Γενικά Κακομεταχείριση παπαγάλων σε pet shop

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Shadow9
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Δεν ξέρω αν είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα αλλά ο Κούλης έδειξε σημάδια ευαισθησίας στα αδέσποτα.
Αν το pb συνέτασσε μια επιστολή με δημοσίευση σε διάφορα μέσα (κοινωνικής δικτύωσης και ειδησεογραφικά), λέτε να γινόταν κάτι; Ή είμαι πολύ ρομαντικός;
 
@fortunatos αν κρίνουμε από το νομοσχέδιο που περνάει η κυβέρνηση του για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα, δεν τ κόβω και τόσο ευαισθητοποιημένο, μάλλον το αντίθετο!...πάντως η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το εμπόριο ζώων, σε αυτό θα συμφωνήσω!
 
@Nikoletta Πιστευω οτι αν υπηρχε συντονισμενη προσπαθεια και με υπομονη θα καταφερναμε κατι καλυτερο. Οπως εγινε και με τα σκυλακια τα τελευταια χρονια που εχουν κανει μεγαλα αλματα προς το καλυτερο. Το προβλημα ειναι οτι υπαρχουν ιδιοκτητες πτηνων που τα εχουν σε κατασταση ιδια με ορισμενα pet shop απο εκει ξεκιναει το προβλημα.
 
@HxC Δυστυχώς τέτοιοι άνθρωποι δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν, όμως πιστεύω πως τουλάχιστον στις περιπτώσεις του κάτι είναι τόσο εμφανές πρέπει οπωσδήποτε να καταγγέλλεται, πχ. pet shop ή ακόμα και βενζινάδικα που έχουν κάτι κακόμοιρους παπαγάλους για μασκότ να ¨΄τρώνε¨ όλο το καυσαέριο (ναι το έχω δει και μάλιστα 2 φορές!). Ο λόγος που μάλιστα άνοιξα αυτό το θέμα ήταν καθώς ήθελα πρώτων, να δω αν υπάρχουν και άλλοι που να τους απασχολεί το ίδιο και δεύτερον για να ευαισθητοποιηθούν οι υπόλοιποι πάνω σε αυτό το θέμα που το θεωρώ μείζονος σημασίας. Επίσης @fortunatos..
Αν το pb συνέτασσε μια επιστολή με δημοσίευση σε διάφορα μέσα (κοινωνικής δικτύωσης και ειδησεογραφικά), λέτε να γινόταν κάτι; Ή είμαι πολύ ρομαντικός;
Δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα! Ναι αν ένας άσχετος παραπονιέται για αυτό, ποτέ δεν πιάνει... όμως να μαζευτούμε πολλοί μπορεί πραγματικά να ξεκινήσει μία καινούρια εκστρατεία για την προστασίας όλων των οικόσιτων ζώων (στην προκειμένη περίπτωση των φτερωτών μας φίλων). Και το ξέρω πως αυτό ακούγεται τελείως ουτοπικό , αλλά πιστεύω πως λίγο-λίγο μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο...(αυτό παραήταν ρωμαντικο😂..αλλά το εννοώ!)...εμ ή τουλάχιστον την Ελλάδα.😁
 
Πάντως γενικά υπάρχουν πολλές δράσεις τα τελευταία χρόνια που αναλαμβάνουν την φιλοξενία και την υιοθεσία για κακοποιημένα ή εγκαταλελειμμένα ζώα, όπως πχ και για τα κατοικίδια κουνελάκια..ίσως θα μπορούσαμε να οργανωθούμε κάπως και για τα πουλιά!🤔 Και θα μειωνόταν το εμπόριο και θα γίνονταν αποδεκτά επιτέλους ως κατοικία συντροφιάς! (μα πόσοι ρομαντικοί μπορούμε να μαζευτούμε σε μια συζήτηση;!😆😁)
 
Πάντως εγώ το εννοώ! Αν μαζευτούμε αρκετοί, μπορούμε να ξεκινήσουμε κάποια δράση ώστε όπως είπες @MaryPoo να γίνουν και τα πτηνά επιτέλους αποδεκτά ως κατοικία συντροφιάς και να αρχίσουν και αυτά να προστατεύονται όπως τους αξίζει💪🦜
[automerge]1619465033[/automerge]
Πάντως με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο είδα τελείως τυχαία πως έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο. Οπότε πιστεύω πως με μία επιστολή (ακόμα και απευθείας στον πρωθυπουργό- τρελο αλλά αρκετά τέλειο😜) κάτι θα γινόταν...😁
[automerge]1619465074[/automerge]
Διαβάστε και αυτό που βρήκα.

me.webp
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Shadow9 κι εγώ το εννοώ! 😁
Κατάφεραν τελικά κάτι με την επιστολή; Γιατί στην παρούσα κυβέρνηση έχει στείλει επιστολή μέχρι κ τ Χάρβαρντ για κπ ζητήματα αλλά χαμπάρι δεν έχουν πάρει!
 
Υπάρχουν πολλά ζητήματα. Η καταγγελία καταστημάτων που παραβαίνουν ακόμα και τους στοιχειώδεις κανονισμούς είναι σίγουρα κάτι πολύ σημαντικό. Βέβαια εαν δεν ειναι περίπτωση που η μήνυση να γίνεται αυτεπάγγελτα ως κακοποίηση ζώου-αυτόφωρο και απαπαιτούνται λεφτά και νομικό "μπλεξιμο" του καταγγελοντα είναι δύσκολο... έτσι καταλήγουμε να μην λεμε τίποτα (κακώς, πρέπει να ενημερωθούμε να δούμε πότε έχει νόημα ενα τηλεφώνημα στην αστυνομία όπως γίνεται για κακοποίηση άλλων ζωων ή απειλή κατα της ζωής ζώου). Τουλάχιστον πρέπει να ενημερώνουμε όσους υποψηφίους πελάτες αυτών των εμπόρων μπορούμε ώστε να δεχθούν κάποια πίεση να αλλάξουν πρακτικές. Τελείως απαισιόδοξοι πάντως δεν πρέπει να είμαστε, ελπίζω ότι όπως ο σκελετωμένος σκύλος σε βαρέλι δεν είναι πλέον αποδεκτό θεαμα )αν και ακόμα υπάρχουν εγκληματίες που το κανουν, τουλάχιστον δεν ειναι απλός κόσμος που έτσι του λέγαν ότι ζουν τα σκυλιά) έτσι σε κάποια χρόνια και το παραμελημένο μπάτζι στο 20x20 μπορει να γίνεται άμεσα λόγος άμεσης παρέμβασης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης ή και αφαίρεσης-περίθαλψης.

Κάποια βασικά που λείπουν στα πτηνά είναι πρώτον οι υιοθεσίες (ακόμα και αυτός που θέλει να ξεφορτωθεί το πουλί προσπαθεί να βγάλει και λεφτά από την πώληση του, οπότε πρακτικά δεν υπάρχουν διαθέσιμα για υιοθεσία ή τα ελάχιστα, όταν υπάρχουν, καταλήγουν γρήγορα σε αλλά λάθος χέρια που θέλουν να τα εκμεταλλευτούν για χρήματα) και τα καταφύγια ή οι ομάδες εθελοντών που να μπορούν να τα φιλοξενούν με ασφάλεια και να τους βρίσκουν κατάλληλες οικογένειες. Τα πτηνά που έχουν παραμεληθεί-κακοποιηθεί μπορούν να γίνουν και εξαιρετικά δύσκολα στην διαχείριση και απαιτούνται ειδικές γνώσεις, βέβαια υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα από το εξωτερικό.

Αυτήτην στιγμή δυστυχώς δεν μπορείς να βρεις εύκολα ούτε παπαγαλακι για υιοθεσία, οπότε ουσιαστικά η μόνη επιλογή είναι να αγοράσεις, με όσα ηθικά προβλήματα έχει ο καθένας για την εκτροφή και την εμπορία ζωντανών, ακόμα και από τον καλύτερο εκτροφέα. Υιοθεσία δεν εννοώ την περίπτωση "θελώ τζάμπα παπαγάλο" η υπεύθυνη περίπτωση του να προσφέρεις καλό σπίτι σε ένα ζωο που το χρειαζεται, εφόσον το θέλεις και μπορεις να του προσφέρεις όλα οσα χρειάζεται, με συμβόλαιο υιοθεσίας ή ό,τι άλλο για να εξασφαλιστεί οσο γίνεται η ευζωία του ελλείψει νομικού πλαισίου.

Επίσης σοβαρότατο πρόβλημα υπάρχει με παραπληροφόρηση για την υγεία και την ευζωία των εξωτικών ζωων από "πετσοπάδες" και ακομα χειρότερα ανειδίκευτους κτηνιάτρους που παραλείπουν εγκληματικά να επισημάνουν πως δεν είναι ειδικοί και δεν γνωρίζουν (μόνο οι κτηνίατροι με ειδικότητα στα εξωτικά ζώα θα έπρεπε να εχουν δικαιοδοσία για μένα, εκτός εαν πρόκειται για κατι επείγον και έχουν καθοδήγηση ειδικού από απόσταση). Στην κτηνιατρική (την απλή) μαθαίνουν ελάχιστα πράγματα για πτηνά συντροφιάς, τελείως επιφανειακά, αφού ειδικότητα τους ειναι βασικά σκύλοι και γάτες που είναι πολύ διαφορετικά ζώα και δυστυχώς ακομα και αυτοί που ασχολούνται στην πράξη με πτηνά, φαίνεται πως (στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον) δεν ενημερώνονται για την πρόοδο της πτηνιατρικής τις τελευταίες δεκαετίες με καταστροφικά αποτελέσματα...

Έχω σκεφτεί ακόμα και επιστολές προς κτηνιατρικούς συλλόγους σχετικά με το ζήτημα με τόσους θανάτους ή αχρείαστη ταλαιπωρία από εξόφθαλμα λάθος αντιμετώπιση εχω διαβάσει.

Για να μην μιλησουμε για ενημέρωση σε θέματα εμπλουτισμού (παιχνίδια+) ή ορθού ελέγχου της αναπαραγωγής.

Μετα ειναι και πολλά προϊοντα που πωλούνται ακατάλληλα. Διατροφή με αυγοτροφή, βιταμίνη και μπάρες και το προσδόκιμο πέφτει στο μισό. Το παιχνιδη λεει πάνω για παπαγάλους και έχει πάνω τοξικά μεταλλα και 10 παγίδες για να πνιγεί ή να βγάλει κανα νύχι. Στα κλουβιά δεν τηρείται καν ο κανόνας που τηρείται πχ για τα κοτόπουλα να είναι κάθε διάσταση τουλάχιστον 2 φορες το μήκος του ζώου, να έχει χώρο να απλώσει τα φτερά του προς καθε κατεύθυνση, να αντιστοιχουν χ κυβικά εκατοστά ανά άτομο ανά είδος ή ανα y σωματικό βάρος, με αποτέλεσμα να πουλιούνται πχ κλουβιά για κοκατιλ 40χ35 (τα κοκατιλ εχουν μήκος ~30cm και ανοιγμα φτερών ~60cm) ως φυσιολογικά ή με διάκενο 2μιση cm ως ασφαλη, τα καναρινια και τα μπάτζι να διατηρούνται συνωστισμενα σε μικροσοπικά κλουβιά και να νομίζει ο κόσμος που δεν ξέρει ότι αφου όλοι ετσι τα εχουν είναι οκ, οι δυστυχισμενοι ζακό στα φαναρτζιδικα να ξεπουπουλιάζονται σε μιζερα κλουβιά χωρίς ούτε μισο παιχνίδι κτλ κτλ.

Άλλο κουλό που οι αεροπορικές δεν δέχονται άλλα ζώα εκτός γατιών, σκύλων και ικτιδων (ενώ δεν υπάρχει κάποια διεθνής οδηγία που να το απαγόρευει για λόγους υγείας του ζώου όπως πχ με τους βραχύρυγχους σκύλους).

Δεν υπάρχει επίσης κάποιο διαβατήριο ή διευκρινισμενο πιστοποιητικό υγείας που να σε καλύπτει, και στην περίπτωση που ειχες πχ είδος CITES από διάσωση ή υιοθεσία χωρίς χαρτιά ή δαχτυλιδι θα εισαι για παντα παράνομος.

[automerge]1619480991[/automerge]

Πρέπει να κάνουμε πιο εμφανή την παρουσία μας μου φαίνεται 😛
 
Υπάρχει κάποιος δικηγόρος στην ομάδα;😄
Επίσης, κάτι που με προβληματίζει τα τελευταία χρόνια και ίσως μπορεί να απαντηθεί από κάποιον που έχει σχετική εμπειρία, πόσο εύκολο είναι να προσεγγίσεις κάποιον και να τον πείσεις να σου δώσει ένα πουλάκι που βλέπεις ότι στην ουσία το βασανίζει (γιατί ειλικρινά δεν ξέρω ακόμα και καταγγελία να γίνει αν θα ενδιαφερθεί κανείς); Δυστυχώς δεν το έχω τολμήσει ποτέ αλλά γνωρίζω πολλές περιπτώσεις που πρέπει να γίνει...υπάρχει κάποια συγκεκριμένη προσέγγιση;
 
@myr Συμφωνώ απόλυτα! Και χαίρομαι που βρήκα μερικούς ανθρώπους που είναι βαθιά ευαισθητοποιημένοι πάνω σε αυτό το θέμα. Α και άσχετο αλλά μιας και είπες για τις αεροπορικές εταιρείες...ναι και έχω δει και χειρότερη περίπτωση όπου επιτρέπουν (φυσικά) σκύλους, γάτες, μετά μια λέξη που δεν θυμάμαι (αλλά το έψαξα και μέσα σε αυτή συμπεριλαμβάνονταν και οι αλεπούδες!) και αρθρόποδα (αράχνες κλπ)! Που ήταν τα πτηνά (ή έστω παπαγάλοι και καναρίνια..γιατί θα ήταν όντως περίεργο να κουβαλάει κότες ή κανέναν στρουθοκάμηλο στο αεροπλάνο)? Πουθενά!

Οπότε αρχικά θα έλεγα να "ξεκινήσουμε" ενημερώνοντας όλα τα μέλη μου φόρουμ με κάποιο email...βέβαια εδώ δεν ξέρω πως ακριβώς θα γίνει..είναι κάτι που μπορούν να αναλάβουν μόνο οι δημιουργοί του..
Έπειτα θα μπορούσαμε εφόσον έχουμε οργανώσει μια ευρεία ομάδα κάνοντας μια έρευνα (ναι εδώ όντως θα χρειαστούμε κάποιο νομικό ή δικηγόρο) να καταλήξουμε σε ένα ιδανικό συμπέρασμα και με μία επιστολή ή κάτι(αν και με το κορωναϊό μόνο με επιστολή το βλέπω) να το κάνουμε θέμα σε όλη την Ελλάδα. Τέλος θα μπορούσαμε να "ενημερώσουμε" και τα κανάλια ώστε να μαθευτεί παντού...
Δεν ξέρω αν όλα αυτά ακούγονται αρκετά τρελά, αλλά πραγματικά βράζει το αίμα μου για αυτό το ζήτημα!😅
 
είναι κάτι που μπορούν να αναλάβουν μόνο οι δημιουργοί του
Όταν καταλήξει κάπου το θέμα μπορούμε να συζητήσουμε την υλοποίησή του. Να γνωρίζετε πάντως ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το PetBirds για να οργανώσετε δραστηριότητες για τέτοιο σκοπό. Επίσης, θα ήταν πιο πρακτικό να ανοίξετε ένα ξεχωριστό θέμα εδώ https://community.petbirds.gr/forums/Ερωτήσεις.3/ ως πρόταση που θα περιγράφει και θα ορίζει το πλαίσιο ώστε να φανεί έτσι στην πράξη και κατά πόσο υπάρχει ενδιαφέρον για μία τέτοια δραστηριότητα.
 
@Stavros Ωραία ευχαριστούμε πολύ! Αύριο θα ανοίξω ένα καινούργιο θέμα ώστε να μαζευτούμε όσοι ενδιαφερόμαστε για αυτή τη δράση😁...και θα έχω έτοιμο ένα μικρό σχέδιο😄
 
Ισχύει.. όμως οι φιλοζωικές δεν έχουν γενικά και κάποια αρμοδιότητα;
Οι φιλοζωικές-ΜΚΟ είναι μόνο για να παίρνουν τις επιδοτήσεις και να βάζουν και από καμία διαφήμιση για να δείξουν ότι ενδιαφέρονται και ότι κάτι κάνουν.
 
@MaryPoo
Όντως η δυσκολία να παρέμβεις χωρίς ο άλλος να σε δει ως γραφικό και να σε αγνοήσει ή ως επικίνδυνο και να εξαφανίσει το ζώο ειναι θέμα... Επίσης και καλά να πάνε όλα πρέπει να έχεις την δυνατότητα να το φιλοξενήσεις εσύ (ελλείψει καταφυγίου) χωρίς κίνδυνο για τα δικά σου κατοικίδια και την οικονομική δυνατότητα να το περιθαλψεις εφόσον χρειάζεται (έχω ακούσει πως στο Animal medical centre βοηθάνε αρκετά σε τέτοιες περιπτώσεις υιοθεσιών, ζωων σε ανάγκη κτλ). Προσωπικά είχα γείτονες (τελείως ασυνεννοητους) απέναντι με καημένο μπατζάκι σε μικροσκοπικό σκουριασμένο κλουβί, κρεμασμένο ριψοκινδυνα σε τοίχο με αγριοπουλια και γάτες να πηγαινοέρχονται... ζει ακόμα περιέργως. Δυστυχώς η μόνη παρέμβαση που κάναμε ήταν οταν το ειχε ξεχάσει έξω και άρχιζε θύελα, οποτε χτυπήσαμε κουδούνια, τους ξυπνήσαμε, τους μιλήσαμε ευγενικά και το μάζεψαν χωρίς πρόβλημα. Αλλά φοβηθήκαμε ότι αν πούμε κάτι παραπάνω για τις συνθήκες ή θα το έκρυβε κάπου να μην το ξαναδούμε (και αυτό το καημένο χαίρεται τόσο πολύ να βλέπει τα σπουργιτακια και να τους τραγουδάει, η μόνη του χαρά είναι) ή θα μας το πάσαρε και αυτό θα έχει στάνταρ ασθένειες από τα άγρια και δεν είχαμε ξεχωριστό χώρο και την δυνατότητα σοβαρής περίθαλψης. Το να μας σκυλοβριζαν θα ηταν σίγουρο βάσει του τύπου τους αλλά δεν πειράζει τόσο, αρκεί να μην απειλούσαν τα δικά μας ζωντανά.
Υπάρχουν δικηγόροι που ασχολούνται πολύ με φιλοζωικές ομάδες και υποστηριζουν σημαντικά. Δεν γνωρίζω ομως κάποιον προσωπικά.
Τωρα σχετικά με την ευζωία των ζώων και τις συνθήκες εκτροφής-διατήρησης τους γνωρίζω τα θεωρητικά ως ζωοτεχνης αλλά δεν ξερω μέχρι πού καλύπτονται πρακτικά νομικά.

Τωρα για τις φιλοζωικές δεν είναι όλες ΜΚΟ με χρηματοδοτισεις κτλ αλλά θέλει σιγουρα ενα ψάξιμο. Το βασικό είναι ότι εξειδικεύονται σε γατοσκυλα μόνο...
[automerge]1619524076[/automerge]
Ή σε ιπποειδή αντίστοιχα καναδυό.

Οποτε χρειάζεται να δημιουργηθεί κάτι για πτηνά ή εξωτικά ζωα γενικα.
 
Πρέπει οπωσδήποτε να δραστηριοποιηθούμε για αυτό το θέμα και ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι εδώ που τους νοιάζει πραγματικά για όλα τα πτηνά και όχι μόνο για τα δικά τους. Επίσης τις τελευταίες μέρες πήγα σε διάφορα pet shop (στον Βόλο) και είδα αρκετά χαλιά εικόνες ,όπως για παράδειγμα να έχουν τουλάχιστον 20 budgie σε ένα μικρό και βρώμικο κλουβί που μερικά από το πουλάκια ήταν και άρρωστα.Ή σε ένα άλλο το ΖΩΟΦΙΛΙΑ είχε τα καναρινάκια σε υπερβολικά μικρά κλουβιά και ένα κοκατίλ το οποίο ζούσε σε άθλιο περιβάλλον:

40037.jpg
 
@Semina A Πραγματικά θλιβερή εικόνα και δυστυχώς συναντάται πάρα πολύ συχνά.😥
@myr Όσον αφορά την δημιουργία καταφυγίου παπαγάλων ή γενικά ωδικών πτηνών για να πω την αλήθεια ήταν η αρχική μου σκέψη🤗...αλλά θα ακουγόταν πάρα πολύ περίεργο οπότε κιόλας δεν το έθεσα καθώς είναι κάτι που δεν γίνεται έτσι απλά😐...Οπότε αν αρχικά ευαισθητοποιήσουμε την πολιτεία και τους ανθρώπους γενικότερα( ώστε επιτέλους να αναγνωριστούν τα δικαιώματα αυτών των πτηνών), που ξέρεις μπορεί να επόμενα χρόνια να δημιουργηθούν καταφύγια παπαγάλων και στην Ελλάδα🙄😆😁. Όπως προανέφερα αύριο θα ανοίξω ένα καινούριο θέμα για να ξεκινήσουμε δυναμικά αυτή τη δράση!🎉
 
Δυστυχώς δεν είναι μόνο τα pet shop και δυστυχώς δεν είναι μόνο τα πτηνά… ψάρια ερπετά, χαμστερ, κουνελάκια κλπ. και αυτά στις ίδιες καταστάσεις βρίσκονται...😔 Ακόμα και σε pet shop που υποτίθεται ότι ειδικεύονται σε πτηνά υπάρχουν 3 κοκατιλ σε ένα μικρό στρογγυλό κλουβί, κοκατου σε ένα πολύ μικρό κλουβί με μόνο ένα παιχνίδι (τουλάχιστον υπάρχει και αυτό🙄) κ.λπ. … 😥
 
Παντως παιδια να εχουμε στο πισω μερος του μυαλου μας οτι αυτο που οριζει ο νομος ισως δεν απεχει σε πολλες περιπτωσεις με τις εικονες που βλεπουμε πιο πανω.
Πολλες φορες το πνευμα και το γραμμα του νομου δεν συναντιονται απολυτα και πολλες φορες ερχονται σε ευθεια αντιπαραθεση με την δικη μας λογικη και σκεψη.

Οσοι εχουν δει εγκαταστασεις με πουλερικα για αυγοπαραγωγη /παραγωγη κρεατος ή εγκαταστασεις με γουρουνια καταλαβαινουν τι εννοω.
 
Καλησπέρα στη παρέα. Πηγαίνοντας μερικές φορές στο Petsupermarket (λόγω καραντίνας επειδή είναι κοντά αλλιώς σιγά μην πήγαινα) θέλω να επιβεβαιώσω την άθλια εικόνα των πτηνών ειδικά των καναρινιών και μου δημιουργήθηκε πολλές φορές και εμένα η απορία αν υπάρχει κάποιος τρόπος καταγγελίας. Φυσικά αν είναι μεμονωμένη καταγγελία δεν νομίζω να γίνει τίποτα δυστυχώς. Δεν γίνεται να ζουν σε αυτές τις συνθήκες. Ας επιδιώξουμε να γίνονται παραγγελίες στα πτηνά πάρα να έχουν τόσα ζωντανά στα κλουβιά στοιβαγμένα.
 
Back
Top