Ασθένειες Κάτι δεν πάει καλά με το Budgie μου

@Antiateira ναι λοιπόν έχει δίκιο. Εδώ στο φόρουμ υπάρχει λίστα με τους πτηνιατρους, υπάρχουν άλλοι τρεις στην Θεσσαλονίκη ( αν μπορεί κάποιος ας παράθεση την λίστα) δεν μήπως μπορεί κάποιος από αυτούς. Επίσης θα μπορούσες να στείλεις για εργαστηριακό έλεγχο τις κουτσουλιές. Ας δούμε πρώτα για το άμεσο θέμα υγείας και αργότερα συζητάμε και για κάποιες βασικές αλλαγές
Ο ένας είναι ο Σαντοριναιος ο γιατρός μας, ο άλλος ένας στην Καλαμαριά που δεν έχει καλές κριτικές και ακόμη ένα στα Πεύκα, μακρυά πολύ, επίσης με κακές κριτικές. Ποιοί είναι οι υπόλοιποι;
 
@Antiateira Το κλουβί αυτό δεν του επιτρέπει να κάνει την άσκηση που χρειάζεται καθημερινά. Το ότι κοιμάται κατά την διάρκεια της ημέρας σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά. Οι πατήθρες είναι τοποθέτημενες λάθος καθώς είναι μια πάνω από την άλλη και επίσης έτσι φθείρεται η ουρά του στα κάγκελα. Εφόσον είναι έξω θα πρέπει να φτιάξεις ή να αγοράσεις ένα προστατευτικο κλουβιου για την προφύλαξη από επιθέσεις αρπακτικών καθώς και για προστασία από έντομα και κουνούπια.
Πώς θα έπρεπε να είναι τοποθετημένες οι πατηθρες δηλαδή; Προστατευτικό είχαμε αλλά το βγάλαμε επειδή το δάγκωνε και το έτρωγε πιθανόν. Ο πτηνιατρος μας είπε να το βγάλουμε. Ήτανε αυτό το υλικό που φτιάχνουν τις μπομπονιέρες. Αρπακτικά δεν τον βλέπουνε γιατί είναι το κλουβί στην κολώνα και στο εσωτερικό του μπαλκονιού.

Να πάμε λίγο στην ουσία του θέματος; Τι μπορώ να κάνω τώρα εφόσον από το πρωί δεν έχει φάει και τα κόπρανα του είναι υδαρα κίτρινα από τις 12 το πρωί (μετά που του έκανα τη συνηθισμένη καθαριότητα και τον έπιασα δύο φορές: μία για να του καθαρίσω την αμαρα και μία για να σας τον βγάλω φωτογραφίες).
[automerge]1660397779[/automerge]
Φωτεινή Δημητρακοπούλου - Κτηνιατρική Εργαστηριακή Διάγνωση
[automerge]1660397341[/automerge]
Είναι κοντά στο Ιπποκράτειο νομίζω
Αυτή κάνει μόνο εργαστηριακές εξετάσεις.
 
Αυτή κάνει μόνο εργαστηριακές εξετάσεις
Από ότι διάβασα και διαγνώσεις

Αυτή την στιγμή δεν έχεις άλλη επιλογή αλλά να πάρεις με την σειρά τηλέφωνο τους 4 πτηνιατρους που έχουμε τηλέφωνο έναν έναν και να ρωτήσεις από αυτόν που θεωρείς λιγότερο κακό ( στα πεύκα είναι ακριβά)
[automerge]1660398275[/automerge]
Εμείς δεν μπορούμε να σου πούμε τι να κάνεις με ένα άρρωστο πουλάκι που φαίνεται άσχημα αφού δεν τρώει εφόσον δεν ξέρουμε τι έχει 🥺
 
@Antiateira Η πάνω πατήθρα θα πρέπει να έρθει πιο μπροστά και λίγο πιο κάτω ώστε να μην ακουμπάει η ουρά του στα κάγκελα και πιο χαμηλά για να μην βρίσκει το κεφάλι του στο ταβάνι όταν τεντώνει το σώμα του εντελώς. Η κάτω πρέπει να ανέβει πιο ψηλά και να πάει επίσης πιο μπροστά αλλά να μην είναι παράλληλες η μια με την άλλη. Το να βάλεις προστατευτικο είναι απαραίτητο καθώς ακόμη και τα αρπακτικά τον βλέπουν καθώς έχουν πολυ καλή όραση και για τα κουνούπια και τα έντομα. Εάν δεν συνεχίζει να τρώει θα σου πρότεινα να πάρεις και να τον ταΐσεις με σύριγγα στο στόμα. Πάρε τηλέφωνο όλους τους πτηνιατρους και πήγαινε σε αυτόν που θεωρείς καλύτερο.
 
@Ledagcc απλά θεωρώ ότι οι αλλαγές που προτείνεις αν και σωστές δεν πρέπει να γίνουν τώρα που το παπαγαλάκι είναι σε άσχημη κατάσταση
 
@Antiateira Η πάνω πατήθρα θα πρέπει να έρθει πιο μπροστά και λίγο πιο κάτω ώστε να μην ακουμπάει η ουρά του στα κάγκελα και πιο χαμηλά για να μην βρίσκει το κεφάλι του στο ταβάνι όταν τεντώνει το σώμα του εντελώς. Η κάτω πρέπει να ανέβει πιο ψηλά και να πάει επίσης πιο μπροστά αλλά να μην είναι παράλληλες η μια με την άλλη. Το να βάλεις προστατευτικο είναι απαραίτητο καθώς ακόμη και τα αρπακτικά τον βλέπουν καθώς έχουν πολυ καλή όραση και για τα κουνούπια και τα έντομα. Εάν δεν συνεχίζει να τρώει θα σου πρότεινα να πάρεις και να τον ταΐσεις με σύριγγα στο στόμα. Πάρε τηλέφωνο όλους τους πτηνιατρους και πήγαινε σε αυτόν που θεωρείς καλύτερο.
Με τι να τον ταΐσω με τη σύριγγα; Λαχανικά, αυγό δεν τρώει. Μόνο σπόρους τους στρογγυλούς συγκεκριμένα από όλους τους υπόλοιπους που έχει μέσα η συσκευασία.
 
@Antiateira Εγω θα τον τάιζα με τροφή για νεοσσούς.
Μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος καθώς δεν ξέρω καν ποια είναι η τροφή για νεοσσούς; Ούτε καν πως τα ταΐζουν και αν προλάβω να βρω σε μαγαζί: να ξέρω και πως θα το παρασκευασω;
 
σχεδόν κάθε χρόνο πηγαίνει για check up στον πτηνιατρο, πάντα μου έλεγε ότι έχει λίγα παραπάνω κιλά -οτι έχει λίγο λίπος στην κοιλιά. Τις κουτσουλιές του τις έβλεπε στο μικροσκόπιο
Από τις φωτογραφίες βλέπουμε ότι υπάρχει όντως κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα και από τη στιγμή που ταλαιπωρείται καιρό το πουλάκι και δεν μπορεί να απαλλαγεί, ίσως η εξέταση στο μικροσκόπιο να μην αρκεί. Χρειάζεται μία πιο εξειδικευμένη εξέταση που θα δώσει περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Το εργαστήριο στην Κομοτηνή είναι μία πολύ προσιτή επιλογή https://community.petbirds.gr/threads/%CE%9A%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%AE%CF%82.43021/

Ποτέ δεν μου είπε για καλλιέργεια.
Συνήθως δεν προτείνει κανείς αν δεν έχει τα μέσα να την εκτελέσει ο ίδιος. Δεν λειτουργεί όπως με τους παθολόγους των ανθρώπων που οι εργαστηριακής εξετάσει; είναι το πρώτο πράγμα που προτείνουν.

Η τροφή του είναι πάντα από συσκευασία εταιρείας vitakraft και δεν τρώει τίποτα άλλο- αρνείται. Δεν τρώει ούτε το κεχρί και από την τροφή του τρώει μονάχα τους στρογγυλούς σπόρους ανέκαθεν.
Τα πουλιά προτιμούν πάντα τους πιο λιπαρούς (νόστιμους) σπόρους του μείγματος και αφήνουν τελευταίους αυτούς με τα λιγότερα λιπαρά. Αυτός είναι και ο λόγος που βάζουμε μία ποσότητα που να καλύπτει με ασφάλεια την ποσότητα που καταναλώνουν σε μία μέρα και αφήνουμε την τροφή μέχρι να καταναλωθεί όλη. Όταν επιμένει να αφήνει κάποιους σπόρους ακόμη και με αυτόν τον τρόπο, τότε ίσως πρέπει να σκεφτούμε ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο θέμα με την ποιότητα των σπόρων. Ένας ταγγισμενος σπόρος για παράδειγμα δεν τρώγεται ότι κι αν κάνουμε. Αν γεμίζουμε συνεχώς την ταΐστρα μέχρι πάνω κάθε 2-3 μέρες, το πουλάκι θα σκαλίζει πετώντας ότι δεν του αρέσει και στο τέλος θα αφήνει μόνο τσόφλια αφήνοντας και σε μας την εντύπωση ότι καλύφθηκε διατροφικά, επειδή το μείγμα σπόρων που του αγοράζουμε είναι κορυφαίο.

Γενικά πάντως, υπάρχουν τρόποι για να καταφέρει ο φροντιστής να κάνει το πτηνό που φροντίζει να φάει ή να συμπεριφερθεί με τον σωστό κατά την κρίση του τρόπο. Δεν είναι όμως της παρούσης. Στο συγκεκριμένο θέμα φαίνεται ότι υπάρχει ασθένεια η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.
 
Καλημέρα (8:45am), σήμερα φαίνεται να είναι πιο λειτουργικός. Πρόσεξα τσόφλια που σημαίνει ότι έφαγε αλλά καθόλου κουτσουλιές. Είναι όλες κολλημένες στην αμαρα. Νερό που έχει μέσα προβιοτικα, δεν τον είδα ακόμη να έχει πιεί για το πρωί. Κάποια στιγμή κακαρισεγια 1min, αλλά στέκεται στο επάνω κλαδί φουσκωμένος. Λογικά έχει πάλι εντεριτιδα πράγμα περίεργο καθώς η θεραπεία τελείωσε την Πέμπτη και τώρα είμαστε στη φάση των προβιοτικων. Πήρε και δυνατό φάρμακο.
 
Λογικά έχει πάλι εντεριτιδα πράγμα περίεργο καθώς η θεραπεία τελείωσε την Πέμπτη και τώρα είμαστε στη φάση των προβιοτικων. Πήρε και δυνατό φάρμακο.
Λογικά πήρε φάρμακο για λάθος ασθένεια. Δεν έχει σημασία πόσο "δυνατό" είναι ένα φάρμακο, αλλά να είναι το κατάλληλο για την ασθένεια που υπάρχει. Το baytril είναι μία χαρά φάρμακο για βακτηριακές λοιμώξεις (και του γαστρεντερικού) αλλά δεν κάνει για κάθε ασθένεια που υπάρχει.

Ο όρος εντερίτιδα είναι κάτι πολύ γενικό και μοιάζει με την πονοκεφαλίτιδα. Το γαστρεντερικό πάσχει από συγκεκριμένες ασθένειες που πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν στοχευμένα, στη ρίζα τους.
 
@Stavros το θέμα είναι ότι τη Τρίτη θα ανοίξουν όλα, ακόμη και για να στείλω δείγμα στην Κομοτηνή που θα πάρει 2-4 ημέρες περαιτέρω για τα αποτελέσματα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει και δεν ξέρω πως να τον βοηθήσω χωρίς να τον στρεσαρω (όπως έγινε εχθές).
 
το θέμα είναι ότι τη Τρίτη θα ανοίξουν όλα, ακόμη και για να στείλω δείγμα στην Κομοτηνή που θα πάρει 2-4 ημέρες περαιτέρω για τα αποτελέσματα
Ναι όντως, αυτό είναι ένα θέμα αλλά νομίζω ότι δεν μπορείς να κάνεις και πολλά ούτως ή άλλως. Προσπάθησε να του δίνεις μόνο τους σπόρους του και μία πολυβιταμίνη αν έχεις ή συνέχισε το προβιοτικό.
 
@Antiateira Δεν μπορείς να μην τον στρεσάρεις. Εφόσον δεν είναι ημέρος αναγκαστικά θα πρέπει να τον στρεσάρεις αλλά εφόσον είναι για λόγους υγείας είναι αναγκαίο να τον τσέκαρεις
 
Σήμερα φαίνεται ότι είναι καλύτερα. Σχεδόν δεν κοιμήθηκε τις περισσότερες ώρες για πρωί. Προσπαθούσε να καθαριστεί και να πλυθεί μόνος του. Το περίεργο είναι ότι βάζει το κεφάλι του δίπλα στην ποτίστρα, δεν ξέρω αν προσπαθεί να ξιθει - απλά μένει ακίνητος εκεί με το κεφάλι δίπλα στην ποτίστρα. Προσπάθησε να φάει αλλά δυστυχώς εκτός από ελάχιστα τσόφλια είδα και κανονικό σπόρο απλά ξεφλουδισμένο. Εμετό δεν φαίνεται να έκανε καθώς είναι καθαρός στο πρόσωπο αλλά και στην άμμο του. Κουτσουλιές δεν είδα αλλά ο όγκος μεγάλωσε από σβώλο κουτσουλιών στην αμαρα του. Οπότε με ελάχιστα χλιαρό νερό- δεν είχα χαμομήλι - με βαμβάκι προσπάθησα να τον καθαρίσω. Καθάρισα την οπή του αλλά ο σβώλος από κόπρανα είναι κολλημένος σε φτερό κοντό δίπλα στην οπή και δεν κατάφερα να το αφαιρέσω - δεν τράβηξα κιόλας για να μην τον τραυματήσω. Ούρλιαζε κιόλας οπότε δεν επέμενα καθόλου.
 
Καλημέρα, σήμερα ο δικός μου κακαριζει (όχι έντονα), περιποιείται πολύ τον εαυτό του, δεν κοιμάται όρθιος και γενικότερα δείχνει πολύ καλύτερα- σχεδόν μέσα στη ενέργεια.

Μάλλον βοηθάνε τα προβιοτικά που είμαστε στην 3η ημέρα και κανονικά αύριο θα είναι η τελευταία ημέρα. Σκέφτομαι να του τα σταματήσω μεθαύριο, λέτε να πειράξει; Τα κόπρανα του φαίνονται μία χαρά και τρώει καλά.

Τον καθάρισα πάλι στη αμαρα το πρωί και δεν είχε κολλημένα κόπρανα στην οπή αλλά έχει ακόμη αυτό το σβώλο κοπράνων κολλημένο σε ένα μικρό φτερό στην αμαρα που δεν φεύγει με τίποτα.
 

Συνημμένα

  • DSC_0007.webp
    DSC_0007.webp
    288,3 KB · Προβολές: 21
  • DSC_0010.webp
    DSC_0010.webp
    510,4 KB · Προβολές: 21
Back
Top