Ασθένειες Ναφθύλ-μεθύλ-καρβαμάτη 5% (carbaryl) για τα ακάρεα της τραχείας

μετα απο επικοινωνια με τον αντιπροσωπο του VALANEQ στην ελλαδα ΠΝ ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΑΕΒΕ για το αν το συγκεκριμενο ενεσιμο διαλυμα ιβερμεκτινης ειναι υδατοδιαλυτο η λιποδιαλυτο πηρα την εξεις απαντηση
το βασικο εκδοχο του ειναι η προπυλενικη γλυκολη η οποια ειναι λιποδιαλυτη ουσια οπως και η δραστικη ουσια ιβερμεκτινη
επισης περιμενω προσωπικο πμ απο την εταιρια εμποριας του σκευασματος με περισοτερες λεπτομεριες θα σας ενημερωσω συντομα
 
Μάκη, τον ίδιο προβληματισμό έθεσα κι εγώ στον πτηνίατρο. Αλλά η απάντησή του μου επιβεβαίωσε την εξής αλήθεια: το ότι δεν βλέπουμε κάτι με τα μάτια μας δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Πολλά λιποδιαλυτά φαρμακευτικά σκευάσματα είναι άχρωμα, οπότε και δεν διακρίνονται σε σχέση με το νερό.

Δεν συμφωνώ!
-Δεν έχω κάποια διάθεση, καθόλου μάλιστα, στείρας αντιπαράθεσης.Αλλά είμαι βέβαιος οτι αν προσπαθήσεις να διαλύσεις στο νερό ακόμα και ενα εντελώς άχρωμο υγρό -αν είναι λιποδιαλυτό- θα είναι εμφανέστατη η παρουσία του σε μορφή "κόμπων" , σταγονιδίων.
 
Είναι αλήθεια ότι όταν αναμιγνύουμε το Vetermec με νερό, αυτό παίρνει μια ομοιόμορφη, γαλακτώδη όψη. Το ενεργό συστατικό είναι η ιβερμεκτίνη. Όταν αναμιγνύουμε το σκεύασμα, η προτεινόμενη αναλογία είναι 1ml/λίτρο νερού. Από τα 1000 mg που αντιστοιχούν στο 1ml, τα 990mg είναι έκδοχα. Μόλις τα 10mg αντιστοιχούν σε ιβερμεκτίνη. Και τίθενται τα εξής ερωτήματα:
- Μετά την ανάμιξη του φαρμάκου με το νερό, αυτά τα 10 mg βρίσκονται σε πλήρη αραίωση ή μήπως αιωρούνται στα ψηλότερα σημεία της ποτίστρας;
- Αν μπορεί να αραιωθεί με νερό, γιατί δεν προτείνεται από την εταιρία ως εναλλακτική μορφή λήψης, αλλά συνιστάται αποκλειστικά η υποδόρια εισαγωγή του φαρμάκου;
- Η επιλογή της ερευνητικής ομάδας, που επινόησε το Pulmosan, να συνιστά επιδόρια χορήγηση, είναι τυχαία ή στηρίζεται σε κάποια λογική που κάνει απαγορευτική την εφαρμογή του από το στόμα;
 
Νομίζω οτι,
1) ή είναι διαλυτό (vetermec)στο νερό, ή δεν είναι.Αν συμβαίνει το πρώτο,όπως πιστεύω, είναι ένα ομοιογενές μείγμα με το νερό και όχι εναέρωμα, εξ άλλου δεν είναι σκόνη.
2)Γιατί προορίζεται για μεγάλα ζώα και είναι πολύ πιο εύκολο και σωστό να γίνεται σε μορφή ενέσεως στο κάθε ζώο χωριστά. Ετσι είναι
δεδομένη η ποσότης που πήρε κάθε ζώοκαι όχι υποθετική ανάλογα με το νερό που θα καταναλώσει.
3)Είμαι σίγουρος οτι η λογική της ομάδας που επινόησε το Pulmosan
και έχει σχεση με την χωρήγηση του, δεν είναι τυχαία.Αλλά γι' αυτόν τον λόγο(συνεχές στρεσάρισμα του πουλιού) ψάχνουμε νέους τρόπους, πιο φιλικούς, για παροχή της Ιβερμεκτίνης.
 
Υπάρχει περίπτωση το ακάρι της τραχείας να υποχωρήσει μόνο του; Αν υπάρχει τότε ναι μπορεί να μην γίνεται τίποτα με τη χορήγηση του Vetermec στο νερό. Αν όμως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση τότε η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω για το πως σώθηκαν τα πουλιά μου με ακάρι σε προχωρημένο βαθμό και μετά από προσπάθειες με Pulmosan είναι ότι το Vetermec διαλύεται στο νερό. Εκ του αποτελέσματος. Όταν το εμφάνισαν τα πουλιά έκανα θεραπεία με Pulmosan χωρίς αποτέλεσμα. Μετά από εβδομάδες και αφού τα πουλιά είχαν πλέον βήχα ανά 5 λεπτά, το ακάρι φαινόταν στο λαιμό, μόλις με έβλεπαν λαχάνιαζαν και ο πτηνίατρος τα είχε ξεγράψει ήδη δοκίμασα το Vetermec. Το αποτέλεσμα είναι να έχω ακόμη τα πουλιά χωρίς να εμφανίσουν ξανά πρόβλημα και να μην έχει κολλήσει κανένα άλλο πουλί από την κλούβα στην οποία ήταν μαζί.
 
Γεια σε ολους. Πρωτα απο ολα γιατι να υπαρχει αντιπαραθεση για ενα φαρμακο που τις οδηγιες τις γραφουν επιστημονες και αυτες πρεπει να ακολουθουνται πιστα. Το καλοκαιρι ειχε σοβαρο προβλημα φιλος με τα ακαρεα στα καναρινια του δεν βρηκε Pulmosan και εβαλε το acaricine. Oλα καλα με την πρωτη εφαρμογη κι ακολουθησε και η δευτερη και τα πουλακια ειναι μια χαρα. Ολα κανουν δουλεια οταν ακολουθουνται πιστα οι οδηγιες που δεν νομιζω να γραφονται τυχαια. Ναι και το στρεσσαρισμα ειναι μεσα στο προβλημα αλλα προκειμενου να ακολουθησουμε την σωστη αγωγη και να το σωσουμε επομενο ειναι να νιωσει ασχημα το ζωντανο. Τελος προσοχη με το cabaryl δεν κανει για την ασχολια την δικη μας γιατι ειναι φυτοφαρμακο που σκοτωνει τα παντα μεσα στο χωμα.
 
Ολα κανουν δουλεια οταν ακολουθουνται πιστα οι οδηγιες που δεν νομιζω να γραφονται τυχαια.

Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι σύμφωνα με τις οδηγίες και του φαρμάκου αλλά και του γιατρού δεν έκανε δουλειά το Pulmosan. Αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να πειραματιστώ. Αλλά όταν ακολουθείς τις οδηγίες σε ένα φάρμακο και βλέπεις τα πουλιά να χειροτερεύουν αρχίζεις και το ψάχνεις. Και μαθαίνεις ότι ο βιολογικός κύκλος του ακάρεως δεν είναι 4 εβδομάδες και ότι στις προηγούμενες συσκευασίες οι ίδιοι επιστήμονες της ίδιας εταιρείας έδιναν διαφορετικό τρόπο χορήγησης. Και στη συνέχεια αρχίζεις να ψάχνεις κάποιο mail ή κάποιο τηλέφωνο για να επικοινωνήσεις με την εταιρεία για να σου διευκρινίσουν κάποια πράγματα και δεν βρίσκεις τίποτα. Τότε δοκιμάζεις οτιδήποτε για να σώσεις τα πουλιά σου. Επίσης δεν είναι τόσο απλό το θέμα του στρες στο ακάρι της τραχείας. Μπορεί από το στρες και μόνο να καταλήξει το πουλί. Και σε μερικές περιπτώσεις είναι κάπως δύσκολο να πιάσεις όλα τα πουλιά (σε μια κλούβα για παράδειγμα) για να χορηγήσεις φάρμακο απευθείας στο δέρμα.

ΥΓ. Ότι έγραψα στο πιο πάνω post ήταν απλά η αναφορά της προσωπικής εμπειρίας μου με τα συγκεκριμένα πουλιά και δεν είχα ούτε έχω φυσικά καμία διάθεση αντιπαράθεσης. Μια εξήγηση για αυτό που συναίβει ψάχνω κι εγώ.
 
Είναι γεγονός ότι η ένδεια στην επιστημονική έρευνα για αποτελεσματικά εξειδικευμένα σκευάσματα με φιλικό τρόπο χρήσης για τα πτηνά μας, έρχεται να συμπληρωθεί από κινήσεις εκτροφέων, που αρχικά σε πειραματική βάση και μετά με εφαρμογή θεραπειών, προτείνουν ουσίες και τρόπους αντιμετώπισης ασθενειών. Αυτή όμως η πρακτική, απαιτεί επιστημονικές μεθόδους, εξειδικευμένη γνώση, εργαστηριακές αναλύσεις και μετρήσεις. Πολλές φορές η απόσταση του να θεραπεύσουμε τα πουλιά μας από το να τα εκθέσουμε σε υψηλό κίνδυνο, πειραματιζόμενοι με κάτι που ακούσαμε ή κάτι που γράφτηκε κάπου, είναι εξαιρετικά μικρή!
Παρ' όλα αυτά, επί του προκειμένου, η κατηγορηματική στάση του πτηνίατρου που ρώτησα για το vetermec, έρχεται σε σύγκρουση με τις μαρτυρίες εκτροφέων που έχουν δοκιμάσει το φάρμακο με τον τρόπο που προτείνεται, όπως ο Βασίλης που καταθέτει την εμπειρία του και ο Μάκης που θέλει - και ίσως δεν κάνει άσχημα - να εμπιστεύεται την κρίση και τα μάτια του.
Είναι πια γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, όπου διαθέτουμε πολλούς και ικανούς κτηνίατρους αλλά ελάχιστους εξειδικευμένους και καλούς πτηνίατρους. Κατά τη γνώμη μου αυτό οφείλεται όχι τόσο στην θεωρητική κατάρτιση των τελευταίων, αλλά στην έλλειψη ικανού αριθμού περιπτώσεων ώστε να έχουν και εμπειρική γνώση.
Κι εδώ η ευθύνη μας είναι διττή: από τη μιά δεν πρέπει να δεχόμαστε άκριτα και αβασάνιστα το οτιδήποτε, απ' όποιον και αν προέρχεται, και από την άλλη να απευθυνόμαστε στους ειδικούς όταν αυτό χρειαστεί.
 
Bασιλη ξερεις οτι δεν τιθεται θεμα αντιπαραθεσης και ιδιως με σενα που εχω θετικοτατη αποψη απο τα οσα εχεις γραψει στο pb. Ολοι ψαχνουμε να βρουμε τα καλυτερα για τα πουλακια μας. Καποια μελη βεβαια εχουν φτασει σε επιπεδο που γνωριζουν το τι και πως με τα φαρμακα γιατι εχουν μαθει απο την πολυχρονη εμπειρια τους, εχουν μελετησει και ειναι πιο σιγουροι και μεθοδικοι σε οτι εχει να κανει με την εκτροφη και τα πτηνα γενικοτερα. Στην αντιπερα οχθη υπαρχουν κτηνιατροι που οι γνωσεις τους πανω στα πτηνα συντροφιας ειναι ανυπαρκτες. Οχι ολοι αλλα ενα μεγαλο ποσοστο. Αυτο που θελω να πω ειναι πως τελικα ο καθενας πραττει συμφωνα με την κριση τουκαι δεν μπορουμε να ριχνουμε ευθυνες στο ταδε φαρμακο η το δεινα αλλα στον εαυτο μας. Δεν πηγα που δεν πηγα στον κτηνιατρο γιατι δεν τον εμπιστευομαι, και αφου ειμαι 100%σιγουρος οτι γνωριζω τι εχει το πουλακι(σε τι βαθμο μπορω να κανω διαγνωση),τοτε ας κανω τα παντα συμφωνα με τις οδηγιες χρησης του καταλληλου φαρμακου. Ακομη και αυτο το σκεπτικο ειναι λαθος, αλλα τουλαχιστον εδω στην επαρχια η μονη λυση ειναι η εμπειρια και η μελετη για τις διαφορες κακοτοπιες που μπορει να συμβουν.
 
Αν θυμάμαι καλά δεν είναι χρόνος, που είχαμε μια συζήτηση για το ίδιο θέμα με τον Βασίλη. Δεν είχα σκοπό να μετακινηθώ απο την γνώμη που είχα για το Pulmosan, και προσπαθούσα να τον πείσω οτι άν χρησιμοποιηθεί κατά τα λεγόμενα της εταιρείας δήνει αποτελέσματα. Εγώ όμως δεν είχα αντιμετωπήσει ποτέ, προχωρημένο στάδιο στα ακάρεα. Πάντα με την πρώτη διαφοροποίηση της φωνής κάποιου πουλιού, πρόσεχα ιδιαίτερα κράταγα σημειώσεις και όπου χρειαζόταν έδινα το Pulmosan και τέλος!Ηρθε όμως ο καιρός που αναγκάστηκα να αλλάξω γνώμη, καθώς έφτασε στην κατοχή μου
ένα πουλί ιδιαίτερα βραχνό με φτέρνισμα και με συνεχείς ήχους(τσικ-τσικ). Η παροχή Pulmosan σ' αυτή την περίπτωση μ'έκανε να τα χάσω.
Με το που έπεσε η σταγόνα στο σβέρκο,το πουλάκι τρελλάθηκε.
Το ξύσημο ήταν συνεχές και επίμονο στην αρχή, μετά άρχισε να πετάει μέσα στο κλουβί σαν είχε δεί φάντασμα, η αναπνοή του έγινε
βαρειά με ρόνχο ετοιμοθάνατου και σιγά - σιγά άρχησε να ατονεί, να κάθεται κάτω, και να έχει μια εικόνα σαν να λιποθυμάει. Το πήρα στα χέρια μου περισσότερο για να μή πεθάνει στο κλουβί, δεν ήξερα τί να κάνω. Με την βεβαιότητα οτι "τελειώνει" έρηξα μια ματιά, στην περιοχή του λαιμού του, φαινόντουσαν τα στίγματα(ακάρεα) σαν κόκοι παπαρούνας, σε μεγάλους πληθυσμούς. Νομίζω απο σύμπτωση επανήλθε και άρχισε σταδιακά απο την επόμενη μέρα να συμπεριφέρεται κάπως φυσιολογικά. Για μένα είναι φανερό πιά, απο την παρατήρηση, οτι σε μεγάλους πληθυσμούς ακάρεων το Pulmosan είναι επικίνδυνο. Το φάρμακο πέφτει ακριβώς επάνω στα ακάρεα όλο μαζίκαι δημιουργεί την άμεση αντίδραση τους με άσχημα αποτελέσματα,ίσως και μοιραία καμιά φορά.Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος(ακόμα πιο βασικός και απο το στρεσάρισμα) που προτιμώ το Vetermec. Καταναλώνεται αργά,
και μεταφέρεται απο τον οργανισμό του πουλιού στα επιθυμητά σημεία, με τρόπο που δεν δημιουργεί πρόβλημα.
Αν αυτές οι παρατηρήσεις δεν γίνονται με παρωπίδες, αλλά συζητούνται, όπως πολύ ωραία, γίνεται εδώ τώρα, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, μόνον κέρδος είναι για όλους μας.
Ετσι νομίζω. :)
 
Το φάρμακο πέφτει ακριβώς επάνω στα ακάρεα όλο μαζίκαι δημιουργεί την άμεση αντίδραση τους με άσχημα αποτελέσματα,ίσως και μοιραία καμιά φορά.
Μάκη το Pulmosan δε σκοτώνει τα ακάρεα κατά την επαφή του με αυτά αλλά τα δηλητηριάζει μέσω του αίματος του πουλιού. Το φάρμακο απορροφάται από το δέρμα και στη συνέχεια μεταφέρεται στο κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού, μέσω του οποίου (αίμα) σκοτώνονται τα ακάρεα. Το γεγονός ότι το πουλάκι έπαθε παροξυσμό, οφείλεται πιθανόν στο ότι το φάρμακο έδρασε αποτελεσματικά. Ορισμένες φορές όταν ο αριθμός των ακάρεων είναι αυξημένος, μπορεί μετά την εφαρμογή του φαρμάκου να φράξει η τραχεία από τα νεκρά παράσιτα, προκαλώντας ακόμη και ασφυξία στο πουλί.
 
Tis erefnes gia to Ivermectin exoune gini apo to KUMMERFELD 1987 kai apo HEIDENREICH 1996.
Aftes i erefnes lene to Kanarini kai i diafores finches xriasounde apo to Ivermectin anamesa 0,4gr kai 1,0 gr ana kilo baros, an to dinis sto stoma.
Distixos exo tis posotites mono se germanika
Institut fuer Veterinaerpharmakologie und -toxikologie, Universitaet Zuerich

Analoga me aftes tis erefnes merika ektrofeis, ego anamesa, kathame mazi stin germania kai legame an boris na dinis afto me tin siriga sto ramfos, giati den dinoume to farmako me to nero pou pini to pouli. I proti basiki erotisi itane, lionei to farmako se nero. Gia afto rotisame ton Dr.Kaletta sto Instituto gia Erefnes Ptinon sto Hannovero. Meta diafora test mas elege to farmako boris na areoneis me nero xoris problima. Den iparxei to problima na min lionete i tha mini pano sto nero i kato meza stin potistra. Se diafora test edixne kathe ml nero exei tin idia posotita Ivermectin meza.

Tora pame stin dosologia. 0,4gr Ivermectine ana kilo baros tou pouliou, den mas lei tipota.

An pernoume to Vetermec, blepoume to exei 1% Ivermectin ana 1ml Farmako. Afto simenei to 1 ml Farmako exei 10 mg Ivermectin. An ego kano tora ena mix 1ml farmako me 900 gr nero exei kathe ml tou nero 0,011gr Ivermectin.

To pouli omos den exei 1 Kilo, legame mezorio exei ena pouli peripou 20 gr. Simenei to pouli xriasete gia na therathebei peripou 0,014 gr Ivermectine, afto einai peripou 2 ml nero. Afto einai peripou to nero pou pini ena pouli tin mera ( an exei kanonika thermograsia apo 18 eos 25 bathmous ).

Stin praksi omos idame merikes fores den itane arketa na finoume to nero me to farmako mia mera. Etsi anebename tin periodo pou finoume to nero sto kloubi mexri 36 ores. Tote den ixame pia problima me ta akaria.

An finis to nero pano apo 50 ores ksekinisoune ta poulia na dixnoune symptomata dilitiriaseis, sta 60 ores tha pethenoune. I pio poli erefnes exoune gini me ta GOULDIAN, giati afta ta poulia exoune ta megalitera problimata me Akaria.
 
Back
Top