Ασθένειες Κρίσεις με αστάθεια σε καναρίνι

Deukalion

PB Known Member
Εγγραφή
24 Μαϊ 2015
Μηνύματα
3.964
ΟΚ!Ήρθε η ώρα να σας το μαρτυρήσω.
Δυστυχώς μου έχει συμβεί και μου συμβαίνει αντίστοιχο γεγονός. Πρόκειται για ενός έτους αρσενικό, μεγαλωμένο στο χέρι, απόλυτα φιλικό με τους ανρθώπους, πρόκειται για το luigi. Περνάει δύσκολη πτερόρροια φαίνεται εδώ και πάνω απο ένα μήνα. Όλα ξεκίνησαν όταν τον πρωτομετέφερα σπίτι μου πριν κανά 25ήμερο,όπου και εκδήλωσε κρίση στο αμάξι, λόγω ζέστης φαντάστηκα, η οποία και συνεχίστηκε στο σπίτι. Έκτοτε το έχει ξανακάνει τρείς φορές, η τελευταία σήμερα.
Κρίση:αστάθεια, ανοιχτό στόμα, ανοιχτοί ώμοι, λαχάνιασμα, γενικευμένη απώλεια αντανακλαστικών και αντιδράσεων, ανοιγόκλειμα ματιών(νύστα), εντελώς νερουλές κουτσουλιές. Επανέρχεται πάντα ύστερα απο μισή ώρα απότομα,όπου και είναι όπως πάντα. Τον αφήνω φυσικά σε απόλυτη ηρεμία. Κατα την διάρκεια της κρίσης εννοείται δεν τρώει, δεν πίνει, δεν κινείται αλλά δεν έχει και τίκ όπως της Αλίκης.
Εκδήλωση:Είναι σχεδόν σίγουρο ότι παράλληλα με την χρονική έναρξη της πτερόρροιας το πουλί έγινε φοβικό, που σημαίνει οτι καμιά φορά χτυπιέται όταν πλησιάζω,το παράξενο είναι οτι αυτό στην αρχή γινόταν αναπάντεχα δηλαδή αφού ήμουν αρκετή ώρα σε ενασχόληση με το κλουβί. Πέραν της μεταφοράς η κρίση εκδηλώνεται πάντα όταν κάνω καθαριότητα. Τις προάλλες αρκούσε να αφαιρέσω μόνο την λεκάνη του κλουβιού για να το πάθει. Στρεσαρίστηκε δηλαδή επειδή ήταν κρεμασμένο χωρίς πάτο. Σήμερα έκανα γενική,ξεκρέμασα το κλουβί,το έβαλα στο τραπέζι,έβγαλα τις πατήθρες... Και αυτό ήταν,ήρθε η κρίση! Τον άφησα στο κρεβάτι,όπου και είχε ότι ακριβώς ήδη περιέγραψα, συνήλθε ύστερα απο μισή ώρα απόλυτα φυσιολογικός, οπότε και "παίξαμε". Το μόνο διαφορετικό σημείο ήταν οτι έκανε έναν ήχο σα να τρίζει το ράμφος του, σαν παράσιτα ραδιοφώνου.
Φυσική κατάσταση:Κανονικότατα, τρώει, πίνει, αφοδεύει. Η μόνη λεπτομέρεια είναι μια αμυχή στο πίσω δάκτυλο η οποία ή ήταν τραυματισμός ή ευλογιά και πλέον έχει περάσει χωρίς να φαίνεται τίποτα. Είναι σε διατροφικό πρόγραμμα πτερόρροιας.
Εγραψα εδώ, χωρίς να ανοίξω νέο θέμα καθώς φαντάζομαι δεν υπάρχει κάτι να προστεθεί πέραν του να τον αφήσω βρώμικο, να μην τον καθαρίζω😛. Η αλήθεια βέβαια είναι οτι με έχει πιάσει απελπισία.
 
Έχεις ψάξει βιβλιογραφία για πρόβλημα λαβύρινθου αυτιού ή αβιταμίνωση αφού περνάει και δύσκολη πτερόρροια; Δεν είμαι και γιατρός αλλά οι στιγμές έκφρασης του προβλήματους, δείχνουν έλλειψη ισορροπίας.
http://www.birdsnways.com/wisdom/ww72eiv.htm
http://www3.sympatico.ca/davehansen/nervous.html
 
Ευχαριστώ Μαρία. Για το αυτί δεν το νομίζω. Θα αρχίσω να αποκλείω κάποια βάζοντας antistress απο αύριο, αν και πρίν 25 ημέρες είχα ήδη αρχίσει να χορηγώ tabernil muda για δέκα μέρες,την μία εξαυτών μαζί με antistress(κάποια ημέρα κρίσης). Θα πάρω βέβαια και καρβουνάκι. Το δεύτερο link που μου έστειλες θέλει πολύ διάβασμα το οποίο και θα κάνω καλύτερα απο ότι ήδη έκανα. Διάβασα όμως στο κεφάλαιο:
Tremors, Shivering And Twitching
When there is a flock problem which has arisen over a short period, poisoning or dietary deficiencies such as calcium and/or magnesium, should be suspected.
Γενικά πάντως η ψαλίδα ανοίγει
 
Γενικά πάντως η ψαλίδα ανοίγει
Κι αυτά υπόκεινται σε όλο το φάσμα ασθενειών όπως κι εμείς. Συνήθως εστιάζουμε σε δυο τρεις ασθένειες που είναι κλισέ για τα πουλιά γι αυτό υπάρχει και μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας (λόγω έλλειψης διάγνωσης βασικά).
Πάντως και η έλλειψη D κάνει τέτοια συμπτώματα αλλά δεν το νομίζω αφού ζει έξω. Επίσης η D θέλει προσοχή γιατί και η υπερβιταμίνωσή της είναι επικίνδυνη.
 
Πάντως και η έλλειψη D κάνει τέτοια συμπτώματα αλλά δεν το νομίζω αφού ζει έξω. Επίσης η D θέλει προσοχή γιατί και η υπερβιταμίνωσή της είναι επικίνδυνη.
Ναι D σχεδόν αποκλείεται, πάντα έξω ήταν, εκτός απο δύο μηνες τον χειμώνα και πλέον τον χτυπάει 20 λεπτά κάθε μέρα ο ήλιος, απο τις 18:15 και έπειτα, για αυτό και έχω προεκτείνει το αμπέλι ωστε να έχει και λίγο ίσκιο.Βέβαια και αβιταμίνωση απίθανο το βλέπω με αυτά που τρώει. Οψόμεθα.
 
Πάντως και μένα ο Άγγελος (που είναι μεγαλωμένος στο χέρι επίσης) είναι αρκετά φοβικός. Δλδ και εγώ μπορεί να βγάω το συρτάρι απ το κλουβί του ή από άλλο κλουβί, να κάνει έναν έντονο θόρυβο τότε θα πετάξει νευρικά και θα πιαστεί απ τα κάγκελα. Και πολλές φορές που τον βγάζω εξω στο δωμάτιο έχει πετάξει από το φόβο του κάνοντας κύκλους και προσγειώνεται δυστυχώς όπου βρει. Γενικά είμαι πολλή προσεκτική, μην χτυπήσει σε κάποια τέτοια πτήση. Αλλά γενικά αν δεν ήταν φοβικός δε θα πετούσε καν 😛 Είμαι σίγουρη! Θα ήταν σε ένα σταντ για παπαγάλους θα έτρωγε και θα τραγουδούσε! 😛 Πέρα απ το νευρικό πέταγμα δεν μου κάνει τα συμπτώματα που περιγράφεις... Θεωρώ πως είναι από τον υπερβολικό φόβο του. Δεν πιστεύω πως έχει κάποιου είδους αβιταμίνωση με τόσα που του παρέχεις.. Πρέπει να κάνεις πάρα πολύ ήρεμες κινήσεις και όχι πολύ φασαρία. Γενικά μαζί σου είναι το ίδιο εξοικειωμένος και ήμερος ή έχει αγριέψει; Γιατί σκέφτηκα ένα σενάριο.. Όταν έρθει η ώρα για καθάρισμα και γενική τον βάζεις σε άλλο κλουβί, τον πας σε άλλο δωμάτιο και μόλις τελειώσεις με την αναστάτωση και την φασαρία τον επιστρέφεις στη θέση και στο κλουβί του.
 
Πρέπει να κάνεις πάρα πολύ ήρεμες κινήσεις και όχι πολύ φασαρία. Γενικά μαζί σου είναι το ίδιο εξοικειωμένος και ήμερος ή έχει αγριέψει;
Είμαι πολύ ήρεμος τύπος,το ξέρεις. Έχει την ίδια συμπεριφορά, δηλαδή σαν σκύλος τρώει απο το χεράκι μου.
Όταν έρθει η ώρα για καθάρισμα και γενική τον βάζεις σε άλλο κλουβί
Με τίποτα, εδώ μια πατήθρα έβγαλα και τα έπαιξε, άσε που ποτέ δεν τον πιάνω μέσα στο κλουβί μην τραυματιστεί. Πάντα έβγαζα τον πάτο και έβγαινε μόνος, μετά απο καμια ώρα τον καπάκωνα.

Και πολλές φορές που τον βγάζω εξω στο δωμάτιο έχει πετάξει από το φόβο του κάνοντας κύκλους και προσγειώνεται δυστυχώς όπου βρει.
Γιατί το αφήνεις έξω στο δωμάτιο να πετάει αφού φοβάται όμως Αλίκη;
 
άσε που ποτέ δεν τον πιάνω μέσα στο κλουβί μην τραυματιστεί.
Δλδ αν βάλεις μέσα στο κλουβί το χέρι σου πως αντιδρά;

Γιατί το αφήνεις έξω στο δωμάτιο να πετάει αφού φοβάται όμως Αλίκη;
Τρομάζει αν ακούσει κάποιον θόρυβο. Γενικά όμως δεν φεύγει ούτε πετάει.. Και ευτυχώς πετάει κυκλικά και προσγειώνεται σε ομαλό επίπεδο. Προσέχω πολύ όταν τον αφήνω στο δωμάτιο (κλείνω κουρτίνες, δεν αφήνω δοχεία με νερό κτλ). Τον βγάζω γιατί γενικά τον βλέπω πως θέλει ο άτιμος.. Βάζω το χέρι μου μέσα στο κλουβί, ανεβαίνει πάνω στο δάχτυλό μου και σκαρφαλώνει μέχρι τον ώμο. Και μετά περνάμε χρόνο μαζί.. Τον ταίζω στο στόμα κολοκυθάκι και αγγουράκι και του αρέσει του γλύκα μου να τον ταίζω! Είναι καλομαθημένο! Επίσης τον βγάζω για να κάνει μπανάκι.. Θέλει τον χώρο του το παιδί! 😛 Αλλά ναι είναι λιγάκι επικίνδυνο και γι αυτό τον βγάζω σπάνια.. Και για πολύ λίγο! Πριν φοβηθεί και πετάξει νευρικά! Και γενικά το κάνω για να μην χαθεί η σχέση μας και αγριέψει... Αυτά! 😛
 
Μη το ψάχνετε εκεί που δεν υπάρχει. Ο "τρόμος" είναι αποτέλεσμα πολύ ισχυρού εγκεφαλικού πόνου. Αλλοτε στιγμιαίου, άλλοτε διαρκείας. Οταν "κτυπάει" το πουλί, είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί με οποιεσδήποτε απο τις άμυνες που έχει πέραν της άτακτης φυγής. Της αρχέγονης και πιο ισχυρής άμυνάς του. Οταν βρίσκεται κάτω απο την επήρεια αυτού του αισθήματος, είναι άλλο πουλί. Η λέξη που το χαρακτηρίζει είναι...Τρέλλα. Κάποιες φορές συνδέεται με κοινές ασθένειες όπως η σαλμονέλωση, αλλά αυτό δεν είναι κανόνας.
 
Μη το ψάχνετε εκεί που δεν υπάρχει. Ο "τρόμος" είναι αποτέλεσμα πολύ ισχυρού εγκεφαλικού πόνου. Αλλοτε στιγμιαίου, άλλοτε διαρκείας. Οταν "κτυπάει" το πουλί, είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί με οποιεσδήποτε απο τις άμυνες που έχει πέραν της άτακτης φυγής. Της αρχέγονης και πιο ισχυρής άμυνάς του. Οταν βρίσκεται κάτω απο την επήρεια αυτού του αισθήματος, είναι άλλο πουλί. Η λέξη που το χαρακτηρίζει είναι...Τρέλλα. Κάποιες φορές συνδέεται με κοινές ασθένειες όπως η σαλμονέλωση, αλλά αυτό δεν είναι κανόνας.
Δλδ πιστεύετε ότι ο Luigi είναι απλά ένα φοβικό πουλί ή είναι άρρωστος και αυτές οι κρίσεις είναι συμπτώματα κάποιας ασθένειας; Δημήτρη αυτές οι κρίσεις συμβαίνουν πάντα μετά από κάτι που τον φόβισε ή και όταν υπάρχει ηρεμία το έχει κάνει;
 
Σίγουρα το θέλει Αλίκη αλλά αν δεν ξαναμπεί στο κλουβί φαντάσου τί τρομάρα θα πάρει όταν θα πρέπει να το ξαναπιάσεις.
 
Σίγουρα το θέλει Αλίκη αλλά αν δεν ξαναμπεί στο κλουβί φαντάσου τί τρομάρα θα πάρει όταν θα πρέπει να το ξαναπιάσεις.
Λάμπρο μου ποιο πράγμα θέλει; Σε ποιο πουλάκι αναφέρεσαι; , δεν κατάλαβα... 😛
 
Αυτό δεν είχε θέμα με το εγκεφαλικό?
Εγώ ακόμα δεν είμαι πεπεισμένη αν πρόκειται για ένα εξαιρετικά φοβικό καναρίνι (υπάρχουν και τόσο φοβικά σκυλιά, που πάνω στην τρέλα τους απλά φεύγουν και χάνονται) ή αν πρόκειται για συμπτώματα κάποιας ασθένειας...
 
Ο φόβος είναι εξαιρετικά κακός στην συνύπαρξη με τον άνθρωπο.
Έχω δει καναρίνι να κάθεται ακίνητο για 10-15 λεπτά αμέσως μετά την απομάκρυνση από το χέρι του ιδιοκτήτη.
Τόσο ακίνητο που πιστέψαμε αρχικά πως είναι νεκρό.
Ο μεγαλύτερος εχθρός των καναρινιών είναι ο φόβος... και μ' αυτόν πρέπει να μένουμε πάντα αντίπαλοι.
Τώρα για την περίπτωση του φίλου είναι παρακινδυνευμένη κάθε "πρόβλεψη" μια και δεν υπάρχουν εργαστηριακά κάποιες ενδείξεις ασθένειας.
Και τα πουλιά έχουν ασθένειες που λογικά ανάγονται ή τουλάχιστο παρομοιάζονται με τις ανθρώπινες.
Αν πριν 20 χρόνια μιλούσαμε για την ασθένεια των τρελών αγελάδων και την παραπλήσια συμπεριφορά τους, θα μας κορόιδευαν ως γραφικούς...
 
😀 βρε παιδιά μου βάζετε λόγια;:)
Στο post #8 η φράση "Γιατί το αφήνεις έξω στο δωμάτιο να πετάει αφού φοβάται όμως Αλίκη;" ανήκει στον Λάμπρο,@TheBigL και όχι σε εμένα. Μα γιατί συχγωνεύτηκαν;
 
Αν δεν κάνω λάθος η Αλίκη μίλησε για το δικό της καναρίνι που είχε παρόμοιο σύμπτωμα και ότι το αφήνει ελεύθερο. Εγώ σε αυτό αναφέρθηκα τώρα αν δεν μίλαγε για αυτό το καναρίνι δεν ξέρω 😛
Βλέπεις τί γίνετε όταν μιλάμε off topic?😀
 
Όπως τα βλέπω τα πραγματα δεν βγαίνει κανένα συμπέρασμα μέχρι τωρα στο θέμα που άνοιξες Δημήτρη. Επισης δεν ξερω να σε συμβουλέψω σχετικά. Αλλά θα ήθελα να σε ρωτήσω: εχεις καμία ιδεα πως να προχωρήσεις με αυτο το ζήτημα; Επισης, το πουλακι ειναι ήδη σε πτερορροια;
 
Αυτή την συμπεριφορά που περιγράφεις Δημήτρη @Deukalion μήπως την είχε σε μικρότερο βαθμό από παλιά κι απλά με την μετακίνηση ενισχύθηκε;
Μα γιατί συχγωνεύτηκαν;
Ο δαίμονας του πληκτρολογίου της...
 
Back
Top