Φροντίδα Καναρίνι στον πάτο του κλουβιού χτυπάει το ράμφος στο διαχωριστικό

Maria Tito

PB New Member
Εγγραφή
9 Οκτ 2018
Μηνύματα
154
Πόλη
Ηράκλειο
Καλησπερα σας!

Πριν λιγες μερες 'υιοθετησα' τα δυο αρσενικα καναρινια (ενα περιπου λευκο κι ενα περιπου κιτρινο) της πεθερας μου (ειναι τα πρωτα καναρινια που αναλαμβανω ουσιαστικα, ενω σκοπευω να παρω τα 'δικα μου' το επομενο φθινοπωρο).
Αρχικα εκει που βρισκοταν πριν τα παρω, συγκατοικουσαν τα δυο τους σε ενα μικρο κλουβι 30αρι, και συχνα το κιτρινο εκανε bulling στο ασπρο, στριμωχνοντας το, τσιμποντας το και διεκδικδικοντας την τροφη του.
Το κλουβι βρισκοταν σε ενα τοιχο με ρευματα αερα και ανοιχτα απο ολες τις πλευρες, οπως επισης δυο φορες σκαρφαλωσε μια γατα στο κλουβι τους, την προλαβαμε να την διωξουμε, αλλα τα πουλακια ηταν αρκετα στρεσαρισμενα.
Πλεον τα πουλακια βρισκονται στο μαγαζι του αντρα μου (επιπλοξυλουργειο) σε πολυ προστατευμενο, φωτεινο, ευαερο σημειο, με τζαμια να βλεπουν τα δεντρα και τον ουρανο.
Τα βαλαμε σε 60αρα ζευγαρωστρα με μεταλλικο χωρισμα στην μεση (δεν βλεπει το ενα το αλλο).
Εχουν ολα τα κομφορ, καλη τροφη, φρουτα, λαχανικα, βοτανα κλπ.
Σιγουρα θα ειναι στρεσαρισμενα απο το νεο τους περιβαλλον, γιατι, παρολο που τραγουδανε ποτε ποτε λιγακι, τα εχω προσεξει να καθονται ποτε ποτε στον πατο του κλουβιου και σημερα μου ειπε ο αντρας μου, οτι το ασπρο καναρινι, 'χτυπησε' με την μυτουλα του το μεταλλικο διαχωριστικο, για λιγα δευτερολεπτα.
Τι ηταν τωρα αυτο; Μου φανηκε πολυ παραξενη συμπεριφορα αυτο.
Επισης, ο αντρας μου, μου επε και κατι αλλο που προσεξε προχθες.
Ειχαν κατσει και τα δυο στον πατο του κλουβιου, αλλα με τα κεφαλακια τους κολλημενα στην γωνια στο διαχωριστικο και κανανε 'πιου' το ενα στο αλλο για πολυ ωρα.
Αυτο σημαινει οτι 'μιλουσαν' μεταξυ τους; Μηπως επειδη ηταν πανω απο 2 χρονια στο ιδιο μικρο κλουβακι, ειχαν συνηθισει το ενα το αλλο (περαν του ανταγωνισμου τους) και τωρα που βρισκονται σε κλουβι που δεν βλεπει το ενα το αλλο αυτο τα αγχωνει;
Και κατι ακομη. Για να τα περιποιηθω (τροφη, νερο, φρουτα, λαχανικα, αυγο, καθαρισμα κλπ) αναγκαστικα κατεβαζω το κλουβι απο την θεση του και βαζω το χερι μου μεσα στο κλουβι.
Τα πουλακια δειχνουν να με φοβουνται (το ασπρο ειδικα αναπνεει γρηγορα) μολις τα πλησιαζω, οσο γλυκα κι αν τους μιλαω, κι αμα ειμαι μπροστα τους και τους μιλαω κανουν 'πιου' το ενα, 'πιου' το αλλο, εναλλαξ, δυνατα.
Θα με συνηθισουν, η γενικα τα καναρινια ειναι φοβιτσιαρικα και να χαλαρωσω;
Κανω κατι λαθος αραγε η ολα καλα και θα ηρεμησουν εν καιρω;
Παντως τρωνε κανονικα τα παντα ολα και τραγουδανε λιγο ποτε ποτε.
Αυτα, περιμενω τις γνωμες σας!
Ευχαριστω πολυ!
:)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δεν ξερω για τα χτυπηματα αλλα σχεδον σε διαβεβαιω οτι τα καναρινια παντα θα μας βλεπουν σαν απειλη οσο γλυκοι και να ειμαστε ΕΚΤΩΣ απο λιγες περιπτωσεις που χουν μεγαλωσει απο ανθρωπινο χερι και εχουν συνηθισει. Ειναι το ενστικτο τους. Εννοειται οτι καποια στιγμη θα συνηθισουν πολύ ή ελάχιστα αλλά δεν παύουν να μας βλέπουν ως κατι που δεν ανεχονται να βαζει τα χερια στο κλουβι τους.
 
Τα βαλαμε σε 60αρα ζευγαρωστρα με μεταλλικο χωρισμα στην μεση
Δηλαδή πάλι θα έχουν 30 πόντους κλουβί το κάθε ένα, αφού το κάνατε που το κάνατε το καλό πάρτε ακόμα μία 60άρα ζευγαρώστρα και βάλτε την μία πάνω από την άλλη για να έχουν χώρο να πετάνε από κλαδί σε κλαδί.
το ασπρο καναρινι, 'χτυπησε' με την μυτουλα του το μεταλλικο διαχωριστικο, για λιγα δευτερολεπτα.
Τι ηταν τωρα αυτο; Μου φανηκε πολυ παραξενη συμπεριφορα αυτο.
Καθόλου παράξενο, εξερευνούν τον νέο χώρο, το ίδιο θα τα δείς να κάνουν στις πατήθρες ή στα κάγκελα του κλουβιού.

Αυτο σημαινει οτι 'μιλουσαν' μεταξυ τους;
Σίγουρα επικοινωνούν
και τωρα που βρισκονται σε κλουβι που δεν βλεπει το ενα το αλλο αυτο τα αγχωνει;
Δεν τα αγχώνει και θα αρχίσουν να τραγουδούν και να συναγωνίζονται στο τραγούδι όταν προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον.
και βαζω το χερι μου μεσα στο κλουβι.
Όταν το κάνεις για να βάλεις ή βγάλεις κάτι να το κάνεις με αργές και ήρεμες κινήσεις, με το πέρασμα του χρόνου αντιδρούν λιγότερο άλλα πάντα θα είναι επιφυλακτικά.
Φρόντισε να έχουν πάντα σουπιοκόκκαλο στο κλουβί.

Να τα χαίρεστε!
Υ. Γ. Περιμένουμε φωτογραφίες για να τα θαυμάσουμε.
 
'χτυπησε' με την μυτουλα του το μεταλλικο διαχωριστικο, για λιγα δευτερολεπτα.
Τι ηταν τωρα αυτο;
Μπορεί πολλά. μπορεί και τίποτε.
Προσωπικά δεν θα του έδινα ιδιαίτερη σημασία.
Ο μόνος τρόπος των καναρινιών να έρθουν σε "επαφή" με τα υλικά του περιβάλλοντος χώρου είναι το ράμφος. Αν το διαχωριστικό ήταν από υλικό που μπορούσαν να καταστρέψουν π.χ. χαρτί θα το έσκιζαν. Είναι σίδερο και σύντομα θα σταματήσουν οι δοκιμές καταστροφής του.
Ειχαν κατσει και τα δυο στον πατο του κλουβιου, αλλα με τα κεφαλακια τους κολλημενα στην γωνια στο διαχωριστικο και κανανε 'πιου' το ενα στο αλλο για πολυ ωρα.
Η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο τα έχει ομαδοποιήσει κατά κάποιο τρόπο και συνεπώς με όσα περιγράφεις δείχνουν διάθεση επικοινωνίας χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να ζήσουν άνετα και χωρίς αυτή.

αναγκαστικα κατεβαζω το κλουβι απο την θεση του και βαζω το χερι μου μεσα στο κλουβι.
Δεν υπάρχει χειρότερο σε ένα εκτρεφόμενο πουλί από το να παραβιάζεται ο χώρος που νοιώθει ασφάλεια (κλουβί).
Θα κάνεις όλες τις εκτροφικές σου υποχρεώσεις χωρίς να βάζεις το χέρι σου μέσα κι αν γίνεται χωρίς να μετακινείς το κλουβί τους.
Για τις απαραίτητες και αναγκαίες περιπτώσεις που αυτό θα πρέπει να γίνει (αλλαγή εξοπλισμού κλπ) θα γίνεται με όσο το δυνατό λιγότερο φωτισμό, ακόμη και σκοτάδι, ώστε να περιορίζονται οι πιέσεις που ασκούν στα πουλιά αυτές οι δραστηριότητες.
Τα πουλακια δειχνουν να με φοβουνται
Με τα παραπάνω και σε βάθος χρόνου θα περιοριστούν και οι συμπεριφορές φόβου που δικαιολογημένα παρουσιάζουν.
Θα με συνηθισουν, η γενικα τα καναρινια ειναι φοβιτσιαρικα και να χαλαρωσω;
Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες θα ελαττωθούν πολλές από αυτές τις συμπεριφορές.
ΕΚΤΩΣ απο λιγες περιπτωσεις που χουν μεγαλωσει απο ανθρωπινο χερι και εχουν συνηθισει.
Σε καμία περίπτωση. η εισβολή στο χώρο τους μεταφράζεται πάντα ως απειλή και μεταβάλει ακόμη και το πιο ήρεμο πουλί σε αγρίμι.
Μια είναι η συνταγή... μακριά τα χέρια από το κλουβί τους και όποτε είναι απαραίτητο ας γίνει σε ημίφως...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μαλιστα, καταλαβα.
Δεν ηξερα οτι ειναι τοσο ευαισθητα τα καναρινια... Αχ, και να ξερανε ποσο τα αγαπαω!
ΙΩΑΝΝΗ, στην αρχη ηταν σαν να μοιραζονται 15εκ μεσα σε ενα 30αρι κλουβι και τα δυο, τωρα σιγουρα ειναι λιγο καλυτερα αλλα με την πρωτη ευκαιρια θα παρω κι αλλη 60αρα ζευγαρωστρα.
Σουπιοκοκαλο τους ειχα ηδη βαλει και στο μικρο κλουβι που ηταν και τωρα εχει το καθενα το δικο του στην μερια του.
Κι οσο για τα χερια μεσα στο κλουβι, εννοειται οτι κανω οτι χρειαστει με αργες και ηρεμες κινησεις, αλλα και παλι, εναν πανικο τον παθαινουν απ' οτι βλεπω.
Χαιρομαι που εμαθα οτι επικοινωνουν μεταξυ τους κι εξερευνουν τον χωρο τους, με αυτες τις συμπεριφορες (σημερα τα ακουσα να τραγουδανε με κεφι).

Misalouri, λες να αποφυγω τα χερια μεσα στο κλουβι, κι εγω απορω πως θα μπορω να τους βαζω το αυγο-αυγοτροφη πχ, η τα λαχανικα-βοτανα, αφου τα ειδικα σκευη (αυγουλιερα, μανταλακι για φρουτολαχανικα) μπαινουν στο εσωτερικο του κλουβιου.
Τουλαχιστον να το κανω αργα το βραδυ στο ημιφως οπως λες, να ειναι λιγο πιο ηπια η διαδικασια.
Επισης, για να τα περιποιηθω αναγκαστικα κατεβαζω το κλουβι γιατι ειναι ψηλα για μενα το σημειο που βρισκονται.
Να βαλω σκαλακι για να φτανω;
Αμ το αλλο; Εδω διαβασα οτι ανα 1 εβδομαδα με 10 ημερες, το κλουβι χρειαζεται πλυσιμο- απολυμανση.
Αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να ποιασουμε με το χερι μας τα πουλακια και να τα βαλουμε σε ενα αλλο κλουβι, μεχρι να καθαρισουμε και να τα επαναφερουμε παλι στον χωρο τους, αρα θα στρεσαριστουν παρα πολυ;
Μηπως αυτη η απολυμανση-πλυσιμο αφορα μονο την σχαρα στον πατο και το συρταρακι με τα περιττωματα;
Εννοειται οτι καθημερινα αλλαζω το νερο τους σε καθαρη εξωτερικη ποτιστρα, προσεχω και την εξωτερικη τα'ιστρα τους 'φυσωντας' τα φλουδια και επιβλεπω να ειναι καθαρες και οι πατηθρες.
Γενικα κανω οτι εχω διαβασει εδω για την φροντιδα τους, αλλα δεν ξερω πως μπορω να αποφυγω το χερι μεσα στο κλουβι τους και το κατεβασμα απο το σημειο τους, για να μπορω να τα περιποιηθω σωστα με ασφαλεια και ανεση.
Για πειτε μου λοιπον...
 
Κι οσο για τα χερια μεσα στο κλουβι, εννοειται οτι κανω οτι χρειαστει με αργες και ηρεμες κινησεις, αλλα και παλι, εναν πανικο τον παθαινουν απ' οτι βλεπω.
Σιγά σιγά θα προσαρμοστούν, ένα πλεονέκτημα του μεγαλύτερου κλουβιού (60άρα) είναι όταν εσύ βάζεις το μπανάκι ή κάτι άλλο μέσα στο κλουβί αυτά θα έχουν χώρο να κάτσουν από την άλλη μεριά.

Όσον αφορά την καθαριότητα εγώ στα δικά μου καθαρίζω πολύ καλά την σχάρα, το ταψάκι και τις πατήθρες και όπου χρειάζεται τα κάγκελα εξωτερικά με ένα νωπό πανάκι ή σφουγγαράκι.

Η μετακίνηση των κλουβιών είναι μονόδρομος για μένα που τα έχω το ένα κλουβί πάνω από το άλλο (3ή 4 ορόφους) και δεν έχω δεί να στρεσάρονται, όταν τελειώσω την καθαριότητα, τροφοδοσία αρχίζουν να κελαηδούν.

Πιστεύω πως όσο περισσότερο ασχολείσαι μαζί τους τόσο πιο εύκολα θα προσαρμόζονται και εσύ θα τα περιποιείσαι με λιγότερο άγχος και περισσότερη σιγουριά.
[automerge]1542575090[/automerge]
Κάτι που ξέχασα να αναφέρω παραπάνω είναι ότι αυγοθήκες και άλλα σκεύη που αναγκαστικά τοποθετούνται στο εσωτερικό του κλουβιού τα τοποθετώ όσο πιο κοντά γίνεται στην πόρτα του κλουβιού έτσι ώστε όταν τα ανεφοδιάζω να παραβιάζω το χώρο τους το λιγότερο δυνατόν.
 
Τελευταία επεξεργασία:
ΙΩΑΝΝΗ, το εχω κανει ηδη, να βρισκονται ολα απο την μια μερια διπλα στην πορτα.
Οποτε, θα παρω αλλη μια 60αρα ζευγαρωστρα να ειναι πιο ανετα γενικα τα πουλακια.
Χαιρομαι που μου λες οτι θα με συνηθισουν εν καιρω.
Παντως το κιτρινακι το βλεπω πιο θαρραλεο απο το ασπρο, αν και το ασπρο ειναι αυτο που τραγουδαει περισσοτερο.
Κριμα που εναι φοβιτσιαρικα πλασματακια τα καναρινιακια, αλλα αφου ετσι ειναι η φυση τους, τι να κανουμε... Εμεις τα αγαπαμε στο φουλ και μας κανουν να χαμογελαμε! 🙂
 
Καλημερα σας!
Με χαρα διαπιστωσα οτι λειτουργησε αμεσα η συμβουλη του να περιποιουμαι τα πουλακια αργα (μετα τις 20:00) στο ημιφως, και να κανω ακομη πιο αργες κινησεις με το χερι μου μεσα στο κλουβι, και δειχνουν να εχουν ηρεμησει κιολας απιστευτα!
Μαλιστα, δεν αντεδρασαν στο χερι μου μεσα στο κλουβι με φοβο και πεταρισματα, οπως αλλες φορες, αλλα ηταν υσηχα και διπλα στο χερι μου, κολλητα σχεδον, χωρις μετα να αναπνεουν γρηγορα η να κανουν αγχωμενα 'πιου' δυνατα. Ισα ισα, μετα που τελειωνα την περιποιηση τους και τα εβαζα στην θεση τους μετα, μου 'μιλουσαν' με υσηχα κι απαλα 'πιου', ειχαν 'φουφουλωσει' και το κιτρινακι που ειναι πιο θαρραλεο ξεκινησε αμεσως να τσιμπολογαει κατι πρασιναδες, καθως στεκομουν μπροστα τους και τους μιλουσα γλυκα.
Ολα φαινονται καλα, ομως εχω μια απορια.
Ενταξει με την καθαριοτητα να γινεται στο ημιφως για να ειναι πιο χαλαρα, ομως με την τροφοδοσια τι γινεται;
Εννοω, αν βαζω μεσα στο κλουβι τους τα φρεσκα φρουτα, λαχανικα, βοτανα, αργα στο ημιφως -που ειναι ωρα να κουρνιασουν για να κοιμηθουν- τοτε, θα εχουν περασει καποιες ωρες μεχρι το πρωι που θα αρχισουν να τα τρωνε και δεν θα ειναι και τοσο φρεσκα.
Μηπως την τροφοδοσια με τα φρεσκα τροφιμα να την κανω το πρωι η μεσημερι (με το χερι μεσα στο κλουβι αναγκαστικα) και το βραδακι στο ημιφως να κανω τα υπολοιπα, δηλαδη καθαρισμα κλπ? Τι λετε;
 
Ακριβώς όπως τα λες. Φρούτα, λαχανικά το πρωί ή το μεσημέρι για να τα αφαιρέσεις μετά από μερικές ώρες. Θα έχεις τις ταιστρες κοντά στην πόρτα. Δεν γίνεται να μην τα ενοχλούμε και καθόλου. Με τον καιρό και ειδικά αν αποκτήσουν μεγαλύτερο κλουβακι θα πηγαίνουν να κάθονται στην απέναντι από το χέρια σου μεριά και ούτε πετάγματα ούτε άγχος από τη μεριά σου.
 
Θα κάνεις όλες τις εκτροφικές σου υποχρεώσεις χωρίς να βάζεις το χέρι σου μέσα
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Ενταξει με την καθαριοτητα να γινεται στο ημιφως για να ειναι πιο χαλαρα, ομως με την τροφοδοσια τι γινεται;
Ημίφως δεν έχουμε μόνο αργά το βράδυ.
Μπορείς άνετα να κλείσεις φώτα και παράθυρα σε ένα δωμάτιο ή μια αποθήκη και να κάνεις όλες τις εργασίες και υποχρεώσεις σου με φωτισμό που θα επιτρέπει εσένα να βλέπεις και τα πουλιά να μη φοβούνται.
Μάλιστα με τις "επεμβάσεις" αργά το βράδυ ίσως γίνουν χειρότερα τα πράγματα μια και δεν υπάρχει χρόνος να ηρεμήσουν
 
Μαλιστα, καταλαβα...
Εχω τις αυγουλιερες και τα ειδικα πιαστρακια για χορταρικα που μπαινουν μεσα στο κλουβι, δεν ειχα σκεφτει οτι μπορω να τα βαζω αυτα και στις εξωτερικες τα'ιστρες που ειναι για τους σπορους!
Ενταξει λοιπον, αυτο λυθηκε, δεν χρειαζεται χερι μεσα στο κλουβι για την τροφοδοσια με αυτην την επιλογη.
Ομως οταν πρεπει να αλλαξω τις πατηθρες για να βαλω καθαρες, αναγκαστικα πρεπει να βαλω το χερι μεσα στο κλουβι, ετσι δεν ειναι;
Μηπως υπαρχει αλλος τροπος και γι' αυτο και δεν το γνωριζω;
Η το συρταρακι και η σχαρα οταν ειναι να βγουν για να καθαριστουν, αναγκαστικα γινεται με τα πουλακια μεσα.
Στο βιντεακι λεει να γινεται η καθαριοτητα οταν το πτηνο ειναι εκτος κλουβιου, αλλα εγω δεν σκοπευω να αφηνω τα πουλακια εκτος κλουβιου.
Οποτε; Θα περνανε αναγκαστικα το στρες του καθαρισμου και θα συνηθισουν σταδιακα να φοβουνται λιγοτερο;
Οσο για το ημιφως που ειπες Γιαννη, ειναι πιο βολικο να μεταφερω το κλουβι πρωινες ωρες αλλα σε ενα λιγο πιο σκοτεινο χωρο για να τα περιποιηθω, ωστε να εχουν τον χρονο να χαλαρωσουν.
Ειναι τα πρωτα καναρινακια που αναλαμβανω, που, χωρις να ειναι 'δικα μου' προσπαθω να τα φροντισω οσο καλυτερα μπορω και να μαθω τι ειναι καλυτερο για εκεινα, γι' αυτο δειξτε κατανοηση για τις χαζες ερωτησεις μου, ειμαι ακομη πολυ ασχετη, αλλα συνεχιζω να μαθαινω σπουδαια πραγματα απο ολους σας και σας ευχαριστω πολυ!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλησπερα σας!
Επειτα απο αρκετο καιρο με αυτα τα πρωτα 'υιοθετημενα' καναρινακια μου, ενα εχω να πω. Τα λατρευω! Πλεον ειναι τα 'δικα μου' πουλακια, δεν περιμενα να εχουμε τοσο καλη αλληλεπιδραση.
Ειδικα με το κιτρινο πουλακι (θυληκο τελικα) εχουμε μια υπεροχη σχεση! Το ασπρο αρσενικο (που κελαι'δαει υπεροχα) ειναι εκ φυσεως 'σοβαρο' και το κιτρινακι (που 'πιπιριζει' χαρουμενα) εναι εντελως 'χαζοχαρουμενο'!

Πρωτ' απ' ολα, το αγχος εφυγε κι απο μενα κι απ' τα πουλακια. Η περιποιηση γινεται ομαλα, οι κινησεις με σιγουρια, τους εκοψα και τα νυχακια ηρεμα και ανετα.
Επισης, την Ανοιξη, απο την πρωτη μερα που τους εβαλα μπανιερα (μεγαλη διαφανη εξωτερικη κρεμαστη) μπηκανε αμεσως (ενω δεν εχαν ξανακανει μπανιο ποτε) και πλατσουρισανε με τρελα κι επειτα απο τοτε, καθημερινα πλεον μπανακι.
Βεβαια, προσεξα οτι, αλλες φορες βουτανε στην μπανιερα αμεσως, αλλες μπαινουνε μετα απο καμια ωρα, αλλες φορες βουτανε δυο-τρεις φορες κι αλλες δεν μπαινουνε καθολου (παντα τους βαζω εμφιαλωμενο νερο στο μπανακι τους και τρεις φορες την εβδομαδα, ανθολουτρο Δυοσμος της Landmark, οπου το λατρευουν).
Επισης, συχνα τους βαζω να ακουνε απο το ταμπλετ βιντεακια με καναρινια που τραγουδανε, και τοτε το λευκο αρσενικο, δινει ρεσιταλ. Εχω προσεξει οτι το 'ρεπρετοριο' του ξεκιναει γυρω στις 07:30 για κανα μισαωρο, μετα ριχνει κανα ασμα καπου στις 10:00, επειτα απο τις 14:00 - 17:00 κελαι'δαει με πολυ ορεξη και διαρκεια, επειτα διαλλειμα και καπου στις 19:00, κλεινει το ημερησιο τραγουδιστικο προγραμμα του.
Βεβαια, αναλογως την ορεξη του, (και τα εξωτερικα ερεθισματα με διαφορους ηχους και θορυβους), τραγουδαει πολυ, λιγο η' καθολου.
Το θηλυκο (οπως διαπιστωθηκε τελικα) κιτρινο πουλακι, αρκεται στην εντονη 'ομιλητικοτητα' του με πολλα δυνατα 'πιου' και χαρουμενα τιτιβισματα.
Αλλα το καλυτερο που κανει τελευταια και με εχει ξετρελανει ειναι οταν του μιλαω γλυκα και παιχνιδιαρικα, αυτο αρχιζει και 'φουσκωνει-φουσκωνει-φουσκωνει-φουσκωνει' και γινεται μια φρερωτη φουσκωτη μπαλιτσα κι επειτα 'ξετιναζεται' σαν να ανατριχιαζει απο την χαρα του, κουνωντας και την ουριτσα του! Ειναι σκετη γλυκα και συχνα με πλησιαζει στην ακρη του κλουβιου και μου 'μιλαει' κι εχει πολυ πλακα!

Οσον αφορα την διατροφη τους, τους παρεχω οτι καλυτερο μπορω. Τους δινω (συσκευασια παντα, οχι χυμα) σπορους Manitoba Best Premium με Chia (αν και το πρωτε'ινουχο κιτρο νεκταρ που εχει μεσα δεν το τρωνε) και λιγο απο Benelux, δινω ποτε ποτε και παπαρουνοσπορο, κινοα (αλλα δεν τους αρεσει τελικα), βοτανα, φρεσκα φρουτα και λαχανικα (κι εδω εχουν τις προτιμησεις τους, με αλλα να τρωνε στο φουλ κι αλλα να τα αφηνουν αδιαφορα.
Αξιοσημιοτο ομως ειναι οτι προτιμανε τα βιολογικα απο οτι τα συμβατικα προι'οντα! Τσεκαρισμενο!
Μεχρι και στα αυγα το ειδα αυτο (επειδη δεν τους αρεσει η αυγοτροφη τελικα) και τρωνε μονο βιολογικα η' ελευθερας βοσκης αυγα! Τα αλλα, ουτε που να φτυσουν!

Βεβαια, εχουν κι αλλες 'παραξενιες'. Το μεν λευκο αρσενικο, τρωει κυριως λιγο κροκο αυγου και το υπολοιπο το αφηνει αδιαφορο. Το δε κιτρινο θηληκο ομως, ειναι πολυ 'χλιμιτζουρακι'! Εχει πολυ πλακα!
Κανει 'χαρτοπολεμο' το αυγο και προτιμαει κυριως το τσοφλι και το ασπραδι. Γενικα εχει την ταση να σκορπιζει το φαγητο του και να τα κανει λαμπογυαλο στο κλουβι του (ειναι πολυ γυφτακι) και να αφηνει μεσα στην ποτιστα του σπορους κλπ (τελευταια το εχει περιορισει αυτο), σε αντιθεση με το λευκο αρσενικο, που ειναι πολυ 'κυριλε' και καθαρο, και τρωει σεμνα και διακριτικα μεσα απο τις εξωτερικες ται'στρες του.
Γενικα απο σπορους τρωνε την ιδια ποσοτητα περιπου, αλλα απο φρουτολαχανικα, το κιτρινακι ειναι πιο λαιμαργο και τρωει περισσοτερο και φυσικα εχουν τις προτιμησεις τους στις γευσεις εκαστως.
Επισης, σουπιοκοκκαλο τρωει το λευκο αρσενικο, ενω το θυληκο οχι, (ισως καποια περιστασιακα τσιμπιματα) παρολο που τους εχω αλλαξει τρεις μαρκες για να δω τα γουστα τους.
Οι κουτσουλιες τους ειναι φυσιολογικες, δεν ξυνονται, εχουν καθαρο πτερωμα που το περιποιουνται, εχουν κοντα νυχακια και καθαρα ροζ ποδαρακια. Γενικα λοιπον, φαινονται υγιη και κεφατα.

Και επειτα απο αυτην την μεγαλη -αλλα αναγκαια ισως- εισαγωγη, μπαινω στο ερωτημα που με προβληματιζει, κι οσοι γνωριζετε η' υποθετετε τι μπορει να συμβαινει στο κιτρινο καναρινακι μου, παρακαλω πειτε την γνωμη σας.
Τις τελευταιες τρεις εβδομαδες περιπου λοιπον, προσεξα την εξης περιεργη συμπεριφορα.
Ενα πρωι, το βρηκα να καθεται στον πατο του κλουβιου στην γωνια, και καθοταν σαν την κλωσσα, με τα ποδαρακια του ομως να πατανε -μεσα απο το πλεγμα της σχαρας- στο συρταρακι του κλουβιου. Ηταν σαν χαζεμενο και δεν ανταποκρινοταν, παρα μονο οταν πλησιασα αρκετα στο κλουβι οπου τοτε αντεδρασε, ανεβηκε στις πατηθρες κι αρχισε τα 'πιου'.
Αυτο συεχιστηκε για μερες και φανηκε να χανει και την ορεξη του για φαγητο, νερο και μπανακι, κι εμοιαζε να εχει μελαγχολησει.
Για μια εβδομαδα του εκοψα τα φρουτολαχανικα, μπας και το πηραξε κατι (μια φορα βρηκα στην ποτιστρα του μια κουτσουλια κι αναρωτιεμαι μηπως επαθε κατι στην κοιλιτσα του, κι επισης του εδωσα καποιες φορες φραουλα, σκεφτηκα οτι μπορει κατι να πηραξε, δεν ξερω).
Ηρθε προσφατα κι ενας γνωστος μας (που εχει εμπειρια σε καναρινια κλπ) και το κοιταξε, και μου ειπε οτι ειναι μια χαρα το πουλακι.
Το εποιασε, ειδε τα ποδαρακια του οτι δεν εχουν ποδαγρα (σπειδη το εχω προσεξει οταν στεκεται στις πατηθρες, συχνα 'ανοιγοκλεινει' και τεντωνει τα δαχτυλακια του), ειδε οτι δεν εχει το 'κακο σπυρακι' και ειναι πεντακαθαρο πισω του, ειδε οτι ανταποκρινεται τσιμποντας τον και ειδε οτι πεταει και στεκεται μεσα στο κλουβι. Το συμπερασμα που εβγαλε, ηταν οτι μαλλον εχει μελαγχολησει επειδη θελει να ζευγαρωσει.
Σημερα παντως, το ειδα πιο κεφατο (απο προχθες για την ακριβεια) κι εφαγε περισσοτερο, ηπιε νερακι κι εκανε μπανακι και καθε φορα που βγαινω να του μιλησω, μου ανταποκρινεται με την χαρακτηριστικη 'φουφουλωτη' αντιδραση χαρας.
Τι μπορει να του συμβαινει λοιπον, ωστε να προτιμαει ξαφνικά να καθεται στην σχαρα στον πατο του κλουβιου, αντι στην πατηθρα, ακομη και κατα τον βραδινο του υπνο; (το τσεκαρα με τον φακο). Για πειτε...
 
Ενα πρωι, το βρηκα να καθεται στον πατο του κλουβιου στην γωνια, και καθοταν σαν την κλωσσα, με τα ποδαρακια του ομως να πατανε -μεσα απο το πλεγμα της σχαρας- στο συρταρακι του κλουβιου

Kαλησπέρα @Maria Tito,
Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, αυτό που περιγράφεις, πηγάζει από την ανάγκη φωλιάσματος, καθώς ορισμένες θηλυκές μου, κυρίως αζευγάρωτες, επιδεικνύουν παρόμοια συμπεριφορά. Δεν σου κρύβω, ότι την πρώτη χρονιά που το παρατήρησα, είχα αγχωθεί. Απευθύνθηκα στην πτηνίατρο, χωρίς κάποιο ανησυχητικό εύρημα. Εξάλλου, η ανταπόκρισή τους στην παροχή τροφής και νερού είναι τέτοια, που δεν χωρά αμφιβολία για την καλή τους υγεία. Η μια εξ αυτών είναι γεννημένη το 2015 και μέχρι σήμερα κάθε Άνοιξη, κάνει ακριβώς το ίδιο. Φέτος, είχα αρκετά κρούσματα από τις νεότερες κανάρες και συγκριτικά με άλλες χρονιές, βρήκα αρκετά αυγά στον πάτο, μολονότι η διατροφή τους ήταν σχετικά λιτή. Η χαρακτηριστική τους απάθεια, σου δίνει την εντύπωση, ότι όντως έχουν χαζέψει και μάλιστα σε βαθμό, που οι υπόλοιπες τις ξεπουπουλιάζουν σιγά σιγά, χωρίς καμία αντίδραση από μέρους τους. Θα σου πρότεινα, αφενός να αλλάξεις το σημείο που έχεις το κλουβί και αφετέρου να την απομακρύνεις από τον αρσενικό, εφόσον διαθέτεις χώρο. Η οποιαδήποτε αλλαγή στο χώρο, θα την ξεβολέψει αναστέλλοντας την ανάγκη για φώλιασμα, που προέρχεται κυρίως από την ασφάλεια που αισθάνεται το θηλυκό, στο χώρο που την φιλοξενεί.
 
Αν μη τι άλλο οφείλω να σου πω μπράβο για τον χρόνο που διαθέτεις στο να παρατηρείς και να φροντίζεις τα πουλάκια σου. Πολύ σημαντικά και τα δύο!

Σχετικά με το θηλυκό,θα συμφωνήσω με τους παραπάνω φίλους ότι ενδεχομένως να είναι η ανάγκη του για φώλιασμα.. Κι εγώ τις τελευταίες μέρες έχω δει την δικιά μου κανάρα να κάνει το ίδιο κάποιες στιγμές.
Θα συνέχιζα να παρατηρώ (κάτι που έτσι κι αλλιώς κάνεις) και άπλα θα είχα το νου μου για πιθανές δραματικές αλλαγές στην διάθεση του και στο πως σου ανταποκρίνεται. Δεν νομίζω όμως ότι συντρέχει λόγος ανησυχίας.
 
Γεια και χαρα παιδια! 🙂

Κατ'αρχην, ευχαριστω για τις απαντησεις σας.
Θα απαντουσα αμεσα, αλλα ηθελα να περασουν μερικες μερες, για να δω την εξελιξη στην συμπεριφορα του κιτρινου θυληκου, που οντως ειχε καποια διαφορα.

Αμεσως την επομενη μερα που σας εγραψα, προσεξα τις εξης αλλαγες που κανει καθημερινα:
Πλεον, μονο το πρωι και το μεσημερι καθεται κατω στην σχαρα, ομως εναλλαξ απο την μια γωνια στην αλλη και σηκωνεται αμεσως μολις το πλησιασω και του μιλησω και ανταποκρινεται με την χαρακτηριστικη 'φοφουλωτη' αντιδραση χαρας και πολλα δυνατα 'πιου'.
Αυγουλακια δεν εχω δει στον πατο του κλουβιου, κι επιπλεον απο το απογευμα και μετα στεκεται στις πατηθρες, και ολα τα βραδια κοιμαται πλεον πανω στην πατηθρα του.
Φαγακι τρωει κανονικα, αλλα μπανακι δεν κανει καθε μερα οπως εκανε πριν, ακομη κι οταν κανει ζεστη, μερικες φορες καθεται ξαπλωτο σαν κλωσσα με τον πρωινο ηλιο πανω του.

Καποιες φορες εχω προσεξει να κανει το εξης καθως του μιλαω γλυκα και παιχνιδιαρικα: Κανει κατι μικρες σπασμωδικες κινησεις με το κεφαλακι του, σαν να 'τσιμπολογαει' τον αερα. Τι να σημαινει αραγε αυτο;
Επισης, κατι που ξεχασα να αναφερω στο προηγουμενο μυνημα μου, ειναι, οταν ενα πρωι το βρηκα να καθεται στον πατο στο κεντρο του κλουβιου, ακινητο, με ελαφρως ανοιχτα τα φτερα του και το στοματακι του εντελως ανοιχτο...
Ειχε κοκκαλωσει εκει και δεν αντιδρουσε ακομη κι οταν το πλησιασα μπροστα στο κλουβι. Δεν ειχε ασθματικη αναπνοη, απλα ειχε κολλησει ετσι.. Φυσικα ανυσηχισα πολυ, αλλα υπεθεσα οτι μαλλον θα ζεσταινοταν πολυ, αφου ειχε και μερες να πιει νερο και να κανει μπανακι και να φαει φρουτολαχανικα και σκεφτηκα οτι μπορει να ειχε παθει αφυδατωση.

Ομως, ενα σχολιο που διαβασα χθες τυχαια στο youtube, χαζευοντας βιντεακια με παπαγαλακια, με προβληματισε μηπως εχει καποιο 'θεμα' με την υγεια του, που μοιαζει με την διαθεση για φωλιασμα, αλλα να ειναι τελικα κατι αλλο..
Το βιντεακι λεγεται: "Cute is Not Enouph - Funny and Cute Parrots Videos Compilation #37 - Cute Parrots" και το σχολιο του χρηστη 'Vic 64Y' - "IMPORTANT WARNING FOR PET BIRD OWNERS", στην ουσια περιγραφει αρκετα απο αυτα τα συμπτωματα που εχει το κιτρινο θυληκο καναρινακι μου, αλλα εξηγοντας οτι προκειται για εναποθεση λιπους στο συκωτι.
Ο συγκεκριμενος, προτεινει (ακομη και προληπτικα) να δινουμε λιποτροπικα για το συκωτι στα πτηνα μας, γιατι λεει οτι ειναι υπουλη κι επωδυνη νοσος, που δεν καταλαβαινουμε τι συμβαινει, παρα μονο σε προχωρημενο σταδιο, κι εχει να κανει με το οτι τα πτηνα συνηθως επιλεγουν να φανε τους πιο λιπαρους σπορους και σε συνδιασμο με ελειπη ασκηση (περιορισμενος χωρος σε κλουβι για να πεταξουν) τοτε παθαινουν κατι σαν υπατιτιδα κι εχουν παρομοια συμπτωματα με αυτα που σας περιεγραψα.

Επισης προσεξα οτι απο προχθες ξεκινησε να αφηνει μερικα μικρα κιτρινα πουπουλακια (προωρη πτερροροια η' κατι αλλο);
Λετε να εχει θεμα με το συκωτι του τελικα η' και τα δυο, με διαθεση φωλιασματος ταυτοχρονα;
Αν δεν το ζευγαρωσω, θα παθει τιποτα;

Σημερα προσεξα επισης, οταν μου 'φουφουλωσε' απο την χαρα του (οπως οταν κανουν μπανακι που φουσκωνουν τα φτερακια τους και τα ξετιναζουν μετα) για μια στιγμη εχασε την ισορροπια του απο την πατηθρα, αλλα κρατηθηκε. Τυχαιο απο τον ενθουσιασμο του η' ασταθεια λογω παθησης;

Τελος, μια αλλη διαφορα μεταξυ τους, ειναι οτι το μεν λευκο αρσενικο 'φτυνει' τους αδειους φαγωμενους σπορους εξω απο την τα'ιστρα του, ενω το κιτρινο θυληκο, αφηνει ολα τα φλουδια μεσα στην ται'στρα του! Πολυ γυφτακι! Εχει πολυ πλακα! Και φυσικα, 'φυσαω' και καθαριζω ανα 5 ημερες τα φλουδια απο τις ται'στρες του και συμπληρωνω οσο χρειαζεται (τρωνε περιπου 1 < 1/4 ται'στρας ανα 10ημερο).

Οσον αφορα το λευκο αρσενικο, προσεξα οτι εδω και μια εβδομαδα εχει μειωσει την ενταση, την συχνοτητα και την διαρκεια του τραγουδιου του, αλλα και η διαθεση για καθημερινο μπανακι.
Ορμονες, ζεστη η' κατι αλλο;

Και μια ακομη απορια:
Απο την πρωτη στιγμη που τα πηρα, προσεξα οτι και τα δυο καναρινακια μου κανουν ποτε ποτε μια χαρακτρηριστικη κινηση με το γλωσσαρακι τους. Ανοιγουν το ραμφος τους για λιγο και κουνανε γρηγορα πανω κατω το γλωσσακι τους, σαν να κανουνε ' αφωνες γαργαρες'. Τι σημαινει αυτο; Ειναι αστειο και παραξενο ταυτοχρονα!

Προς το παρον, τα εχω το ενα διπλα στο αλλο, και προβλεπεται συντομα νεα κατασκευη με ξυλο και σιτα για τα κλουβια το ενα πανω στο αλλο, οποτε και δεν θα εχουν τοση 'επικοινωνια'.
Αν και θα ηθελα κι αλλα πουλακια, δεν εχω τον διαθεσιμο χωρο (αφου αντιστοιχει 60αρα ζευγαρωστρα για καθε πουλακι) αλλα και χρονο, μιας και τα φροντιζω πολυ σχολαστικα ως προς την καθαριοτητα, διατροφη κι αλληλεπιδραση.
(Στο μελλον ομως σκοπευω να παρω σκυλακι που θα το εχω σαν πριγκιπισσα, αυτο ειναι το μονο σιγουρο, μιας και αφενος δεν εχω παιδια, κι αφαιτερου λατρευω ολα τα ζωα).

Για πειτε λοιπον.. Μηπως χρειαζεται λιποτροπικα για το συκωτι του το κιτρινο καναρινακι μου, η' απλα 'ψευτοκλωσσαει'?
 
μερικες φορες καθεται ξαπλωτο σαν κλωσσα με τον πρωινο ηλιο πανω του.
Είναι η κλασική στάση ηλιοθεραπίας, φούσκωμα φτερών και τέντωμα κορμιού
το βρηκα να καθεται στον πατο στο κεντρο του κλουβιου, ακινητο, με ελαφρως ανοιχτα τα φτερα του και το στοματακι του εντελως ανοιχτο.
Για καθαρά προληπτικούς λόγους θα σου πρότεινα να βάλεις υγρό ασβέστιο στο νερό του για 4-5 ημέρες.
Οι κουτσουλιές του είναι κανονικές από άποψη μεγέθους ή αρκετά μεγαλύτερες;
Αν δεν το ζευγαρωσω, θα παθει τιποτα;
Τίποτα, το πολύ πολύ να κάνει κάποια άσπορα αυγουλάκια.
Και φυσικα, 'φυσαω' και καθαριζω ανα 5 ημερες τα φλουδια απο τις ται'στρες του
Αυτό πρέπει να το κάνεις σε καθημερινή βάση αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να μήν τρέφεται σωστά.
 
Ομως, ενα σχολιο που διαβασα χθες τυχαια στο youtube, χαζευοντας βιντεακια με παπαγαλακια, με προβληματισε μηπως εχει καποιο 'θεμα' με την υγεια του, που μοιαζει με την διαθεση για φωλιασμα, αλλα να ειναι τελικα κατι αλλο..
Αν δε θες να είσαι συνέχεια στην πρίζα θα σου πρότεινα να μην παραλληλίζεις τις καταστάσεις που έζησε κάποιος άλλος με το δικό σου πουλί.
Κάθε πουλί ως διαφορετική οντότητα συμπεριφέρεται διαφορετικά ανά περίπτωση.
Αλλιώς θα υπήρχαν κανόνες...
 
Γεια σου Μαρία:)

Παραθέτω παρακάτω τις δικές μου απόψεις σχετικά με τα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις σου βάσει των περιγραφών σου.

Καποιες φορες εχω προσεξει να κανει το εξης καθως του μιλαω γλυκα και παιχνιδιαρικα: Κανει κατι μικρες σπασμωδικες κινησεις με το κεφαλακι του, σαν να 'τσιμπολογαει' τον αερα. Τι να σημαινει αραγε αυτο;
Ίσως ο δικός του χαιρετισμός ή η δική του απορία στο τι να σημαίνει το δικό σου κάλεσμα:)

Επισης προσεξα οτι απο προχθες ξεκινησε να αφηνει μερικα μικρα κιτρινα πουπουλακια (προωρη πτερροροια η' κατι αλλο);
Εαν το πουλάκι έχει γεννηθεί Μάρτιο-Απρίλιο δεν θεωρείται πρόωρη η πτερόροια.
Εαν έχει ξεκινήσει πτερόροια... Διότι ενα-δυο πουπουλάκια δεν αποτελούν ένδειξη. Μπορεί άπλα να έφυγαν από καποια αδέξια κίνηση-πτήση-προσγείωση-απογείωση :)
Αν δεις ότι μαζεύονται όλο και περισσότερα πούπουλα καθημερινά τότε ναι είναι πτερόροια. Το αν είναι φυσιολογική ή όχι έχει να κάνει με την εποχή γέννησης του όπως σου είπα παραπάνω.

Λετε να εχει θεμα με το συκωτι του τελικα η' και τα δυο, με διαθεση φωλιασματος ταυτοχρονα;
Δεν μπορεί κάνεις να σου απαντήσει εκ περιγραφής εάν έχει πρόβλημα ή όχι. Πάντως ένα-δυο πουπουλάκια με τίποτα δεν μπορούν να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι έχει πρόβλημα στο συκώτι.

Αν δεν το ζευγαρωσω, θα παθει τιποτα;
Όχι δεν θα πάθει κάτι. Έτσι κι αλλιώς είναι αργά πλέον και να ήθελες να το ζευγαρώσεις.

Τυχαιο απο τον ενθουσιασμο του η' ασταθεια λογω παθησης;
Εσύ πόσες φορές την ήμερα παραπατάς εστω και λίγο ή κάνεις καποια αδέξια κίνηση;:) Ειδικά εάν σε ειχαμε σε μια μακρόστενη σανιδά που θα έπρεπε να ισορροπείς όλη την ημέρα:) Δεν νομιζω ότι έχει κάποιο θέμα εξαιτίας αυτού που είδες Μαρία μου.

Οσον αφορα το λευκο αρσενικο, προσεξα οτι εδω και μια εβδομαδα εχει μειωσει την ενταση, την συχνοτητα και την διαρκεια του τραγουδιου του, αλλα και η διαθεση για καθημερινο μπανακι.
Ορμονες, ζεστη η' κατι αλλο;
Η ζέστη ναι, και τα δικά μου τις μεσημεριανές ώρες ρίχνουν λιγάκι τους ρυθμούς σε αντίθεση με το πρωί που είναι στο peak τους και αργά το απόγευμα έως το σούρουπο. Επισης, μπορεί σιγά σιγά να μπαίνει σε πτερόροια. Η διάθεση για το μπάνιο είναι όπως το λες.."διάθεση" που σημαίνει ότι όποτε νιώθει ότι το έχει ανάγκη θα το κάνει. Δεν αποτελεί δείγμα προβλήματος από μόνο του.

Ορμόνες; Τι εννοείς;

Απο την πρωτη στιγμη που τα πηρα, προσεξα οτι και τα δυο καναρινακια μου κανουν ποτε ποτε μια χαρακτρηριστικη κινηση με το γλωσσαρακι τους. Ανοιγουν το ραμφος τους για λιγο και κουνανε γρηγορα πανω κατω το γλωσσακι τους, σαν να κανουνε ' αφωνες γαργαρες'. Τι σημαινει αυτο; Ειναι αστειο και παραξενο ταυτοχρονα!
Κι έμενα το κάνουν.. Και όντως είναι αστείο και παράξενο. Ίσως καθαρίζουν το λαρύγγι τους, ξεμουδιάζουν.. Ποιος να ξέρει να πει τι ακριβώς; Εγώ πάντως όχι:) Εαν είναι πρόβλημα.. Δεν νομιζω..
Όταν αυτό συνοδεύεται από έναν ήχο σαν σπάσιμο σπόρων άλλα σε επαναλαμβανόμενη συχνότητα κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, τότε μπορεί να σημαίνει πρόβλημα στο αναπνευστικό. Στην δική σου όμως περίπτωση δεν πιστευω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα..

Μηπως χρειαζεται λιποτροπικα για το συκωτι του το κιτρινο καναρινακι μου
Δεν ξέρω εάν υπάρχει κάποιος που αβίαστα θα μπορούσε να σου απαντήσει "Ναι" σε αυτό.. Ούτε καν ακομη και εάν υπήρχε διαπιστωμένο πρόβλημα στο συκώτι.. Ακόμη και τότε θα έπρεπε να σου το συστήσει ένας πτηνίατρος και όχι εμείς, οι ερασιτέχνες άλλα ούτε και οι "wannabε doctor" του χώρου:)


Σαν τελευταία φιλική συμβουλή.. Εννοείται ότι καλά κάνεις και παρατηρείς και αγαπάς και φροντίζεις τα μικρά σου:). Εννοείται πως η αφύπνιση σου είναι αυτό που χρειάζεται για να τα έχεις πάντα καλά..όμως..λίγο ποιο χαλαρά για να τα χαίρεσαι περισσότερο.. Διότι, κατά την ταπεινή μου άποψη, εάν καθε τι που σου φαίνεται περίεργο σε αγχώνει τότε χάνεις από την απολαυστική τους παρέα.. Δύσκολη η ισορροπία το ξέρω.. Και για τον καθένα μας υποκειμενική.. Κι εγώ ακόμα το δουλεύω αυτό στο μυαλό μου.. Όμως δες το λίγο περισσότερο σαν διασκέδαση και λιγο λιγότερο ως μια αγχωτική διαδικασία..👍:)
 
Back
Top