Γενικά Μπορώ να δώσω καρπούζι στο πάροτλέτ μου;

@MARY58 οκ δεν το τρώει το μηλο να ξέρεις αλλά θα κάνω ότι μπορώ μπας και γίνει το θαυμα.
Τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός μπροκολου που τρελαινοταν εξαρχής, πλέον με κόπο τα τρώει.
Πολύ σύντομα βέβαια θα προσθέσω και 1-2 φορές την εβδομάδα πέλλετ που είναι φουλ στις βιταμίνες.
[automerge]1657622760[/automerge]
@MARY58 Επισης εχω την αίσθηση ότι σιγά σιγά αρχίζει η πρώτη του πτερορροια, θα αλλάξει τα πρωτα του φτεράκια τα Μωρουδιακα 🥰
Και για το λόγο αυτό έχω παρατηρησει ότι τις τελευταίες μέρες σκίζει το αυγο και το Σουπιοκοκκαλο.
Θέλω να του παρέχω ότι μπορώ καλυτερο, διατροφικά γιατί τώρα το έχει ακόμα πιο πολυ ανάγκη.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Anna Maria Mp οχι ξυδι μη βαλεις δε κανει. Μπορεις να δωσεις καροτο ξεφλουδισμενο ειναι φτηνο δε χαλαει και ευκολα στο ψυγειο. Καλυτερα να τα βραζεις 10 λεπτα να εχεις το κεφαλι σου ησυχο. Εγω βαζω γλυκοπατατα, πατατα, κολοκυθακι, καλαμποκι, αρακα, και διαφορα αλλα .
[automerge]1657625538[/automerge]
@Anna Maria Mp για πτερορροια δινε καρυδι αν δε βαριεσαι να βραζεις αυγο καθε μερα ειναι και ποιο φτηνο.
 
@Μπαιρακταρης τασος το ξύδι είναι για να σκοτωθούν τα ζουζούνια που πιθανόν το πχ μπρόκολο έχει. Κ μετά ξεβγαλμα. Εάν τα βράζεις για 10 λεπτά δεν σκοτώνονται κ οι βιταμίνες τους; Μήπως λιγότερο βράσιμο;
Το καρότο το δίνεις τριμμένο κ ωμό;
 
@Μπαιρακταρης τασος Ευχαριστώ για την απάντηση. Περαν του βρασμου που ρώτησε η Μαίρη, για το καρυδι που μου είπες έχει σίγουρα πρωτεινη και καλά λιπαρά αλλά είναι το ίδιο με το αυγό??
Εννοώ μήπως διατροφικά το μεγάλο ποσοστο λιπαρών δεν κάνει καλό στο συκώτι μακροπρόθεσμα?
Γιατί και ηλιοσπορους δίνουν κάποιοι, αλλά εγώ δεν δίνω για αυτό το λόγο.
 
Το ξυδι αμα το φαει το πουλι θα καταστρεψει την εντερικη χλωριδα. Το βρασιμο σκοτωνει μικροβια παρασιτα οχι βιταμινες. Καρυδι θα δωσεις αναλογα εγω που εχω ρινκνεκ τους δινω μισο καρυδι τη μερα εσυ για ποιο μικρο παπαγαλο δωσε 1/4....
 
Το βρασιμο σκοτωνει μικροβια παρασιτα οχι βιταμινες.
@Μπαιρακταρης τασος, είσαι σίγουρος; Εγώ θυμάμαι ακόμα κ για την δική μας διατροφή, ότι έπρεπε να βράζουμε στον ατμό τα λαχανικά ή τουλάχιστον για λίγο (5-6 λεπτά κ ίσως, αν θυμάμαι καλά) για να μην χαθούν οι βιταμίνες.
Σ'ευχαριστώ κ εγώ για την απάντηση. Το καρότο υποθέτω το δίνεις ωμό.
 
Το θέμα με μένα είναι, ότι προτιμω να προσφερω ένα λαχανικό την ημέρα.Α
@Anna Maria Mp Αυτό πάνω-κάτω αυτό κάνω κ εγώ. Δεν τα δίνω όλα μονομιάς. Ένα με δύο λαχανικά τη φορά. Κ επίσης τρελαίνεται για γλυστριδα, την είχα ξεχάσει, έχει δίκιο ο @ianos. Αυτό με την καλλιέργεια των ζωχών κ της γλυστριδας, μπαίνω σε πειρασμό.
 
Ναι να κανεις μιξ λαχανικων για ενα πουλακι δε λεει γιατι τα ποιο πολλα θα πανε χαμενα εγω εχω 16 ρινκνεκ και τους δινω ανα δυο μερες. Με τη ξηρα τροφη τους δινω και κατι με υγρασια π.χ. καροτο μηλο....
 
@Vada

Τα λαχανικά δεν απολυμενονται πριν καταψυχθουν.
Επίσης απολύμανση δεν υφισταται σε καμια απο τις τροφες που δινουμε στα πτηνα μας ειτε αυτα ειναι τα σπόρια τους,είτε είναι η αυγοτροφη Ούτε οτιδήποτε άλλο.
Δεν υφισταται απολύτως στειρο περιβαλλον στις τροφες.

Επίσης η αναφορά μου ήταν πολύ συγκεκριμένη και αφορουσε την λυστερια,ένα παθογόνο που αναπτύσσεται σε περιβαλλον καταψυξης ή βαθιάς καταξυψης.

Επιπλέον,ο φρέσκος αρακάς βρίσκεται σε περίβλημα όπως πχ βρίσκεται και μια μπανάνα.Δεν νομίζω ότι κάποιος πλένει την μπανάνα μετά το ξεφλούδισμα και πριν την κατανάλωση.
 

Τα λαχανικά δεν απολυμενονται πριν καταψυχθουν
Απολύμανση είναι η διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται η καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών αλλά όχι των ανθεκτικών τους μορφών (π.χ. σπόροι, κύστεις) με χημικές ουσίες (π.χ. αλκοόλη) ή φυσικές μεθόδους (π.χ. υψηλή θερμοκρασία) σε αντικείμενα, εργαλεία και επιφάνειες, τρόφιμα.
Στην βιομηχανία των τροφίμων, η θερμική επεξεργασία πριν από την κατάψυξη έχει ως στόχο την απολύμανση τους.
 
@Vada

Bαιε εργαζομαι στην βιομηχανια των τροφιμων,τα φρεσκα λαχανικα ουτε με αλκοολη ψεκαζονται ουτε περνανε καποια θερμικη διαδικασια πριν την καταψυξη.
Η μονη διαδικασια ειναι οτι πλενονται.

Φυσικα και στον εξοπλισμο γινεται πλυσιμο αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ειναι ελευθερος μικροβιων ή απολυμασμενος.
Απολυμανση πανω στο προιον δεν γινεται και οπως καταλαβαινεις ενα προιον που απο το χωραφι θα μπει σε μια μηχανη επεξεργασιας ή μηχανη συσκευασιας μετα απο απλο πλυσιμο με νερακι,οτι και απολυμανση και να εχει γινει στον εξοπλισμο παει περιπατο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Tony Forpus καλημέρα. Κ εγώ ήξερα ότι πριν τα καταψυξουν τα λαχανικά τα ζεματιζουν. Τουλάχιστον αυτό ξέρω ότι πρέπει να κάνω πριν καταψύξω εγώ στο σπίτι μου ένα λαχανικό. Κ για να σκοτώσουμε μικροοργανισμούς που έμειναν παρόλο που πλύθηκαν αλλά κ για να διατηρηθεί το πράσινο ζωντανό χρώμα τους. Αλλά αφού λες ότι δεν γίνεται έτσι. Μου φαίνεται στο τέλος ότι ένα ελαφρά βρασμένο λαχανικό, όπως ο αρακάς (είτε ήταν κατεψυγμένος είτε φρέσκος) ειναι καλύτερη επιλογή για να τον προσφέρω στο πουλάκι.
λυστερια,ένα παθογόνο που αναπτύσσεται σε περιβαλλον καταψυξης ή βαθιάς καταξυψης.
Εχεις δίκιο για την λυστερια κ ελπίζω με το καυτό νερό που έριχνα να το γλίτωσα, αλλά τώρα πια θα το βάζω να παίρνει μια βράση.
 
@Tony Forpus
Αντώνη, τα λαχανικά στις μονάδες επεξεργασίας δεν πλένονται απλώς με νερό.
Βυθίζονται σε βραστό νερό 90-95°C ή εκτίθενται σε ατμό (2-4") ώστε να πετύχουν την εξουδετέρωση των
μικροβίων, βακτηρίων μέσω της θερμότητας.
Η μέθοδος αυτή είναι μια θερμική απολύμανση και είναι μια εξαιρετικά αποδοτική μέθοδος καθαρισμού που μειώνει αποτελεσματικά των αριθμό των μικροβίων .Τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους δεν μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες άνω των 70 °C. Σχεδόν όλα τα επιβλαβή και επικίνδυνα μικρόβια, οι ιοί και τα βακτήρια είναι ευαίσθητα στη θερμοκρασία αυτή και με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατό να εξουδετερωθούν και να απομακρυνθούν αξιόπιστα.
 
@MARY58 αν ριξεις τα λαχανικα σε νερο που βραζει για 10 λεπτα δε χανεις τπτ. Εγω βαζω γλυκοπατατα πατατα ρυζι με το που βραζει το νερο σε μικρα κοματια για να βρασει σε 10 λεπτα τα κολοκυθακια η μπροκολο τα ριχνω μετα απο 5 λεπτα μεσα για να γινουν τραγανα. Με τον ατμο ειναι ποιο καλα αλλα παλι θελει 10 λεπτα μονο για μη χασεις σε βιταμινες και θρεπτικα συστατικα.... οι βιταμινες αν τα βρασεις παραπανω οπως κανεις ενα ζωμο λαχανικων περνανε στο νερο το οποιο μπορεις να χρεισιμοποιησεις για το πουλι παλι.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@MARY58 Αν έχεις τον χρόνο να το κάνεις θα ήταν καταπληκτικο να τα καλλιεργησεις σε ένα γλαστρακι, γιατί περα ότι θα τα έχει ο Θεμιστοκλής φρέσκα είναι και ωραία ασχολία.
Μα καλά, αυτά δεν τα πουλανε γενικά??
Πήγα στο μανάβικο να ρωτήσω από περιεργεια και δεν είχαν.
[automerge]1657694274[/automerge]
@Μπαιρακταρης τασος Τάσο θέλω να σας ρωτήσω κάτι άσχετο με τα διατροφικά που το έχω τρελή περιέργεια.
Τα πουλάκια σας μιλάνε??Ποσών μηνων ξεκίνησαν να μιλάνε??Πρέπει να γίνεται χαμός με 15 τέτοια 😅
Στην αρχή και εγώ την δικιά σου ράτσα ήθελα να πάρω αλλά είμαι σε διαμέρισμα και δεν γίνεται.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Anna Maria Mp κοριτσάκι μου γλυκό, εννοείς Σοφοκλή. Θεμιστοκλής λεγόταν το πρώτο καναρινάκι. Σας έχω τρελλανει με τα ονόματα, αλλα για το Σοφοκλής φταίει η μητέρα μου! Λοιπόν για χάρη του θα το προσπαθήσω. Ζωχούς πρέπει να είναι έχουν στις λαϊκές αγορές, δεν τους έχω βρει ούτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ούτε σε μανάβικα. Γι'αυτό θα ψάξω να βρω σπόρους. Η γλυστριδα από την άλλη είναι εύκολο να την βρεις, όμως πιο ωραία θα είναι από την γλάστρα σου. Δες αυτό κ ιδιαίτερα το ποστ #5 του @Vada

Και
 
@MARY58 Μαίρη μου χίλια συγγνώμη μπερδευτηκα😔Στην λαϊκή ίσως και να βρείς,υπάρχει μεγάλη πιθανότητα.
Ωστόσο και η καλλιέργεια αν σου αρέσει είναι πολύ ωραία περίπτωση. 🙂
Σε ευχαριστώ πολυ για το post!
 
Back
Top