Διατροφή Η δικιά μου σπιτική αυγοτροφή

Πολλά νέα μέλη στο φόρουμ μας έχουν απορίες ως προς την αυγοτροφή και ως προς τη συχνότητα που την δίνουμε. Έτσι, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας την αυγοτροφή που φτιάχνω εγώ (με τα χεράκια μου παρακαλώ) στα καναρίνια μου.

Πως παρασκευάζω τη δική μου σπιτική αυγοτροφή​

σπιτική-αυγοτροφή.jpg

Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • ένα αυγό
  • 1-2 καρότα
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο αποξηραμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο γαιδουράγκαθο
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο ταραξάκο
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη αγκινάρα
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη εχινάτσια
  • 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 3 κουταλιές της σούπας βρώμη – κουάκερ
  • Σχεδόν 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι (προσοχή παχαίνει!)

Εκτέλεση​

Βράζουμε ένα αυγό για 12-15 λεπτά ώστε να είναι σφιχτοβρασμένο. Βάζουμε στο μούλτι όλα τα "ξηρά" μέρη της αυγοτροφής, δηλαδή τη φρυγανιά, το κουάκερ, τα αποξηραμένα βότανα - <Link Removed>, δυόσμο (αυτά που χρησιμοποιούμε στο φαγητό), <Link Removed>, <Link Removed> ή όποιο άλλο βότανο θέλουμε ή έχουμε – μαζί με το τσόφλι του αυγού που μόλις βράσαμε.

Τα χτυπάμε όλα στο μούλτι και έχουμε μια υπέροχη και θρεπτικότατη βάση για την αυγοτροφή μας, χωρίς καθόλου υγρασία.
Κόβουμε το ή τα καρότα σε κομμάτια και το προσθέτουμε και αυτό.
Τέλος, προσθέτουμε το βραστό αυγό.

Το τελικό μείγμα θα πρέπει να είναι ξηρό αλλά και αφράτο.

Σημειώσεις​

Τα βότανα μόνο καλό κάνουν στα πουλάκια μας! Μερικοί προσθέτουν και ξηρούς καρπούς. Αν αποφασίσετε να τους προσθέσετε, με μέτρο γιατί παχαίνουν (αμύγδαλα, Brazil nut).

Όλοι ξέρουμε πως το κόκαλο σουπιάς είναι απαραίτητο να υπάρχει όλο το χρόνο στα κλουβιά των πουλιών μας (είτε είναι αρσενικά είτε θηλυκά). Στη διατροφική προετοιμασία όμως πριν την αναπαραγωγή, μέσα στην αυγοτροφή ξύνω με ένα μαχαίρι αρκετή ποσότητα από κόκκαλο σουπιάς για να είμαι σίγουρη πως δε θα υπάρξουν προβλήματα. Φυσικά για την <Link Removed>.

Μόλις φτιάξω το θρεπτικότατο και πεντανόστιμο μείγμα το χωρίζω σε μερίδες (υπολογίζω ένα κουταλάκι του γλυκού ανά καναρίνι) και τις βάζω στην κατάψυξη και όποτε θέλω να τη δώσω στα καναρίνια μου βγάζω μια μερίδα από το προηγούμενο βράδυ και την αφήνω να ξεπαγώσει στο ψυγείο.

Έτσι δε θα πετάτε την αυγοτροφή που έμεινε στο ψυγείο. Ένα κουταλάκι του γλυκού ανά καναρίνι είναι ό,τι πρέπει! Και πιστέψτε με το βράδυ ή την επόμενη μέρα δε θα βρείτε ούτε ψύχουλο! Δε θα χρειάζεται καν να βγάλετε την αυγοτροφή μετά από 5 ώρες από το κλουβί γιατί θα την έχουν φάει ήδη (εμένα τουλάχιστον δεν αφήνουν δείγμα!).

Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο για κατανάλωση, πολλές φορές προσθέτω μαζί με αυτό και διάφορα λαχανικά, χορταρικά ή και φρούτα σε κομματάκια, που φυσικά είναι καλά πλυμένα και στεγνωμένα! Όπως <Link Removed>, κουνουπίδι, <Link Removed>, <Link Removed> κτλ.

Σε περιόδους που έχουν ανάγκη από πιο πολλά θρεπτικά συστατικά (στην αναπαραγωγή και στην πτερόροια δηλαδή) ετοιμάζω βλαστωμένους σπόρους (από φακές, ρεβύθια, φασόλια κτλ) και τους προσθέτω στην αυγοτροφή πριν την βάλω στο κλουβί.

Συχνότητα χορήγησης της αυγοτροφής​

Το κάθε πότε θα τη βάζουμε στα καναρίνια εξαρτάται από την κάθε εποχή.

Περίοδος ανάπαυσης​

Χειμώνας (Οκτώβρη - Φλεβάρη): 1 φορά την εβδομάδα.

Προετοιμασία αναπαραγωγής​

Μάρτη - Απρίλη: από 1 φορά την εβδομάδα αυξάνω τη συχνότητα μέχρι να φτάσω να τους τη δίνω καθημερινά. Δίνω καθημερινά, λοιπόν, μέχρι να ολοκληρωθεί η ωοτοκία.

Αναπαραγωγή​

Όταν έχουμε νεοσσούς θα ήταν καλύτερα να δίνουμε σκέτο βραστό αυγουλάκι καθημερινά στους γονείς να ταΐζουν μαζί με έτοιμη επώνυμη συσκευασμένη αυγοτροφή που έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Και αυτή την σπιτική αυγοτροφή να τη δίνουμε από 10 ημερών και μετά ημερησίως, αλλά όχι αμέσως.

Τι εννοώ... Επειδή τα μικρά είναι ακόμα νεοσσοί με ευαίσθητο στομάχι, καλό θα ήταν να τους δίνουμε όλα αυτά τα πρόσθετα σταδιακά.

Στην αρχή μαζί με το βραστό αυγό βάζουμε φρυγανιά και μετά προσθέτουμε κάθε μέρα και από κάποιο βότανο ή χορταρικό/λαχανικό.

Τη δεύτερη μέρα αυγό με φρυγανιά και ρίγανη, την τρίτη μέρα αυγό, φρυγανιά, ρίγανη και μπρόκολο και πάλι λέγοντας.

Πτερόρροια​

Ιούλιος - Σεπτέμβριος: 3 φορές την εβδομάδα.

Bon appetit!

Περισσότερες αυγοτροφές​

<Link Removed>
<Link Removed>
<Link Removed>
 
Αλίκη ευχαριστούμε πού τη μοιράστηκες μαζί μας, κάποιες μικρές παρατηρήσουλές έχω μόνο αν κάνω λάθος κάποιος έμπειρος να με διορθώσει παρακαλώ.

Στα βότανα, το αναφέρεις άλλωστε καλό είναι να βάλουμε και άλλα όπως πχ τσουκνίδα!

Μια ένσταση έχω για τα φρούτα κυρίως διότι χάνουν τις ουσίες τους στο δέκαλεπτό όπως πχ το πορτοκάλι και μετά ξινίζει με αποτέλεσμα μόνο νερό να αφήνει στην αυγοτροφη σου ίσως κάνει και κακό. Προσπάθησε να τους τα δίνεις ολόκληρα γιατί όσο μεγαλύτερη επεξεργασία τόσο χειρότερα.

Θα ήταν καλό για λάδι να χρησιμοποιούσες σιτέλεο και μαζί με Brazil nuts θα ήταν το ιδανικό!

Κάτι τελευταίο, η φρυγανιά αν γίνεται να είναι ολικής για να είναι ποιο θρεπτική και αν μπορείτε χωρίς αλάτι!

Ευχαριστούμε και πάλι!
 
Ευχαριστούμε πολύ Αλίκη!

Κι εγώ παρόμοια φτιάχνω με την διαφορά δεν βάζω καρότο γιατί το δίνω ξεχωριστά ως λαχανικό και γιατί δεν θέλω υγρασία στην αυγοτροφή, καθώς και δεν βάζω καθόλου λάδι.

Προσθέτω λίγη τσουκνίδα επίσης.

Χτυπάω πρώτα τσόφλι, κουάκερ, τρίμμα φρυγανιάς, ξερή ρίγανη, δυόσμο, τσουκνίδα, γίνονται ένα και μετά προσθέτω ψιλοκομμένο το αυγό με ελάχιστον μέλι αραιωμένο σε χλιαρό νερό και το αποτέλεσμα είναι στεγνό και λεπτόκοκκο.
Κατέληξα σ' αυτήν γιατί όποτε έβαζα πιο υδαρή συστατικά μούχλιαζε και η ποσότητα που φτιάχνω (του ενός αυγού) δεν είναι τόση ώστε να βάζω και κατάψυξη. Επίσης σκέφτηκα πως αν δω μούχλα την τέταρτη μέρα προφανώς υπήρξε αλλοίωση και την τρίτη που δεν ήταν ορατή στο μάτι μου.

Παρ' όλο που είναι στεγνή, όποτε ανοίγω το ψυγείο, κουνάω το ταπεράκι που την έχω για να ανακινείται.

Σουσαμάκια κτλ ανά εποχή και βλαστωμένα όταν έχω βάζω επιπλέον επίσης :)
 
Γιαννη τα φρουτα δεν τα τρωνε οταν τους βαζω ολοκληρα. Γι αυτο τα βαζω μεσα στην αυγοτροφη για να παιρνουν ολες τις βιταμινες που χρειαζονται... Ας πουμε αν βαλω ενα φρουτο ή λαχανικο (πχ αγγουρι) που εχει πολυ νερο θα βαλω πιο πολυ φρυγανια και κουακερ για να ρουφηξει την υγρασια.

Την τσουκνιδα που την βρισκετε;

Σας ευχαριστω πολυ για τις παρατηρησεις! Ετσι μονο βελτιωνομαστε! :D
 
Εχει και στην λαικη τσουκνιδα αλλα φυτρωνει πολλες φορες και στις γλαστρες μας. Το αγγουρι δεν προσφερει και πολλα πχ καλυτερα το μπροκολο ας πουμε.
 
Οκ! Θα παω να ρωτησω! Το αγγουρι κανει καλο και ειναι απαραιτητο κατα την περιοδο της πτερορροιας που κανει και ζεστη... Το ξερω Γιαννη για το μπροκολο... Τρωνε 3-4 φορες την εβδομαδα και τρελαινονται γι αυτο!
 
Πέραν της αμφιβολίας που έχω κι εγώ για τα φρούτα (ειδικά πορτοκάλι που νόμιζα ότι δεν κάνει να φάνε!), δεν φαντάστηκα ότι μπορείς να το βάλεις στην κατάψυξη! Το χωρίζεις σε μικρά σακουλάκια; Επίσης, παρατήρησες κάποιες σημαντικές διαφορές στα πουλιά σου; Π.χ. καλύτερο πτέρωμα; Περισσότερη ζωντάνια; Ευχαριστώ..
 
Πέραν της αμφιβολίας που έχω κι εγώ για τα φρούτα (ειδικά πορτοκάλι που νόμιζα ότι δεν κάνει να φάνε!), δεν φαντάστηκα ότι μπορείς να το βάλεις στην κατάψυξη! Το χωρίζεις σε μικρά σακουλάκια; Επίσης, παρατήρησες κάποιες σημαντικές διαφορές στα πουλιά σου; Π.χ. καλύτερο πτέρωμα; Περισσότερη ζωντάνια; Ευχαριστώ..
Το πορτοκάλι κάνει καλό! Πολλοί βάζουν στην αυγοτροφή λίγο χυμό πορτοκαλιού!
Αφού τελειώσω με την παρασκευή της αυγοτροφής την χωρίζω ανά μερίδες, δλδ έχω 7 καναρίνια, μετράω 7 κουταλιές του γλυκού (1 κουταλιά του γλυκού αναλογεί σε κάθε καναρίνι), τις βάζω σε αλουμινόχαρτο, το κλείνω και μένει στην κατάψυξη για όποτε το χρειαστώ! Και αυτό με διευκολύνει πολύ γιατί ανά περιόδο δίνω διαφορετική συχνότητα... Το καλοκαίρι 3 φορές την εβδομάδα, στην αναπαραγωγή κάθε μέρα και το χειμώνα μια φορά την εβδομάδα και δεν πετάω καθόλου φαγητό γιατί μέσα σε 5 ώρες το έχουν φάει όλο!

Τώρα όσον αφορά τις διαφορές τα μικρά είναι πιο υγιή, κελαιδάνε περισσότερο, και πιστεύω ότι δεν αρρωσταίνουν όσο συχνά αρρώσταιναν... Πέρα από την διατροφή παίζει ρόλο και η καθαριότητα βέβαια! Πάντως τα μαθαίνω από μικρά να την τρώνε και τα ενήλικα πλέον την λατρεύουν! Πιστεύω ότι βάζω πολλά φαγητά που έχουν βιταμίνες και τους κάνουν καλό αλλά ακόμα ψάχνομαι για το τι άλλο θα τους βάλω! Ας πούμε θέλω να βάζω και ξερή τσουκνίδα και ταραξάκο και άλλα που κάνουν καλό στο συκώτι! 😉 Οπότε πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση!
 
Ευχαριστώ για την απάντησή σου! Απλά ανησυχούσα για το πορτοκάλι, επειδή και καλά ήταν όξυνο και τέτοια! Κάπου το διάβασα (δεν θυμάμαι αν ήταν σε κάποιο ποστ εδώ ή αλλού..) και μάλιστα επέμεναν και 2-3 μαζί γι αυτό! Οπότε, ποτέ δεν έδωσα στα πουλιά μου πορτοκάλι. Γειράσκω αει διδασκόμενος! Τι να πεις;
 
Εντάξει, δεν το αφήνεις για πολύ.. Το βάζεις για μισή ώρα και μετά το βγαζεις. Εγώ έτσι κάνω και με τα άλλα φρούτα. Δεν πρέπει να μαυριζουν ή να μένουν για πολύ, όντως.
 
ποτε ενα τετοιο γευμα δεν εβλαψε πουλακι:)ασε που μαθενει σε διαφορες γευσεις και πλουτξζετε η διατρωφη του.
 
μια ερωτηση το αυγο μολις βραζει το ριχνουμε στο μουλτι;
 
μια ερωτηση το αυγο μολις βραζει το ριχνουμε στο μουλτι;
Πρεπει να ειναι σφιχτοβρασμενο να το βραζεις για 12-15'.. Εε μετα μπορεις να το αφησεις να κρυωσει και να το βαλεις στο μουλτι..
 
α οκ και το νερο βαζουμε μεσα στο μουλτι;
όχι μόνο τσόφλι και αυγό, γενικά η αυγοτροφή για να κρατήσει μία εβδομάδα στο ψυγείο, πρέπει να είναι αρκετά στεγνή όχι νωπή γιατί τότε μουχλιάζει.
 
Τώρα που είναι η πιο όμορφη περίοδος, η περίοδος αναπαραγωγής, λίγες μέρες πριν γεννήσουν τα θηλυκά μου, πρώτη φορά για φέτος, έτριβα σαπιοκάλαμο μέσα στην αυγοτροφή και μέχρι στιγμής (9 αυγά συνολικά) δεν είχα κανένα θέμα με δυστοκίες! Χωρίς υδατοδιαλυτό ασβέστιο! Θα το καθιερώσω λοιπόν και είπα να σας το πω!
 
Back
Top