Ασθένειες Καναρινάκι βγάζει περίεργους ήχους

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sooru
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Sooru

PB New Member
Εγγραφή
13 Σεπ 2015
Μηνύματα
55
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα, θα ήθελα τη βοήθεια σε κάτι γιατί δεν θέλω να το ταλαιπωρώ χωρίς λόγο αν δεν ειναι κάτι πολύ ανησυχητικό. Έχω ένα καναρινάκι εδώ και λίγο διάστημα, πολύ κοινωνικό και επίσης με όχι και τόσο δυνατό αλλά πολύ γλυκό κελάηδημα. Τελευταία πήραμε ακόμα ένα αρσενικό στο σπίτι και συχνά τα άκουγα να συναγωνίζονται (δεν ειναι πολύ κοντά μεταξύ τους). Τις τελευταίες όμως μέρες παρατήρησα ότι ακουγόταν μόνο ο ένας.

Παρατήρησα λοιπόν το πρώτο το καναρινάκι και παρότι που όταν πήγαινα κοντά τσιρτσίριζε και γενικά έτρωγε κανονικά το φαγητό του συχνά τον έπιανα να κάθεται φουσκωμένο και στο ένα πόδι. Στην αρχή νόμιζα ότι απλώς κούρνιαζε γιατί γενικά υπήρχε κίνηση μέσα στο κλουβί κατά τις πρωινές ώρες αλλά τις τρεις τελευταίες ημέρες τον είδα να κάθεται έτσι πιο συχνά κι επίσης άρχισε να βγάζει έναν ήχο όπως όταν ρουφάς τα χείλη και από χθες άρχισε να ανοιγοκλείνει το στόμα σε κάποιες φάσεις. Σήμερα που του σφύριξα ενώ συνήθως επέστρεφε κελάδημα τον είδα όταν προσπαθούσε να κελαηδήσει να κάνει κάτι σαν να κόβεται η φωνή του.

(Σήμερα έφαγε κανονικά και έκανε το μπάνιο του χωρίς προβλήματα. Στο κλουβάκι έχει καθαρό νερό, grit και σουπιοκόκκαλο).

Ανεβάζω μερικές φωτογραφίες του
 
Απ τον ήχο που περιγράφεις το μυαλό μου πάει σε ίσως κάποιο κρύωμα ή σε κάτι αναπνευστικό το οποίο επηρέασε άμεσα και το τραγούδι του, το οποίο και διέκοψε. Που μένει ο μικρός; Μέσα ή έξω; Το κλουβί το χτυπάνε ρεύματα αέρα; Τι ώρα κοιμάται τι ώρα ξυπνάει; :)
 
Τον μικρο λογω Πασχα τον ειχαμε παρει στο χωριο οπου τον ειχαμε μεσα γιατι το σπιτι ηταν ισογειο και φοβομουν γατες και αρπαχτικα. Αφοτου γυρισαμε τον εχω παλι εξω, ετυχε να επιστρεψουμε σε ζεστη μερα. Κοιμαται κατα τις 7 τωρα που μεγαλωσε η μερα και ειναι ο μονος που δε φοβαται και να τυχει να πρεπει να βγω στο μπαλκονι δεν βγαζει το κεφαλακι εξω. Ξυπναει στις 6 και μιση οταν ξυπναει ο αλλος αρσενικος και χαλαει τον κοσμο.

Σημερα το πρωι τον εβαλα μεσα για να τον παρατηρησω και τον ειδα καπως πιο ζωηρο. Του εβαλα τραγουδακια που του αρεσουν και ο καημενος χοροπηδουσε στο κλαδι και προσπαθουσε να κελαηδησει αρκετες φορεε αλλα εκανε σαν χαλασμενη κασετα. Βγαζει ακομα αυτον τον περιεργο ηχο σαν να ρουφας τα χειλη. Τον ειδα πολλες φορες να ξινεται και να τιναζεται σημερα αλλα οχι τοσο φουσκωμενο οσο χθες.

Στο σημειο που ηταν εξω γυρω γυρω εχει τεντες και πιστευω κοβει γιατι την εχω μεχρι κατω λογω αρπαχτικων εδω γυρω. Ομολογω οτι εχω καλυτερη θεση να τον βαλω αλλα εκει ακουγε τη θυληκια μου και τον επιασα δυο φορες να χτυπιεται στα καγκελα και να τσιρτσιριζει προς το μερος που ακουγε τη φωνη της οποτε τον πηρα απο εκει. Γενικα οταν εχει πιο κρυο το βραδυ παντα πηγαινει και κοιμαται στο κατω το κλαδακι του που σχεπαζει η ποδια του κλουβιου το μερος και παιρνει εκει τον υπνο του.

Παντως οση ωρα τον εχω μεσα τσιρτσιριζει και παιζει και τρωει κανονικα αλλα η φωνη και το τιναγμα/ξυσιμο παραμενουν.
 
Παντως οση ωρα τον εχω μεσα τσιρτσιριζει και παιζει και τρωει κανονικα αλλα η φωνη και το τιναγμα/ξυσιμο παραμενουν.
Προτείνω να τον έχεις μέσα στη ζέστη σε ήσυχο δωμάτιο χω΄ρος πολυκοσμία φασαρία καπνό ή μυρωδιές, να του δίνεις συσκευασμένους σπόρους, και σφιχτό βραστό αυγό κάθε μέρα για λίγες μέρες. Όταν δίνεις αυγό δεν θα δίνεις φρούτα ή χορταρικά/λαχανικά κτλ Δες πως θα πάει, και αν δεν είναι καλύτερα η βραχνάδα ίσως χρειαστεί να δώσεις και κάτι στο νεράκι του.. Ή να το πας σε κάποιον πτηνίατρο. :)
 
Το ειχε περασει η καναρα μου αυτο πριν 2 μηνες και απο τοτε βαζω προληπτικα σταγονες 3 φορες τον μηνα χ3 σταγονες στα 100ml οπως μου ειπαν. Υπαρχει περιπτωση να κολλησε δλδ; Δεν κανει σαν να θελει να βγαλει κατι, πιο πολυ κανει αυτο που ειναι σαν να ρουφας τα χειλη με εξαιρεση δυο φορες που τον ειδα να ανοιγει πολυ το στομο και να κουναει τη γλωσσα και μια φορα που ενω κελαηδουσε σημερα το εκοψε και ηταν λες και εβηχε. Θα τον κρατησω μεσα σημερα κι αυριο θα παρω φρεσκα αυγα να του βαλω να δω πως θα παει και την Πεμπτη που θα μπορω θα παω να τον δει καποιος αν συνεχισει ετσι.
 
Αυτό πάντως δεν είναι για τα ακαρεα. Γιατί το έπαιρνε το θηλυκό σου; Ποιος στο συνέστησε;

με εξαιρεση δυο φορες που τον ειδα να ανοιγει πολυ το στομο και να κουναει τη γλωσσα
Αυτό μπορεί να το κάνουν όταν καθαρίζουν το στόμα τους από το φαΐ. Δεν σημαίνει απαραίτητα δείγμα ασθένειας και πόσο μάλλον ακαρεων.
 
Αυτο μου το εδωσε ο κυριος ενος pet shop της περιοχης μας απο τον οποιο πηρα το τελευταιο καναρινακι μας. Το θυληκο μου ειχε πληγες στα ποδια, ειχε αρχισει να σηκωνει το ποδαρακι της αλλα ηταν ασθενικη γενικα απο τοτε που την πηραμε, ολα τα υπολοιπα αδερφια της που τα ειχαν δωσει εδω στη γειτονια δυστυχως πεθαναν ειναι η μονη που ζει ακομα. Οταν εγινε λοιπον αυτο τηςς εβαλε μια αλοιφη στα ποδαρακια και μου ειπε να της δωσω αυτο για 7 ημερες. Ειχα την εντυπωση οτι μου ειπε οτι ηταν ακαραια μαλλον θυμομουν λαθος. Μου ειπε να το βαζω προληπτικα στα πουλακια μου. Το θυληκο μου τωρα ειναι καλα, τα ποδαρακια της ενταξει και ειναι πιο ζωηρη και πιο παιχνιδαρια απο ποτε, τσιρτσιριζει διαρκως και τρωει με πολλη ορεξη.

Ελλειπα ενα διαστημα και τα ειχα αφησει στη φροντιδα του πατερα μου οποτε αυτο προληπτικα τους το εψω βαλει μονο μια φορα μεχρι τωρα.

Τωρα κοιμαται. Εκανε αλλη μια φορα αυτο που ηταν σαν να βηχει, τρανταχτηκε ολοκληρος και μετα καθισε φουσκωμενος στο κλουβακι του.
 
Αυτο μου το εδωσε ο κυριος ενος pet shop της περιοχης μας
Αυτό είχε αυτό σου πούλησε.
Αν είχε άλλο θα σου πουλούσε το άλλο.
Σε κάποιες περιπτώσεις... Πετυχαίνουν και το πρόβλημα...
 
Δηλαδη τι ηταν αυτο που της εδωσε; :S

Τωρα μπορει να πω χαζομαρα αλλα εχω την εντυπωση οτι το πουλακι μου την ειχε παθει τοτε απο την τροφη που ειχε παρει ο πατερας μου απο ενα αλλο pet shop η οποια ηταν συσκευασμενη μεν αλλα απλως σε ενα διαφανες σακουλακι. Ως τοτε εχω επαιρνα μια συσκευασμενη της vitakraft και ηταν μια χαρα για πολλους μηνες αν εξαιρεσουμε το κρυωμα που ειχε οταν ηταν 5 μηνων. (Αυτα τα δυο ειχαν φαει απο εκεινη την τεοφη μετα την πεταξα οταν την ειδα)
 
Μαλιστα. Θα του βαλω αυγουλακι για αρχη και την Πεμπτη θα ψαξω για καποιον κτηνιατρο, αν δεν μπορεσω εγω θα δω αν μπορεσει να το παει καποιος αλλος. Ευχαριστω γι αυτα που μου ειπατε, ελπιζω να πανε ολα καλα.
 
Alicedros ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες, τελικα οπως υποπτευθηκες ο μικρος ηταν κρυωμενος. Τον κρατησα μεσα αυτες τις μερες και ο μικρος ξανανιωσε. Τη 2η μερα που του εδωσα αυγο τον ειδα να τρωει και να δοκιμαζει τη φωνη του, να ξανατρωει και να δοκιμαζει αλλα να ακουγεται καπως βραχο αλλα συνεχιζε να δοκιμαζει τη φωνη του. Την επομενη μερα εκανε παλι τα ιδια αλλα με πολυ περισσοτερη ορεξη. Σημερα τον ειδα πολυ ανανεομενο, ξυπνησε απο τις 6μιση κι αφου τσιμπησε λιγο αρχισε το κελαηδημα. Η φωνη του ειναι καπως πιο μελωδικη, καθοταν ετρωγε μπροστα μου και ηταν ολο τσιου και τσιου.

Χθες δεν τον ειδα να φουσκωνει καθολου παρα μονο το απογευματακι κατα τις 6 που υποθετω οτι χαλαρωνε και στις εφτα αφου εκανα ενα τελευταιο τσιου εχωσε το κεφαλακι μεσα κι επεσε για υπνο. Λεω να τον κρατησω μεσα για την ωρα.
 
Περίμενε να φτιάξει ακόμα λίγο ο καιρός. Είναι περίεργος για την ώρα.
 
Πολύ ευχάριστα νέα! Μπράβο!

Λεω να τον κρατησω μεσα για την ωρα.
Ναι ναι αφού τον βλέπεις και είναι καλά μέσα να τον έχεις μέσα! Αυγουλάκι καλή διατροφή και θα γίνει περδίκι σε λίγο καιρό! Τελικά δεν χρειάστηκε να τον πας στον κτηνίατρο έτσι; :)
 
Οχι μιας και ειναι πολυ καλυτερα πλεον, τρωει με πολλη ορεξη και κελαηδαει κανονικα (η φνη του καμια σχεση με το πώς ηταν) και ειναι πολυ πιο ζωηρος. Σημερα πχ του εβαλα τη μπανιερα του και εκανε μπανιο πολλλη ωρα (βασικα ειναι και ο μονος που κανει μπανιο μπροστα μου τα αλλα δεν μπαινουν αν τα κοιταζω) και μετα το εριξε στο κελαηδημα για αρκετη ωρα και μαλιστα σημερα πολυ πιο συνεχομενα απο αλλες μερες. Μονο τον λυπαμαι λιγο γιατι ακουει τον αλλον τον αρσενικο μου που εχει πολυ δυνατο κελαηδημα και πρεπει να νιωθει μοναξιες γιατι ολο ψαχνεται και τσουρτσουριζει οταν τον ακουει και γιατι λιγες ωρες να τον αφησω μονο μετα κανει τρελες χαρες και κελαηδαει. Αφου το πρωι μεχρι να σηκωθω καθεται στη γωνια του κλουβιου, κοιταξει και τσιρτσιριζει και δεν φευγει απο εκει μεχρι να σηκωθω για να κελαηδησει και στεναχωριεμαι λιγο ☹
 
Αφου το πρωι μεχρι να σηκωθω καθεται στη γωνια του κλουβιου, κοιταξει και τσιρτσιριζει και δεν φευγει απο εκει μεχρι να σηκωθω για να κελαηδησει και στεναχωριεμαι λιγο ☹
Ε μόλις γίνει τελείως καλά θα βγει και έξω να κάνει παρέα στον άλλο αρσενικό. Μέχρι όμως τότε μέσα και προσοχή στα ρεύματα αέρα! Το ότι τραγουδάει τόσο και το ότι κάνει μπάνιο είναι πάρα πολύ καλά δείγματα!
 
Back
Top