Ασθένειες Καναρίνι δεν μπορεί να σταθεί όρθιο

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Astrit
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Astrit

PB New Member
Εγγραφή
17 Φεβ 2018
Μηνύματα
12
Πόλη
USA
Γεια σας! Θα ήθελα όσο πιο άμεσα γίνεται τη βοήθειά σας και τη γνώμη σας.
Εχω ένα Stafford καναρινάκι τον Ολιβερ που το αγόρασα πριν από 3 μήνες και είναι περίπου ενός έτους. Ξαφνικά ένα πρωί (πριν από 3 εβδομάδες) είδα ότι είχε αστάθεια και δεν μπορούσε να ισορροπήσει στο perch tou. Κάθε μέρα ήταν και χειρότερα. Η τροφή που έχει είναι η καλύτερη (Higgins)-Μένω στην Αμερική -Ατλάντα. Δεν θέλω να σας κουράσω αλλά ο Ολιβερ έχει τη καλύτερη διατροφή που θα μπορούσε καναρίνι να έχει. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αβγό φρέσκο, minerals, cuttlebone (soupio...), καθαριότητα κτλ. Φρέσκο νερό κάθε μέρα... Μετά από μία εβδομάδα αφού είδα ότι χειροτέρευε τον πήγα σε γιατρό. Την πρώτη φορά του έκανε αντιβιωτική ένεση Βaytril και ζωντάνεψε λίγο, η αστάθεια παρέμενε. Τη δευτερη φορά (τη δεύτερη εβδομάδα) ξανά του έκανε ένεση αντιβιωτική και Χ-Rays. Mπορεί να φαίνεται υπερβολικό ( και δεν έχω λεφτά για πέταμα) αλλά το έκανα κι αυτό. H εξέταση καθαρή. Μετά fecal exam, δηλαδή εξέταση στα droppings. Κι αυτό καθαρό. Σήμερα πήραμε τα αποτελέσματα από την εξέταση αίματος. Την έστειλαν με curier στο πανεπιστήμιο του Mαϊάμι... Δεν έδειξε να έχει κάποια βλάβη σε συκώτι, νεφρά ή άλλα ζωτικά όργανα. Δεν ξέρω πια τι άλλο να κάνω.

IMG_1030.webp

Air-sac mites δεν έχει. Συγνώμη για κάποιες αγγλικές λέξεις αλλά δεν μου έρχονται οι αντίστοιχες στα ελληνικά. Ο μικρός Ολιβερ ζει μέσα στο σπίτι σε κλουβί. Τώρα είναι σε μικρό πλαστικό hospital cage με θερμαντήρα. Τρώει και πίνει νερό αλλά η ανάσα του είναι λίγο πιο βαριά από το κανονικό. Δεν ξέρω πια τι μπορώ άλλο να κάνω, so σκεφτηκα εσάς. Η πατρίδα μου λέω... Εκεί έχουν πολλά καναρίνια, κάποιος θα ξέρει να μας βοηθήσει. Πείτε μου αν έχετε κάτι να ρωτήσετε. Αν αργήσω ν' απαντήσω είναι η διαφορά ώρας που έχουμε. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

PS: Αν φανούν σε κάποιους υπερβολικά όσα έχω κάνει, να ξέρει ότι έχω οικογένεια, παιδιά, δουλειά, τρέχω από το πρωί ως το βράδυ αλλά προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ για τα pets μου. Τα αγαπώ και τα μεταχειρίζομαι ως ψυχούλες κι όχι just birds...
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Γεια σου πατριώτη από μακριά!
Ελπίζω το καναρινάκι σου να γίνει καλά.
Φυσικά διάγνωση δεν μπορώ να κάνω.
Θα πω, πως δυστυχώς βιοχημικές εξετάσεις δεν γνωρίζω να μπορούν να γίνουν για καναρίνια σε κανένα μέρος του κόσμου. Έτσι αν το καναρινάκι υποφέρει από κάποια έλλειψη βιταμινών ή έχει κάποιο ορμονικό θέμα, δεν υπάρχει αντικειμενικά δυνατότητα διάγνωσης.
Όπως καταλαβαίνω φως του ήλιου δεν βλέπει το πουλάκι. Μια σκέψη είναι να αγοράσεις μια ειδική για πτηνά λάμπα με ακτίνες uvb.
Επίσης ποια είναι η διατροφή του εκτός από το καλό μείγμα σπόρων που του δίνεις; Έχει μια πλήρη διατροφή από χορταρικά και λαχανικά; Του δίνεις αρωματικά βότανα χλωρά ή και ξηρά; Κόψε για κάποιο διάστημα τα φρούτα που έχουν σάκχαρα και στρέψου στα πικρά χορταρικά.
Βλέπω πως είναι καναρινάκι με κόκκινα στοιχεία. Μήπως του χορήγησες εσύ ή ο προηγούμενος κόκκινες χρωστικές;
Όσο θα βρίσκεται στο νοσοκομειακό κλουβάκι, φρόντισε να είναι μαλακός ο πάτος για να μην κάνει κάλους στους αγκώνες του και να κάνεις μασάζ με ελάχιστη ποσότητα βαζελίνης στα ποδαράκια του που και που για να τονώνεις την κυκλοφορία, ώστε να μην ατροφήσουν οι μύες του.
Πρόσεχε να μην λερώνεται καθόλου το πτέρωμα γιατί θα κρυώνει το πουλάκι.
Περίμενε πιο στοχευμένες απαντήσεις από καλύτερους γνώστες και σε συγχαίρω για τις προσπάθειές σου και την εξαιρετική φροντίδα που του παρέχεις.
Περαστικά! 🙂
 
Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου για τις συμβουλές και τα καλά σου λόγια. Ηλιο βλέπει το πουλάκι και μάλιστα πολύ! Είμαστε στην Ατλάντα η οποία βρίσκεται στον ίδιο παράλληλο με την Ελλάδα, απλά έχει πιο πολύ υγρασία. Εχει ο,τι μπορείς να φανταστείς... Και λάμπα έχω για το παπαγαλάκι μου. Ο Ολιβερ είναι στο παράθυρο κι έχει ήλιο όποτε χρειάζεται. Ο λόγος που τα κρατώ μέσα τα πουλιά μου είναι τα αρπαχτικά και πίστεψέ με έχει πολλά. Την άλλη φορά ήρθε στην πόρτα της κουζίνας μου ένα ρακούν. 🙂 Ελλειψη βιταμινών σίγουρα δεν έχει. Υπερβιταμίνωση μπορεί...Αστειεύομαι. Και βότανα ξηρά και πράσινα λαχανικά και τα πάντα. Για το μασάζ και τη βαζελίνη, ωραία ιδέα, δεν το είχα σκεφτεί. Ευχαριστώ. Οι αιματολογικές του εξετάσεις έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Μαιάμι.
 
Έτσι όπως μας τα περιγράφεις, το καναρίνι έχει κάνει όλες τις βασικές εξετάσεις και διάγνωση δεν έχει βγει. Μακάρι να μπορούσα να σε βοηθήσω, αλλά δυστυχώς δεν έχω τις κατάλληλες γνώσεις. Τι θα έκανα στη θέση σου:
  1. Θα προσπαθούσα να εντοπίσω έναν άλλον εξειδικευμένο σε πτηνά κτηνίατρο. Ιδιώτη, μόνον αν δεν έβρισκα κάποιον που να εργάζεται ή να συνεργάζεται με ένα κέντρο περίθαλψης πτηνών... Θα πήγαινα εκεί το πουλί με όλες τις εξετάσεις και θα τον ρωτούσα μεταξύ άλλων αν έχει κάποιο νευρολογικό πρόβλημα και αν αυτό θα μπορούσε να έχει προκληθεί από κάποια λοίμωξη, ποιες λοιμώξεις θα μπορούσαν δυνητικά (potentially) να οδηγήσουν σε αστάθεια και ποιες αντιβιώσεις / θεραπείες είναι τα φάρμακα εκλογής για αυτές, θα του ζητούσα να μου δώσει συνταγή για την πιο πιθανή και σε πόσο χρόνο το πουλάκι αν πράγματι έχει αυτήν την ασθένεια, θα δείξει βελτίωση
  2. Αν φαινόταν ότι είναι αδύνατο να κάνω όσα σου γράφω στο Νο.1, ή δεν ανταποκρινόταν το πουλάκι σε 1-2 εναλλακτικά φάρμακα, τότε θα έδινα αντιβίωση γενικής χρήσης όπως η aviomycine την οποία δίνουν εδώ στην Ελλάδα όλοι σχεδόν οι πτηνίατροι με το "καλημέρα σας"
  3. Εντωμεταξύ και λόγω του ότι υπάρχουν και άλλα πτηνά στο σπίτι σου, θα απομόνωνα τον Oliver από όλα, θα του άλλαζα τροφή (μάρκα), και για να μην κολλήσουν τα υπόλοιπα (για την πιθανότητα να έχει κάτι κολλητικό).
Σε παρακαλώ ενημέρωνέ μας για τις κινήσεις σου. Εύχομαι όλα να πάνε καλά.
 
Ο Ολιβερ είναι στο παράθυρο κι έχει ήλιο όποτε χρειάζεται.
Η UVb του ηλιακού φάσματος απορροφάται από τα τζάμια και δεν περνά μέσα στο σπίτι, για αυτό σου λέει η Μαρία να αγοράσεις κάποια ειδική λάμπα.
 
Θα περιμένω να δω φωτογραφίες από τα πόδια του καναρινιού...
Επίσης αν στρώσεις λευκό καθαρό χαρτί κάτω και φωτογραφήσεις τις κουτσουλιές του και μας τις ανεβάσεις θα υπάρξουν περισσότερα για την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων.
αβγό φρέσκο
Αν υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και μέσα σε αυτά και αγκυλώσεις στα κάτω άκρα.
Ειδικά αν η ποσότητα του αυγού είναι μεγάλη (πολύ πρωτεΐνη) μια και παρουσιάζονται φαινόμενα ουρικής αρθρίτιδας...
Σπάνια βέβαια σε αυτή την ηλικία αλλά υπάρχει ενδεχόμενο.
Θα πρότεινα να μην ξαναμπει για ένα περίπου μήνα.
Τώρα είναι σε μικρό πλαστικό hospital cage με θερμαντήρα.
Είναι στο καλύτερο δυνατό χώρο...
Ρύθμισε τη θερμοκρασία κοντά στους 30 βαθμούς κελσίου και να παρακολουθείς στενά.
Δεν ξέρω πια τι μπορώ άλλο να κάνω, so σκεφτηκα εσά
Θα κάνεις υπομονή και θα σε παρακαλούσα να το βάλεις σε δίαιτα.
Για μια βδομάδα ίσως και δύο να υπάρχουν μόνο σπόροι.. (πλούσιο μείγμα σπόρων) και νεράκι.
Τίποτε άλλο στο κλουβί του.
Και μετά την πρώτη βδομάδα... Πάλι μια φωτογραφία με τις κουτσουλιές και τα πόδια του.
Αν φανούν σε κάποιους υπερβολικά όσα έχω κάνει,
Για τους περισσότερους είναι...
Για όσους αγαπούν όμως τα πουλιά τους... Είναι τα απολύτως απαραίτητα.
 
Η αλήθεια είναι πως του παρέχεις το top της φροντίδας και της ιατρικής γνώσης που εδώ ούτε σαν όνειρο δεν φανταζόμαστε.
Είναι χοντρούλης;
Όχι δεν είναι. Είναι απλά fluffy sστη φωτό. 20γρ ήταν last week. Mαρία τον αγόρασα 60$ και εχω κάνει spent 800$ μέχρι στιγμής. Εδώ απ ό,τι έχω καταλάβει δεν ξέρουν τίποτα. Στη Φλόριντα έχουν πολλά πουλιά και έχουν πιο πολλούς avian doctors, γι' αυτό και στείλαμε τις εξετάσεις εκει. Να τον έσωζα κιόλας... Το έχω πάρει πολύ πατριωτικά γιατί είναι μικρός σε ηλικία και μπορεί να τα καταφέρει. Η Breeder του apo Florida μου ειπε ότι ίσως έπαθε stroke(egkefaliko nomizw). Τότε αν έπαθε εγκεφαλικό γιατί είδα βελτίωση κάθε φορά που έπαιρνε Βaytril antiviwsi? An xerete κάποιον avian doc στην Ελλάδα, ρωτήστε τον σας παρακαλώ. Εδώ (στη GA) ούτε ξέρουν, και είναι φαρμακείο όλα τα ιατρικά. Ακόμα και για τα πουλιά. Θα ανεβάσω φωτό με τα πόδια του. Χίλια ευχαριστώ!
 
Κι εδώ υπάρχει σοβαρή έλλειψη τόσο γιατρών όσο και δυνατότητας εξετάσεων αλλά υπάρχουν δύο κτηνίατροι με αξιόλογη εξειδίκευση και πολύ ικανοποιημένους φίλους της κοινότητάς μας από τις υπηρεσίες τους.
Μπορείς να δοκιμάσεις μία επαφή μαζί τους, είναι οι παρακάτω:
γιατί είδα βελτίωση κάθε φορά που έπαιρνε Βaytril antiviwsi?
Δεν μπορώ φυσικά να πω αν έπαθε εγκεφαλικό, πάντως μπορεί οποιαδήποτε ασθένεια και αν υπάρχει, να δημιουργεί και παράλληλες φλεγμονές που μέσω της αντιβίωσης υποχωρούν προσωρινά κι έτσι εξηγείται η μερική βελτίωση που βλέπεις.
https://community.petbirds.gr/threads/animal-medical-center-patricia-gray.29890/
https://community.petbirds.gr/threads/Αχιλλέας-Ακρίβος-Κτηνίατρος.29991/
Τι να πω, κάνε άλλη μία προσπάθεια και εύχομαι να έχεις κάποια ευχάριστη εξέλιξη!
 
Κάποιο αντιβιόγραμμα δεν έγινε;
Δεν έχω καταλάβει την έκταση και την συχνότητα του προβλήματος στο σήμερα.
Στην θέση σου θα επανεξέταζα το θέμα του ηλιακού φωτός και της σχέσης του με διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Θα αφαιρούσα το grit για την ώρα και θα έβαζα καινούριο σουπιοκόκκαλο. Θα έβρισκα τρόπο για άμεσο ηλιακό φωτισμό, καθως το θεωρώ το καλύτερο φάρμακο.
Τι ωράριο ακολουθούσε ο ύπνος του αυτούς τους τρεις μήνες; Σε τι χώρο τα φυλάς;Ήρθε καθόλου σε επαφή με χώμα;
Το νερό να το αφήνεις κάποιες ώρες να χάνει το χλώριό του.
Περαστικά!
 
... Η Breeder του apo Florida μου ειπε ότι ίσως έπαθε stroke(egkefaliko nomizw).
Πιθανώς να έχει νευρολογικό πρόβλημα (το οποίο περιλαμβάνει και την περίπτωση του εγκεφαλικού)...
Μια σταγόνα βιταμίνης Β καθημερινά στο στόμα ίσως βοηθούσε σε αυτή την περίπτωση. Γρήγορα περαστικά.
 
έχω οικογένεια, παιδιά, δουλειά, τρέχω από το πρωί ως το βράδυ αλλά προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ
Για σου κλασική μάνα Ελληνίδα Γωγώ.
Πολλά μπράβο για την προσπάθεια που κάνεις για να σώσεις το καναρίνι σου.
Τώρα να σου πω για την αστάθεια του πουλιού φταίει ο ασταθής (συζυγικά) Πρόεδρους σας
θα με παρεξηγήσεις και δεν θέλω. Για αυτό θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι
το καναρίνι δεν πρέπει να διαβιώνει στην κουζίνα ή κοντά σε αυτήν, πρέπει να
ξυπνά με την ανατολή και να κοιμάται με την δύση του ηλίου μακριά από φώτα και
θορύβους. Όταν του προσφέρεις αυγό πρέπει να είναι βρασμένο για τουλάχιστον
15 λεπτά και να το αφαιρείς μετά από το πολύ 2 ώρες. Μπορούμε να πούμε και αλλά
πολλά αλλά επικεντρώνομαι σε αυτά τα δυο πρώτα(κουζίνα - αυγά) για να απορρίψουμε ή όχι
διάφορες δηλητηριάσεις που να προκαλούν την αστάθεια.
Περιμένουμε νέα σου και φωτογραφίες του καναρινιού.
Από την πατρίδα πολλές ευχές για ανάρρωση του πουλιού.
 
Το πουλιά ζουν σε καθαρό περιβάλλον, χωρίς έντομα, σε δικό τους δωμάτιο με ηλιακό φως και θερμαινόμενο. Μόλις ζεστάνει λίγο τα βγάζω και έξω πάντα υπό επίβλεψη. Για πράσινα droppings kai αστάθεια ξέρει κανείς κάτι; Αυτό ζητώ. Γνωρίζω και για τα αβγά και το νερό τους είναι φιλτραρισμένο. Αρκεί να σας πω ότι έχω Lady Gouldian Finches τα οποία είναι από τα πιο ευαίσθητα πουλιά στον κόσμο. Ευχαριστώ
 
Για σου κλασική μάνα Ελληνίδα Γωγώ.
Πολλά μπράβο για την προσπάθεια που κάνεις για να σώσεις το καναρίνι σου.
Τώρα να σου πω για την αστάθεια του πουλιού φταίει ο ασταθής (συζυγικά) Πρόεδρους σας
θα με παρεξηγήσεις και δεν θέλω. Για αυτό θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι
το καναρίνι δεν πρέπει να διαβιώνει στην κουζίνα ή κοντά σε αυτήν, πρέπει να
ξυπνά με την ανατολή και να κοιμάται με την δύση του ηλίου μακριά από φώτα και
θορύβους. Όταν του προσφέρεις αυγό πρέπει να είναι βρασμένο για τουλάχιστον
15 λεπτά και να το αφαιρείς μετά από το πολύ 2 ώρες. Μπορούμε να πούμε και αλλά
πολλά αλλά επικεντρώνομαι σε αυτά τα δυο πρώτα(κουζίνα - αυγά) για να απορρίψουμε ή όχι
διάφορες δηλητηριάσεις που να προκαλούν την αστάθεια.
Περιμένουμε νέα σου και φωτογραφίες του καναρινιού.
Από την πατρίδα πολλές ευχές για ανάρρωση του πουλιού.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :)
 
Για πράσινα droppings kai αστάθεια
Κανονικά οποιαδήποτε ασθένεια επηρεάζει τις κουτσουλιές, ανιχνεύεται από τις εξετάσεις που ήδη έχετε κάνει.
Όλες οι βακτηριακές μολύνσεις μπορεί να έχουν αποτέλεσμα πράσινες κουτσουλιές.
Μια πιθανή ασθένεια είναι και αυτή https://community.petbirds.gr/threads/Νόσος-διάτασης-προλόβου-των-πτηνών-pdd.12812/ αλλά μην την θεωρήσεις δεδομένη, γιατί είναι γνωστή και θα είχε διαγνωστεί μέσω των εξετάσεων.
Επικοινώνησες με κάποιον από τους Έλληνες κτηνιάτρους;
 
Ευχαριστώ. Όχι δεν ξέρω κάποιον. Εχετε κάποιον να μου συστήσετε, ειδικό στο να λύνει μυστήρια; :)
 
Όχι δεν ξέρω κάποιον. Εχετε κάποιον να μου συστήσετε, ειδικό στο να λύνει μυστήρια; :)
Σου έχω συστήσει δύο στο #10, όχι για μυστήρια βέβαια :) αλλά ως καταξιωμένους πτηνιάτρους στην Ελλάδα.
 
Σου έχω συστήσει δύο στο #10, όχι για μυστήρια βέβαια :) αλλά ως καταξιωμένους πτηνιάτρους στην Ελλάδα.
Moυ διέφυγε από το πολύ ψάξιμο.. Σε ευχαριστώ πολύ! Θα καλέσω αύριο την Gray
 
Back
Top