Γενικά Μπορώ να δώσω καρπούζι στο πάροτλέτ μου;

@Anna Maria Mp το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω τον χρόνο να τρέχω στην λαϊκή.
συγγνώμη μπερδευτηκα😔
Καλέ, μην το συζητάς! 😍Εάν βρω κάτι στο φόρουμ που βοηθά θα στο στείλω. Καλημέρα
 
@Vada

Τα λαχανικα θα επιμεινω οτι δεν περνανε θερμικη επεξεργασια Βαιε,το ιδιο συμβαινει και με τις φρεσκες συσκευασμενες σαλατες που μαλιστα δεν θα περασουν απο θερμικη επεξεργασια ουτε απο τον τελικο καταναλωτη.
Πλενονται μονο με νερο.

Και για επανερθω στην αναφορα μου που αφορα τον αρακα,οπως ειπα πιο πανω ο φρεσκος αρακας βρισκεται στο κελυφος του οπως βρισκεται και μια μπανανα.Εκτος αν καποιοι οταν ξεφλουδισουν την μπανανα την πλενουν ή της ριχνουν ατμο.
Στα ζωα ανεκαθεν τα φρουτα και τα λαχανικα δινονται ωμα οπως ωμα τα τρωει και ο ανθρωπος μετα απο καλο πλυσιμο με το νερο.
Εδω και χιλιαδες χρονια η ντοματοσαλατα δεν σκοτωσε τον ανθρωπο.
 
Από ότι είδα, σύμφωνα με διετή έρευνα του Α.Π.Θ. (το 2012 ) αναφορικά με τη σύγκριση κατεψυγμένων λαχανικών vs φρέσκων , αναφέρεται η διαδικασία του @Vada

"Τα λαχανικά αμέσως μετά τη συγκομιδή τους και τη γρήγορη μεταφορά τους στη μονάδα επεξεργασίας βυθίζονται σε βραστό νερό (90-95° C) ή εκτίθενται σε ατμό (2-4΄), ώστε να απενεργοποιηθούν τα ενδογενή ένζυμα (π.χ. η υπεροξειδάση), που ευθύνονται για την απώλεια της διατροφικής αξίας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους (χρώμα, υφή, γεύση). Στη συνέχεια, τα λαχανικά, με απενεργοποιημένα τα παραπάνω ένζυμα, καταψύχονται σε θερμοκρασίες μικρότερες των -18° C, όπου και συντηρούνται πριν τελικά φθάσουν στο τραπέζι του καταναλωτή. Χάρη, λοιπόν, στις μεθόδους αυτές, δεν απαιτείται η χρήση συντηρητικών ή άλλων χημικών πρόσθετων.
....
Η πειραματική μελέτη του Α.Π.Θ. αφορούσε τη σύγκριση της διατροφικής ποιότητας τριών νωπών λαχανικών (αρακάς, φασολάκια, μπάμιες) με τα αντίστοιχα κατεψυγμένα μέσα από την αξιολόγηση 3 διατροφικών δεικτών ποιότητας: βιταμίνες Α και C και διαιτητικές ίνες. Η βιταμίνη C αποτελεί τον πρωταρχικό δείκτη ποιότητας, τον πιο ευαίσθητο σε μεταβολές, ενώ οι διαιτητικές ίνες και η βιταμίνη Α είναι δευτερεύοντες παράγοντες ποιότητας, όπως και τα ιχνοστοιχεία ή άλλες βιταμίνες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, φαίνεται ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά υπερτερούν στην πλειονότητά τους σε περιεκτικότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με δείγματα νωπών λαχανικών, αν τα τελευταία μαζεύτηκαν δύο ή και περισσότερες ημέρες πριν τη διάθεσή τους στην αγορά. Αυτό συμβαίνει γιατί η αποικοδόμηση της βιταμίνης C ξεκινάει αμέσως μετά την κοπή των λαχανικών."

Άρα, άποψη μου πχ για τον αρακα, είναι καλύτερος φρέσκος όταν είναι της εποχής του, ώριμος κ εάν καταναλώνεται την ίδια μέρα που κόπηκε. Αλλιώς κατεψυγμένος εφόσον καταψύχθηκε σωστά.
Σημ. Την ίδια την έρευνα δεν την βρήκα, αλλά πολλά σάιτ που την αναφέρουν κ την αναλύουν.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Άρα, άποψη μου πχ για τον αρακα, είναι καλύτερος φρέσκος όταν είναι της εποχής του, ώριμος κ εάν καταναλώνεται την ίδια μέρα που κόπηκε. Αλλιώς κατεψυγμένος εφόσον καταψύχθηκε σωστά.
Μιλάμε για απειροελάχιστες διαφορές και για ελάχιστο κινδύνους, είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση. Η δική μου άποψη είναι να μην ασχολείστε τόσο με αυτά τα θέματα και να κάνετε αυτό που σας βολεύει και σας ευχαριστεί περισσότερο, γιατί διαφορετικά χάνεται το νόημα της ενασχόλησής μας με τα πτηνά.
 
@MARY58

Tο αρθρο που αναφερεις Μαιρη ειναι ιδιο και απαραλαχτο και επαναλαμβανεται στα sites χρονια τωρα χωρις να γινεται παραπομπη στην ιδια την ερευνα.

Οι μεθοδοι στην τεχνολογια των τροφιμων εχουν προχωρησει,πλεον εφαρμοζονται μεθοδοι με οζον και υπεροξειδιο του υδρογονου.
Ετσι καλυπτονται και τα συσκευασμενα λαχανικα (σαλατες) που ανεφερα πιο πανω.
 
Υπάρχουν κανόνες για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.
Δεν βγάζω κάτι από το μυαλό μου και το γράφω.
Οταν δεν είμαι σίγουρος για κάτι προσπαθώ να το διασταύρωσω.
Το αν και πόσο εφαρμόζονται από τις βιομηχανίες, εργαστήρια, τροφίμων είναι άλλο ζήτημα.
Η τεχνική που χρησιμοποιείται στα λαχανικά, αλλά και σε ορισμένα φρούτα, στις βιομηχανίες πριν από την κατάψυξη τους, είναι αυτή που έχω αναφέρει στο προηγούμενο μου post και το έγραψε και η @MARY58, κοινώς το ζεμάτισμα.
Με αυτό το τρόπο γίνεται η απολύμανση τους.
Για τις φρέσκες σαλάτες δεν αναφέρθηκε κάτι, άλλωστε γι'αυτό λέγονται «ωμές», επειδή δεν έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία, είτε φυσική, είτε χημική.
Επομένως και οι κίνδυνοι μολύνσεων από την κατανάλωση ώμων φρέσκων λαχανικών είναι περισσότεροι από ότι των κατεψυγμένων (π.χ. τοξόπλασμα).
ΑΡΧΈΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΊΑΣ ΤΡΟΦΊΜΩΝ
https://opencourses.ionio.gr/modules/document/file.php/DFO111/lecture ΖΕΜΑΤΙΣΜΑ.pdf
Θα συμφωνήσω με τον @Stavros δεν χρειάζεται περισσότερο ανάλυση, το ζητούμενο στο forum είναι τα πουλάκια. 😊
 
@Tony Forpus τα σάιτ Τόνυ τα θεωρώ αξιόπιστα, medicacnews.gr, vita gr, diatrofis.gr, κ kathimerini. Επαναλαμβάνεται η έρευνα του Α.Π.Θ. εκτός από το vita.gr που είχε εκτός από τα αποτελέσματα της έρευνας κ συνέντευξη από τον καθηγητή του Α.Π.Θ. Κωνσταντίνο Μπιλιαδερη. Υπήρχε κ άλλη έρευνα από άλλη υπηρεσία αλλά δεν το συγκρατησα.
Εάν χρησιμοποιούν πια άλλη μέθοδο, για να εξασφαλιστεί τόσο η φρεσκάδα των προϊόντων όσο η καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών, σημαίνει ότι δεν τα πλένουν μόνο με νερό κ μετά τα καταψύχουν.
Φυσικά ο @Stavros για άλλη μια φορά έχει δίκιο. Πολύ κακό για το τίποτα. Σημασία έχει να προσφέρουμε λαχανικά στα καμάρια μας, ειδικά τώρα που περνούν την περίοδο της πτερόροιας.
 
Σημασία έχει να προσφέρουμε λαχανικά στα καμάρια μας, ειδικά τώρα που περνούν την περίοδο της πτερόροιας.
Ειδικά αυτή την εποχή που κάποιοι από εμάς έχουν το προνόμιο, την τύχη να τα κόβουν από τον κήπο τους. Πλύσιμο με νεράκι βρύσης λοιπόν, τα αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν και βουρ στα πουλιά.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, φαίνεται ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά υπερτερούν στην πλειονότητά τους σε περιεκτικότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με δείγματα νωπών λαχανικών, αν τα τελευταία μαζεύτηκαν δύο ή και περισσότερες ημέρες πριν τη διάθεσή τους στην αγορά. Αυτό συμβαίνει γιατί η αποικοδόμηση της βιταμίνης C ξεκινάει αμέσως μετά την κοπή των λαχανικών."
Προβληματίζομαι στο ακόλουθο σημείο: τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν μπορεί, τουλάχιστον των μεγάλων εταιρειών, παρά να μαζεύονται από διάφορες αγροτικές περιοχές και να ταξιδεύουν στο εργοστάσιο επεξεργασίας / συσκευασίας τους, στο οποίο ενδεχομένως υπό κάποιες συνθήκες να παραμένουν πριν την επεξεργασία τους. Επομένως τι ακριβώς συνέκρινε η μελέτη; πραγματικά τρόφιμα κατεψυγμένα ή τρόφιμα τα οποία κατέψυξαν οι ίδιοι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τους δόθηκαν από τις εταιρείες, και συνέκριναν την πτώση των τιμών των δεικτών μεταξύ φρέσκου και κατεψυγμένου;
 
@ianos η εταιρεία που συνεργάστηκαν για την έρευνα ήταν του μπάρμπα Στάθη. Αν υπήρχαν κ άλλες δεν το ξέρω. Σύμφωνα με την έρευνα αυθημερόν με την συγκομιδή γινόταν κ η διαδικασία της κατάψυξης. Κ το συνέκριναν με δείγματα από διάφορες λαϊκές αγορές. Το θέμα ήταν κυρίως στην βιταμίνη c. Επίσης για την πώληση του φρέσκου πχ αρακά, διάβασα ότι τον μαζεύουν πριν ωριμάσει για να μην χαλάσει γρήγορα στα ράφια με αποτέλεσμα να μην έχει τις ποσότητες βιταμινών που έχει το ώριμο λαχανικό, το οποίο το μαζεύουν για να καταψυχθεί. Εάν γράψεις στον γκουκλιδη έχει λεπτομέρειες τόσο για την έρευνα όσο για τα αποτελέσματα κ πώς τα εξηγούν.
Ξαναλέω εάν χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους σήμερα δεν το ξέρω αλλά έχω καταλάβει ότι το λαχανικό υπόκειται σε παρόμοια ή για τους ίδιους λόγους πιο εκσυγχρονισμένη διαδικασία πριν το καταψύξουν.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Οι "ερευνες" του διαδικτύου είναι σχεδόν πάντα καθοδηγούμενες,το γεγονός ότι κανένα άρθρο δεν επισυνάπτει την αναφερόμενη έρευνα μόνο τυχαίο δεν είναι.

Η ασφάλεια των τροφίμων προχωράει με σύγχρονες μεθόδους όπως είναι το οζον και το υπεροξειδιο του υδρογόνου που εμπλουτίζονται με το νερό που πλένονται τα λαχανικά.
Και μάλιστα αυτές οι μέθοδοι δεν καταστρέφουν και τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών.

Και τα κατεψυγμένα λαχανικά ωμά ονομάζονται,η κατάψυξη τους δεν αλλάξει την ωμή ιδιότητα τους.
Εκτός αν πιστεύει κάποιος ότι το κατεψυγμένο κρέας και ψάρι δεν είναι ωμή τροφή.
Ο όρος κατεψυγμένο αφορά τον τρόπο διατήρησης του τροφίμου.

Επίσης αναφέρομαι στο τι εφαρμόζεται από την βιομηχανία γιατί αυτό είναι που μας ενδιαφέρει κιολας.
Δεν θέλουμε να παραδώσουμε μαθηματα τεχνολογίας τροφίμων άλλα να έχουμε την πραγματική εικόνα.
 
Οι "ερευνες" του διαδικτύου είναι σχεδόν πάντα καθοδηγούμενες,το γεγονός ότι κανένα άρθρο δεν επισυνάπτει την αναφερόμενη έρευνα μόνο τυχαίο δεν είναι.
Αντώνη το vita.gr απευθύνθηκε στον ίδιο τον καθηγητή του Α.Π.Θ. Μπιλιαδερη για να εξηγήσει την έρευνα. Πώς μπορεί να είναι καθοδηγούμενο κ αυτό; Εάν δεν υπήρχε αυτό μπορεί κ εγώ να ήμουν καχύποπτη. Αλλά τώρα τι; Από πίσω από το Α.Π.Θ. κρύβεται ο μπάρμπα Στάθης;
Σήμερα η ιστοσελίδα του μπάρμπα Στάθη αναφερει
"Tα λαχανικά αρχίζουν να χάνουν τη θρεπτικότητα και τις βιταμίνες τους τη στιγμή που θα κοπούν. Γι’ αυτό τα μεταφέρουμε αμέσως μετά τη συγκομιδή τους στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας και μέσα σε 2 μόνο ώρες με τη διαδικασία της άμεσης κατάψυξης, «σφραγίζουμε» όλη τη φρεσκάδα, τη γεύση και τις βιταμίνες τους! Πρόκειται για μια απαλή και φυσική διαδικασία που γίνεται μετά την προσεκτική διαλογή, το μεθοδικό πλύσιμο και το στιγμιαίο ζεμάτισμα των λαχανικών, χωρίς την παραμικρή χρήση συντηρητικών.
....
Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε πραγματοποιήσει σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων της Γεωπονικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), συγκριτική έρευνα για τη διατροφική αξία των νωπών και των καταψυγμένων λαχανικών, η οποία επιβεβαιώνει με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο τα πλεονεκτήματα των καταψυγμένων λαχανικών."
Πιο κάτω λέει, ότι χρησιμοποιούν την άμεση κατάψυξη, που την λένε Individual Quick Freezing.

Τώρα εάν το πράττουν στα αλήθεια οι εταιρείες ή άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους, δεν το ξέρω. Αλλά για την έρευνα είμαι πεπεισμένη ότι είναι έγκυρη.
Σημειωτέον, για να μην παρεξηγηθώ, δεν αγοράζω μπάρμπα Στάθη γιατί τον βρίσκω ακριβό κ προτιμώ άλλες μάρκες όπως την εκλεκτή σοδειά. Τώρα βέβαια, με τόσα που διάβασα, ψήνομαι να πάρω μια σακουλιτσα με διάφορα λαχανικά του μπάρμπα Στάθη για τον Σοφοκλή! (μωρό είναι 🥰).
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ιδιωτική εταιρεία παραγγέλνει και πληρώνει έρευνα και βγάζει το αποτέλεσμα που θέλει και αυτό θεωρείται αντικειμενικό χωρίς να έχουμε ουτε μισή σελίδα της έρευνας να διαβάσουμε...

Φέρτε μου ένα σύννεφο να πέσω....

Και τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ από μοσχαρίσιο κρέας έγραφε στο site άλλα είχαν άλογο μέσα.
 
@Tony Forpus Αντώνη συγκρίνεις την εγκυρότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τις έρευνες του ΙΚΕΑ; Καλό! Ακόμα κ να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα της έρευνας, (γιατί όχι, δεν είναι κ το Χάρβαρντ! ) κ στο τέλος τα κατεψυγμένα είναι τρισχειρότερα από τα φρέσκα, σήμερα μια εταιρεία διαφημίζει ότι χρησιμοποιεί το στιγμιαίο ζεματισμα των λαχανικών πριν τα καταψυξει, που αυτό ήταν ο αρχικός προβληματισμός. Αν αυτό το πράττει στα αλήθεια, συνεχίζω να μην το ξέρω, αλλά παρόλο που είναι εκνευριστικα υψηλη η τιμή που μας τα πουλάνε, το ψιλοπιστευω. Κ ξαναλέω, θα υπάρχουν κ άλλες μεθόδοι, γιατί όχι;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Σιγά τώρα που ο Μπαρμπα Στάθης έχει και εργοστάσια κατεργασίας δύο ώρες μακριά από τα χωράφια με τόσα κηπευτικά που συσκευάζει....102 ώρες και βάλε....και προφανώς τα αφήνουν να ωριμάσουν και τα κόβουν πιο πριν, αφού τα ραντίσουν με την κάνουλα....δεν πιστεύω τίποτε από όλα αυτά.
 
@ianos εάν δεν ήταν εμπλεκόμενο το Α.Π.Θ. κ εγώ θα ήμουν πολύ καχύποπτη. Είναι πάντως κερδοσκοπική η τιμολόγηση των προϊόντων τους.
 
@MARY58

Μαίρη πλακα μας κάνεις τώρα...
Ποια έρευνα επικαλείσαι?
Είδες πουθενά κάποια έρευνα εσυ,γιατί εγω δεν βλέπω!
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@Tony Forpus την έρευνα που επικαλείται ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Μπιλιαδερης. Κ το ζητούμενο όμως Αντώνη δεν είναι εάν τα κατεψυγμένα είναι καλύτερα από τα φρέσκα (που μπορεί όπως λες να είναι αποτέλεσμα μαϊμού ή κατόπιν παραγγελίας) αλλά το εάν χρησιμοποιείται πριν την κατάψυξη σήμερα το ζεματισμα των λαχανικών. Η εν λόγω ακριβή εταιρεία διαφημίζει ότι αυτό κάνει.
 
@ianos εάν δεν ήταν εμπλεκόμενο το Α.Π.Θ. κ εγώ θα ήμουν πολύ καχύποπτη. Είναι πάντως κερδοσκοπική η τιμολόγηση των προϊόντων τους.
Μαίρη μου, το ΑΠΘ προφανώς συνέκρινε φρέσκα ή φρεσκοκατεψυγμένα προϊόντα με άλλα φρέσκα χωρίς κατεργασία. Το ποιος παρείχε τα προϊόντα, το που τα βρήκε, το που έγιναν οι μελέτες (στα εργαστήρια τους ή στου Μπαρμπα Στάθη), το είδος της δειγματοληψίας δλδ, ο χρόνος αναμονής, η μέθοδος και τα περιθώρια σφάλματος αυτής και τόσες άλλες παράμετροι....σιγά τώρα μην πιστέψω ότι τα επίπεδα βιταμινών είναι τα ίδια με του φρέσκου. Αλλά ναι, πιστεύω ότι και ο μανάβης, το super market, ο πωλητής της λαϊκής αγοράς ενδεχομένως πουλά κηπευτικά που έχουν κοπεί πριν την ωρίμανσή τους, που έχουν ψεκαστεί με δεν ξέρω κι εγώ τι, που έχουν ίσως μπει σε ψυγεία, καταψύξεις κλπ και που όντως μπορεί να είναι χειρότερα σε θρεπτική αξία και ίσως πιο τοξικά από την επώνυμης εταιρείας.
@Tony Forpus , το όζον και το υπεροξείδιο του υδρογόνου με το οποίο κατεργάζονται κάποια κηπευτικά στη χημεία θεωρούνται κλασσικά αντιδραστήρια διαδοχικών αντιδράσεων πρόκλησης ελευθέρων ριζών, οι οποίες στην ιατρική θεωρούνται επαγωγικά καρκινογεννέσεων. Προφανώς θα έχει καταδειχθεί, έως να βρεθεί μια ευνοϊκότερη από άποψη κόστους / οφέλους μέθοδος, ότι δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την υγεία του καταναλωτή, αλλά από την άλλη πλευρά πόσα συντηρητικά π.χ. Ε, καταργούνται ή αλλάζουν σήμανση προς καρκινογόνα ή τοξικά κάθε χρόνο; πολλά τα οποία τα προηγούμενα έτη θεωρούνταν αβλαβή....Παιδιά γενικά με τη διατροφή δεν βγαίνει καμία άκρη, ίσως μόνο με τα μη γενετικά τροποποιημένα βιολογικής καλλιέργειας ή γεωργίας, διαπιστευμένα κλπ προϊόντα, τα οποία εκτός από πανάκριβα, αλλοιώνονται και πάρα πολύ γρήγορα λόγω μή ύπαρξης συντηρητικών και εντομοκτόνων.
 
Back
Top