Φροντίδα Καθαριοτητα στις απλες ποτιστρες

astrapogiannos

PB Member
Εγγραφή
12 Νοε 2007
Μηνύματα
1.650
Πόλη
Κάτω Σούλι
εγω εχω χρησιμοποιησει για αρκετο καιρο τις ποτιστρες με μπιλια και τις απλες με επιτυχια και τις δυο χωρις προβλημα τις απλες ομως που θελουν συχνο καθαρισμα καθαριζω με οδοντοβουρτσα και βουρτσακι απο μπιμπερο και ξυδι μιας και το θεωρω το καλυτερο ας κατατεθουν οι αποψεις και οι εμπειριες για το καθαρισμα
 
Και εγω με βουρτσακι που πηρα απο την εκθεση της Αλοπ εως τότε με παλια οδοντόβουρτσα. Γεμιζω την ποτιστρα με ζεστο νερο βάζω λίγο Dettol και γινεται καινουργια (δεν χρησιμοποιω με μπιλια)
 
Βουρτσάκι και σαπουνάδα με Dettol επίσης.
 
Σαπουναδα με υγρο πιατων. wettex για το επανω και βουρτσακι για το κατω μερος της απλης ποτιστρας.
Απο αυριο ομως θα βαζω και detol !
 
φιλοι μου εγω εχω διπλεs ποτιστρεs βαζω σε ενα μεγαλο κουβα ολεs τιs ποτιστρεs γεμιζω με νερο βαζω λιγη χλωρινη και τα αφηνω για μερικεs ωρεs. μετα τα ξεβγαζω καλα με καθαρο νερο και τα βαζω σε ενα κουβα με λιγο φαρμακο για τα πιατα τα πλενω ενα ενα με μια παλια οδοντοβουρτσα και μετα τα ξεπλενω παλι με καθαρο νερο. Με τον τροπο αυτο εχω παντα ετοιμεs καθαρεs ποτιστρεs παντα. Φιλικα σακιs_40
 
φιλοι μου εγω τις καθαριζω με βουρτσακι που ειναι για μπιμπερο,Dettol που μπορω να βρω; Μπορει καποιος να βοηθησει; Ευχαριστω!
 
νομιζω και τα φαρμακεια εχουν αλλα και τα σουπερ μαρκετ ειναι πολυ ευκολο να το βρεις το ντετολ
 
dettol ειναι οντως ευκολο να βρει κανεις :)
ολα τα φαρμακεια εχουν οπως κ τα περισσοτερα super.

κ εγω χρησιμοποιω
ή dettol ή χλωρινη
αλλα αν χρειαζεται να κανω απολυμανση,οχι παντα.
κ βραστο νερο επισης.

τα βουρτσακια που θα χρησιμοποιησω ειναι οδοντοβουρτσα κ παιδικο απο μπιμπερο -το μικρο για το κατω μερος της ποτιστρας.
το μεγαλο το εχω για το διαφανο πλαστικο -πανω μερος.
κ υγρο πιατων.

προσοχη με το dettol ...
αν ξεχασεις μεσα σκευη (σε πλαστικο το παρατηρησα δεν ξερω για γυαλινα ή μεταλλικα κλπ)
πιανει ενα στρωμα "γλιτζας"[μετα απο 1-2 μερες νομιζω-μπορει κ παραπανω]
που καθαριζει τοσο δυσκολα που προτιμας να το πεταξεις, παρα να το καθαρισεις! 😛
συνηθιζα να αραιωνω dettol σε ψεκαστρα με νερο.
κ κει σχηματιζεται "γλιτζα ", αν μεινει καιρο.
το ιδιο μου εχει συμβει παλια κ με χλωρινη σε λεκανη που ειχα βαλει κ απορρυπαντικο πιατων μαζι.

τωρα για το ξυδι*
δεν το προτιμω για να καθαρισω αλατα , εκτος αν δεν εχω αλλο τροπο(το ανεφερα κ στο ποστ για τις ποτιστρες).
1)η μυρωδια του
2) στο μπουκαλι του πιανει ενα ιζημα, δεν ξερω ακριβως τι ειναι,(ειναι λιγο😛 "μπλιαχ" παντως...)
3) ειναι λιγοτερο δραστικο -αγνο μεν...

αλλα βρηκα εδω κ ενα χρονο περιπου το ξινο.
ειναι σκονη,
ασπρη σαν αλατι περιπου
κιτρικο οξυ ειναι η ονομασια του
-[απλως επειδη το χρησιμοποιουν στη μαγειρικη κ ζαχαροπλαστικη κ λογω της γευσης του ειναι γνωστο σαν "ξινο"]

ειναι φτηνο, πουλιεται κ χυμα σε μαγαζια με μπαχαρικα,
αλλα κ συσκευασμενο σε πολυ μικρη ποσοτητα στα super.

το κυριοτερο για μενα, δεν ειναι επικινδυνο**-αν κ προιον εργαστηριου... υπαρχει κ φυσικο-
καθαριζει αψογα, γρηγορα κ
δεν πιανει γλιτζα-εκανα δοκιμη για μια εβδομαδα-!
το συνιστουν για καθαρισμο καφετιερας κ αλλων παρομοιων ειδων οπου η χρηση του ξυδιου δεν ειναι η καταλληλοτερη...


*Ξύδι:
Το ξύδι είναι απαλό απολυμαντικό, διαλύει λίπη, είναι αποσμητικό και αφαιρεί άλατα και λεκέδες.
**=Πολλά οργανικά οξέα περιέχονται στην σύσταση των διάφορων τροφίμων προσδίδοντας σε αυτά χαρακτηριστική γεύση. Τέτοια οξέα είναι το τρυγικό οξύ στο κρασί, το ελαϊκό οξύ στο λάδι, το κιτρικό οξύ στα εσπεριδοειδή, το γαλακτικό οξύ στο γιαούρτι και στα τουρσιά κλπ.

δεν ξερω αν κανω καλα που το δημοσιευω εδω Σταυρο🙄

EUROPA - Rapid - Press Releases

Το κιτρικό οξύ είναι μια από τις πιο διαδεδομένες παγκοσμίως πρόσθετες χημικές ουσίες στη βιομηχανία ποτών και τροφίμων τόσο ως μέσο οξινισμού όσο και ως συντηρητικό. Χρησιμοποιείται στα μη αλκοολούχα ποτά όπως και σε μαρμελάδες, επιδόρπια με βάση ζελέ και φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβες. Το κιτρικό οξύ χρησιμοποιείται επίσης και σε προϊόντα καθαρισμού ειδικότερα ως υποκατάστατο φωσφορικών αλάτων που θεωρούνται βλαβερά για το περιβάλλον. Το κιτρικό οξύ χρησιμοποιείται επίσης στη σύνθεση αναβραζόντων δισκίων για την φαρμακευτική βιομηχανία και στην βιομηχανία καλλυντικών.
-
Κιτρικό οξύ https://el.wikipedia.org/wiki/Κιτρικό_οξύ
-
Food-Info.net : Αριθμοί- Ε : E330: Κιτρικό οξύ

E330: Κιτρικό οξύ

Προέλευση:
Άλατα νατρίου του κιτρικού οξέος, συστατικό που βρίσκεται σε κάθε ζωντανό οργανισμό και είναι μέρος της μεταβολικής δραστηριότητας σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Σε μεγάλες συγκενρώσεις βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο,τις φράουλες και σε πολλά άλλα φρούτα. Εμπορικά παρασκευάζεται με ζύμωση της μελάσας με την ζύμη Aspergillus niger .

Λειτουργίες & χαρακτηριστικά:
Το κιτρικό οξύ έχει πολλές λειτουργίες, εμπλουτίζει την δράση πολλών αντιοξειδωτικών, όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικό από μόνο του. Χρησιμοποιείται κυρίως ως ρυθμιστής οξύτητας καθώς και ως αρωματικό συστατικό. Αυξάνει την σταθερότητα της δομής στις μαρμελάδες και μειώνει την αλλοίωση των φρούτων λόγω ενζυματικών δράσεων.

Προϊόντα:
Μεγάλο εύρος προϊόντων.

Ανώτατο όριο καθημερινής λήψης:
Δεν υπάρχει.

Παρενέργειες:
Το κιτρικό οξύ είναι κανονικό συστατικό των κυττάρων, αποικοδομείται και χρησιμοποιείται από το σώμα χωρίς παρενέργειες. Έχουν αναφερθεί ψευδοαλλεργικές αντιδράσεις (δισανεξία), αλλά είναι σπάνιες. Άτομα με αυτήν την δισανεξία πρέπει να αποφεύγουν τα μαλακά φρούτα, τα μούρα και τα προϊόντα τους. Δεν προκαλεί καρκίνο (Συνδέεται με την ερώτηση για την καρκινογέννεση του κιτρικού οξέος).

Διατροφικοί περιορισμοί:
Κανένας, το κιτρικό οξύ και τα άλατά του μπορούν να καταναλωθούν από όλες τις θρησκευτικές ομάδες, καθώς και από ακραίους και μη, χορτοφάγους. Το κιτρικό οξύ δεν προκαλέι αλλεργίες σε άτομα που είναι αλλεργικά στα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, επειδή εμπορικά παράγεται από τη ζάχαρη και όχι από φρούτα.
 
Kαλημερα! Κι εγω νερο,ξιδι και τριψιμο με οδοντοβουρτσα εφαρμοζωκαι καθαριζουν πολυ καλα οι απλες ποτιστρες.Φοβαμαι σαπουνια(dettol) και χλωρινη για το νερακι, ειναι δηλητηρια ακομα και για τους ανθρωπους σε περιπτωση καταποσης και θελουν πολυ καλο ξεβγαλμα, φανταστειτε για τα πουλακια...😱
 
Με βρίσκει σύμφωνη η λύση με το ξύδι, χωρίς να αποκλέιω την χρήση του Dettol σαν φαρμακευτικό σκεύασμα. Τα χημικά είναι καλό να τα αποφεύγει κανείς όχι μονο για τα πουλιά του αλλά και για εμας τους ίδιους λόγω των επικίνδυνων χημικών ουσιών που περιέχουν και μπορεί να προκαλέσουν όχι μόνο αναπνευστικά προβλήματα λογω αναθυμιάσεων, αλλά και δερματικά εξανθήματα σε περίπτωση υπερδοσολογίας.

Σιγουρα η μυρωδιά του ξυδιού είναι πίο αγνή από το όποιοδήποτε χημικό προιόν, και το ίζημα που περιέχει είναι δείγμα της αγνότητάς του.
 
Τρίψιμο με σαπουνάδα και μούλιασμα στο ξύδι είναι η μέθοδος που ακολουθώ για την απολύμανση κλουβιών και σκευών.

Πάντως, το σημαντικότερο πιστεύω πως είναι η συνέπεια στην καθαριότητα. Δεν οφελεί να καθαρίσει κανείς με το δυνατότερο απολυμαντικό, αν ακολούθως αμελεί την καθαριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βέβαια, ό,τι γράφω ισχύει για μικρό πληθυσμό πουλιών, τα οποία κατοικούν ένα σε κάθε κλουβάκι.
Οι αναγκες καθαριότητας σε κλουβες, όπου κατοικούν περισσότερα πουλιά είναι σίγουρα διαφορετικές και γι' αυτό αντιμετωπίζονται ίσως με άλλους τρόπους.
 
Τα τελευταία 2 χρόνια χρησιμοποιώ εκτός από ζεστό νερό και τα κλασσικά "βουρτσάκια" και διάλυμα νερού με Vanodine. Ένα 2ωρο σε αυτό το διάλυμα και όλες οι ποτίστρες και ταίστρες "λάμπουν" από καθαριότητα και απολύμανση.
 
Δεν το γνώριζα Ανδρέα... Φαίνεται πολύ καλό από την περιγραφή

vanodine.com/vanodine_v18_aviary_disinfectant.html
 
Καλησπέρα.
Ανδρέα χρόνια πολλά και κατ' ιδίαν.
Πές μας πού το βρίσκεις το Vanodine αν είναι εύκολο, γιατί μου φαίνεται ότι είναι η πανάκοια για τη λύση της ερώτησης του θέματος. Κι αν γίνεται την σύστασή του από απολυμαντικά στοιχεία.
Και μία ερώτηση. Παραγγέλνεις κατευθείαν από την graff; Και αν ναί πώς καθότι από Γερμανικά δεν γνωρίζω και σε mail που τους έστειλα μου απάντησαν : "Μιλάμε μόνο Γερμανικά".

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Φιλικά,
 
Ιδού και η μετάφραση δια χειρός Σάκη Χαρελά!

Σπόροι μυκήτων

Η ασθένεια που προκαλείται από σπόρους μυκήτων ονομάζεται γενικά Ασπεργίλλωση. Οι μύκητες είναι στη φύση πλατιά διαδεδομένοι. Εάν ένα πουλί προσβληθεί από αυτούς τους μύκητες, τότε τα συμπτώματα κατά κανόνα εμφανίζονται κυρίως στους πνεύμονες, στην αναπνευστική οδό και στο έντερο. Ο μύκητας αποβάλλει στο σώμα του πουλιού τοξίνες. Οι μυκοτοξίνες είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδης, είναι ουσιαστικά τα ποιο δηλητηριώδη στοιχεία που υπάρχουν στη φύση. Υπάρχουν ελάχιστα συνθετικά, δηλαδή τεχνητά κατασκευασμένα δηλητήρια (αέρια καύσης, διοξίνες) που να είναι τόσο δηλητηριώδης όσο και οι μυκοτοξίνες.
Οι μυκοτοξίνες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος των πτηνών και μπορούν πρακτικά να προσβάλουν όλα τα όργανα. Π.χ. έντερο, καρδιά, συκώτι ή τα όργανα αναπαραγωγής και τους αδένες. Όπως προείπαμε σε πολλές περιπτώσεις αφορά μια ύπουλη ασθένεια, η οποία εντοπίζεται (γίνετε η διάγνωση της) αργά και έτσι οι πιθανότητες θεραπείας είναι μικρές. Το πρόβλημα με τους μύκητες είναι ότι αυτοί βρίσκονται πλατιά διαδομένοι στην τροφή των πτηνών και ειδικά στους σπόρους. Δεν είναι τόσο σημαντικό ότι τα πουλιά λαμβάνουν μέσω της τροφής μύκητες, αυτό βέβαια δημιουργεί προβλήματα, αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι μυκοτοξίνες που πιθανόν να υπάρχουν στις τροφές. Αυτές λαμβάνονται από τα πουλιά σταθερά και τα δηλητηριάζουν αργά. Αποστειρωμένες, ελεύθερες από μύκητες τροφές στο εμπόριο δεν υπάρχουν. Μόνο αποθήκευση σε ξερό και καθαρό περιβάλλον μειώνει την ύπαρξη των μυκήτων. Είναι σημαντικό οι τροφές να συντηρούνται σε κλειστές, αεροστεγείς συσκευασίες και παράλληλα να έχουν επεξεργαστεί με διάφορα σκευάσματα συντηρητικών, ώστε να σταματήσει η ανάπτυξη των μυκήτων (όπως π.χ. Monoprop). Το ίδιο ισχύει και για την προετοιμασία «σπόρων φυτρώματος» ανεξάρτητα από το είδος του σπόρου. Δεν είναι δυνατόν να απομακρύνουμε τους μύκητες από την επιφάνεια των σπόρων με απλό πλύσιμο. Πέρα των άλλων θα είχαμε μεγάλη κατανάλωση νερού (για το πλύσιμο). Η ποιο απλή και σίγουρη λύση είναι, να προσθέσουμε στο νερό που χρησιμοποιούμε για «μούλιασμα», ένα σκεύασμα που σκοτώνει μύκητες και βακτήρια.

Vanadine V18 είναι ενώσεις ιωδίου.
V18 είναι ευρέως φάσματος απολυμαντικό το οποίο σκοτώνει βακτήρια, σπόρους βακτηρίων, ιούς ακόμη και μύκητες, οι οποίοι ευθύνονται για ασθένειες στα παραγωγικά και κατοικίδια ζώα.
V18 καθαρίζει και απολυμαίνει με ένα βήμα.
V18 Οι προτεινόμενες δοσολογίες είναι μη τοξικές και δεν προκαλούν ερεθισμούς.
V18 Είναι ειδικά κατασκευασμένο να καθαρίζει και απολυμαίνει τις εγκαταστάσεις, τις ταΐστρες, τις ποτίστρες, τις φωλιές, τα ξυλάκια καθώς και άλλα εργαλεία της εκτροφής.
V18 Απολυμαίνει το νερό.
V18 Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση του αέρα. Τον ψεκαστήρα μετά την χρήση να τον καθαρίζουμε.

Οδηγίες χρήσης

Δρα γρήγορα, σίγουρα, σταθερά, σκοτώνει τους σπόρους των μυκήτων, προστατεύει όλα τα παραγωγικά και οικόσιτα ζώα.
·2-4 σταγόνες σε ½ λίτρο νερό για την προετοιμασία των σπόρων φυτρώματος.
·4 ml ( ½ καπάκι) σε 6 λίτρα νερό για την απολύμανση του πόσιμου νερού.
·10 ml (1 ½ καπάκι) σε 5 λίτρα νερό, για απολύμανση του αέρα και διάφορων καθαρών επιφανειών και εργαλείων.
·20 ml (3 καπάκια) σε 5 λίτρα νερό, για γενικές απολυμάνσεις.
·50 ml (7 ½ καπάκια) σε 5 λίτρα νερό, για την απολύμανση στα πατάκια, παπούτσια και γενικά πολύ βρώμικων επιφανειών και εργαλείων.
 
επειδη με τις σελιδες δεν μπορεσα να βγαλω ακρη υπαρχει κανενα μαγαζι εντος αθηνων να πουλαει βανιντιν;
 
Back
Top