Video Ζωντανή μετάδοση ενός θαλασσαετού που κλωσσά στην φωλιά του

Το πρώτο αυγό για φέτος γεννήθηκε χθες το μεσημέρι 15h15 τοπική ώρα. Άρχισαν ήδη να κλωσσούν εναλλάξ.
Εδώ μια φωτογραφία από συζήτηση μεταξύ του ζεύγους και στα links μπορείτε να παρακολουθείτε online.
12742782_10208805720086171_4373663886960434826_n.jpg
 
Ναι βέβαια, δύο αυγά και φέτος, κλωσσούν κανονικά και οι δύο, δεν έχουν εκκολαφθεί ακόμα.
Έχει ενδιαφέρον να βλέπετε τα βιντεάκια, γιατί είναι πιο ουσιαστικά από πέρσι, έχουν στιγμιότυπα κραυγών και συνεννόησης του ζευγαριού. Όλα καλά πάνε :)
 
Πασχαλινο (καθολικοι) αυγο!
Δυστυχως δε μπορω να δω ζωντανα απο το κινητο, αλλα το πρωτο μεχρι πριν λιγες ωρες ειχε ραγισει!
Νεουδια ερχονται!
 
Αχ ναι, το είδα αλλά δεν πρόλαβα με την πόρωση με τα άλμπουμς να το γράψω. Άντε με το καλό και τα φετινά!
 
Πριν απο λίγο που παρακολούθησα, η κυρία ήταν ανήσυχη, Ακουγόταν μια κραυγή πουλιου απο κοντά, σηκώθηκε, πήγε και διευθέτησε προφανώς το θέμα και σε λιγότερο απο ένα λεπτό ήταν πίσω. Είδα τα αυγά, αλλά δε μου φάνηκε κάποιο ραγισμένο.
 
Άσχημα νέα δυστυχώς, το πουλάκι δεν τα κατάφερε ☹
Δεν ξέρουμε γιατί...
Υπάρχει και δεύτερο αυγό, θα δούμε.
 
Μαρία, αν δεν τα καταφέρει και το δεύτερο, που το απεύχομαι βέβαια, δεν θα πάνε σε επόμενη γέννα; Έχεις τροπο να το ρωτήσεις εκεί στην ομάδα του fb;
 
Νομιζω κανουν μονο μια γεννα.
Περισυ ελεγαν οτι συνηθως κιολας αν δεν υπαρχει επαρκης τροφη επιβιωνει μονο το ενα, το οποιο τραμπουκιζει το αδερφακι του μεχρι αυτο να σταματησει να ζητα τροφη κ να πεθανει.
Η φυση υποστηριζει παντα τους δυνατους.
Επειδη μενουν για μεγαλο διαστημα με τους γονεις χρονικα δε γινεται δευτερη γεννα.

Ολα αυτα με επιφυλαξη απο οτι θυμαμαι απο περσυ..
 
Ναι γιατί κανονικά τα κρατάνε μέχρι τον Ιούνιο στην φωλιά. Τώρα αν πεθάνουν και τα δύο, δεν ξέρω...
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
How many broods does an eagle have each year?
One brood each year although in southern areas there have been reports of a second brood (a replacement clutch) if the first clutch is lost during incubation.
http://www.nationaleaglecenter.org/eagle-nesting-young/
Τελικά, και λόγω του οτι αναλογα με το γεωγραφικό πλάτος είναι άλλη η διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, κι επομένως της θηρευτικης περιόδου στην οποία υπάρχει αφθονία κυνηγιού, ενδέχεται αν αποτύχει η πρώτη γέννα, να γίνει και δεύτερη.

Το ξέρατε οτι το μέγεθος πουλιων και θηλαστικών του ίδιου ειδους, αυξάνει συνήθως με την αύξηση του γεωγραφικού πλάτους, δλδ την αύξηση της απόστασης του τόπου διαβίωσης τους απο τον Ισημερινό; Αυτο εχει να κάνει με τη σχέση επιφάνειας προς όγκο του σωματός τους, που καθορίζει την απώλεια θερμότητας απο το κορμί τους. Θα το ξανακοιταξω και θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες αν είναι ενδιαφέρον.
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Bergmann's_rule
The earliest explanation, given by Bergmann when originally formulating the rule, is that larger animals have a lower surface area to volume ratio than smaller animals, so they radiate less body heat per unit of mass, and therefore stay warmer in cold climates. Warmer climates impose the opposite problem: body heat generated by metabolism needs to be dissipated quickly rather than stored within.
Πρόκειται για τον κανόνα του Bergmann, σύμφωνα με τον οποίο όσο πιο μικρός είναι ο λόγος επιφάνεια σώματος / όγκο σώματος, δλδ όσο πιο μεγάλος ο όγκος για μια συγκεκριμένη επιφάνεια ή όσο πιο μικρή η επιφάνεια ενός καθορισμένου όγκου, τόσο λιγότερη θερμότητα εκπέμπεται από το σώμα προς το περιβάλλον, επομένως τόσο πιο μικρή απώλεια θερμότητας υπάρχει, και άρα η σχέση μικρή επιφάνεια προς μεγάλο όγκο ευνοείται σε κρύα κλίματα ενώ το αντίθετο συμβαίνει σε ζεστά κλίματα όπου η ενέργεια λόγω μεταβολισμού, καλό είναι να αποβάλλεται με τη μορφή θερμότητας, μεταξύ άλλων, ώστε η θερμοκρασία του οργανισμού να παραμένει σταθερή.

Ενδιαφέροντα δεν είναι αυτά;
 
Back
Top