Διατροφή Η συνταγή μου για αυγοτροφή

Εκηβόλος

PB Member
Εγγραφή
28 Αυγ 2016
Μηνύματα
743
Δεν χρησιμοποίησα κάτι το ιδιαίτερο όσον αφορά τα υλικά της αυγοτροφής και ήταν έτοιμη σε 15min.:D

Τα υλικά:
1 αυγό με το τσόφλι
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι διαλυμένο σε νερό
1/2 φλιτζάνι ξηρούς καρπούς( χρησιμοποίησα καρύδι και αμύγδαλο)
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
2 κλαδάκια δενδρολίβανο
4 φρυγανιές τριμμένες
4 κουταλιές κουταλιές του γλυκού από το μείγμα σπόρων που τα ταΐζω

Εκτέλεση:
Τρίβουμε τους ξηρούς καρπούς στο multi.
Αφού βράσουμε το αυγό για 15min το αλέθουμε στο multi μαζί με το τσόφλι.
Ψιλοκόβουμε το δενδρολίβανο.
Διαλύουμε το μέλι σε μικρή ποσότητα νερού.
Τρίβουμε τις φρυγανιές και τους ξηρούς καρπούς.
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολάκι(συν το θυμάρι, τη ρίγανη και τους σπόρους) και ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε αυτό που φτιάξαμε σε μερίδες ανάλογα με τον αριθμό των καναρινιών που έχουμε.
Δίνω στο καθένα 1 κουταλάκι του γλυκού.

rsz_20160912_111822 (1).webp

Τις υπόλοιπες μερίδες τις αποθηκεύουμε στη κατάψυξη.

rsz_20160912_114131.webp
 
Αναλυτικά αναλυτικά, σε ευχαριστώ. Το αυγό το βράζεις 15 δευτερόλεπτα ή λεπτά; Σε 15 δευτερόλεπτα δεν έχει ζεσταθεί καν το νερό νομίζω...
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
αν οι κουταλιες του μιγματος σπορων που ταιζεις, δεχθουν τοση υγρασια (νερο, μελι, υγρασια βραστου αυγου ) εχεις σκεφτει τι επιδραση μπορει να εχει αυτη πανω τους, ακομα και στο ψυγειο (συντηρηση ) αλλα ειδικα εστω και μερικες ωρες στην ταιστρα; αν φτιαχνεις φυτρα για τα πουλακια σου, σκεψου γιατι καθε 4 με 5 ωρες θελουν πολυ καλο πλυσιμο και στραγγισμα στην προετοιμασια τους. Απο καλη προθεση και ακουλουθωντας αλλες αβιαστα προτεινομενες ισως συνταγες που κυκλοφορουν σε fb , δινεις κατι επικινδυνο για αναπτυξη ασπεργιλλου και βακτηριων (απ οτι εχει απεξω το τσοφλι του σπορου και αναπτυσσεται σε παθογονο βαθμο, μονο υπο καθεστως υγρασιας ). Τα αλλα ολα ειναι οκ . Μπορεις και αυτο να κανεις αν πρωτα ξεπλυνεις τους σπορους που λες καλα και τους βρασεις κανενα 15λεπτο. Αλλα για μενα η αυγοτροφη θα ειναι αποδεκτη και χωρις αυτους. Οι ετοιμες αυγοτροφες που εχουν μεσα σπορια, εχουν αποστειρωμενα και οχι κοινης χρησης και συνηθως μπαινουν, για να αυξησουν το βαρος της αυγοτροφης με υλικο που κανε συνηθως (ο σπορος ) λιγοτερο απο οτι συνολικα η αυγοτροφη στη λιανικη
 
Σωστή η επισήμανση @jk21 αλλά δράττομαι της ευκαιρίας να πω, πως όταν κάποιοι επίμονα προτείνετε αυγοτροφές ιδιοκατασκευασμένες και διάφορες άλλες μαγειρικές για τα πουλιά, θα έπρεπε να προβλέψετε, πως κάποιες απόπειρες θα έχουν και λάθος έως επικίνδυνα στοιχεία στην χημεία τους και τον τρόπο παρασκευής τους.
Δεν είδα πουθενά και κανέναν όμως να επισημαίνει και να προειδοποιεί για πιθανά λάθη, όπως κάνει κάθε απλή νοικοκυρά όταν δίνει μια συνταγή.

Η αλήθεια είναι μία· για νέους χομπίστες και άτομα χωρίς γνώσεις χημείας των τροφίμων (επικεντρωμένης στα πτηνά), οι έτοιμες αυγοτροφές είναι απείρως καλύτερες κάθε προσπάθειας μαγειρικής.
Εξάλλου η έτοιμη αυγοτροφή μπορεί να αποτελέσει άριστη βάση για συμπλήρωση αθώων και ανώδυνων τροφίμων όπως ξηρών μυρωδικών αλλά και εμπλουτισμού της με βραστό αυγό την ημέρα της χορήγησης.
 
Εκ των πραγμάτων μου είναι αδύνατη η παρασκευή της αυγοτροφής, αλλά θα παρέμενα επιφυλακτικός σε πολλές συνταγές ακόμη και αν είχα τη δυνατότητα.
Σε κάθε περίπτωση τις παρακολουθώ και σε κάποιες περιπτώσεις πειραματικά τις δοκιμάζω... σε "μερίδα" πτηνών της εκτοφής μου. Μια από αυτές τις συνταγές που δοκίμασα είναι δική σου @jk21 με φανερά καλή αποδοχή από τα πουλιά και φαινομενικά καλά αλλά δυσκολοαπόδειχτα αποτελέσματα.
αν οι κουταλιες του μιγματος σπορων που ταιζεις, δεχθουν τοση υγρασια (νερο, μελι, υγρασια βραστου αυγου ) εχεις σκεφτει τι επιδραση μπορει να εχει αυτη πανω τους, ακομα και στο ψυγειο (συντηρηση ) αλλα ειδικα εστω και μερικες ωρες στην ταιστρα;
Σωστή η παρατήρηση.
Και με συνδρομή των θερμοκρασιών του καλοκαιριού η αυγοτροφή μπορεί να εξελιχθεί σε διατροφική παγίδα και φυσικά μπορεί άνετα να παρουσιαστούν..
αναπτυξη ασπεργιλλου και βακτηριων
Έτσι η αλλιώς νομίζω πως πρέπει να παρασκευάζουμε άμεσα απορροφήσιμες δόσεις.
Μπορεις και αυτο να κανεις αν πρωτα ξεπλυνεις τους σπορους που λες καλα και τους βρασεις κανενα 15λεπτο
Λογικά Δημήτρη δεν θα μπορούν να τους "σπάσουν" τα πουλιά μια και θα έχουν μαλακώσει πολύ.
Πρόσφατα σε μια συζήτηση που είχα, μιλούσαν για σπόρια σε φούρνο μικροκυμάτων...
Στέκει κατά τη γνώμη σου;
 
την κινοα που βαζω σε συνταγη που φτιαχνω στην κατσαρολα, την βαζω εξ αρχης με το γαλα και βραζει μια χαρα και γινεται ενα με την αυγοτροφη.Βαζω και μαυροσησαμο αλλα αυτο ειναι πιο σκληρο (δεν το τρωνε ωμο ) ομως ετσι το τρωνε και βρισκω φλουδια στο τελος. Ο φουρνος μικροκυματων νεκρωνει τυχον βακτηρια αν θελει καποιος να προσθεσει ντε και καλα σπορους, ομως αχρηστευει σιγουρα τα ενζυμα τους (και το βρασιμο ) ενω θα μπορουσαν να δινονται ωμοι εκτος τροφης

Το λαθος με τη χρηση σπορων σε αυγοτροφη με υγρασια, γινεται σε ολες τις αυγοτροφες και τις ετοιμες και κυριως αυτες αφου πολλοι προσθετουν αυγο, χρωστικες διαλλυμενες σε νερο ή και βιταμινες... λιγοι δινουν εντελως ξηρη την αυγοτροφη
 
Το λαθος με τη χρηση σπορων σε αυγοτροφη με υγρασια, γινεται σε ολες τις αυγοτροφες και τις ετοιμες και κυριως αυτες αφου πολλοι προσθετουν αυγο, χρωστικες διαλλυμενες σε νερο ή και βιταμινες... λιγοι δινουν εντελως ξηρη την αυγοτροφη
Βάζω στην έτοιμη αυγοτροφή που παρασκευάζω κάπως έτσι extra σπόρους...
Οι 5-6 ώρες που απαιτούνται για να εξαφανιστεί είναι αρκετές για να δημιουργηθούν οι συνθήκες που προαναφέρεις;
 
Γιαννη στα φυτρα στις καθε 4 με 5 ωρες ξεπλυμα που γινεται, οταν τηρειται και οταν μιλαμε για σπορους που δεν εχουν προβλημα ηδη εσωτερικα, δεν υπαρχει θεμα, υπαρχει ομως αν γινεται πιο αραια.Αντιστοιχα πιστευω οτι ειναι και στην υγρη αυγοτροφη, ομως δεν ξερω ποιο ειναι το ακριβες σημειο που απο κει και περα γινεται επικινδυνη και σιγουρα δεν ειναι παντου οι συνθηκες στην ταιστρα οι ιδιες για αυτες τις 5 ωρες.Αλλες στο προστατευομενο εσωτερικο εκτροφειο σου, αλλες σε εξωτερικο, αλλες με ψιλολερωμενες ταιστρες κλπ...
 
την κινοα που βαζω σε συνταγη που φτιαχνω στην κατσαρολα, την βαζω εξ αρχης με το γαλα και βραζει μια χαρα και γινεται ενα με την αυγοτροφη
Για ποιο λόγο βράζεις πράγματα σε γάλα αγελάδας και τα δίνεις στα πουλιά;
 
ομως δεν ξερω ποιο ειναι το ακριβες σημειο που απο κει και περα γινεται επικινδυνη και σιγουρα δεν ειναι παντου οι συνθηκες
Ειλικρινά αυτή είναι και η μεγάλη αγωνία μου, γι αυτό ρώτησα μήπως είχες καλύτερη εικόνα.
Ειδικά το χρονικό διάστημα όπως είναι ο Σεπτέμβρης που λόγω εργασίας θα καθυστερήσω να απομακρύνω τα υπολείμματα εγκαίρως... και που η ζέστη ακόμη παραμένη μεγάλη.
 
Αλέξανδρέ μου είναι πολύ συγκινητικό και γλυκό που θες να δώσεις στα καναρίνια σου κάτι που έφτιαξες μόνος σου, κάτι αθώο και θρεπτικό! Δείχνει πόσο τα αγαπάς!

Αυτή η συνταγή, όμως, με τις παραπάνω ποσότητες για πόσα καναρίνια προορίζεται; Σου βγήκε πραγματικά πολλή υδαρή με πολλή υγρασία και αυτό δεν τ θέλουμε... Πρέπει να βγαίνει ξηρή! Πρώτα βάζουμε όλα τα ξηρά μέρη (φρυγανιά, κουάκερ, σουσάμι, τσόφλι, βότανα κτλ) και μετά βάζουμε αυτά που περιέχουν υγρασία όπως το αυγό και το νερό με μέλι. Αλλιώς το αποτέλεσμα είναι αυτό της φώτο.
Είχε τελικά αποδοχή απ τα καναρίνια σου;
 
Μια πρόταση.
Οποιος θέλει το Σαββατοκύριακο έρχεται για ένα καφεδάκι στην υπόγα - εκτροφείο Μάκης και με την ευκαιρία φτιάχνουμε μια αυγοτροφή, μέ απάντηση για όλες τις "ανησυχίες" σας, διότι απο κοντά και μόνον, λύνονται οι απορίες. Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε και δυό κουβέντες πέραν απο "σεμιναριακές επιστημονικότητες" , που ισως έπεσαν βαριές σε κάποιους στην περασμένη συνάντηση.:)
Κανονίστε κάποια πρωινή ώρα βολική για όσους περισσότερους και εγώ θα φροντίσω για τον καφέ.
 
Το γαλα μπαινει για τον ιδιο λογο που πχ η raggio di sole βαζει στις αυγοτροφες της πχ σε δυο πολυ γνωστες

http://retail.raggiodisole.biz/images/schede-prodotto/fly-pate/FlyPateTHLipoSoft.pdf

http://retail.raggiodisole.biz/images/schede-prodotto/fly-pate/FlyPateTHWhiteSoft.pdf


αλλα και αλλες εταιριες. Βεβαια αυτη εκτος απο γαλα βλεπω βαζει και παραγωγα του γαλακτος ( Prodotti del panificio, estratti di proteine vegetali, oli e grassi, semi (11%), zuccheri, latte e derivati del latte, lievit ) υποθετω γιατι δεν θα βρισκουν και πολυ γαλα...

Δινει βιτ d , ασβεστιο και καποια ποσοτητα βιτ Α
 
Το γαλα μπαινει για τον ιδιο λογο που πχ η raggio di sole βαζει στις αυγοτροφες της πχ σε δυο πολυ γνωστες
Κάλλιστα τότε, αν το θεωρείς πολύ σημαντικό στοιχείο, μπορούμε να προτείνουμε αυτές τις αυγοτροφές κατά προτίμηση.

Πιστεύω ότι η ώθηση στην μαγειρική για τα πουλιά μας είναι μια πολύ λάθος τακτική και μάλιστα με τρόφιμα αμφίβολα, σε ποσοστά που αγνοούμε, και με τρόπο παρασκευής που επίσης αγνοούμε τι αποδίδει σε θρεπτικά συστατικά εν τέλει, μετά τον βρασμό.
Τα πουλιά είναι ωμοφάγα δεν θα ρίσκαρα τέτοιες μεθόδους και μάλιστα να τις προτείνω και σε άλλους.
Γιατί δεν είναι μόνο που προτείνεις μια συνταγή, καθένας μετά θεωρεί ότι είναι "προχώ"και ένδειξη ενδιαφέροντος να δοκιμάσει κι αυτός κάποιες δικές του συνταγές (και γιατί όχι; ).
Ας αφήσουμε αυτές τις δουλειές στους ειδικούς επιστήμονες που έχουν "φάει" την ζωή τους στην μελέτη των συστατικών και ας προσφέρουμε αυτό το κάτι παραπάνω, χίλιες φορές διασταυρωμένο για την ασφάλειά του και κυρίως ωμό.
 
Πφφ, ανοίγουμε μεγάλο θέμα τώρα με την υγρασία. Θεωρώ ότι σε μια τροφή που δεν είναι λάσπη, η υγρασία είναι σε ανεκτά επίπεδα έτσι ώστε ο σπόρος με τη φλούδα (σχετικά αδιάβροχη) να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να αρχίσει η ενυδάτωση και η ας το πούμε φθορά. Λογικά για το διάστημα που θα παραμείνουν στο κλουβί θα είναι σχεδόν στην αρχική τους κατάσταση. Αν προσθέσουμε και τα τυχόν αρωματικά φυτά, ή κανέλα που εγώ βάζω, έχουμε έναν ακόμα ανασταλτικό παράγοντα.
Επίσης θεωρώ τη θερμική επεξεργασία των σπόρων υπερβολή, γιατί σίγουρα επειρεάζει τη θρεπτική αξία τους, ανάλογα πάντα με το χρόνο και τη θερμοκρασία.
 
Πιστεύω ότι η ώθηση στην μαγειρική για τα πουλιά μας είναι μια πολύ λάθος τακτική και μάλιστα με τρόφιμα αμφίβολα, σε ποσοστά που αγνοούμε, και με τρόπο παρασκευής που επίσης αγνοούμε τι αποδίδει σε θρεπτικά συστατικά εν τέλει, μετά τον βρασμό.
Μαράκι μου επίτρεψέ μου με όλο το σεβασμό να διαφωνήσω.. Προσωπικά έχω δώσει την συνταγή που φτιάχνω για τα καναρινάκια μου σε πολύ κόσμο και θεωρώ πως είναι πολύ αθώα. Έχει μέσα ένα καλοβρασμένο αυγό, φρυγανιά, κουάκερ, καρότο και πολλά βότανα. Ποιο απ όλα αυτά τα υλικά κάνει κακό στα καναρίνια; Σίγουρα στην αρχή έβγαινε πολύ υδαρή και μετά από πολλές προσπάθειες έχω βρει τον τρόπο να βγαίνει η υφή της σαν μια πατέ αυγοτροφή. Ούτε υδαρή αλλά ούτε και πολλή ξερή.. Τα καναρίνια μου την λατρεύουν, δεν αφήνουν ψίχουλο, και τόσα χρόνια που τους την κάνω είναι υγιέστατα! (φτου φτου) Ή τουλάχιστον για όσες ασθένειες αντιμετώπισα και για όσες απώλειες είχα, δε θεωρώ πως φταίει η αυγοτροφή.
Το μόνο που άλλαξα εδώ και ένα χρόνο, μετά από συμβουλές και επιχειρήματα εμπειρότερων, είναι πως στην περίοδο αναπαραγωγής, προτίμησα να δίνω έτοιμη επώνυμη αυγοτροφή για το λόγο ότι οι έτοιμες αυγοτροφές (όπως της Cede και της Easyyem) έχουν ποσοστό πρωτείνης 22%, ενώ αυτή που φτιάχνω εγώ πολύ λιγότερο (ίσως 12-15%) που δεν τα καλύπτει πρωτεινικά σε μία τέτοια περίοδο. Στην πτερόροια δίνω 2-3 φορές την εβδομάδα, και τις δίνω εναλλάξ. Την Δευτέρα θα δώσω έτοιμη, την Τετάρτη θα δώσω απ τη δικιά μου γιατί δεν έχουν τόση ανάγκη από πρωτείνη, την επόμενη φορά θα δώσω έτοιμη και ούτω καθεξής. Τον χειμώνα που είναι η περίοδος που δεν έχουν ανάγκη από υψηλή πρωτείνη θα δίνω μια φορά την εβδομάδα τη δική μου. Τον χειμώνα και σκέτο βραστό αυγό να δίνουμε είμαστε καλυμμένοι θεωρώ! Σ αυτά έχω καταλήξει μετά από ψάξιμο και εκατομμύρια ερωτήσεις προς τους πιο έμπειρους, και όλα αυτά τα λέω σε όσους ενδιαφέρονται να φτιάξουν μια αυγοτροφή στα καναρίνια τους, και το γράφω και στο άρθρο μου με την αυγοτροφή! Μην καταδικάζουμε και δαιμονοποιούμε τις σπιτικές αυγοτροφές!
 
Μα η δική σου αυγοτροφή @alicedros μου δεν είναι μαγειρευτή, ούτε βραστή, ούτε ψητή.
Όλα τα υλικά είναι ωμά πλην του αυγού που δεν γίνεται και διαφορετικά. Δεν μιλάμε περί αυτού.
Και πάλι σου είχα πει αν θυμάσαι για το καρότο και την υγρασία και κάτι άλλαξες στην πορεία.
 
Μα η δική σου αυγοτροφή @alicedros μου δεν είναι μαγειρευτή, ούτε βραστή, ούτε ψητή.
Όλα τα υλικά είναι ωμά πλην του αυγού που δεν γίνεται και διαφορετικά. Δεν μιλάμε περί αυτού.
Και πάλι σου είχα πει αν θυμάσαι για το καρότο και την υγρασία και κάτι άλλαξες στην πορεία.
Ααα κατάλαβα τι λες! Ναι σωστά λες
και με τρόπο παρασκευής που επίσης αγνοούμε τι αποδίδει σε θρεπτικά συστατικά εν τέλει, μετά τον βρασμό.
Παρεξήγησης! Δεν πειράζει αυτά που ήθελα να γράψω τα έγραψα, εξ αφορμής του μηνύματος σου, οπότε σ ευχαριστώ! 😛
Αυτό που άλλαξα είναι πως συμπέρανα πως γενικά (όπως έγραψα και πιο πάνω) πρώτα μπαίνουν τα ξηρά μέρη και μετά τα υγρά (όπως και το καρότο!) Αν το καρότο και το αυγό μπουν πρώτα τότε η αυγοτροφή δε θα βγει όπως την θέλουμε!
 
Back
Top