dettol ειναι οντως ευκολο να βρει κανεις :)
ολα τα φαρμακεια εχουν οπως κ τα περισσοτερα super.
κ εγω χρησιμοποιω
ή dettol ή χλωρινη
αλλα
αν χρειαζεται να κανω απολυμανση,
οχι παντα.
κ βραστο νερο επισης.
τα βουρτσακια που θα χρησιμοποιησω ειναι οδοντοβουρτσα κ παιδικο απο μπιμπερο -το μικρο για το κατω μερος της ποτιστρας.
το μεγαλο το εχω για το διαφανο πλαστικο -πανω μερος.
κ υγρο πιατων.
προσοχη με το dettol ...
αν ξεχασεις μεσα σκευη (σε πλαστικο το παρατηρησα δεν ξερω για γυαλινα ή μεταλλικα κλπ)
πιανει ενα στρωμα "γλιτζας"[μετα απο 1-2 μερες νομιζω-μπορει κ παραπανω]
που καθαριζει τοσο δυσκολα που προτιμας να το πεταξεις, παρα να το καθαρισεις!
συνηθιζα να αραιωνω dettol σε ψεκαστρα με νερο.
κ κει σχηματιζεται "γλιτζα ", αν μεινει καιρο.
το ιδιο μου εχει συμβει παλια κ με χλωρινη σε λεκανη που ειχα βαλει κ απορρυπαντικο πιατων μαζι.
τωρα για το ξυδι*
δεν το προτιμω για να καθαρισω
αλατα , εκτος αν δεν εχω αλλο τροπο(το ανεφερα κ στο ποστ για τις ποτιστρες).
1)η μυρωδια του
2) στο μπουκαλι του πιανει ενα ιζημα, δεν ξερω ακριβως τι ειναι,(ειναι λιγο
"μπλιαχ" παντως...)
3) ειναι λιγοτερο δραστικο -αγνο μεν...
αλλα βρηκα εδω κ ενα χρονο περιπου το
ξινο.
ειναι σκονη,
ασπρη σαν αλατι περιπου
κιτρικο οξυ ειναι η ονομασια του
-[απλως επειδη το χρησιμοποιουν στη μαγειρικη κ ζαχαροπλαστικη κ λογω της γευσης του ειναι γνωστο σαν "ξινο"]
ειναι φτηνο, πουλιεται κ χυμα σε μαγαζια με μπαχαρικα,
αλλα κ συσκευασμενο σε πολυ μικρη ποσοτητα στα super.
το κυριοτερο για μενα, δεν ειναι επικινδυνο**-αν κ προιον εργαστηριου... υπαρχει κ φυσικο-
καθαριζει αψογα, γρηγορα κ
δεν πιανει γλιτζα-εκανα δοκιμη για μια εβδομαδα-!
το συνιστουν για καθαρισμο καφετιερας κ αλλων παρομοιων ειδων οπου η χρηση του ξυδιου δεν ειναι η καταλληλοτερη...
*Ξύδι:
Το ξύδι είναι απαλό απολυμαντικό, διαλύει λίπη, είναι αποσμητικό και αφαιρεί άλατα και λεκέδες.
**=Πολλά οργανικά οξέα περιέχονται στην σύσταση των διάφορων τροφίμων προσδίδοντας σε αυτά χαρακτηριστική γεύση. Τέτοια οξέα είναι το τρυγικό οξύ στο κρασί, το ελαϊκό οξύ στο λάδι, το
κιτρικό οξύ στα εσπεριδοειδή, το γαλακτικό οξύ στο γιαούρτι και στα τουρσιά κλπ.
δεν ξερω αν κανω καλα που το δημοσιευω εδω Σταυρο
EUROPA - Rapid - Press Releases
Το κιτρικό οξύ είναι μια από τις πιο διαδεδομένες παγκοσμίως πρόσθετες χημικές ουσίες στη βιομηχανία ποτών και τροφίμων τόσο ως μέσο οξινισμού όσο και ως συντηρητικό. Χρησιμοποιείται στα μη αλκοολούχα ποτά όπως και σε μαρμελάδες, επιδόρπια με βάση ζελέ και φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβες. Το κιτρικό οξύ χρησιμοποιείται επίσης και σε προϊόντα καθαρισμού ειδικότερα ως υποκατάστατο φωσφορικών αλάτων που θεωρούνται βλαβερά για το περιβάλλον. Το κιτρικό οξύ χρησιμοποιείται επίσης στη σύνθεση αναβραζόντων δισκίων για την φαρμακευτική βιομηχανία και στην βιομηχανία καλλυντικών.
-
Κιτρικό οξύ
https://el.wikipedia.org/wiki/Κιτρικό_οξύ
-
Food-Info.net : Αριθμοί- Ε : E330: Κιτρικό οξύ
E330: Κιτρικό οξύ
Προέλευση:
Άλατα νατρίου του κιτρικού οξέος, συστατικό που βρίσκεται σε κάθε ζωντανό οργανισμό και είναι μέρος της μεταβολικής δραστηριότητας σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Σε μεγάλες συγκενρώσεις βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο,τις φράουλες και σε πολλά άλλα φρούτα. Εμπορικά παρασκευάζεται με ζύμωση της μελάσας με την ζύμη Aspergillus niger .
Λειτουργίες & χαρακτηριστικά:
Το κιτρικό οξύ έχει πολλές λειτουργίες, εμπλουτίζει την δράση πολλών αντιοξειδωτικών, όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικό από μόνο του. Χρησιμοποιείται κυρίως ως ρυθμιστής οξύτητας καθώς και ως αρωματικό συστατικό. Αυξάνει την σταθερότητα της δομής στις μαρμελάδες και μειώνει την αλλοίωση των φρούτων λόγω ενζυματικών δράσεων.
Προϊόντα:
Μεγάλο εύρος προϊόντων.
Ανώτατο όριο καθημερινής λήψης:
Δεν υπάρχει.
Παρενέργειες:
Το κιτρικό οξύ είναι κανονικό συστατικό των κυττάρων, αποικοδομείται και χρησιμοποιείται από το σώμα χωρίς παρενέργειες. Έχουν αναφερθεί ψευδοαλλεργικές αντιδράσεις (δισανεξία), αλλά είναι σπάνιες. Άτομα με αυτήν την δισανεξία πρέπει να αποφεύγουν τα μαλακά φρούτα, τα μούρα και τα προϊόντα τους. Δεν προκαλεί καρκίνο (Συνδέεται με την ερώτηση για την καρκινογέννεση του κιτρικού οξέος).
Διατροφικοί περιορισμοί:
Κανένας, το κιτρικό οξύ και τα άλατά του μπορούν να καταναλωθούν από όλες τις θρησκευτικές ομάδες, καθώς και από ακραίους και μη, χορτοφάγους. Το κιτρικό οξύ δεν προκαλέι αλλεργίες σε άτομα που είναι αλλεργικά στα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, επειδή εμπορικά παράγεται από τη ζάχαρη και όχι από φρούτα.