Ασθένειες Κελαηδάει κανονικά αλλά δε βγάζει φωνή

mariagela23

PB New Member
Εγγραφή
16 Σεπ 2011
Μηνύματα
54
Καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά!

Θα ήθελα την πολύτιμη βοήθεια του φόρουμ στο εξής :
Μόλις πριν δυο μέρες μου χάρισαν ενα καναρινάκι, σχετικά μικρό σε ηλικία. Είναι πολύ ζωηρό και ευδιάθετο, τρώει κανονικά, κάνει μπάνιο και γενικά φαίνεται μια χαρά. Σχετικά φοβισμένο αλλα σε λογικά πλαίσια εφόσον άλλαξε περιβάλλον. Τον έχω μέσα στο σπίτι αυτές τις 2 μέρες και τον παρατηρώ. Διαπίστωσα λοιπόν οτι ενώ κελαηδάει κανονικότατα, δεν έχει φωνή!
Τόσο το απλό "τσίου" όσο και το παρατεταμένο κελάηδισμα είναι βουβά.
Η οικογένεια που μου τον χάρισε μου είπε οτι κελαηδάει πολύ αλλα τώρα τελευταία είχε σταματήσει. Προφανώς δεν σταμάτησε τελικά, αλλά βουβάθηκε. Έχει κανείς εμπειρία απο κάτι αντίστοιχο; Τι μπορώ να κάνω;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Μαρία
 
το καναρίνι είναι αρρωστώ και μάλιστα στο αναπνευστικό παστό στα χεριά σου και βαλτό στο αυτί σου να το ακούσεις αν ακούσεις έναν θορυβώ στην αναπνοή του χρειάζεται κτηνιατρείο πτηνιατρο τα γρηγοροτερο να το προλαβεις στην αρχη
 
Ευχαριστώ πολύ! Τώρα κοιμάται και είναι πολύ ήσυχο, δεν ακούω κάτι περίεργο. Ομως όταν κελαηδάει ακούγεται σαν να προσπαθεί να βγεί φωνή αλλα δεν βγαίνει. Το μόνο που βρήκα στο ιντερνετ είναι όντως περι αναπνευστικού. Που μπορώ να βρω πτηνίατρο όμως; Γνωρίζετε κάποιον; Μένω Νεο Ηράκλειο.

Και πάλι ευχαριστώ
 
Δώσε μας μερικά ακόμη στοιχεία... όπως την πιθανή ηλικία του πουλιού..
Αν ξέρεις πότε σταμάτησε να αλλάζει τα φτερά του
Αν ξέρεις για πιθανό παλιότερο πρόβλημα κλπ
 
Δυστυχώς δεν γνωρίζω, αλλα θα επανέλθω μόλις μάθω. Στο ενδιάμεσο και μέχρι να βρώ εναν γιατρό που να γνωρίζει απο πτηνά, να του δώσω aviomycine; Βοηθάει στο αναπνευστικό αποτι διάβασα...
 
Αν τελικά δεν επισκεφτείς γιατρό, ναι, ίσως θα μπορούσες να δίνεις αντιβίωση, αλλά όπως αντιλαμβάνεσαι το καλύτερο θα ήταν να μιλήσεις με εξειδικευμένο γιατρό στα πτηνά. Οπότε θα σου έλεγα, και λόγω του ότι μένεις στην Αθήνα, που υπάρχουν γιατροί, να μην ξεκινήσεις φάρμακο.
Η λίστα με τους καταγεγραμμένους γιατρούς είναι εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/
και για κάποιους μεμονωμένους μπορείς να δεις και εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/
Γενικά θα σου έλεγα ότι οι Patricia Gray και ο Ακρίβος θεωρούνται καλοί και αξιόπιστοι γιατροί, ίσως όχι και τόσο μακρυά από το Νέο Ηράκλειο.
Μεταφορικό Μέσο έχεις;
 
Καλημέρα - ευχαριστώ για τα links.
Μεταφορικό υπάρχει ναι αλλα δεν οδηγώ εγώ. Θα προσπαθήσω να πάω την επόμενη εβδομάδα.Ωστόσο, πήγα στο petshop που είναι κοντά μου και ρώτησα. Μου έδωσαν πιθανότητες για ακάρεα τραχείας. Ξαναπήγα μαζί με το πουλάκι αυτη τη φορά και τον ακροάστηκε ενας κύριος που γνωρίζει κάτι παραπάνω. Τελικά μου είπε άσθμα και μου έδωσε asminine για το νερό. Μακάρι να έχει δίκιο. Αν δεν δώ καποια βελτίωση θα τον πάω Νεο Ψυχικό.
 
Μου έδωσαν πιθανότητες για ακάρεα τραχείας.
τον ακροάστηκε ενας κύριος που γνωρίζει κάτι παραπάνω
Τελικά μου είπε άσθμα και μου έδωσε asminine για το νερό
Αν δεν δώ καποια βελτίωση θα τον πάω Νεο Ψυχικό.
Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να ξεκινήσεις ανάποδα και να τον πας σε κάποιο γιατρό.
Γιατί και αυτός με τα ακάρεα της τραχείας και αυτός που γνωρίζει κάτι παραπάνω αλλά και αυτός που διέγνωσε άσθμα πολύ πιθανόν να μην ξέρουν τι τους γίνεται.
Μακάρι να έχει δίκιο
Γιατί με το μακάρι... κανείς δε γίνεται καλά.
 
Ναι συμφωνώ, και θα τον πάω την επόμενη εβδομάδα.Απλά ήθελα μια πρώτη γνώμη για να μην τον αφήσω έτσι μέχρι τότε. Ισως του κάνει καλό το φαρμακάκι.
 
Αν είναι να το πας σε πτηνιατρο σύντομα καλύτερα να μην χορηγήσεις το φάρμακο ώστε να μην καλυφθεί κάποιο σύμπτωμα και μπερδευτεί η διάγνωση. Εκτός κι αν η κατάσταση του είναι κρίσιμη
 
Καλησπέρα σας,
Γράφω για να ζητήσω και πάλι τη γνώμη σας. Πήγα το καναρινάκι στο γιατρό σήμερα. Ο γιατρός είναι στη Λυκόβρυση και έχει αναφερθεί γενικά στο φόρουμ. Η διάγνωσή του ήταν οτι το πουλάκι έχει χωρίς δεύτερη σκέψη άσθμα. Το "φσσσ" που ακούγεται είναι οταν αναπνέει είναι έκδηλο. Μου είπε να του δώσω αντιβίωση Baytril 0.5% αν και είπε οτι αυτό δεν διορθώνεται και κατα πάσα πιθανότητα δεν θα ξανακελαηδήσει. Μάλιστα ανέφερε οτι τα πουλάκια με άσθμα πεθαίνουν πιο γρήγορα.

Οπότε η γνώμη του γιατρού ταυτίζεται με του pet shop οτι πρόκειται για άσθμα, αλλα στο petshop μου είπαν οτι τουλάχιστον περνάει απλά όχι τελείως και οτι πάντα θα επανέρχεται κατα περιόδους.

Έχετε κάποια επιπλέον πληροφορία που μπορεί να φανεί χρήσιμη σχετικά με το άσθμα; Πχ αν του έδινα βάμμα ιωδίου θα βοηθούσε;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Μαρία
 
Πως τον λένε Μαρία;
Υποθέτω στο Νίκο Κελμάερ. Μόνο αυτός ο γιατρός έχει αναφερθεί στο φόρουμ από την περιοχή της Λυκόβρυσης.
Επίσης, η Μαρία έχει αναφέρει και στο παρελθόν ότι επισκέφτηκε το συγκεκριμένο γιατρό εδώ https://community.petbirds.gr/threads/Γιατί-η-κανάρα-μου-ενώ-είναι-μόνη-της-γεννάει-αυγά.21137/#post-220586.
 
mariagela23 το ασθμα με την χορηγηση της ασμινινης κ με το βαυτριλ θα θεραπευτη σταδιακα αλλα μπορη να ξαναεμφανιστη, αμεσα να πεθανη το πουλι δεν νομιζω απο αυτο, θα προτιμουσα την χορηγηση ασμηνινης γιατι το Μπειτριλ ειναι πολυ βαρυ φαρμακο. Σιγουρα θα κελαηδηση παλι καποια στιγμη το πουλακη απλα θα κανη αυτα τα ανοιγοκλεισιματα κ ραμφισμους που ισως βλεπης τωρα, κ ισως να μην κελαηδα τοσο οσο οταν θα ητανε καλα
 
Το άσθμα (αν έχει άσθμα το πουλάκι του θέματός μας ) όπως και στους ανθρώπους, μπορεί να είναι παθολογικής ή αλλεργικής αιτίας. Πρέπει να παρθεί πλήρες ιστορικό του πουλιού και να εξετασθούν λεπτομερώς τόσο οι συνθήκες διαμονής αλλά και διατροφής για να αποκλεισθεί κατ' αρχήν κάθε πιθανός αλλεργικός παράγων.
Αυτό πρέπει να το κάνεις εσύ μόνη σου, συνδυάζοντας την εμφάνιση των κρίσεων με κάποια δεδομένα στο σπίτι σου ή στη διατροφή του πουλιού.
Απ' όσο ξέρω, το αλλεργικό άσθμα δεν παρουσιάζει κρίσεις όταν το αίτιο παύσει να υπάρχει αλλά το παθολογικό, θεραπεύεται μόνο στην αρχή του. Αν γίνει χρόνιο, θα ταλαιπωρείται το πουλάκι από επαναλαμβανόμενες κρίσεις, όπου μόνο ανακουφιστικά θα μπορείς να παρεμβαίνεις και σίγουρα ένα φιλάσθενο πουλάκι δεν ζει όσο ένα υγιές. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το χάσεις άμεσα βεβαίως.
Μακάρι να είναι κάτι πρόσκαιρο και σύντομα να επανακάμψει το καναρινάκι σου!
 
Καλημέρα - Βασικά τον ξεκίνησα πριν 1 εβδομάδα με asminine στο νερό. Δεν είδα αποτέλεσμα. Επειδή λείπω ώρες απο το σπίτι δεν μπορώ να ξέρω και κατα πόσο πίνει ή δεν πίνει βέβαια. Ο γιατρός είπε να του χορηγήσω πρώτα την αντιβίωση και μετά να συνεχίσω asminιne.

Επίσης δεν έχω την δυνατότητα να γνωρίζω επακριβώς την προηγούμενη κατάσταση. Γνωρίζω μόνο οτι το πουλάκι είναι περίπου 2.5 ετών. Το είχε μια γιαγιά που δεν το φρόντιζε ιδιαίτερα και το αφηναν και έξω αποσο ξέρω. Μου είπαν οτι κελαηδούσε πολύ πάντως(!). Η τωρινή κατάσταση είναι οτι τον έχω εσώκλειστο να κοιτάει έξω απο το παράθυρο. Φαίνεται χαρούμενος, κελαηδάει (βουβά) και συμπεριφέρεται φυσιολογικά γενικά.

Για το άσθμα έχω κι εγώ δεύτερες σκέψεις καθώς διάβασα οτι τα αναπνευστικά προβλήματα στα πουλάκια ποικίλουν και μπορεί να εμφανίζουν κοινά συμπτώματα. Αλλά θα ακολουθήσω αυτό που μου λένε.

Βάμμα ιωδίου να δώσω;Λένε οτι κάνει καλό και μου το πρότεινε εκτροφέας καναρινιών.
 
Back
Top