Παιδιά, τα νέα δεν είναι καλά. Ο μικρός ολοένα και χειροτερεύει και μάλλον θα τον χάσω... Δεν έχει κάτσει καθόλου στον πάτο του κλουβιού και βλέπω να ψάχνει τις ταΐστρες αλλά τρώει ελάχιστα. Είναι την περισσότερη μέρα φουσκωμένος ή κοιμάται και ακούω την αναπνοή του να "τρίζει". Έχει δύσπνοια ο κακομοίρης και ακόμα κι όταν κοιμάται "τινάζεται" στο κάθε "τσακ" που κάνει. Τον πήγα στο γιατρό τη Δευτέρα 16-2-2015 ο οποίος (να τα λέμε κι αυτά) τον εξέτασε δωρεάν. Τον ψηλάφισε, κοίταξε τα ποδαράκια του, το ράμφος του, τον ακροάστηκε με το στηθοσκόπιο και μου είπε ότι έχει ΧΑΝ. Του είπα όλο το ιστορικό, ότι ξεκίνησε από το μάτι κλπ και μου είπε ότι συχνά στα πουλιά συμβαίνει αυτό. Δηλαδή οποιοδήποτε κρύωμα, λοίμωξη, ίωση κλπ μπορεί να εκδηλωθεί πρώτα σα σύμπτωμα στο μάτι. Γι' αυτό και τα κολλύρια δεν έκαναν τίποτα. Δεν ήταν ουσιαστικά πρόβλημα του ματιού. Μετά το μάτι "πρήζεται" (δε φαίνεται απαραίτητα) και κατεβαίνει το πρόβλημα στους αεροφόρους σάκους. Του είπα ότι μετά το κολλύριο του έβαλα αντιβίωση και μετά αντιασθματικό και μου είπε ότι όταν ένα πουλάκι έχει ΧΑΝ, η αντιβίωση ουσιαστικά δε βοηθάει, αλλά καλά έκανα και την έδωσα (ίσως για ενδυνάμωση; Για να αποφύγουμε κάποιο βακτήριο που θα έκανε τα πράγματα χειρότερα; Δε ρώτησα). Μου είπε ότι έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα κι ότι φαίνεται να είναι σε τελικό στάδιο, είναι πολύ βαριά. Δε μου πρότεινε κάτι άλλο. Μένει να περιμένουμε να δούμε αν θα ανακάμψει, γιατί πολλά πουλιά το "ξεπερνάνε" για κάποιο διάστημα και μετά χειροτερεύουν πάλι. Μου είπε ότι υπάρχει μία περίπτωση να συνέλθει στο 90% αλλά ποτέ δε θα είναι όπως πριν και φυσικά με το πρώτο κρύωμα θα έχουμε τα ίδια. Πάντως τον είδα να έχει σαν πιο πιθανό το ενδεχόμενο να μην τα καταφέρει, δυστυχώς. ☹ Το μόνο που σύστησε ήταν να τον έχω σε όσο το δυνατόν πιο ζεστό περιβάλλον. Έτσι κι εγώ τον άφησα στην ησυχία του, με ανοιχτή τη θέρμανση στο δωμάτιο. Δεν ωφελεί να τον ταλαιπωρώ και να τον πιάνω όλη την ώρα.