Αναπαραγωγή Κανάρα έκανε αυγό στον πάτο και κάθεται σε μια γωνιά του κλουβιού

ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ

PB New Member
Εγγραφή
31 Μαϊ 2020
Μηνύματα
256
Πόλη
Αιτωλοακαρνανία
Καλησπερα και παλι.
Σημερα το πρωι,βρηκα ενα αυγουλακι στη σχαρα του κλουβιου.
Η Ρικα ηταν ευδιαθετη οπως καθε φορα... Κελαηδησε... Πλυθηκε...επεσε με τα μουτρα στο μαρουλι που της εβαλα.
Ομως εδω και μια ωρα,καθεται σε μια γωνια του κλουβιου και δεν κουνιεται. Οταν πλησιασαμε το κλουβι, δεν αντεδρασε καθολου...δεν πεταξε καν στις πατηθρες οπως συνηθως.
Συμβαινει κατι;Επρεπε να εχω κανει κατι το πρωι λογω του αυγου, που δεν εκανα;Ειναι κατι που πρεπει να κανω απο δω και περα;Εχω πολυ στενοχωρηθει. Δεν θελω να σκεφτομαι οτι θα παθει κατι! 😔
 
@ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ Να το και το αυγουλακι 😊 το πεταξες; Ή το αφησες μεσα στο κλουβι; Παρακολουθησε την μηπως εχει κι αλλο αυγο απο κατω της ή ετοιμαζεται και για αλλο! Ακομα καθεται κατω στο κλουβι;
 
@ΜΑΡΙΑαα Δεν μπορω να καταλαβω. Δεν εχει χασει φτερακια. Το φτερωμα της ειναι οπως παντα.
[automerge]1594980317[/automerge]
@Elli Το πηρα και το πεταξα. Καπου το ειχα διαβασει οτι ετσι επρεπε να κανω. Εχει μια ωρα κατω. Τα παιδια με ειδοποιησαν. Δεν ειμαι σπιτι. Η κορη μου πλησιασε το κλουβι και η Ρικα δεν αντεδρασε καθολου.

20200717_124816.jpg
 
@Elli τα αβγά τα γεννάνε κάτω ή από την πατήθρα; Νομίζω διάβασα ότι βάζεις φωλιά την αφήνεις να τα γεννάει εκεί και μετά τα μαζεύεις.
[automerge]1594982911[/automerge]
@ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ είναι νωρις νομίζω ακόμα για να καταλάβεις! Περιμένουμε γνώμες... αλλά θυμάμαι ο κ. Μάκης @mgerom είχε αναφέρει σε μια συζήτηση ότι βάζεις φωλιά να κάνει εκεί όλα τα αβγουλακια και μετά τα βγάζεις όλα μαζί.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@ΜΑΡΙΑαα Ειχε αναφερει πραγματι κατι για φωλια. Ζητησα περισσοτερες διευκρινησεις γιατι δεν εχω εμπειρια,τι βηματα πρεπει να ακολουθησω κλπ αλλα δεν ελαβα απαντηση απο καποιο μελος πιο εμπειρο οποτε και για να μην ενοχλω και συνεχεια με τις ερωτησεις μου το φορουμ, δεν το συνεχισα.
[automerge]1594983315[/automerge]
@Elli Δεν το βλεπει ηλιος εκεινο το σημειο Ελλη μου.
Μηπως γνωριζεις... Αν κανει και αλλο αυγο, πρεπει να παρω φωλια και ο,τι αλλο χρειαζεται ή ειναι αργα?
 
@ΜΑΡΙΑαα Αν δεν υπαρχει φωλια πανε και τα κανουν κατω στο κλουβι ή σε γωνια ή σε ταΐστρα ή στην αυγοθηκη! Δεν γινεται να ειναι πανω στην πατηθρα και να κανει το αυγο με το υψος που θα πεσει θα σπασει! Τωρα στο θεμα της φωλιας που επρεπε να μπει ή να μην μπει η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι δεν μπορει η φωλια να υπαρχει συνεχεια γιατι η καναρα διεγειρει το ενστικτο της να κανει αυγα οταν βλεπει την φωλια συν με τον οιστρο της!υπολογισμο κανουμε ποτε περιπου θα κανει το αυγο και αν υπαρχει ο υπολογισμος αυτος (αν βλεπουμε την καναρα οτι ειναι πυρωμενη τοτε ναι βαζουμε φωλια ή οχι οπως θελει ο καθενας)οποτε δεν μπορουμε να βαζουμε την φωλια συνεχεια μεσα στο κλουβι! Ειναι η γνωμη μου αυτη!ισως κανω λαθος ομως! Οι πιο εμπειροι θα μας πουνε τι μπορει να συμβαινει 😊
[automerge]1594984106[/automerge]
@ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ μπορει να κανει μπορει και να μην κανει αλλο αυγουλακι! Εγω ειμαι της γνωμης να μην βαλεις γιατι ειναι που ειναι πυρωμενη θα αρχισει και δεν θα σταματαει! Τωρα αλλιως τα βλεπω εγω αλλιως οι πιο εμπειροι που ξερουν ακριβως τι πρεπει να γινει!
 
βάζεις φωλιά να κάνει εκεί όλα τα αβγουλακια και μετά τα βγάζεις όλα μαζί.
Αυτό γίνεται όταν η κανάρα πάει σε δεύτερη γέννα και ξέρεις περίπου πότε θα γεννήσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα κάνει αυγά, ούτε μπορείς όπως είπε η @Elli να έχεις συνέχεια την φωλιά στο κλουβί🙂👍Παρ'όλα αυτά αφού έκανε το πρώτο της αυγό πρέπει @ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ να κάνεις αυτό που είπες.

να παρω φωλια και ο,τι αλλο χρειαζεται
Θα της βάλεις μια φωλιά με λίγο νήμα. Αύριο πιθανώς να κάνει κι'αλλο αυγό και μπορεί να σταματήσει εκεί, ή μπορεί να φτάσει στα 5.
Τώρα για το ότι κάθεται κάτω, από την μια είναι φυσιολογικό. Έχει στρεσαριστει λίγο, γι'αυτό. Από την άλλη φοβάμαι μήπως έχει δυστοκία, κάτι πολύ αυθαίρετο γιατί το καναρινακι σου δεν παρουσιάζει τα συμπτώματα της δυστοκίας.
Διάβασε εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Δυστοκία-των-πτηνών.2759/
Όπως και να'χει εσύ πρέπει:
α) Αν έχεις αλλά αρσενικά πουλιά, να την απομακρύνεις οπωσδήποτε από αυτά.
β) να της βάλεις φωλιά και νήμα για να συνεχίσει να γεννά τα αυγά της.
γ) Αν δεν βάζεις αυγό, να συνεχίσεις να μην βάζεις, και αν βάζεις να το κόψεις γιατί δεν βοηθά στο να σταματήσει όλο αυτό, αλλά αντίθετα πυρωνει περισσότερο.
δ) Να βάλεις οποιαδήποτε μέσα στο κλουβί σουπιοκοκαλο για να βοηθήσει τον οργανισμό της να φτιάξει το κέλυφος των αυγών.
ε) Να την βάλεις σε ένα σταθερό σημείο χωρίς να την ενοχλείς.

Γενικά δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Σχεδόν όλα τα θηλυκά, αν πυρωσουν γεννούν αυγά στον πάτο του κλουβιού.
 
Δεν είναι κάτι ανησυχητικό Αθηνά. Είναι πειρωμένη και με το να κάθεται στον πάτο είναι σαν να κάθεται στην φωλιά της. Μέχρι να ξεπυρώσει εκεί θα την βλέπεις.
Κόψε αυγό/αυγοτροφή και λαχανικά για λίγες μέρες. Επίσης αν είναι εύκολο να μετακινήσεις κάπου αλλού το κλουβί για να αποπροσανατολιστεί λίγο. Και μπάνια φυσικά.
 
Ομως εδω και μια ωρα,καθεται σε μια γωνια του κλουβιου και δεν κουνιεται.
Είναι φυσιολογική συμπεριφορά, θεωρεί την γωνία φωλιά της.
Η διατροφή της πρέπει να είναι λιτή με σπόρους και λαχανικά.
Το πρωινό μπανάκι είναι υποχρεωτικό.
Το κλουβί καλό θα είναι να τοποθετηθεί σε σκιερό και δροσερό σημείο που δεν θα ακούει αρσενικά.
Αλλάγές στις πατήθρες και γενικότερα στην διάταξη του κλουβιού θα την αποθαρρύνουν από το να συνεχίσει να κάνει αυγά.
Αλλαγές στην θέση τοποθέτησης του κλουβιού επίσης μπορούν να βοηθήσουν (πάντα μακρυά από αρσενικά).

Αν κάνει και αύριο αυγό τότε καλό θα είναι να μπεί μια εσωτερική φωλιά με τσόχα κοντά στο σημείο που κάθεται, θα κάνει τα αυγά της και όταν ολοκληρώσει την σειρά της θα αρχίσεις κάθε μέρα να αφαιρείς και ένα μέχρι το τελευταίο που θα αφαιρέσεις και την φωλιά.
Στα δικά μου κορίτσια εφάρμοσα αυτά που γράφω στην πρώτη παράγραφο με καλά αποτελέσματα, το πιο βασικό είναι να μην ακούει τα αρσενικά.
 
α) Αν έχεις αλλά αρσενικά πουλιά, να την απομακρύνεις οπωσδήποτε από αυτά. Δεν εχω αλλο καναρινι.
β) να της βάλεις φωλιά και νήμα για να συνεχίσει να γεννά τα αυγά της. Θα γινει σημερα αυτο.
γ) Αν δεν βάζεις αυγό, να συνεχίσεις να μην βάζεις, και αν βάζεις να το κόψεις γιατί δεν βοηθά στο να σταματήσει όλο αυτό, αλλά αντίθετα πυρωνει περισσότερο. Εβαλα χτες. Το σταματαω.
δ) Να βάλεις οποιαδήποτε μέσα στο κλουβί σουπιοκοκαλο για να βοηθήσει τον οργανισμό της να φτιάξει το κέλυφος των αυγών. Εχω ηδη
ε) Να την βάλεις σε ένα σταθερό σημείο χωρίς να την ενοχλείς. Πρεπει να ειναι σκοτεινο; Ή απλα ησυχο, να μην διερχεται κοσμος απο εκει?
 
@Elli αυτό για τη φωλιά είχε αναφερθεί τότε που νόμιζε πως είναι αρσενικό και για να κελαηδίσει της έβαζε να ακούει αρσενικά κελαηδίσματα και αυτή πύρωσε η καημένη. Οπότε η συμβουλή ήταν τότε να μπει φωλιά! Ευτυχώς όμως που είναι μόνο αυτό και διορθώνεται! 🙂👍
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Οταν λες 'υποχρεωτικο μπανιο'? Της εχω μπανιερα και γνωριζει και κανει μονη της. Το υποχρεωτικο σημαινει πως αμα δεν μπει το πρωι, θα πρεπει να την βρεξω εγω?Δεν θα τη ταραξω ετσι;
 
@ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ στην ερώτηση που μου έκανες στο post #16, για το που θα τοποθετηθεί το κλουβί απάντησε ο κύριος Γιάννης.
Το κλουβί καλό θα είναι να τοποθετηθεί σε σκιερό και δροσερό σημείο που δεν θα ακούει αρσενικά.
Κάνε όσα σου είπαν και τα εμπειρότερα από εμένα μέλη, ποιό πάνω και θα πάνε όλα καλά 😉👍
 
@Liakos18 Ναι. Ειδα κι εγω την απαντηση του, αφου ειχα γραψει τη δικη μου. :)
Ερωτηση αλλη. Διαβαζα τωρα το αρθρο για τη δυστοκια. Χρειαζεται να παρω σταγονες ασβεστιου να υπαρχουν just in case? Και εαν ναι...βρισκω στα κλασσικα φαρμακεια?
 
Back
Top