Ασθένειες Κάτι δεν πάει καλά με το Budgie μου

Κύστη δεν βλέπω δεν ξεχωρίζω κάτι πάντως είναι βρώμικο και δεν θα έπρεπε
Πάντα ήτανε έτσι, ποτέ δεν καθαρίζεται καλά και αυτό είναι καρατσεκαρισμενο από τον πτηνιατρο. Πάντα ήτανε λερωμένη έτσι η αμαρα του. Όταν είχε την εντεριτιδα απλά είχε και κόπρανα κολλημένα επάνω του και το κατάλαβα ότι ήτανε άρρωστος, εκτός από τις περίεργες συμπεριφορές του αλλά και από τα κόπρανα του που ήτανε πολύ πράσινα και νερουλά.
 
@Antiateira Από που τον πήρατε? Διακρίνω πως το πουλάκι έχει αρκετά προβλήματα συμπεριφοράς.
Ήτανε δώρο στην μητέρα μου καθώς είχαμε χάσει την καρδερίνα από γεράματα. Από κάπου από το Κιλκίς pet shop τον είχανε πάρει και το είχανε χωρίσει από το ταίρι του. Μας ήρθε πολύ στραβωμενο, λογικό, δεν μας ήθελε. Περνούσαμε από δίπλα του στο ένα μέτρο για να μην τον πιάνει πανικός. Μετά κάποια στιγμή τον έκανε επίθεση καρακάξα και τον είχα σώσει. Γενικότερα είχε πολύ στρες και μερικές φορές τα ξημερώματα τρομάζει και κάνει φασαρία. Μετά από ένα γνωστό μας του βάλαμε ένα εξημερωμένο πολύ φιλικό παπαγαλάκι για να έχει παρέα αλλά δυστυχώς μας πέθανε στα ξαφνικά. Περίπου δύο μήνες το είχαμε το δεύτερο και δεν τα πήγαινε καλά το δικό μας μαζί του και το άλλο προσπαθούσε τόσο πολύ. Μόνο την τελευταία ημέρα του, είχε γίνει καλός μαζί του και στεκότανε δίπλα του για να το στηρίζει επειδή το άλλο έχανε την ισορροπία του. Δεν το πρόλαβα καθώς έλειπα εξωτερικό και όταν γύρισα Ελλάδα, ήτανε αργά. Μετά από αυτόν το θάνατο, το δικό μας στραβωσε ακόμη περισσότερο και δεν έπινε ούτε έτρωγε.

Προσπαθώ να τα γράψω όσο πιο πολύ συνοπτικά μπορώ.

Πάντα ήτανε αρνητικός στο ανθρώπινο είδος, δεν εμπιστεύεται κανέναν και στρεσαρεται εύκολα. Πρίν αρρωστήσει (πριν 2 μήνες) ανεκαθεν ήτανε επιθετικός και κακαριζει χωρίς αύριο. Γι'αυτό λέω ότι κάτι συμβαίνει καθώς εδώ και 4 ημέρες έχω προσέξει ότι κάτι δεν πάει καλά. Σήμερα δεν κακαρισε καθόλου, κοιμάται όμως συνεχώς στα υψηλότερο κλαδί. Ο πτηνιατρος λείπει και δεν ξέρω τι να κάνω.
 
@Antiateira θα μπορούσες να ανεβάσεις φωτογραφίες του πουλιού για να δούμε την γενική εικόνα του; Και φωτογραφία κουτσουλιές;
Κουτσουλιές σημερινές δεν βλέπω, μόνο κάτι νερωμενα κίτρινα. Του καθάρισα το κλουβί κατά τις 11 το πρωί και βλέπω ότι ούτε έφαγε σήμερα. Φυσικά τον ταλαιπώρησα σήμερα καθώς δύο φορές τον έβγαλα για να τον τσεκαρω και να βγάλω τις φωτογραφίες που ζητήσατε.

Στην μία φωτό: υποτίθεται ότι ήτανε καθαρισμένο το κλαδάκι και βλέπω ότι έχει λεκε από κουτσουλια νερωμενη.
[automerge]1660394034[/automerge]
@Antiateira είναι και προχωρημένη ηλικία...
Δεν είναι και τόσο μεγάλος! Το πολύ να είναι 7 ετών!
[automerge]1660394137[/automerge]
Δες εδώ λίστα με πτηνιατρους https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/.
Όπως ανέφερε η @meniam παραπάνω στείλε μια φωτογραφία του πουλιού ολοκλήρου, του κλουβιού και των κουτσουλιων.
Ο πτηνιατρος του είναι ένας από αυτούς που έχει η λίστα, ο δεύτερος που έχετε δεν έχει καλές κριτικές και η τρίτη βρίσκεται μακρυά.
 

Συνημμένα

  • DSC_0012.webp
    DSC_0012.webp
    395,4 KB · Προβολές: 40
  • DSC_0018.webp
    DSC_0018.webp
    312,2 KB · Προβολές: 42
  • DSC_0019.webp
    DSC_0019.webp
    385,1 KB · Προβολές: 41
  • DSC_0020.webp
    DSC_0020.webp
    212,7 KB · Προβολές: 42
@Antiateira βλέπω ένα ωραίο αρσενικό παπαγαλάκι με καθαρό πτέρωμα αλλά αρκετά πιο φουσκωτό από το φυσιολογικό. Τώρα είναι λίπος; Είναι φούσκωμα; Δεν μπορώ να ξέρω. Πάντως γενικά εκτός από το πρόβλημα που έχει τώρα και καλό θα ήταν να το δεί ένας γιατρός θα πρέπει να σου τονίσω ότι το κλουβί και η διαμόρφωση δεν είναι κατάλληλα. Δλδ έχουμε έναν παπαγάλο που λόγο συμπεριφοράς από ότι κατάλαβα δεν βγαίνει από το κλουβί και βρίσκεται σε ένα κλουβί που η διαμόρφωση του είναι τέτοια που δεν του επιτρέπει να γυμνάζεται σωστά. Επίσης τρέφεται μόνο με σπόρους. Οπότε έχουμε ελλειπή άσκηση και ελλειπή διατροφή οπότε ναι είναι λογικό και πιο χοντρό να είναι και πιθανόν να έχει κάποια θέματα υγείας. Το γεγονός ότι το πήγαινες κάθε χρόνο στο γιατρό είναι θετικό αλλά δυστυχώς οι γιατροί στην χώρα μας οι περισσότεροι δεν έχουν την γνώση; Την θέληση; Δεν ξέρω πάντως δεν δίνουν συμβουλές για την σωστή διαμόρφωση ενός κλουβίου και για το κατάλληλο μέγεθος. Όσον αφορά τον γιατρό σου τον επισκέφτηκα κι εγώ από ότι έχω παρατηρήσει από με τα προβιοτικα και το άλλο το φάρμακο κάθε 2 μήνες το λέει σε όλους. Προβιοτικα δίνω γτ βλέπω βοηθάνε την αντιβίωση δεν την έδωσα ποτέ το θεωρώ λάθος να δίνεις φάρμακο χωρίς να υπάρχει θέμα. Επίσης και εμένα με είχε συμβουλέψει να μην δίνω λαχανικά.... Συνεχίζω να δίνω και τα πουλιά που είναι υγειεστατα και σε όσα άρθρα διαβάζεις και από το εξωτερικό θα δεις ότι θεωρείται απαραίτητη να τρέφονται τα πτηνά με λαχανικά και φρούτα στις αναλογίες που πρέπει. Το παπαγαλάκι σου πλέον είναι γερασμένο και δεν ξέρω αν έχει νόημα να προσπαθήσεις να εντάξεις τέτοια στην διατροφή του σίγουρα όμως έπρεπε να γίνει νωρίτερα με σωστό τρόπο. Όπως ένα παιδάκι που δεν θέλει λαχανικά το ταιζουμε όπως και να έχει έτσι και με τα πουλιά. Γενικά είναι περίεργο για μπατζι να μην θέλει να φάει τίποτα αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις και περίεργοι χαρακτήρες.

Συγχωρέστε με για το κατεβατο 😂
 
Ωχ, μόλις εντόπισα ότι έχει κολλημένα κόπρανα επάνω στην αμαρα του σφαιρική μορφή κίτρινο σε χρώμα. Μήπως τον πείραξε που το πρωί τον έπλυνα σε αυτή τη περιοχή; Μέχρι πριν καθαρίσω το πρωί στο κλουβί τα κόπρανα του ήτανε μια χαρά. Αντιβίωση τελείωσε την Πέμπτη και από χθες ξεκινήσαμε τα προβιοτικα. Η αντιβίωση δόθηκε προληπτικά σύμφωνα με τον πτηνιατρο.
 
  • Sad
Αντιδράσεις: MARY58
Τα ουρά του είναι κίτρινα που συνδέεται με ανορεξία. Το κλουβί είναι πολύ μικρό και οι πατήθρες ακατάλληλες. Οι πλαστικές μπορεί να προκαλέσουν αρθρίτιδα, bumblefoot και άλλα. Το πουλάκι είναι μεγάλο σε ηλικία καθώς το προσδόκιμο ζωής των budgie είναι από 10-15 έτη. Το πουλάκι μορφολογικα δείχνει εντάξει. Δεν βλέπω καλά αλλά είναι σαν ο χαλινός να έχει ακαρεα αλλά δεν είμαι σίγουρη. Επίσης η αντιβίωση δεν πρέπει να δίνεται ποτέ προληπτικά χωρίς λόγο.
 
Το κλουβί είναι μεγάλο: 45 στο ύψος και 32 στο μήκος και φάρδος 26. Σίγουρα βαριέται αλλά όσες φορές και αν προσπαθήσαμε δεν μας ήθελε και τα παιχνίδια κτλ ακόμη, τον φρικάρουν. Δεν γυμνάζεται αλλά είναι πολύ καλός στα κατακόρυφα, να δραπετεύει και να τσιμπάει.
[automerge]1660395258[/automerge]
Τα ουρά του είναι κίτρινα που συνδέεται με ανορεξία. Το κλουβί είναι πολύ μικρό και οι πατήθρες ακατάλληλες. Οι πλαστικές μπορεί να προκαλέσουν αρθρίτιδα, bumblefoot και άλλα. Το πουλάκι είναι μεγάλο σε ηλικία καθώς το προσδόκιμο ζωής των budgie είναι από 10-15 έτη. Το πουλάκι μορφολογικα δείχνει εντάξει. Δεν βλέπω καλά αλλά είναι σαν ο χαλινός να έχει ακαρεα αλλά δεν είμαι σίγουρη. Επίσης η αντιβίωση δεν πρέπει να δίνεται ποτέ προληπτικά χωρίς λόγο.
Ο πτηνιατρος μου το είχε πει. Ρε παιδιά, είναι το πολύ 7 ετών. Διαβάστε σας παρακαλώ τι γράφω, δεν ξέρω αν αυτά που γράφω δεν είναι κατανοητά ή τα γράφω πολύ συνοπτικά....

Έχετε να μου στείλετε κάποιο άρθρο ή φωτογραφίες πως είναι τα ακάρεα;
 
@Antiateira Το κλουβί είναι ΜΙΚΡΟ. Το μίνιμουμ για ένα μπατζι είναι μια 60αρα ζευγαρωστρα καλύτερα είναι μια 76αρα η μία 90αρα ζευγαρωστρα για να ζει και να γυμνάζεται άνετα μέσα. Τα παιχνίδια πρέπει να τα αφήνεις καιρό μέσα για να τα συνηθίσει. Ένα budgie 7 ετών είναι μεγάλο σε ηλικία πάρτο απόφαση. Άρθρο για ακάρεα: https://community.petbirds.gr/threads/Ακάρεα-και-ψείρες-στα-πουλιά.17693/.
 
Ο πτηνιατρος μου το είχε πει. Ρε παιδιά, είναι το πολύ 7 ετών
Για μπατζι είμαι ηλικιωμένο όπως είπε και η λιδα ζούνε 5-10 χρόνια και αυτό έχει να κάνει με τα γονίδια και τις συνθήκες διαβίωσης.

Το κλουβί είναι πολύ πολύ μικρό στο μήκος. Τα μπατζι χρειάζονται μήκος για να πετάνε.

Επίσης όλα τα πουλάκια έχουν φόβο με καρφιά παιχνίδια και εξαρτήματα και υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για τα συνηθίσουν σταδιακά. Δλδ θα βάλεις ένα παιχνίδι για λίγες μέρες έξω από το κλουβί και μετά θα τα βάλεις μέσα και πάλι θα χρειαστεί μέρες για να νιώσει άνετα.

Ακάρεα δεν βλέπω
 
@Antiateira Το κλουβί είναι ΜΙΚΡΟ. Το μίνιμουμ για ένα μπατζι είναι μια 60αρα ζευγαρωστρα καλύτερα είναι μια 76αρα η μία 90αρα ζευγαρωστρα για να ζει και να γυμνάζεται άνετα μέσα. Τα παιχνίδια πρέπει να τα αφήνεις καιρό μέσα για να τα συνηθίσει.
Αν ήτανε μικρό δεν θα μου το έλεγε και ο γιατρός; Έχει λιγότερο από 4 μήνες που το αγόρασα καινούριο πάλι στις ίδιες διαστάσεις για να μην καταπιέζεται και νιώσει ανασφάλεια με την αλλαγή. Την τελευταία φορά που του είχα αγοράσει παιχνίδι δεν έτρωγε και είχε μείνει άυπνος- έτρεμε συνεχώς. Δεν ξανά τολμώ να κάνω κάτι τέτοιο.

Έτσι κάθεται και όταν δεν με βλέπει κοιμάται.
 

Συνημμένα

  • DSC_0021.webp
    DSC_0021.webp
    354 KB · Προβολές: 23
Για μπατζι είμαι ηλικιωμένο όπως είπε και η λιδα ζούνε 5-10 χρόνια και αυτό έχει να κάνει με τα γονίδια και τις συνθήκες διαβίωσης.

Το κλουβί είναι πολύ πολύ μικρό στο μήκος. Τα μπατζι χρειάζονται μήκος για να πετάνε.

Επίσης όλα τα πουλάκια έχουν φόβο με καρφιά παιχνίδια και εξαρτήματα και υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για τα συνηθίσουν σταδιακά. Δλδ θα βάλεις ένα παιχνίδι για λίγες μέρες έξω από το κλουβί και μετά θα τα βάλεις μέσα και πάλι θα χρειαστεί μέρες για να νιώσει άνετα.

Ακάρεα δεν βλέπω
12 χρόνια ζούνε αν θυμάμαι να μου είχαν πει.
Για τη διαδικασία με τα παιχνίδια, έτσι έκανα.
 
@Antiateira Το κλουβί αυτό δεν του επιτρέπει να κάνει την άσκηση που χρειάζεται καθημερινά. Το ότι κοιμάται κατά την διάρκεια της ημέρας σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά. Οι πατήθρες είναι τοποθέτημενες λάθος καθώς είναι μια πάνω από την άλλη και επίσης έτσι φθείρεται η ουρά του στα κάγκελα. Εφόσον είναι έξω θα πρέπει να φτιάξεις ή να αγοράσεις ένα προστατευτικο κλουβιου για την προφύλαξη από επιθέσεις αρπακτικών καθώς και για προστασία από έντομα και κουνούπια.
 
@Antiateira όπως ανέφερα και παραπάνω οι περισσότεροι γιατροί στην Ελλάδα δεν ασχολούνται για το μέγεθος του κλουβίου

Εννοείς ότι κοιμάται όλη μέρα;
Ναι από εχθές το κάνει αυτό. Αλλά μέχρι εχθές οι κουτσουλιές του ήτανε καλά.

Έχω αρχίσει να στρεσαρομαι τώρα και εγώ επειδή δεν έχω κάπου να τον πάω να τον τσεκαρουν. Έχουμε και την αργία, λείπει και ο πτηνιατρος!

Τι να κάνω;
 
@Antiateira ναι λοιπόν έχει δίκιο. Εδώ στο φόρουμ υπάρχει λίστα με τους πτηνιατρους, υπάρχουν άλλοι τρεις στην Θεσσαλονίκη ( αν μπορεί κάποιος ας παράθεση την λίστα) δεν μήπως μπορεί κάποιος από αυτούς. Επίσης θα μπορούσες να στείλεις για εργαστηριακό έλεγχο τις κουτσουλιές. Ας δούμε πρώτα για το άμεσο θέμα υγείας και αργότερα συζητάμε και για κάποιες βασικές αλλαγές
 
Back
Top