Ασθένειες Κάτι δεν πάει καλά με το Budgie μου

Antiateira

PB New Member
Εγγραφή
13 Αυγ 2022
Μηνύματα
104
Πόλη
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το μικρό μου έχει περάσει δύσκολα τους τελευταίους δύο μήνες. Εντερικά με διάγνωση πτηνίατρου. Στην πρώτη φάση δώσαμε aviomycine, δεν έγινε καλά. Μετά περάσαμε σε baytril με θεραπεία στο στόμα, έγινε σχεδόν καλά και μετά από δύο εβδομάδες ξανά επανάληψη. Σε κάθε φάση μετά από την αντιβίωση ακολουθούσε η διαδικασία με ultra levure.Την τελευταία επίσκεψη που πήγε στον πτηνιατρο, μου είπε ότι ακόμη φέρει λίπος στην κοιλιά και ξανά κάναμε επανάληψη με αντιβίωση. Τώρα το μικρό είναι στα προβιοτικα. Το θέμα είναι ότι από την πρώτη φάση ο μικρός αφαιρεί όλα τα πούπουλα από την αμαρα του και επίσης εντόπισα (κάθε εβδομάδα τον τσεκαρω στην αμαρα) ότι έχει βγάλει κύστη; (δεν είμαι σίγουρη) στην αμαρα του και το κοιλιακό του λίπος; μεγάλωσε. Τρώει κανονικά. Είναι δύο εβδομάδες που υποτίθεται είναι υγιείς που πάλι σταμάτησε να κακαριζει και να κοιμάται συνεχώς ή να μαδάει/ξινεται και να κάθεται φουσκωμένος. Πτερόρροια πέρασε πριν δύο μήνες. Τα πούπουλα που βγάζει μόνος του είναι μικρά και είναι από την περιοχή της αμαρας - έχει κενό μεγάλο εκεί. Ο πτηνιατρος λείπει. Δεν ξέρω τι να κάνω. Ξέρω κάτι ότι δεν πάει καλά καθώς πάλι δεν χαλάει όλο το κόσμο όπως κάνει όταν είναι υγιείς. Οι κουτσουλιές του είναι μία χαρά.
 
@Ledagcc μετά από αυτό, νομίζω ότι θα με μισεί για πάντα. Επίσης είναι 6-7 ετών και ποτέ δεν μπορέσαμε να εξημερωσουμε (και εμένα αλλά και τον πτηνιατρο για να τον πιάσουμε, μας ματώνει).

Έκανα ο,τι μπορούσα.
 

Συνημμένα

  • DSC_0009.webp
    DSC_0009.webp
    378,5 KB · Προβολές: 46
  • DSC_0010.webp
    DSC_0010.webp
    323 KB · Προβολές: 45
Το λίπος το είχε πάντα, σε όλες τις φάσεις τις ασθένειας; Εργαστηριακές εξετάσεις έγιναν, δηλαδή κάποια εξέταση αίματος ή μικροσκοπική εξέταση κουτσουλιάς ή καλλιέργεια;
 
@Stavros επειδή σχεδόν κάθε χρόνο πηγαίνει για check up στον πτηνιατρο, πάντα μου έλεγε ότι έχει λίγα παραπάνω κιλά -οτι έχει λίγο λίπος στην κοιλιά. Τις κουτσουλιές του τις έβλεπε στο μικροσκόπιο. Ποτέ δεν μου είπε για καλλιέργεια. Η τροφή του είναι πάντα από συσκευασία εταιρείας vitakraft και δεν τρώει τίποτα άλλο- αρνείται. Δεν τρώει ούτε το κεχρί και από την τροφή του τρώει μονάχα τους στρογγυλούς σπόρους ανέκαθεν.
 
@Ledagcc τίποτα απολύτως δεν έτρωγε ανέκαθεν εκτός από τους συγκεντρωμένους σπόρους. Το κεχρί για να καταλάβετε ή διάφορα sticks, τα κόβει κατευθείαν και τα πετάει κάτω και μετά τα γεμίζει κουτσουλιές. Του έβαζα στο νερό του vit C, μία φορά στους 2/μήνες. Ο πτηνιατρος μου είχε πει να μην του ξανά βάλω λόγω εντεριτιδας τότε (πριν 2 μήνες).Μία φορά το μήνα προβιοτικα και ανά 2 μήνες teniazine.
[automerge]1660383153[/automerge]
Συνεχώς κοιμάται με αυτό το τρόπο και όταν δεν κοιμάται, ξινεται είτε με το ράμφος είτε με το πόδι του στην περιοχή της αμαρας (όσο φτάνει και μπορεί). Επίσης του έχω συσκευασμένη άμμο-κοχυλια για το κλουβί καθώς ο πτηνιατρος μου απαγόρευσε να ξαναβάλω χαρτί καθώς από εκεί την πάτησε και είχε θέμα με τα εντερικά του (έπαιζε και ταυτόχρονα έτρωγε το χαρτί με τις ακαθαρσίες του).
 

Συνημμένα

  • DSC_0011.webp
    DSC_0011.webp
    331 KB · Προβολές: 38
Τελευταία επεξεργασία:
@Antiateira Αυτή η διατροφή είναι εντελώς ανθυγιεινή και πιστεύω γι αυτό δημιουργήθηκαν λιπώματα. Οι παπαγάλοι είναι ζώα που πρέπει να τρώνε μια ισορροπημένη δίαιτα με λαχανικά, σπόρους, αυγό και λίγα φρούτα. Το ότι τρώει μόνο σπόρους είναι απλώς χάλια. Στην ηλικία που είναι θα είναι πολύ δύσκολο να συνηθίσει να τρώει λαχανικά αλλά κατά την άποψή μου πρέπει καθώς από τα λαχανικά παίρνει τις βιταμίνες, τα αμινοξέα, τα ιχνοστοιχεία και σχεδόν ότι χρειάζεται.
 
@Antiateira Εγω θα έλεγα να τον πας στην Δουκακη καθώς κατά την άποψή μου είναι η καλύτερη. Δες εδω
 
@Ledagcc δεν μπορείς να πιέσεις ένα παπαγαλάκι να φάει κάτι όταν δεν το θέλει, είτε αυγό είτε λαχανικά. Ποτέ δεν του άρεσαν και απλά σαπίζουν. Όταν δεν του αρέσει το κεχρί που θεωρείται η λιχουδιά τους και επιδεικτικά το σπάει και πηγαίνει και κάνει την ανάγκη του από πάνω, νομίζω ότι μου δίνει ξεκάθαρο μήνυμα να μην του βάλω κάτι στο κλουβί. Δυστυχώς!

ΥΣ. Ούτε τα παιχνίδια θέλει, παθαίνει πανικό.
[automerge]1660383960[/automerge]
Δεν μένω Αθήνα.
 
@Antiateira Εάν είναι κάτι τόσο σημαντικό όσο τα λαχανικά πρέπει να τα φάει ειδικά τώρα που έχει λιπωμα.
 
@Ledagcc με ποίο τρόπο; Εφόσον έχει περάσει εντεριτιδα ή ξαναπερναει;, δεν κάνει! Ή περνάει κάτι άλλο...
Αλλά και πάλι, πως θα δώσεις λαχανικά σε ένα παπαγαλάκι όταν αρνείται εδώ και 6-7 χρόνια να τα φάει και συμπεριφέρεται εχθρικά;
 
@meniam μαρούλι, λάχανο, σέλινο, σπανάκι. Δεν θυμάμαι για μάραθο αν είχε προσπαθήσει η μητέρα μου. Μήλο και όπως προείπα εκτός από λαχανικά και αυγό που πήγαινε και σε αυτό και έκανε την ανάγκη του από πάνω.αχαχαχ γαμάτος!

Μήπως ξεφεύγουμε από το θέμα; Αντιλήφθηκε κανείς αν από τις αρχικές φωτογραφίες όντως έχει κύστη στην αμαρα; Ότι έχει λίπος στην κοιλιακή του χώρα το γνωρίζω από τον πτηνιατρο και εφόσον δεν τρώει κάτι άλλο, οι συσκευασμένοι σπόροι είναι μονόδρομος. Όταν ένα παπαγαλάκι αρνείται πεισματικά να φάει οτιδήποτε άλλο που περιέχουν ακόμη και οι σπόροι εταιρείας που έχουν μέσα είτε σπόρους με λαχανικά είτε με αυγό, τελείωσε. Και δεν πρόκειται να του προκαλέσω άγχος και ανασφάλεια μέσα στο δικό του χώρο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δοκίμασε να του δώσεις μια άλλη μάρκα σπόρων ίσως του αρέσει περισσότερο.
 
@Ledagcc του έδινα και άλλες μάρκες αλλά πλέον είμαι σταθερή στην συγκεκριμένη (2 χρόνια) και εφόσον και ο πτηνιατρος μου την έχει στο ιατρείο του - νιώθω πιο ασφαλής ότι δεν κάνω χαζομάρες.

Την είχα πατήσει με μία μάρκα, δεν θυμάμαι ποια ήτανε, δεν έτρωγε ούτε ένα σπόρο και προτιμούσε να μείνει νηστικός. Την πέταξα και του είχα πάρει άλλη και έκανε σαν τρελός από την πείνα. Αυτό είχε γίνει πριν 3 χρόνια έχω την εντύπωση.

Είναι γενικότερα αρνητικός σε πολλά και ο πτηνιατρος μου το είχε παρατηρήσει αυτό και ότι δεν έχει ξανά δεί ένα budgie τόσο μη φιλικό.
 
Back
Top