Αναπαραγωγή Μπορεί η παραγωγή υβριδίων να αποτελεί εκτροφικό στόχο;

Εάν όμως η δημιουργία του σημαίνει την θανάτωση των λιγότερο όμορφων, λιγότερο τραγουδιστών, λιγότερο γερών, λιγότερο υγιών, λιγότερο κάτι, τότε όπως είπα κ στο ποστ, οι εκτροφείς που τα δολοφονούν είναι σκ...τανθρωποι κ δεν θα έπρεπε να θεωρούνται εκτροφείς.
Σε αυτό συμφωνώ Μαρία. Ο σκοπός της εκτροφής δεν είναι ούτε να παραμελείς, ούτε να σκοτώνεις πουλιά που δεν πληρούν τα κριτήρια της εκτροφής σου. Διαφωνώ μόνο με το να χαρακτηρίζονται όλοι όσοι παράγουν υβρίδια ως κακοί άνθρωποι, κακοί εκτροφείς ή οτιδήποτε άλλο. Ακόμη κι αν διαφωνώ γενικά με τη λογική της παραγωγής των υβριδίων. Για εμένα όπως έχω αναφέρει ήδη σε αυτό το θέμα, μία "εκτροφή" είναι άστοχη όταν δεν μπορεί να αναπτυχθεί, να εξελιχθεί και να γίνει κορυφαία ή έστω καλύτερη σε βάθος χρόνου.
 
@Stavros συμφωνώ σε όλα. Η αποστροφή μου είναι στην πρακτική της θανάτωσης του "περιττού", στείρου, άσκημου, στραβου, μουγγού ζωντανού κ όχι στην παραγωγή υβριδίων. Κ συμφωνώ, εάν κάτι αφορά, αποκλειστικά το σήμερα, μια γενιά, δεν εξελίσσεται κ δεν έχει προοπτική, ποιο το νόημα να μπει κάποιος σε αυτή την διαδικασία;
 
Η αποστροφή μου είναι στην πρακτική της θανάτωσης του "περιττού", στείρου, άσκημου, στραβου, μουγγού ζωντανού κ όχι στην παραγωγή υβριδίων
Ναι είναι σαφές πλέον. Δεν το είχα αντιληφθεί νωρίτερα στην απάντησή μου, στο προηγούμενο θέμα.
 
Κ συμφωνώ, εάν κάτι αφορά, αποκλειστικά το σήμερα, μια γενιά, δεν εξελίσσεται κ δεν έχει προοπτική, ποιο το νόημα;
Προφανώς το νόημα είναι να απολαύσει κανείς την παρέα του pet, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, π.χ. να θαυμάζει τις φωνητικές του ευελιξίες, να απολαμβάνει τη θέα της εμφάνισής του, τις εκφράσεις της συμπεριφοράς κλπ. Το να μην έχει το συγκεκριμένο υποκείμενο (pet) γενετική συνέχεια προς απογόνους, είναι το σύνηθες, καθώς η πλειοψηφία των φροντιστώ (τουλάχιστον όσον αφορά στα πτηνά) δεν επιλέγουν την αναπαραγωγή.
 
@ianos εγώ αναφερόμουν σε εκτροφείς που θα θέλουν να δημιουργήσουν ένα είδος θαυμαστό κ αξιοπερίεργο (τα χάζευα στο προηγούμενο ποστ!) που στο μέλλον θα προσφέρεται για υιοθεσία όπως γίνεται με τα υπόλοιπα είδη κ όχι σε οποιοδήποτε φροντιστή, όπου, πολύ σωστά δεν επιλέγουν την αναπαραγωγή, όπως τυγχάνει να είμαι κ εγώ. Κ εγώ πάλι μπορεί να μην βρίσκω νόημα εάν η πρακτική αφορά μόνο το σήμερα αλλά είναι σεβαστή κ προσωπική επιλογή του καθένα εάν θα ασχοληθεί ή όχι.
 
Το θέμα αυτό είναι κάπως πολύπλευρο και πολυσύνθετο. Προσωπικά δεν μπορώ να κατακρίνω ούτε την πλευρά που παράγει τα υβρίδια ούτε αυτή που τα αναιρεί. Θεωρώ πως ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ασχολείται, επαγγελματικά ή μη, με την εκτροφή και την παραγωγή όποιου είδους η ποικιλιών τον εκφράζει και τον αντικατατοπτρίζει καλύτερα. Αυτό όμως θα πρέπει να συνάδει και και να συμπίπτει πάντοτε με την εκτροφική ηθική ή οποία, μεταξύ άλλων, αφορά τόσο στον λόγο παραγωγής όσο και στα μελλοντικά σχέδια διαχείρισης και κατάληξης του αριθμού που θα παραχθεί. Δεν θα επιβραβεύσω τον άνθρωπο που θα στερήσει ένα ή περισσότερα αγριοπούλια από την φύση για την παραγωγή υβριδίων τα οποία αργότερα, τα θηλυκά κυρίως, θα έχουν μοιραία κατάληξη. Θα πω μπράβο όμως σε αυτόν που θα αγωνιστεί, για τον δικό του προσωπικό λόγο, να παράξει ένα ή περισσότερα τέτοια πτηνά, τα οποία όμως θα έχει αποφασίσει από πριν πως θα διαχειριστεί και φροντίσει κατάλληλα.
Ο υβριδισμός έχει καταφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα τα οποία εμείς σήμερα μπορούμε να χαρούμε και να απολαύσουμε. Για παράδειγμα, χάρης την διασταύρωση των red siskin με τα εξημερωμένα καναρίνια μπορούμε να έχουμε εμείς σήμερα την δυνατότητα να εκθρέψουμε καναρίνια κόκκινου παράγοντα. Αντίστοιχα, ο υβριδισμός μεταξύ των blue faced parrot finch με τα αρχέγονα gouldian finch είχε ως αποτέλεσμα να περάσει και εν τέλει να σταθεροποιειθεί το ino γονίδιο στα gouldian. Οι διασταυρώσεις αυτές απαίτησαν αρκετό χρόνο και υπομονή προκειμένου να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα. Επομένως δεν μπορώ να μην συγχαρώ ή θαυμάσω την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων οι οποίοι σκέφτηκαν και εξέλιξαν ένα τέτοιο εκτροφικό πλάνο. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως η παραγωγή υβριδίων μπορεί να αποτελέσει εκτροφικό στόχο για κάποιον αρκεί αυτό να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα και ουσία. Προσωπικά απολαμβάνω να βλέπω ή να έχω τέτοια πτηνά είτε λόγο εμφάνισης, είτε λόγο δυσκολίας παραγωγής - σπανιότητάς τους, είτε χρωματικά - φωνητικά. Ο υβριδισμός είναι κάτι που εφίσταται χρόνια τώρα στη φύση. Άλλες φορές παρήγαγε νέα είδη και άλλες φορές αποτέλεσε "μέσο σωτηρίας" για κάποια προκειμένου να μην εξαφανιστεί τελείως το DNA τους. Ακόμη, υβριδισμός δεν θεωρείται μόνο η διασταύρωση μεταξύ συγγενικών ειδών αλλά και μεταξύ ατόμων ιδίου είδους διαφορετικής όμως ποικιλίας. Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω για μία ακόμη φορά πως δεν γίνεται όλοι οι άνθρωποι, ευτυχώς ή δυστυχώς, να συμφωνούμε με τα πάντα. Οφείλουμε όμως από πλευρά μας να σεβόμαστε τις απόψεις ή τις αρέσκειες του άλλου ασχέτως εάν συμφωνούν ή μας βρίσκουν απέναντι από τις δικές μας. Αρκεί πάντοτε να υπάρχει κάποια εναρμόνιση και σεβασμός σε αυτό που γίνεται χωρίς σημαντικές διαταράξεις.
 
Φέτος μετά από πολλά χρόνια είπα να ξανά προσπαθήσω να βγάλω καρδερινοκαναρα. Με σκοπό(αν καταφέρω να βγάλω) ,το προσωπικό μου γούστο σε αυτό το υβρίδιο ,από ακουστικής άποψης αλλά και αισθητικής. Και το κάνω πραγματικά για τα δικά μου αυτιά και μάτια και φίλων ,συγγενών κτλ, θέλω να πω δεν θέλω να πουλήσω, απλά να εχω τα δικά μου πουλάκια.
Έχουν περάσει κάποια καρδερινοκαναρα απ τα χέρια μου όλα αυτά τα χρόνια ,αγοραστά αφού μια φορά έβγαλα πριν χρόνια και δεν ξανά προσπάθησα λόγω έλλειψης χρόνου.
Θεωρώ ότι αυτή η διασταύρωση είναι αυτή που μπορεί να κάνει το λιγότερο κακό η και καθόλου, γιατί το ότι είναι στείρο το φρόντισε η φύση για ευνόητους λόγους. Αφού οι επιπτώσεις σε ένα γόνιμο που κατα λάθος μπορεί να βρεθεί στη φύση θα είναι ολέθριες ,με αλλοίωση αρχέγονων και μπορεί μέσα στη πάροδο των χρόνων να χαθούν κάποιες αρχές και συνομοταξίες.
Αφού στη φύση δεν θα έκανε φωλιά ποτε ένας φλωρος με καρδερίνα η ένα σκαρθι με φανετο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Θεωρώ ότι αυτή η διασταύρωση είναι αυτή που μπορεί να κάνει το λιγότερο κακό η και καθόλου, γιατί το ότι είναι στείρο το φρόντισε η φύση για ευνόητους λόγους. Αφού οι επιπτώσεις σε ένα γόνιμο που κατα λάθος μπορεί να βρεθεί στη φύση θα είναι ολέθριες ,με αλλοίωση αρχέγονων και μπορεί μέσα στη πάροδο των χρόνων να χαθούν κάποιες αρχές και συνομοταξίες.
Αφού στη φύση δεν θα έκανε φωλιά ποτε ένας φλωρος με καρδερίνα η ένα σκαρθι με φανετο.

Πολλά υβρίδια είναι γόνιμα. Δεν έχουν παρατηρηθεί ολέθριες επιπτώσεις σε αυτές τις προσμίξεις καθώς το "ξένο" γενετικό υλικό απο ένα μεμονωμένο "λάθος" θα σβήσει μέσα στις επόμενες γενιές. Συνεχίζουμε όμως και παρομοιάζουμε ανόμοια πράγματα. Αναφερόμαστε στη "φύση" κοιτώντας την μέσα σε ένα μικροσκοπικό κλουβί, ένα περιβάλλον χωρίς καμία "φυσική" επιλογή.
 
Back
Top