. Με την εμπειρια θα εισαι καποια στιγμη ετοιμος να την ετοιμαζεις χωρις θερμομετρα αλλα για την πρωτη φορα ειναι απαραιτητο ενα αξιοπιστο θερμομετρο φαγητου. Αν αυτη τη φορα εκκολαφθουν τα μωρα αφησε τους γονεις αρχικα να δεις αν θα τα ταισουν. Αν τα ταιζουν κανονικα δεν εχεις κανεναν λογο να τα απομακρυνεις απο τη φωλια εξαρχης. Κακως εβαλες εσωτερικη φωλια που δεν μπορεις να ελεγχεις. Πρεπει να εχεις προσβαση στη φωλια για να ελεγχεις τα μωρα καθημερινα και να τα ζυγιζεις ωστε να βλεπεις αν ταιζονται κι αν μεγαλωνουν φυσιολογικα. Με το να τα απομακρυνεις μολις γεννηθουν παιρνεις ενα τεραστιο ρισκο να τα χασεις καθως ειναι αρκετα πιο δυσκολο να μεγαλωσεις ενα πουλι απο την πρωτη ημερας εκκολαψης του, θελει καθε διωρο σχεδον ταισμα στο στομα με συνεπεια να μην κοιμασαι σχεδον τα βραδια. Επισης οταν ταιζεται απο τους γονεις παιρνει αντισωματα απο το σαλιο και τα προλοβικα υγρα των γονιων που εσυ δεν μπορεις να του προσφερεις. Αν οι γονεις δεν ειναι αποκλειστικα ταισμενα στο χερι πουλια πιστευω πως αυτη τη φορα θα τα καταφερουν. Εγω θα σου προτεινα να τα μεγαλωσεις με την μεθοδο του co-parenting που μεγαλωσα κι εγω τα περσινα μωρα μου και σκοπευω να εφαρμοσω και φετος αν ερθουν καινουρια. :)

Αν ξερεις καλα αγγλικα http://theparrotuniversity.com/arthandfeeding2#handfeeding_techniques εγω το εχω οδηγο μου και εκει στρεφομαι μολις κατι με προβληματισει. Το θεωρω το αρτιοτερο και πιο εγκυρο ολων οσων εχω διαβασει. 😉
 
να 'σαι καλα μαρκο για τι βοηθεια. Θεσσαλονίκη ειμαι λιγο μακρια, θα κανω οτι μπορω να τα μεγαλωσω. Γιατι με αρεσουν πολυ...
Πολλα χερετησματα στα Σαλονικιοτικα πουλακια σου και περημενω με αγωνια καλα νεα! 🙂 Μη παραληψεις να διαβασεις τη σελιδα που σου πρωτηνει ο Ανεστης ειναι φανταστικη.
 
Αφιέρωσε χρόνο και θα τα καταφέρεις είτε με τους γονεις μαζι είτε μόνος σου! Απλα να τα κοιτάς καθημερινά!
Και όταν μπορεσεις βάλε μας φωτος και απο την κλουβα και απο τη φωλιά η και το ζευγάρι γενικά βγάλε φώτο μπολικές!

και αμα τα αναλαβεις εσυ να τα ταιζεις βγαζε φωτος συχνα να βλεπεις αργοτερα την αλλαγη τους, ειναι ωραίο!

Οτι αλλη απορία γράφε κατευθείαν εδω και κάποιος θα σε κατατοπίσει πολύ καλύτερα απο πετσοπια κλπ.
Ο Φοίβος ξέρει πολύ περισσότερα και απο κτηνιάτρους!

(και οσο μπορείς κρατα μας ενήμερους!)
 
ΟΚ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ... ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΣΠΑΣΑΝ. ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΩ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑΤΙ Η ΜΑΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΕΙ ΜΗΝ ΤΑ ΒΡΩ ΨΟΦΙΑ. ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΚΑ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΗ Η ΛΑΜΠΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ? ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΩ; ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΙΣΜΑ ΣΙΡΡΙΓΓΑ 2.5 αρα, σκετι; να μην αγορασω μια ειδικη βελονα μεταλικια που πουλανε για ταισμα πουλιων;
 
Βρε Σωτηρη εισαι σιγουρος γι αυτο που σκοπευεις να κανεις; Εδω δεν ξερεις ποια συριγγα να αγορασεις τι βελονες ταισματος λες; Μιση μοιρα να το πας λαθος και χτυπας πνευμονες με αυτη τη βελονα. Δεν μπορεις να ξερεις αν θα τα παρατησει η μανα τους. Αν τα παρατησει τοτε να τα παρεις, γι αυτο χρειαζεται η εξωτερικη φωλια για να ελεγχεις καθε μερα την πορεια τους. Να εισαι προετοιμασμενος γι αυτο το ενδεχομενο ειναι καλο, αλλα διαφωνω με την τακτικη σου. Διαβασε λιγο το διαδικτυο για τα αποκλειστικα στο χερι ταισμενα πουλια, καθε μερα ξεφυτρωνουν καινουρια αρθρα με σημαντικες πληροφοριες αγνωστες ως τωρα για ολους μας.
 
για αυτο ρωταω να δω τι ειναι καλυτερο και πιο ευκολο μη κανω ζημια...
 
Back
Top