Ασθένειες Κανάρα με πιθανό εγκεφαλικό

georgekouk

PB Member
Εγγραφή
6 Φεβ 2007
Μηνύματα
336
Πόλη
Κιάτο
Καλημέρα φίλοι.
Έχω μία κανάρα οπάλ κόκκινο μωσαικό που :
-
Ηλικία Πουλιού: 2 ετών
Φύλο: Θηλυκό
Χώρος Εκτροφής (εσωτερικός ή εξωτερικός): Εσωτερικός
Θερμοκρασία Χώρου: Σταθερή 20-21 βαθμούς Κελσίου
Ημερομηνία Απόκτησης του Πουλιού: 11ος 2007
Ημερομηνία Εμφάνισης Συμπτωμάτων: 1 μήνας
Διατροφή: Μείγμα σπόρων super, για χρώματος από kiklos, grit, Μπρόκολο, Μήλο.
Αξιολόγηση Περιττωμάτων: Φυσιολογικά
Αναπνοή (συριγμοί, δύσπνοια κλπ): Κανονική
Κινητικότητα: Μέτρια ειδικά τις τελευταίες 3-4 μέρες.
Τρέφεται Κανονικά: Ναί, επιλέγει περισσότερο λιπαρούς σπόρους.
Συμπτώματα (αναλυτική περιγραφή): Κατά καιρούς έγερνε ελαφρώς το κεφάλι δεξιά, ενώ ήταν σε ζευγαρώστρα και είχε φτειάξει φωλιά, ξαφνικά την παράτησε, και από τότε 25-30 ημέρες, δεν είχε διάθεση παρά μόνο για τροφή και νερό, πέταγε δε κανονικά, κι ακόμα πετάει, από πατήθρα σε πατήθρα, αλλά είχε και διαστήματα ακινησίας είτε πάνω στην πατήθρα, είτε για λίγο όμως στο πάτωμα.
Προηγηθείσα Θεραπεία: Πρό 2 μηνών ιβερμεκτίνη, πρό 15 ημερών ανθελμυνθικό, και πρό 10 ημερών για 2 ημέρες Baytril 0,05% αντιβίωση. Χθές χορήγησα ιβερμεκτίνη πάλι αλλά σε spot on, στο σβέρκο. Όλες οι χορηγήσεις έγιναν με σειρά, με ταυτόχρονη χορήγηση πολυβιταμινών, στα ενδιάμεσα χρονικά περιθώρια χορηγούσα και προβιοτικά, ιχνοστοιχεία, ηλεκτρολύτες, κλπ, όλα στις προβλεπόμενες δόσεις, κλπ.
Καραντίνα (έχει τεθεί ή όχι): Από 20ημέρου.
Παρατηρήσεις: Το τελευταίο 4ημερο έχει "καρίνιασμα", αλλά δεν φαίνεται τίποτα άλλο μή φυσιολογικό, ούτε στο συκώτι, ούτε στα έντερα, κλπ. Νερό πίνει κανονικά. Το μόνο που κάνει είναι να γέρνει το κεφάλι περισσότερο μέρα με την ημέρα, και λόγω του ότι βλέπει υπό γωνία χάνει μερικές φορές τον προσανατολισμό της. (Γυρνάει γύρω από τον άξονά της μέχρι να εστιάσει που θέλει να πάει).
-
Την εξέτασε και ο φίλος μου ο Ερρίκος (κτηνίατρος), και από χθές της δίνω στο νερό βιταμίνη Ε, και Σελήνιο, γιατί πιθανολογεί κι αυτός ότι αφού έγινε όλη αυτή η γενική θεραπεία, από εμένα, και κατά τα λοιπά, πλήν των υπολοίπων μή φυσιολογικών συμπτωμάτων που παρουσιάζει, τείνει κι αυτός πρός τη διάγνωση του εγκεφαλικού επεισοδίου. (Και γι αυτό μου είπε να της χορηγήσω βιταμίνη Ε και Σελήνιο, για να βοηθηθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα.)
Να σας πώ δε ότι συνεχίζει να μου τιτιβίζει όταν είμαι κοντά της.
Το κακό είναι ότι το κεφάλι μέρα με την ημέρα κατεβαίνει και πιό κάτω και στρίβει σχεδόν σε αντίστροφη ακριβώς θέση από την φυσιολογική.
Σε έλεγχο δε δια της ψηλάφησης, δεν έδειξε να πονάει κάπου στο σώμα της ή να αντιδρά σε ελαφρές πιέσεις σε όλο το κορμί της, και ιδιαίτερα στο δεξιό μέρος της.

Παρακαλώ πολύ όσους έχουν την εμπειρία ή την γνώση μέσω βιβλιογραφίας, που εγώ δυστυχώς δεν έχω, και βάσει των συμπτωμάτων που ανέφερα, ας εκφράσουν την άποψή τους.
 

Συνημμένα

  • P4080910_edited.webp
    P4080910_edited.webp
    20,7 KB · Προβολές: 576
  • P4080912_edited.webp
    P4080912_edited.webp
    29,9 KB · Προβολές: 485
  • P4080913_edited.webp
    P4080913_edited.webp
    26,4 KB · Προβολές: 567
Δυστυχώς δεν γνωριζω τι συμβαινει με την καναρα σου, αλλα περαστικα

τονι
 
  • Like
Αντιδράσεις: Themis
ιδέα δεν είχα οτι μπορούν να πάθουν εγκεφαλικό τα καναρίνια... Περαστικά στο πουλάκι σου!
 
Γιωργο δες αυτο Winged Wisdom Pet Bird Magazine - Seizures In PetBirds καιδιαβασε για avian seizures. Πιστευω οτι πρεπει να κοψεις πρωτεινες (να ειναι χαμηλα το πουλακι( χωρις περκες). Με ανησυχει το πληθος των ουσιων που εχεις δωσει στην προσπαθεια(πουκαταλαβαινω-εχω κανει επισης τα ιδια λαθη)να σωσεις το πουλακι. Με το τιτιβισμα σου λεει τοπροβλημα του,ξερει οτι το αγαπας... Πιασε το πουλακι αναμεσα στα ποδαρακια του(περιπου εκει που βλεπουμε αν εχει γεννησει ή οχι )πιεσε ελαφρα αν τιναχτει ακουσια εστω και λιγο επανελαβε την δοκιμη, σιγουρα ειναι νευρικης φυσεως το προβλημα του χωρις να αποκλειεται καθολου να συνηπαρχει προβλημα μεταβολισμου διαβασε και αυτα που λεει ο Ορεστης για τοθεμα μεταβολισμος και φαρμακα, συγνωμη που σου γραφω ετσι χαλια, γιατι πρεπει να φυγω αλλα μολις ερθω θα σου πωπερισσοτερα, δυστυχως εχω καποια εμπειρια με το θεμα. Λοιπον Γιωργο φυσικα το σκεπτομαι συνεχεια και διαβαζοντας τις υπολοιπες απαντησεις που εχεις πρεπει να σου πω οτι θεωρω το μηνυμα του Αποστολου πολυτιμο, σε σενα μενει να σκεφτεις καλα και ναθυμηθεις οσα περισσοτερα συμπτωματα μπορεις και οσο το δυνατον πιο αντικειμενικα εκει ειναι το κλειδι. Διαβαζοντας το σκεφτομαι και την ψευδοπανωλη αλλα παλι δεν εχεις σημαδια χωλοτητας, παραλυσης.. Οι φωτο δεν δειχνουν το στριψιμο του κεφαλιου, το εχεις μεσα. Θα προσπαθησω να στειλω μια αντιστοιχη φωτο μολις μπορεσω. Μακαρι να αλλαξει η κατασταση, γιατι δεν του δινεις λιγες σταγονες, χυμο τσουκνιδας... Να ενισχυσεις το ανοσοποιητικο του συστημα.
 
Ωτιτιδα και λοιμωδης ωτιτιδα
συμτωματα
το πουλι γερνει το κεφαλι αριστερα η δεξια αναλογα με το αυτη που εχει προσβληθει. σε οξειες περιπτωσεις ο πονος οδηγει σε στρεψαυχενισμο.
παρατηρουνται ανησυχια δυσκολια στην κινηση ιλιγγοι ζαλαδες και μια κολωδης ουσια η οποια συγκολλα τα μικρα φτερα γυρω απο την οπη του ακουστικου πορου.
παρομοια συμπτωματα εμφανιζονται και σε περιπτωσεις τραυματισμου του ακουστικου πορου αλλα και σε καλοηθη η κακοηθη νεοπλασματα
Μαλακυνση του εγκεφαλου
συμπτωματα
παρατηρειται κινητικη αταξια πτωση προς τα πισω στιριξη στους ταρσους και στις φτερουγες στριψιμο του λαιμου και της κεφαλης και εντονος αποχρωματισμος του δερματος των ταρσων και των μεταταρσιων
αβιταμινωση Ε
συμπτωματα
ιδια με την προηγουμενη ασθενεια
αλλα αιτια που προκαλουν βλαβες στον εγκεφαλο
1. Τραυματα
2. Δηλητηριασεις
3. Βακτηρια σαλμονελλες στρεπτοκοκκοι φυματιωση χλαμυδιες
4. Ιος ψευδοπανωλης
5. Μυκητες ασπεργιλλος
6. Μεταβολικα νοσηματα ανεπαρκεια Α και Ε και η υπασβεστιαιμια
7. Νεοπλασιες
8. Κακη αιματωση του εγκεφαλου απο διογκωμενο θυρεοειδη αδενα η σε δυσλειτουργια της καρωτιδας λογω εναποθεσης αλατων ασβεστιου στα τοιχωματα της.
τατσιραμος ασθενειες των καναρινιων
ιορδανιδης παθολογια των πτηνων αναψυχης
 
Εάν η διάγνωση του φίλου σου είναι σωστή,το σελήνιο και η βιταμίνη Ε είναι ότι το δυνατόν καλύτερο μπορείς να παρέχεις απο κει και πέρα θα σου πρότεινα να συμπληρώσεις και βιταμίνη Β , βοηθάει στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών και επίσης καρδιακών συμπτωμάτων.
 
Μακάρι να γίνει σύντομα καλά!
Κρίμα τόσο όμορφο πουλάκι..☹

Βtw, ούτε και εγώ ήξερα ότι τα καναρίνια μπορούν να εμφανίσουν ωτίτιδα. 😡
 
Φίλε μου αν και η εμπειρία μου με τα πουλιά είναι σχετικά μικρή, όπως μου περιγράφεις τα συμπτώματα που έχει το πουλί μου θυμίζει κάτι γνώριμο. Έαν το πουλί συνεχίσει να γέρνει τον λαιμό του προς αντίθετη θέση με το κανονικό, δηλαδή προς τα πίσω και γυρίζει το κεφάλι του περίεργα σε σχέση με την κανονική κίνηση, την έχω ξαναδεί αυτή την ασθένεια σε περιστέρια. Πριν αρκετά χρόνια είχα περιστέρια ΒΟΥΤΕΣ και ένα απο αυτά είχε παρουσιάσει αυτά τα συμπτώματα. Είναι κάποια ασθένια γνωστή στους περιστεράδες και υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο γιαυτή που το ρίχνεις στο νερό. Απλά απο ότι θυμάμαι το φάρμακο είναι σχετικά ακριβό, τότε έκανε γύρω στις 7 χιλιάδες δραχμές, άλλα θεραπεύει το πουλί. Δεν θυμάμε πως ακριβώς λέγεται αλλά εάν ρωτίσεις κάποιον που έχει περιστέρια σίγουρα θα το ξέρει... Καλή αποθεραπεία και μακάρι να πάνε όλα καλά...
 
ακριβως ετσι ηταν και εμενα η καναρα μου οταν επινε νερο μεσα στο οποιο ειχα βαλει σταγονες για το αναπνευστικο (δεν θυμαμαι ποιες)μολις της εκοψα μετα απο λιγες μερες συνηρθε.
 
PPIPHS ΠΡΟΣΟΧΗ

Φιλε Γιωργο θα σου προτεινα να προσεξεις τα λεγομενα του PPIPHS γιατι εχουν βαση. Τι θελω να πω, τα συμπτωματα αυτα τα αντιμετωπιζουν οσοι εχουν περιστερια και μιλαμε για την λεγομενη ΤΡΕΛΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ, στην αρχη παρατηρουμε τα πουλια να κοιταζουν περιεργα κανοντας πολες φορες πληρη στροφη του κεφαλιου και κοιταζοντας πανω κατω. Επειτα σε προχωρημενο σταδιο περπατανε κανοντας κυκλους και χανουν την ισοροποια τους. Η συμπεριφορα οσο αναφορα την τροφη και το νερο ειναι φυσιολογικη τρωνε και πινουν δεν εχουν οργανικο προβλημα με εντερικα η΄αλλη αρρωστια. Κανουν προληπτικα εμβολια της Νατουραλ τωρα πως το αντιμετωπιζουν σε αυτο το σταδιο δεν το γνωριζω καλο θα ητανε να ρωτησεις περιστεραδες που εχουν δει αυτο που περιγραφεις ειναι οι μονοι που θα σε βοηθησουν γιατι τους συμβαινει συχνα.
Ειναι παρα πολυ ασχημο συναισθημα να προσπαθεις να σωσεις ενα καναρινι και να μην μπορεις να τα καταφερεις. Ελπιζω με την βοηθεια ολων να τα καταφερεις.
Βασιλης EV08
 
Σας ευχαριστώ πολύ όλους σας, τόσο για το ενδιαφέρον, όσο και για τις προτάσεις σας.
Σε συνεννόηση με τον Ερρίκο του άρχισα θεραπεία με sulfatad που περιέχει trimethoprim sulfa, όπως λέει το άρθρο που με παρέπεμψε ο Μάκης. Συνεχίζω την βιταμίνη Ε και το Σελήνιο και δίνω και σύμπλεγμα βιταμινών Β, που λέει ο mortal1, (Γιώργος).
Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να έρθω σε επικοινωνία με περιστεράδες γιατί απλά δεν γνωρίζω κανέναν.
Ο Ερρίκος θα ρωτήσει αύριο πρωί τον αντιπρόσωπο της chevita για να βρούμε κάποια άκρη με περιστεράδες ή με το απαραίτητο και σωστό φάρμακο που πρέπει, όπως λεει ο PPiphs.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ό,τι μου λέτε το αποδέχομαι, το συζητώ με τον κτηνίατρο, και αφού σύμφωνα με την κλινική και εν γένει κατάσταση του πουλιού χρήζει εφαρμογής, το εφαρμόζω. Δεν είμαι σε κατάσταση πανικού αλλά πάνω απ' όλα θέλω να κερδίσω τόσο την καλή υγεία της κανάρας, όσο και την εμπειρία και την ανακάλυψη της ασθένειας, έτσι ώστε μετά να την μοιραστώ μαζί σας.
Φράνια της είχα δώσει επί 4 ημέρες μέχρι και χθές το livimun της chevita για την τόνωση του ανοσοποιητικού της συστήματος.
 
Φιλε Γιωργο τα παιδια σου μιλανε για την ψευδοπανωλη. Θα παραθεσωκαποια πραγματα που διαβαζω απο την παθολογια περιστερας του Ι. Τουλια 1η εκδοση 1/1995. Παραμυξοιωση-Ψευδοπανωλη. Η ασθενεια των περιστεριων ειναι στενα συνδεδεμενη με τον ιο της ψευδοπανωλης των ορνιθων. Ο ιος μεταδιδεται αμεσα με απευθειας επαφη η εμμεσα με τη μολυσμενη σκονη η οποια μεταφερεται επισης με τα εντομα(μυγες κουνουπια)τρωκτικα και τους ανθρωπους. Στα προσβεβλημενα περιστερια τα πρωτα συμπτωματα εμφανιζονται με μεγαλυτερη καταναλωση νερου και υδαρη περιττωματα. Συντομα παρουσιαζουν σημαντικες νευρικες ανωμαλιες οπως παραλυση, στροφη λαιμου, αυξημενη δειλια και τυπικες στριφογυριστες κινησεις του σωματος. Θα συνεχισω αν νομιζεις οτι χρειαζεται.συνεχεια Για να μπορεσετε να ανιχνευσετε την αρρωστια σε καποιο αρχικο της σταδιο και να δειτε τις χαρακτηριστικες αυτες νευρικες ανωμαλιες, πρεπει να προκαλεσετε καποιο ερεθισμα. Μπορειτε να τοποθετησετε περιστερι που υποπτευεστε σε μια ασυνηθιστη θεση για παραδειγμα στα πλαγια ή αναποδα με το στηθος να βλεπει στον ουρανο και η πλατη στο εδαφος ή να το τρομαξετε με το χτυπημα του χεριου. Τα περιστερια τα οποια πασχουν απο παραμυξοιωση δεν ειναι σε θεση να ελεγξουν το αντανακλαστικο του πεταγματος σε περιπτωσεις φοβου και πετανε ειτε προς τον τοιχο ειτε με αναποδογυρισματα. Χαρακτηριστικα ειναι τα συμπτωματα κατα την ωρα του φαγητου. Προσπαθουν να τσιμπισουν τους καρπους αλλα λιγο πριν τους φτασουν το κεφαλι τους τιναζεται στα πλαγια. Στην συνεχεια τιναζουν το κεφαλι τους προς τα πισω και μπροστα. Απο τις10 προσπαθειες μονο στην μια ο καρπος θα καταληξει στο στομα του περιστεριου μετα απο μια νευρικη κινηση, αλλα και παλι μερικες φορες τον χανει οταν γυριζει το κεφαλι του προς τα πισω. Σε προχωρημενες περιπτωσεις η εισαγωγη νερου και φαγητου γινεται σχεδον αδυνατη. Απο τα φανερα προσβεβλημενα μερικα πεθαινουν αμεσως, πολλα ζουν αλλα δεν εξελλισσονται σωστα, ενω πολλες απο τις νευρικες αλλοιωσεις παραμενουν για ολη τους την ζωη. Σε σπανιες περιπτωσεις παρατηρειται πληρης θεραπεια.Αν το περιστερι προσβληθει απο τον ιο θα δημιουργησει αντισωματα μεσα σε 2ή 3 εβδομαδες.Αυτα μπορουν να ανιχνευθουν μονο σε ειδικα εξοπλισμενα εργαστηρια με δειγματα αιματος. Ενα θετικο τεστ αντισωματων απλα σημαινει οτι υπαρχει η αρρωστια, αλλά δεν λεει τιποτα για την παρουσα κατασταση της αρρωστιας. Ο παθογονος ιος μπορει να ανιχνευθει στο πουλι απο την 4η μεχρι την10η ημερα μετα την μολυνση. Για τον σκοπο αυτο ζωντανα περιστερια ή περιστερια που εχουν πεθανει προσφατα στελνονται σε εργαστηριο. Εφοσον τα περιστερια παρουσιασουν νευρικα συμπτωματα πρεπει να εξεταστουν ωστε να διαπιστωθει αν ειναι σαλμονελλωση( παρατυφος)ή παραμυξοιωση. Η Εκδηλωση της παραμυξοιωσης θα παρει 2 ή 3 εβδομαδες, ενω ή εκδηλωση της σαλμονελλωσης μονο μερικες μερες.Αν διαπιστωθει σαλμονελλωση, η θεραπεια πρεπει να αρχισει αμεσως.Ωστοσο. το τεστ για την υπαρξη παραμυξοιωσης πρεπει να συνεχιστει, ειδικα οταν το πουλι δεν ανταποκρινεται ακριβως στη θεραπεια της σαλμονελλωσης. Παρομοιες περιπτωσεις..Ανωμαλιεςή βλαβες του κεντρικου νευρικου συστηματος που μας δινουν συμπτωματα"τρελας" μπορουν επισης να εμφανιστουν κυριως στα τελικα σταδια δηλητηριασηςή σαλμονελλωσης ή μυκοτοξινωσης απο καταναλωση χαλασμενης τροφης. Η διαφοροποιηση γινεται μονο εργαστηριακα, με την απομονωση του ιου. Σε πολλες περιπτωσεις υπαρχει ταυτοχρονα στον περιστερωνα προσβολη απο παραμυξοιο και σαλμονελλα, αφου η προσβολη απο τον ιο ανοιγει την πορτα σε διαφορα αλλα μικροβια. Αλλες κοινες μεταδοτικες αρρωστιες οπως η τριχομοναδωση, η κοκκιδιωση καθως και παρασιτισμοι απο σκουληκια ελαττωνουν την αντισταση των πουλιων.Ακομα και αν αυτες ειναι λανθανουσες βοηθουν την εγκατασταση του ιου. Τα μετρα που πρεπει να ληφθουν σε εκδηλωση ή υποψια χωριζονται σε τρεις κατηγοριες.Περιπτωση1η Γενικα μετρα σε περιπτωση υποψιας της αρρωστιας.. Πρεπει να ληφθουν προληπτικα μετρα που καθυστερουν ή προλαμβανουν την εξαπλωση, μεχρι να ξεκαθαρισει η κατασταση. Το πιο σημαντικο μετρο ειναι να προσδιοριστει η αιτια της αρρωστιας. Για το σκοπο αυτο πρεπει να γινουν τα εργαστηριακα τεστ που αναφερθηκαν. Να θεραπευθουν αμεσως ολες οι αρρωστιες που ανιχνευθηκαν παραλληλα με τον ιο. Να απομακρυνθουν τα πουλια με εμφανη σημαδια(διαρροια, νευρικες ανωμαλιες)Χορηγηστε αμεσως LIVIFERM(1 FAK. 5 GR. σε 2 λιτρα νερου ή 1 καψουλα ανα πουλι την ημερα και για 6 ημερες. τα μολυσμενα πρεπει να πινουν νερο σε ποτιστρες με μεγαλη επιφανεια. Ν α ταιζονται χωριστα γιατι απαιτουν μεγαλυτερο χρονικο διαστημα. Να σταματησουν τις πτησεις. Να απαγορευτουν οι επισκεψεις σε αλλους εκτροφεις. Στα υγιη πουλια χορηγηστε αμεσως LIVIFERM(1FAK σε3 λιτρα νερο ή1 καψουλα ανα πουλι την ημερα τουλαχιστον για5 ημερες.Περιπτωση2η Μετρα τα οποια πρεπει να ληφθουν μετα την διαπιστωση της αρρωστιας. Η μολυνση δεν μπορει να αντιμετωπιστει με αντιβιοτικα. Ο μονος τροπος αντιμετωπισης ειναι ο εμβολιασμος, ο οποιος μπορει να προλαβει την εξαπλωση της μολυνσης και πρεπει να γινεται μονο στα υγιη περιστερια. Η προστασια που προσφερει διαρκει 6 μηνες. Ολα τα περιστερια πρεπει να θανατωθουν εφοσον οι ελπιδες ειναι λιγες, θα πρεπει αν κρατηθουν να εφαρμοστουν τα μετρα της 1ης και 3ης περιπτωσης. Η χορηγηση του LIVIFERM ειναι θετικη. Αμεσος εμβολιασμος στα υγιη περιστερια. Μετα τον εμβολιασμο χρειαζονται περιπου 2-3 εβδομαδες μεχρι να αναπτυχθουν τα απαραιτητα αντισωματα. Κατα την διαρκεια αυτη μπορει να εκδηλωσουν την αρρωστια και αλλα πουλια μολυσμενα.Χορηγηστε τους LIVIFERM και LIVIMUN. Μετρα καθαριοτητας και απολυμανσης θα πρεπει να ακολουθησουν τον εμβολιασμο. Περιπτωση3η Μετρα υποστηριξης. Δεν μπορουμε να στοχευσουμε κατευθειαν την αρρωστια αλλα να βοηθησουμε ωστε να επιζησουν απο τον ιο μπλοκαροντας τυχον δευτεροβαθμιες επιπλοκες με τα ακολουθα μετρα..Χορηγηση πολυβιταμινων για 4-5 ημερες θεραπεια τυχον αλλων μολυνσεων.
 
Φράνια ευχαριστώ πολύ. Κατά 99,9% είναι εγκεφαλικό. Γιατί εκτός από την
παρουσιαζουν σημαντικες νευρικες ανωμαλιες οπως παραλυση, στροφη λαιμου
και την
στριφογυριστες κινησεις του σωματος
που κι αυτές οι τελευταίες δεν γίνονται πάντα, είχα κάνει όλα τα ενδεικνυόμενα για την μυκοπλάσμωση ή την ψευδοπανώλη, προληπτικά τον Δεκέμβριο και
Σε συνεννόηση με τον Ερρίκο του άρχισα θεραπεία με sulfatad που περιέχει trimethoprim sulfa
SULFATAD. 1gr σκόνης περιέχει: 7mg Trimethoprim, 13 mg Sulfathiazole, 7 mg Sulfadiazine και 13 mg Sulfamerazine.
Δοσολογία : 5 gr / ανά λίτρο νερού για 3-5 ημέρες.
(Για καταπολέμηση βακτηριδίων: Σαλμονέλα, , Παστερέλλα, Μυκοβακτήριο, Χλαμύδια.
ιών : Ψευδοπανώλης-Παραμυξοϊός, Ευλογιάς - Αδενοϊός, Λοιμώδους Βρογχήτιδας- Κορωναϊός)
Από την άλλη έντομα, κλπ δεν έχω στο χώρο τους, απολύμανση γίνεται κάθε μήνα και στους τοιχους και στο πάτωμα που πατάω εγώ, και σε κάθε πιθανή γωνία της επιφάνειας όλης.
Τι άλλο να πώ. Μίλησα και με περιστερά από τον Έβρο που μου σύστησε ο Βασίλης, RED8CANARY, το ίδιο μου είπε. Εγκεφαλικό.
Αν δε ήταν ψευδοπανώλη θα είχα συμπτώματα και θάνατο και σε άλλα πουλιά στο χώρο μου, με μεταφορέα εμένα.
Είδομεν αν ανακάμψει.
Ο πατέρας μου τουλάχιστον έχει ανακάμψει από 3 ψιλά εγκεφαλικά. Αν και αυτή όπως δείχνει είναι ψιλό μπορεί μόνο με τις βιταμίνες να έρθει και πάλι στα καλά της.
Το κακό είναι ότι δεν πρόκειται πλέον να μπεί σε αναπαραγωγή, για την αναπαραγωγή των οπαλ μου. Ας γίνει καλά και ας είναι στην κλούβα μαζί με τα άλλα θηλυκά στο μέλλον.
Ευχαριστώ πολύ, αν θές να γράψεις κι άλλα βέβαια καλό θα μας κάνεις, αλλά πές μας ακριβώς και τον τίτλο του βιβλίου και τον εκδοτικό οίκο κλπ, έτσι ώστε να το πάρουμε κι εμείς.
Αυτό ισχύει για όλους όσους έχουν βιβλιογραφία.
 
Φιλε μου απο προσωπικη μου εμπειρια θα σου πω οτι το πουλι μπορει να στρωσει αλλα θα του μεινει καποιο κουσουρι. Ευχομαι παντως να βγω ψευτης. Περαστικα του.
 
Φιλε Γιωργο δεν μου περασε καν απο το μυαλο οτι θα μπορουσαν να υπαρχουν εντομα στον χωρο σου, αρκει να δει καποιος με λιγη εστω εμπειρια τις φωτογραφιες που παραθετεις απο τα καγκελα στο κλουβακι και του φτανει.Απλα εγραψα οτι διαβαζα. Ο τιτλος του βιβλιου ειναι Παθολογια περιστερας και εκδοθηκε αποτην ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΕΧΝΙΚΗ Α. Ε. Σε ευχαριστω εγω πολυ για αυτην την σπουδαια μοιρασια που κανεις με ολους μας ωστοσο ακομη πιο ομορφο και ανθρωπινο θεωρω την ευχησου ας γινει καλα κι ας μεινει στην κλουβα και την στελνω απ`ακρη σ`ακρη σε αυτον τον χωρο. Νομιζω οτι καποια πραγματα μπορει παντα να μας ξεφευγουν, για αυτο θα γραψω, τα ποιο σημαντικα (και επειδη δεν εχω σκανερ για τις πολυ ενδιαφερουσες φωτογραφιες δοκιμασα με την μηχανη μου αλλα το αποτελεσμα δεν με ικανοποιησε θα δω αυριο αν μπορει να το κανει αλλος για μενα)
 
Τα ιδια συμπτωματα αυτα στα περιστερια ειναι ψευδοπανωλη και η σαλμονελωση. Αν εχη προσβληθει απο το ιο ψευδοπανωλη χλωροτετρακυκλινη ειναι η καλυτερη αντιβιωση, αν ειναι σαλμονελωση τοτε Baytril.
επειδη ειναι πολυ δυνατη αντιβιωση δεν γνωριζω αν μπορουμε να την δωσουμε και στα καναρινια. Περαστικα στο πουλακι.
 
Φράνια ευχαριστώ πάρα πολύ για τον κόπο που μπήκες να αντιγράψεις ολόκληρο κείμενο.
Επιμένω όμως πως δεν είναι ψευδοπανώλη ή σαλμονέλλα γιατί θα είχα συμπτώματα και στα άλλα πουλιά μου και ιδιαίτερα στο αρσενικό που ήταν μαζί της από το τέλος Φεβρουαρίου.
Το sulfatad το δίνω τώρα για πιθανούς μήκυτες που μπορεί να έχει και να προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, αλλά και αυτό είναι αμφίβολο έως απίθανο.
Στο νερό της έχω δώσει και Liviferm, και Livimun, και βιταμίνες Ε και Σελήνιο, που ο συνδιασμός των δύο τελευταίων βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα. Τα δύο δε πρώτα, είναι προβιοτικό και τονωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.
Γιάννη αν προσέξεις τι έχω πεί νωρίτερα θα δείς ότι έχει περάσει και από Baytril η θεραπεία της, κάποιες μέρες πιό πρίν.
Όλα τα συμπτώματα με την μέχρι τώρα κατάστασή της υγείας της κανάρας, αλλά και του ζευγαριού της, αλλά και του υπόλοιπου κοπαδιού μου, συνάδουν στο εγκεφαλικό.

Όλες οι θεραπείες που αναφέρονται σε πτηνά με κτηνιατρικά αμιγώς φάρμακα, για παράδειγμα αυτά που αναφέρονται σε κοτόπουλα ή γαλοπούλες, δίνονται και σε καναρίνια ή άλλα μικρότερα πτηνά, αρκεί η δοσολογία να είναι η ίδια. Δηλαδή, Baytril 5ml/lit η δοσολογία. Θα κάνουμε ένα διάλυμα τέτοιο ακριβώς και θα χορηγήσουμε στην κανάρα το αναλογούν σε ml της ποτήστρας της, 100 ml, ας πούμε. Δεν υπάρχει φόβος υπερδοσολογίας, γιατί απλούστατα, άλλη ποσότητα νερού καταναλώνει ένα κοτόπουλο, άλλη μια γαλοπούλα και πολύ μικρότερη το καναρίνι ή όποιο άλλο πτηνό συντροφιάς έχουμε. Η μόνη ταλαιπωρία είναι ότι άν δεν κάνουμε την αναγωγή, με τη μέθοδο των τριών, για την ποτήστρα των 100 ml, σε σχέση με την ποσότητα φαρμάκου που πρέπει να χορηγήσουμε, και πολύ περισσότερο άν μιλάμε για μικροποσότητες, 0,0005ml, τότε κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα διαλύματος, και τις επόμενες μέρες όσο διαρκεί η θεραπεία, και το υπόλοιπο το πετάμε.
Ευτυχώς όμως από την άλλη, τα φάρμακα αυτά είναι κατά πολύ φθηνότερα από τα αποκλειστικά φάρμακα για πτηνά συντροφιάς.
Φιλικά,
 
Back
Top